IMF vraagt België om ‘geloofwaardige’ begroting
Maak de overheid efficiënter, zet meer mensen aan het werk en zoek naar extra belastinginkomsten uit milieu en bedrijfswagens. En doe het (dit keer) met ‘realistische’ aannames, vraagt het IMF.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tikte vandaag de regering-Michel op de vingers over haar begrotingsaanpak. Het Belgisch begrotingstekort steeg dit jaar naar 3 procent van het bruto binnenlands product. En dat is ‘ver boven de doelstelling’, aldus Christian Mumssen, de delegatieleider van het IMF-team in zijn jaarlijks rapport. ‘Er is daardoor te weinig ruimte om nieuwe economische schokken op te vangen’
Mumssen vindt dan ook dat de Belgische regering werk dringend moet maken van een ‘geloofwaardige’ begroting, met ‘realistische aannames’ en ‘kwalitatieve maatregelen’. Voor het gat in de begroting van 2016 zijn er wel enkele tijdelijke verzachtende omstandigheden, zoals de terreuraanslagen, maar dat verklaart niet alles. De delegatieleider van het IMF is er vooral niet over te spreken dat de financiering van de taxshift onvolledig is.
Het verder inperken van de overheidsuitgaven is dan ook een prioriteit. ‘Leg een grens op aan de overheidsuitgaven’, klinkt het. Dat kan volgens het IMF vooral door het overheidsapparaat efficiënter te maken. Mumssen en zijn team stellen bijvoorbeeld voor om te snoeien in het aantal ambtenaren, minder overheidssubsidies uit te betalen en de sociale uitkeringen beter te controleren.
België moet dus op dieet, maar dat betekent niet dat we niets meer mogen uitgeven. De groei mag niet stilvallen. Zo vindt het IMF dat België meer moet investeren in infrastructuurwerken en er een coherent plan moet komen om de verkeersknoop te ontwarren. Het fileprobleem op onze wegen heeft immers een impact op investeringen en werkgelegenheid.
Maar ook aan de inkomstenzijde zijn er voor de regering Michel nog mogelijkheden om de staatskas extra te spekken. Concreet denkt het IMF bijvoorbeeld aan hogere milieutaksen, het afschaffen van allerlei aftrekken voor bedrijven en minder belastingvoordelen voor de bedrijfswagens en een hervorming van de fiscaliteit op vastgoed, huurinkomsten en spaarboekjes.
Maar dat alles gebeurt wel best als onderdeel van een brede fiscale hervorming, die in zijn geheel inkomstenneutraal moet zijn. De extra belastinginkomsten kunnen dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verder verlagen van de belastingdruk op arbeid en het verlagen van de vennootschapsbelasting voor bedrijven.
De regering heeft dus nog een hoop werk voor de boeg, maar het team uit Washington vergat toch ook niet om premier Michel een bloemetje te gooien. ‘We zien veel vooruitgang in de economische hervormingen’, opende Mummsen zijn analyse op een druk bijgewoonde persconferentie. Met name de pensioenhervorming, de loonmatiging, de indexsprong en de taxshift (los van de gebrekkige uitwerking ervan, red), kregen veel lof van het IMF.
|