Door zijn personeel voortdurend te controleren hoopt Donald Trump te ontdekken wie de mol is in zijn entourage. De Amerikaanse president blijft immers geconfronteerd worden met lekken en pikt dat niet langer.
Amerikaanse media staan de jongste weken vol van de primeurs over Trump en zijn regering. De bronnen van die nieuwsverhalen zijn al te vaak anoniem, wat vaak betekent dat mensen uit de entourage van de president de informatie gelekt hebben.
Dat kan zo niet meer, vinden Trump en zijn perschef Sean Spicer. Die laatste had vorige week een vergadering met de andere personeelsleden die instaan voor de - officiële - communicatie vanuit het Witte Huis. Een spoedvergadering, volgens een van de aanwezigen, waarop ze allemaal verplicht werden om hun gsm even af te geven om te bewijzen dat ze niets te verbergen hadden.
Controles
Spicer waarschuwde hen dat het gebruik van beveiligde applicaties als Confide en Signal - waarmee je berichten kan sturen zonder dat ze na te trekken zijn - in conflict zijn met de Presidential Records Act. Met andere woorden: al hun communicatie moet openbaar zijn, zodat ze continu gecontroleerd kunnen worden.
Tijdens de vergadering werden ook andere elektronische toestellen die ze bij zich hadden gecontroleerd. Ook privé-telefoons werden gecontroleerd op de daaropvolgende vergadering.
Meer problemen
Daar blijft het niet bij, waarschuwde Spicer, want er zouden nog meer problemen komen als het nieuws van de vergaderingen en de controles zou uitlekken naar de pers. Tevergeefs, zo blijkt, want The Washington Post bracht het nieuws al snel naar buiten. Zelfs de memo waarin te lezen is hoe de personeelsleden gecontroleerd zullen worden, werd in zijn totaliteit gepubliceerd door The Washington Post.
Daarmee is de sfeer op de communicatiedienst van Trump naar een dieptepunt gezakt.