De politiediensten mogen vanaf nu de databank voor politiediensten raadplegen bij het uitschrijven van een boete, zonder dat dit als een schending van de privacy aanzien wordt. Dat blijkt uit een persbericht van de Communicatiecel van de Privacycommissie.
Het Hof van Cassatie oordeelde vorige week woensdag dat iedere verkeersboete die door de politie wordt uitgeschreven louter op basis van een nummerplaat - en dus zonder de bestuurder daadwerkelijk tegen te houden - onwettig is. De politie duikt voor het uitschrijven van de boetes immers in de Kruispuntdatabank Voertuigen, om na te gaan welke persoon bij welke nummerplaat hoort. Eén probleem: de politie mocht tot voor kort die databank niet gebruiken. Ze vroeg daarvoor nooit de toestemming van de Privacycommissie en had dat wel moeten doen in 2003.
Daardoor is veel discussie ontstaan over de boetes. Moeten ze nu nog betaald worden of kunnen we al de boetes nu verticaal klasseren? Volgens de Privacycommissie mag de politie de databank vanaf nu zonder problemen raadplegen. Dat maakt de boetes dus weer wettig.
Wat met oudere boetes?
Wat er nu moet gebeuren met de boetes die sinds 2003 werden uitgeschreven na raadpleging van de databank, is nog niet duidelijk.