Dit doet president Trump met je geld
Trump verdient geen respect. Hij behandelt mensen als slijk als ze niet naar zijn pijpen dansen.
Machtigste man op aarde niet overdrijven hij is god niet
Sinds gisteren is Donald Trump officieel de 45ste president van de Verenigde Staten. Maar al sinds zijn verkiezing, nu twee en een halve maand geleden, beroert hij de financiële markten. Vooralsnog was de verkiezing van Trump een feest voor beleggers, maar wat betekent de machtigste man op aarde de komende maanden en jaren voor je geld?
Hoe controversieel de nieuwe Amerikaanse president ook is en hoe hard de tegenstand ook moge zijn, de financiële wereld trok zich de voorbije maanden op aan zijn economische beloftes. Een combinatie van meer investeringen (vooral in de Amerikaanse infrastructuur) en verlaging van de belastingen (waardoor het beschikbaar inkomen zou stijgen en er meer kan worden uitgegeven) heeft de beurzen een stevige Trump-rally bezorgd. Maar in de aanloop naar zijn eedaflegging dook de voorbije weken ook steeds meer onzekerheid op. Zo wil Trump maatregelen nemen om de Amerikaanse bedrijven beter te beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Hoe zwaar zal dat protectionisme doorwegen voor bedrijven die invoeren naar de Verenigde Staten? Met enkele welgemikte tweets slaagde Trump er bovendien in de koers van onder meer vliegtuigbouwers, biotechbedrijven en autobouwers naar beneden te duwen.
De komende weken komt er hopelijk meer duidelijkheid over wat de plannen van president Trump nu concreet zullen inhouden. In elk geval zal dat beleid een impact hebben op de financiële markten over de hele wereld. Ook wie hier belegt, zal de komende jaren de nieuwe Amerikaanse president dus zien opduiken.
Wie in aandelen belegt, heeft de voorbije maanden al gemerkt dat de beurzen zich optrokken aan de economische plannen van Trump: Wall Street is sinds zijn verkiezing met ruim 10% gestegen, maar ook de beurzen in Europa gingen door de euforie met 5 tot 10% vooruit. Als Trump zijn investeringsplannen ook effectief waarmaakt, is dat in principe goed nieuws voor de aandelenmarkten, zelfs voor de Amerikaanse beurzen die vandaag op het hoogste niveau ooit pieken, tot 'Trump Tower-hoogte'.
In dat geval wordt vooral naar cyclische aandelen gekeken. Dat zijn aandelen die afhankelijk zijn van de staat van de economie. Op het moment van groei zijn dat de aandelen die de sterkste winsten laten zien, maar het zijn ook de aandelen die het eerst dalen wanneer de economie achteruit gaat.
|