Na 48u smaakt je eten al beter: dit zijn de effecten van stoppen met roken en zo snel zijn ze merkbaar
Heb 60 jaar gerookt. Sinds 8 maand gestopt. Al dat geleuter over meer smaak in eten, gezondere lucht, zich beter voelen e.d. is zever. Het enige merkbare is de verdikking en toename in gewicht.
Je krijgt er kanker en rimpels van, je tanden en handen worden geel en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, en stoppen is altijd een goed idee. Maar wist je dat sommige effecten van stoppen ook al heel snel merkbaar zijn?
In ons land rookt momenteel 18,3 procent van de bevolking. Een bijzonder hoog percentage, als je weet dat eveneens in ons land elke dag 40 mensen sterven aan de gevolgen van roken. Ondanks de gezondheidsrisico's lukt het veel rokers echter niet om (lang) te stoppen. Onlangs vroegen we nog aan tabakoloog Laura Jacobs hoe je het best stopt om het ook effectief vol te blijven houden. Dat interview kun je hier lezen.
Heb je nog extra motivatie nodig? De eerste lichamelijke effecten zijn quasi meteen al merkbaar. Zo smaakt je eten al beter na 48 uur omdat het gevoel in je smaakpapillen terugkeert. 20 minuten na je laatste sigaret daalt je bloeddruk zelfs al. Binnen de 24 uur neemt ook het risico op een hartaanval af. Meer effecten van stoppen met roken weten die je razendsnel opmerkt? Bekijk dan de onderstaande video.
5 concrete tips om te stoppen met roken van tabakoloog Laura Jacobs
1. Schrijf je voordelen en nadelen van roken uit. Zet jouw huidige en lange termijn voor- en nadelen van roken op papier. Het zijn deze items die je zullen aanzetten om een rookstoppoging te ondernemen. Je kan het briefje eventueel op zak steken of uithangen ter herinnering.
2. Zoek iemand die ook wil stoppen. Hierbij heb je het voordeel dat je elkaar kan steunen, aanmoedigen en begrijpen. Samen sterk!
3. Bepaal een stopdatum. Plan deze niet te ver in de toekomst. Zoek een datum waarop je niet te veel blootgesteld zal zijn aan stress of risicosituaties. Denk na wat je ondertussen nog kan doen. Hoe kan je je motivatie verder verhogen? Hoe en door wie kan je jezelf (professioneel) laten ondersteunen? Wie zal je inlichten over je stoppoging? Hoe kan je jezelf belonen?
4. Tracht jezelf bezig te houden of kies enkele nieuwe (gezonde) gewoontes. Focus je op de niet-rokers in je omgeving of op het werk. Hoe brengen zij hun pauze door? Wat doen zij ter ontspanning? Hoe gaan zij om met stressoren of onverwachte gebeurtenissen? Waarom vraag je het hem of haar niet gewoon?
5. Er bestaat niet zoiets als "slechts één" sigaret. Ga je toch in de fout, probeer dan vooral kalm te blijven. Herval staat niet gelijk aan mislukking. Laat je niet te sterk ontmoedigen, het overkomt veel mensen die proberen stoppen met roken. Tracht er iets uit te leren en ga zo snel mogelijk terug door met je gezond voornemen
|