|
|
|
KVE 50+ VZW is een afdeling van KVE |
|
|
23-01-2014 |
23/01/2014 Nieuwjaarsviering in "Hof van Reyen" |
Toespraak gehouden tijdens het Nieuwjaarsdiner
op donderdag 23 januari 2014
door Hugo Geets,
voorzitter 50 plus CRE-AcTIEF
Beste vrienden
Hoewel binnenkort het Chinese jaar van het paard aanbreekt, wil ik mijn nieuwjaarsbrief hier toch niet ‘op een drafje’ aflezen. Dan houd ik liever de tekst wat korter.
(… hoor ik daar een zucht van verlichting in de zaal?)
In naam van de volledige Raad van Bestuur, bied ik jullie onze beste wensen aan voor het nieuwe jaar. We hopen dat 2014 jullie allemaal in een blakende gezondheid en een uitstekende conditie houdt, zodat jullie met volle teugen kunnen genieten van het leven, samen met familie en vrienden. Wij - van onze kant - zullen onze beste beentjes voorzetten om jullie opnieuw leuke, interessante en gevarieerde activiteiten aan te bieden.
We zijn verheugd en vereerd dat we vandaag Werner Verlinden, directeur personeelsbeheer van Eandis mogen verwelkomen. Dat biedt ons de gelegenheid om hem nog eens hartelijk te danken voor de logistieke steun die wij door zijn toedoen van Eandis mogen ontvangen. Mensen zoals hij zorgen ervoor dat collega’s, die worden uitgewuifd, vlot de weg kunnen vinden naar onze vereniging.
Misschien zullen sommigen dat betreuren, maar we hebben geen tickets besteld voor de wereldbeker voetbal en we hebben al evenmin plaatsen gereserveerd voor de ruimtevlucht om de planeet mars te gaan bemannen. (Tegen ons Roos heb ik wel eens gezegd: ‘loop naar de maan’, maar zelfs dat vond ze al te ver). Toch verbreedt 50 plus in 2014 de horizon. In de lente vertrekt een groep voor het eerst naar een bestemming buiten Europa. En het is meteen een topper, want Vietnam is een prachtig land met vriendelijke mensen, een wondermooie natuur en een boeiende cultuur.
Wellicht hebben jullie al gemerkt dat onze tafelvlaggetjes, onze badges en onze onderleggers er helemaal anders uitzien dan vroeger. In de voorbije maanden hebben wij onze huisstijl volledig herdacht en daar hoorde ook een ander logo bij. Vanaf nu zullen onze brieven, onze formulieren en onze digitale activiteitenkalender altijd in de nieuwe huisstijl worden opgemaakt. Dat heeft al onmiddellijk een praktisch gevolg. Vanaf nu zullen jullie de inschrijvingsformulieren zonder problemen kunnen invullen, kopiëren, printen en verzenden.
In 2013 deden wij een belangrijke aankoop. We kochten zendertjes met oortjes die we in de toekomst zo veel mogelijk zullen gebruiken bij meerdaagse reizen, daguitstappen, museumbezoeken en dergelijke meer. Op die manier moeten onze gidsen liet langer hun stem martelen om te staan schreeuwen tegen het lawaaierige verkeer. Ook als ze op fluistertoon spreken zullen we hen duidelijk kunnen verstaan. Vital, Etienne en co, onze huisfotografen, mogen voortaan 100 meter achterblijven om kiekjes te maken. Dat deden ze vroeger ook al, maar nu kunnen ze tegelijk de uitleg van de gids blijven beluisteren. En misschien kunnen we in de toekomst de schaapjes, die even van de route afwijken, vriendelijk aanmanen om terug bij de kudde te komen.
2013 was een welgevuld jaar wat betreft het aantal en de kwaliteit van onze activiteiten. We organiseerden in 2013 maar liefst 50 activiteiten en daaraan hebben 2041 leden één of meerdere keren deelgenomen. Heel mooie cijfers, die geen enkele andere afdeling van KVE kan voorleggen.
2014 zijn we ook weeral goed gestart. Voor een 12-tal dagen hebben een 100-tal mensen genoten van ons Nieuwjaarsconcert in de Warande. Het was de eerste maal dat we dit daar organiseerden en het was meteen een schot in de roos. Dus voor herhaling vatbaar.
Vandaag zijn we hier met 162. We zijn nog nooit met zovelen geweest. We evolueren allemaal wel naar 60+ of 70+ of zelfs naar 80+ maar het doet deugd om jullie allen hier terug te zien.
In 2014 hoeven er niet nóg meer activiteiten te komen, maar we beloven dat er voor elk wat wils zal zijn en dat alleen het beste genoeg is voor onze leden.
Dat in 1914 de eerste wereldoorlog uitbrak, hoef ik jullie niet te vertellen. Er zullen dit jaar talrijke evenementen plaatsvinden om dat te herdenken en om hulde te brengen aan hen die stierven voor onze vrijheid. Honderd jaar daarvoor, in 1814, werd Napoleon verslagen en verbannen naar het eiland Elba.
Voor wie tussendoor graag een eeuwfeest viert: ik geef u nog enkele mooie aanleidingen! Zo is het 100 jaar geleden dat de eerste langspeelfilm met Charlie Chaplin werd vertoond en dat Archibald Low in London zijn eerste televisietoestel voorstelde. Het zou evenwel nog 40 jaar duren voor we hier konden kijken naar programma’s als ‘Schipper naast Mathilde’ en ‘100 000 of niets’. In 1914 wapperde voor de eerste maal de olympische vlag met de vijf ringen en voer het eerste stoomschip door het Panamakanaal. 1914 is het geboortejaar van onder meer Franklin Roosevelt junior, Louis Mariano en Louis De Funès, om er maar enkele te noemen. Tot slot iets voor onze duivenliefhebbers: 100 jaar geleden stierf de trekduif volledig uit. Daar heeft misschien de naam wel iets mee te maken, want volgens mij doet de ‘paarduif’ het altijd maar beter.
Beste vrienden
Ten slotte heb ik nog enkele “wist je datjes” voor als het gesprek aan tafel misschien eventjes stilvalt.
Onze afdeling KVE50+ CRE-AcTIEF bestaat al 17 jaar. Elk jaar opnieuw zorgt een gemotiveerde, geëngageerde bestuursploeg dat jullie jong van hart blijven door leuke, ontspannende, leerrijke, gevarieerde activiteiten aan te bieden. We willen niet stoefen maar dit mag toch ook zeker en vast eens gezegd worden.
Ook komt er dit jaar verandering in ons bestuur. Op 27 maart , de Jaarvergadering van onze VZW, zet ik na 5 jaar een stapje terug. Plaats dus voor een nieuwe voorzitter, met nieuwe ideeën en nieuwe actiepunten! Als de Algemene Vergadering ermee akkoord gaat blijf ik wel actief binnen het Dagelijks Bestuur.
Ik hoop dat we elkaar vaak zullen terugzien in 2014. Noteer alvast donderdag 24 april in jullie agenda als datum voor onze Ontmoetingsdag.
En tenslotte wens ik jullie nu veel plezier toe en smakelijk eten!
|
|
|
|
07-12-2013 |
7/12/2013 Kerstmarkt in Londen |
.
Zaterdag 7 december 2013
Vroeg uit de veren (4.00h) zodat wij om 5.45h op de P+R te Kontich kunnen zijn.
Om 6.00h rijden we met onze luxe touringcar naar Calais. Daar nemen we de Shuttle, richting Engeland. Vanuit Folkestone verder naar Londen. Het links rijden was wel vreemd, maar voor onze chauffeur Arie geen enkel probleem. Ons eerste bezoek was de sterrenwacht van Greenwich (de nulmeridiaan life dus), met nadien een prachtig zicht op de Millennium Dome en Queen’s House vanop de Docklands.
In de namiddag brengen we een bezoek aan het Victoria en Albert Museum.
In de late namiddag een boottochtje van 30 min. op de Thames met avondverlichting om van te genieten.
Avondmaal en overnachting in Hotel Novotel.
Zondag 8 december 2013
Na een uitgebreid ontbijt rijden we langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen : Tower Bridge, Londen Bridge, St Pauls Cathedral, Londen Eye, Big Ben, Houses of Parlement, enz…
We hebben ook het wisselen van de wacht gezien en de fanfare aan Buckingham Palace.
Na de middag een bezoek aan National Gallery en Harrod’s (voor onze kerstaankopen).
Harrod’s is een wereldvermaard grootwarenhuis dat nu ondergedompeld is in de kerstsfeer. Niet alleen de koopwaar loont de moeite, ook de architectuur is adembenemend.
Een blitzbezoek , maar wel de moeite … gelukkig geen tijd dus om veel geld uit te geven.
Maandag 9 december 2013
De 3de en eveneens laatste dag is aangebroken.
Onze koffer is gepakt, maar lag nog op de kamer.
Tijdens het ontbijt waarvan we nog aan het genieten waren, werden wij opgeschrikt door het brandalarm .
Iedereen moest het hotel onmiddellijk verlaten … sommigen nog in nachtkledij !
Er had zich rook ontwikkeld in de fitnessruimte, maar alles was snel onder controle dankzij de brandweer.
Daarna zijn we vertrokken naar het British Museum, waar wel zes miljoen voorwerpen tentoongesteld zijn. De voorwerpen zijn afkomstig van zowat alle beschavingen ter wereld met als hoogtepunt de steen van Rosetta.
Na de middag zijn we per boot huiswaarts getrokken.
Ik onthoud vooral dat Londen een zeer drukke en overvolle stad is (je rijdt minstens 1 uur over 16 km). Veel genoten, veel gekeken, spijtig dat het al voorbij is.
Hotel was prima. Zeker ook een woordje van dank aan onze reisleider Vic Goelen.
En onze oortjes, niet te vergeten, ze hebben hun nut al prima bewezen … ik kan er van meespreken.
Vital
.
zaterdag 7 december
|
|
|
|
12-11-2013 |
12/11/2013 uitstap naar Baarle-Hertog-Nassau |
Daguitstap Baarle Hertog /Baarle Nassau
Royaal op tijd vertrokken we aan de parking van Mariënborgh. Zonder noemenswaardig fileleed waren we zelfs wat vroeg voor de koffie met koek in “ De Twee Leeuwen” in België. Die koffie kwam verrassend snel en was ook heel sterk! Iedereen was nu wel goed wakker! Onze Leo schoot nu in actie en voorzag iedereen van een ontvangertje! Vandaag mochten we de pas aangekochte tour-guide installatie voor de tweede maal gebruiken. Van de uitleg van onze gidsen op de wandeling doorheen het wel “speciale” Baarle, misten we dus geen woord! En ook de gidsen waren vol lof over het systeem.
De grenslijn dwars door een huis, verplaatste voordeuren om toch maar aan het beste tarief te wonen, goed merkbare typisch Vlaamse of Nederlandse bouwstijlen, samen in één straat, 5 keer over de grens in dezelfde straat, dat alles vinden de Baarlenaren heel gewoon!
Ook de filmvoorstelling van Turks Fruit tonen in een door de grens in twee gedeelde zaal. Voor de Belgische overheid geen probleem, maar wel voor de Hollanders.
De oplossing : op de grenslijn een gordijn hangen en alle toeschouwers in het Belgische deel onderbrengen! Bij het standbeeld van een moedige vrouw uit het verzet van WO II, gefusilleerd enkele dagen voor de bevrijding, werden we wel even stil.
Tijd nu voor een bezoek aan het” Baarles museum “. Machtige kaarsen uit bijenwas gemaakt, en kunstig bewerkt door Frits Spies, achter glas en met temperatuurcontrole, mochten we hier bewonderen. Een medewerkster van het museum gaf bij de meeste kaarsen toelichting. De meeste toonden religieuze onderwerpen. Wat ons vooral opviel was de precieze en kunstzinnige uitwerking van het thema. De kunstenaar schonk Paus Johannes Paulus II ook 3X een CREDO kaars tijdens een audiëntie!
Tijd nu voor de lunch. In brasserie “Den Engel”, in Nederland, wachtte ons soep met balletjes, en een zeer volledige broodlunch. Dat smaakte!
Was het tot hiertoe redelijk droog gebleven, op weg naar onze laatste bestemming “De Ezelshoeve”, was dat niet meer het geval! Hier kwamen we wel van een ietwat kale reis terug! Per mail was ons een rondleiding van 1 u.30 min. beloofd. Als enige informatie kregen we het antwoord op de vragen die we zelf stelden. Ook de wandeling door de wei, waarvoor we allemaal laarzen of bottinnen hadden meegebracht, ging niet door. Er was wel een grote verscheidenheid tussen onze “neefjes en nichtjes”. Van hele kleine, tot redelijk hoge exemplaren. Van hele donkere, tot hele lichte grijze en gevlekte ezeltjes.
Ook Dio, het ezeltje met een Pacemaker, ingeplant in de U.G. te Gent, liep vrolijk met zijn mama in de wei.
Na een koffie of thee uit plastic bekertjes in een zeer kille cafetaria, bracht de bus ons terug naar brasserie “Den Engel”. Daar dronken we nog wat, en vooral, warmden we ons op!
Onze chauffeur van Verhoeven bracht ons daarna veilig terug naar Mariënborgh.
L.V.S
|
|
|
|
08-11-2013 |
8/11/2013 Praatcafé |
Kerststukken en Feestkaarten
Omdat het wel wat vroeg was om nu al echte kerststukken te maken met vers groen en echte bloemen, had onze bloemschik Juf, Jeanine, 2 kerststukken bedacht die niet verwelken!
Het ene was een kerstboompje. Op een piepschuim kegel worden gewone schminkwatjes gehalveerd, in 4 gevouwen en met een kopspeldje van onderaan te beginnen met het puntje naar boven vastgeprikt op de kegel. Zo wordt er rij na rij, verspringend, naar boven verder gewerkt tot het hele kegeltje bedekt is. Voor de versiering mochten we onze eigen fantasie laten spreken. En de ingrediënten daarvoor moesten we met spelden of lijm bevestigen.
Het tweede model bestond uit een piepschuim krans die omwikkeld was met dikke wol en daarna met kleine kerstballen, kralen, strikjes of, naar eigen fantasie kon versierd worden.
Het was niet echt moeilijk, het vroeg enkel wat geduld en wel nogal wat tijd van ons.
En, hoewel het basismodel voor iedereen gelijk was, waren de resultaten van onze werkjes echt allemaal verassend verschillend! (zie foto’s)
Hilde had heel veel fijne feestkaarten met als thema’s : Kerstmis, Nieuwjaar en Feestdagen al klaargemaakt . Daarvoor had ze verschillende hobbybeurzen bezocht om toch maar mooi materiaal te kiezen om mee te brengen! Maar, het kerststukjes maken nam al zoveel tijd in beslag, dat we aan het zelf kaartjes maken met Juf Hilde niet meer toekwamen. We waren dan ook blij dat we wel enkele kaarten uit haar collectie konden aanschaffen.
Een dikke dank-je-wel aan onze twee juffen Jeanine en Hilde!!!
Het was een goed gevulde namiddag, en de aanwezige mannen deden weer hun babbel, bij het genot van een of ander lekker drankje!
Leo en Jean-Pierre zorgden voor de techniek en de muzikale omlijsting! Ze doen dat goed!
Altijd!!!
We zien al uit naar de feestperiode 2014!
L.V.S
|
|
|
|
04-11-2013 |
10 jaar " Wandelen met citroenjenever " |
10
jaar WANDELEN MET CITROENJENEVER !
Toen Hugo Geets in 2004 voorstelde om naast de
gewone wandelingen ook eens een wandelmidweek te organiseren werd dit met
enige aarzeling aanvaard.
Zou daar wel belangstelling voor zijn? We zouden zeker veel reclame moeten maken
zodat de leden goed op de hoogte zouden zijn en de midweek zo aantrekkelijk
mogelijk voorstellen.
Achteraf beschouwd was de vrees ongegrond.
Intussen is na 10 jaar de Midweekwandeling een
ware hype geworden.
Waar we vroeger met enkele kamers toekwamen,
huren we nu een gans hotel af.
Het duo Hugo en Roos vormen intussen met nog
enkele 50plussers, Leo en Nina, Luce en Willy, een ploeg die de verkenning doen
van hotel, wandelingen, een daguitstap , intussen tot schoolreis benoemd, inlassen,
fietsen bestellen enz.
Willy zorgt voor een quiz zodat naast het
culinaire, het culturele en het fysieke ook nog de grijze cellen aan het werk
worden gezet.
Deze organisatiemix zorgt ervoor dat ieder aan
zijn trekken komt.
Het programma wordt al wel eens *****sterren
wandeling genoemd. Er wordt een ochtend-
en een namiddagwandeling gepland met lunch in het hotel, zodat eenieder kan
kiezen: een hele dag of een halve dag op stap.
Maar van waar komt eigenlijk de titel van dit
artikeltje? Hugo heeft ergens een recept
gevonden om citroenjenever te maken. En
wat dacht je ? Dit is, na de wandeling,
een niet te versmaden opwarmertje
Een nieuwigheid de laatste jaren is dat er voor
de liefhebbers ook een fietsdag wordt belegd.
Is het dan te verwonderen dat bij de 2e
lustrummidweek 50 enthousiaste deelnemers zich aanboden om deel te nemen.
Deze jubileummidweek ging door in Oisterwijk,
Nederland Brabant, in hotel
De
Paddestoel. Een prima uitgelezen hotel
voor deze gelegenheid. We dienden zelfs
enkele deelnemers in een annex onder te brengen.
Meerfeld, Deudesfeld, Blankenheim
en Irll?
Het zegt jullie
wel iets?Zorgvliet en Oisterwijk?
De tochtjes op
de fiets?
Stappen langsheen
de vennen, de schoolreis met de bus?
Het bos in alle
kleuren?
De quiz,
Willy en Luce?
De vriendschap,
het borreltje achteraf?
Roos en Hugo
bedankt voor alvast 10 mooie jaren
Het was af!
Onze huisdichter Vic kon zich niet inhouden:
|
|
|
|
25-10-2013 |
22/10/2013 Wandelmidweek Oisterwijk (NL) |
Wandelmidweek Oisterwijk (NL)
Op een klein uurtje waren we ter bestemming en we hadden zelfs geen file! Ons gezellig hotel lag in een omgeving om U tegen te zeggen, midden in gemengde bossen met schitterende herfstkleuren, ook was er een goed fietswegennetwerk. En bovenal hadden we prachtig weer. De eerste namiddag hebben we al een stevige wandeling gedaan langs vennen en kris-kras door het bos. We gingen er vanuit dat Hugo wel voor zijn schaapjes zou zorgen. Voor velen was het een vreugdevol weerzien, voor anderen een nieuwe kennismaking. Er werd dan ook druk getaterd onderweg en voor we het wisten was ons toertje van 8 km. al rond. Wie stond ons daar op te wachten? Romain, Roos en Hilde met een opkikkertje: Een Obstler, Citroenjenever of een sapje om ons op te kikkeren. De sfeer zat er al direct in. Na een verkwikkende douche was het een zeer aangename verrassing dat het eten zo lekker was en dat werd met de dag lekkerder. De sherry glaasjes voller en voller. We hebben ons echt laten kennen als Bourgondiërs. Na nog een tijd natafelen zijn we toch op tijd in ons bed gedoken. De volgende dag was de zon al volop van de partij, ’t was wel zeer frisjes maar dit beterde snel. Na een stevig ontbijt vlogen we erin voor weer 8 km en om het niet af te leren deden we er ’s namiddags nog eens 8 bij, maar het laatste kwartiertje kregen we er een stortbuit bovenop, we voelden dat het water daar al net zo nat is als in België. Diezelfde namiddag zijn de mensen die voor een fietstochtje gekozen hadden erop uit getrokken voor +/- 30 km. Na het avondeten was er de quiz waar iedereen naar uitgekeken had. De groepjes werden samen gebracht door gekleurde snoepjes uit te delen en iedereen moest leden opzoeken met hetzelfde kleur snoepje, origineel! De spanning werd voelbaar. Je wordt je bewust dat je toch meer had moeten weten, maar daar zijn je partners dan weer voor. Toch waren er soms op het eerste gezicht moeilijke vragen, waar grenzen Nederland en Frankrijk aan elkaar? Welk dier heeft de langste penis? Het was al laat toen de winnaar was gekend: De Paddestoelen, proficiat! Er werd er nog ne goeie opgepakt en soms wel meer dan ene, voor de laatste in het bed duikelde. De volgende dag op schoolreis naar ’s- Hertogenbosch, kortweg Den Bosch genoemd. Het was weer stralend weer maar ijzig koud! Iedereen kreeg een ontvangertje met oortjes toebedeeld waarmee we overal de gidsen zeer goed konden horen, lumineus idee, dat zal zeker nog van pas komen op verdere uitstappen. Drie goede gidsen hebben ons iets wijzer gemaakt van de historische stad. We hebben nog een glimp opgevangen van een viering: de bevrijding van Den Bosch in 1944. Sommigen hebben de toren van de Sint Jan kerk bedwongen. Dan zijn we gaan varen op de binnenbiezen, dit is de Dommel en de AA waar vroeger rioleringen in uitkwamen. Toen we boven stonden te wachten zagen we een politieagent met iets dat leek op een geweer, daarbovenop een ‘ding’ van +/- 60 cm diameter. Plots schoot hij dat af en het ging vertikaal de lucht in, zweefde +/- 12 m. boven het drukke kruispunt en met een boog terug, we hadden voor de eerste keer in ons leven een ‘drone’ gezien! Spannend! ’s Avonds was het feest! Het 10 jarig feest van midweek uitstappen. Het begon al met veel glazen gerinkel en roze cava, een speechke hier en daar en mooie beelden van uitstappen de voorbije 10 jaar. Toen was er de feestmaaltijd, een echte 4 sterren feestmaaltijd! We hebben er ten volle van genoten! Voor de koffie hebben we een gezellig plaatsje gezocht en uit volle borst liedjes gezongen, waaronder een snijdersbank van Hugo en Roos, heel leuk en maar vals zingen! Met de nodige bedankjes kwam er een einde aan de onvergetelijke avond. De volgende dag hebben we er nog snel 8 km bovenop gegooid en na de middag zijn we weer naar huis getrokken. Het was weer voorbij en het mooie weer ook! Maar we zullen er nog lang aan terug denken. Bedankt bestuursleden, dat hebben jullie weer goed gedaan!
Mariette
dinsdag 22 oktober 2013
|
|
|
|
23-10-2013 |
|
____________________________________
|
|
|
|
04-10-2013 |
04/10/2013 Praatcafé "Aperitiefhapjes maken" |
Aperitiefhapjes maken , de sfeerfoto's staan tussen deel 1 en 2 van de recepten.
APERITIEFSTAAFJES MET SESAM OF KAAS
|
Ingrediënten en
benodigdheden (voor ± 48 staafjes)
|
·
1 vierkant doosje bladerdeeg (18 x 18 cm), te
vinden in koeling Delhaize
·
1 of 2 eieren
·
100 gram gemalen Parmezaanse kaas
·
sesamzaadjes (naar keuze: gerookt, met soja,
met look, met wasabi, met curry
). Elke smaak heeft een andere kleur
·
bakpapier
|
Bereiding
|
·
het ei opkloppen
·
een volledig bladerdeegvel inborstelen met ei
·
sesamzaad of kaas erop strooien
·
het vierkant in 8 gelijke reepjes snijden
(eerst in de helft, elke helft
nog eens in de helft en dan nog eens)
·
reepjes op het bakpapier leggen met een
tussenafstand van ± 0,5 cm
·
de uiteinden ervan een beetje aandrukken op
het bakpapier zodat ze op hun plaats blijven
·
10 tot 15 minuten bakken op 185° C
·
laten afkoelen
Als resultaat krijg je smakelijke en knapperige staafjes,
die je rechtop kunt presenteren in een glas of een ander recipiënt. Je kunt
de staafjes een dag op voorhand bakken, als je ze volledig afgekoeld bewaart
in een luchtdichte doos.
Tip
Bewerk ieder vierkant bladerdeeg apart.
Laat de andere bladen voorlopig nog in de koelkast tot je
ze gebruikt.
Zo zijn ze gemakkelijker te snijden en op te pakken om ze
op het bakpapier te leggen
|
MINI WORSTENBROODJES
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
1 vierkant doosje bladerdeeg (18 x 18 cm), te
vinden in koeling Delhaize
·
2 of 3 eieren
·
400 - 500 gram gehakt naar keuze (kip, kalf,
varken, gemengd
)
·
paneermeel
·
sjalot
·
kruiden:
o
1 teentje look
o
gemberpoeder
o
curry
o
paprikapoeder
o
peterselie
o
zout en peper
·
bakpapier
|
Bereiding
|
·
meng eerst het gehakt met het paneermeel en 1
opgeklopt ei
·
pers het teentje look uit op het mengsel en
voeg peper, zout, paprikapoeder, gemberpoeder, curry en zeer fijn gehakte
peterselie toe volgens eigen smaak
·
meng alles goed door elkaar
·
neem een vierkantje bladerdeeg en snijd het in
twee
·
leg in elk deel een worst gehakt in de
lengterichting en vouw het bladerdeeg dicht, vul de zijkanten goed op met
gehakt zodat de rol overal even dik is
·
smeer de raakvlakken van het bladerdeeg in met
geklopt ei en druk ze dan in elkaar met de achterkant van een vork of lepel
·
borstel de volledige bovenkant van het
bladerdeeg in met geklopt ei
·
doe hetzelfde met de andere vierkantjes
bladerdeeg
·
snijd dan de rolletjes in stukken van ± 1,5 centimeter
en leg ze op een bakpapier op de bakplaat op een afstand van ± 0,5 cm
·
± 15 minuten bakken op 185° C
Als resultaat krijg je heerlijke mini worstenbroodjes. Duw
er een prikkertje door en presenteer ze warm aan de gasten. Ze blijven er van
smullen!
Tip
Je kunt de worstenbroodjes (nadat je ze hebt dichtgedrukt
en ingesmeerd met ei) heel gemakkelijk invriezen. Gebruik het papier tussen
de plakjes bladerdeeg opnieuw om de rolletjes worstenbrood van elkaar te
scheiden zodat ze niet aan elkaar kleven bij het diepvriezen. Op het ogenblik
dat je ze nodig hebt, kun je de diepgevroren rolletjes in stukken snijden en
bakken. Voorzie dan een iets langere baktijd op ± 175° C.
Op die manier heb je altijd een aperitiefhapje in huis dat
snel kan worden opgediend.
|
TOASTJES MET RODE PESTO
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
1 potje zongedroogde tomaatjes
·
2 tot 3 soeplepels amandelschilfers of
amandelpoeder
·
2 tot 3 soeplepels gemalen Parmezaanse kaas
·
verse basilicum (hoeveelheid naar eigen smaak)
·
olijfolie (enkele soeplepels)
·
peper en zout
|
Bereiding
|
·
als je amandelschilfers gebruikt (en dat is een
aanrader), kun je ze het beste op voorhand laten bruinen (roosteren) in een
pan zonder vetstof
·
mix alle ingrediënten in een maatbeker tot je
een dikke puree krijgt
·
indien het mengsel te dik is, kun je nog een
beetje olijfolie toevoegen
Als resultaat krijg je een smakelijke rode pesto, die je gerust
de dag voordien kunt klaarmaken. De smaak wint erbij als alles wat kan
intrekken. Voor het serveren dan nog even omroeren.
Tip
Zet de pesto op tafel met enkele botermesjes en laat de
gasten zelf de pesto verdelen over een toastje. Kies kleine vierkante,
rechthoekige of ronde toastjes, die gebakken zijn met olijfolie en/of
kruiden, zaadjes of specerijen
|
|
|
|
|
|
|
Vervolg: Aperitiefhapjes maken
GUACAMOLE (zoals bereid in Chili)
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
1 grote of 2 kleine rijpe avocado's
·
2 tomaten
·
½ pikante rode peper (zeer fijn gehakt en
zonder zaadjes)
·
1 rode ajuin
·
koriander
·
limoen
·
zout en peper
|
Bereiding
|
·
snijd de rijpe avocados in twee en haal de
pit eruit, schep het vruchtvlees uit en prak het grof in een diep bord of een
kom
·
snijd de rode ui (of de sjalotjes) heel fijn
·
snijd de halve pikante peper (volledig ontpit)
extra fijn
·
pers het sap van een halve limoen
·
hak de koriander redelijk grof (ongeveer 2
goedgevulde soeplepels gehakte koriander)
·
voeg dit alles toe aan de grof geprakte
avocado en meng door elkaar met een vork
·
pel de tomaten en haal de pitten eruit, snijd
ze in kleine blokjes
·
voeg de tomatenblokjes toe aan het mengsel en
meng met een vork
·
breng nog op smaak met peper en zout
·
schep in een serveerkommetje en dien op met
driehoekige tacochips
De gasten kunnen dan tacochips nemen en daarmee de
guacamole oplepelen uit het serveerkommetje.
Er bestaan ook varianten met sjalot (in de plaats van rode
ajuin) en olijfolie
Tip
In Peru en Chili wordt guacamole vaak geserveerd als
aperitiefhapje bij pisco sour (een fris
aperitief gemaakt met een likeur van druiven, bloemsuiker, limoen, ijs, ei en
kaneel). De speciale likeur van twee soorten druiven is te verkrijgen in
zaken die gespecialiseerd zijn in Zuid-Amerikaanse producten. Het recept voor
pisco sour is te vinden op het internet.
|
DUO VAN BEULING
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
2 witte beulingen
·
2 zwarte beulingen
·
ultradunne varkenslapjes
·
keukenkoord
·
bakboter
|
Bereiding
|
·
beulingen heel voorzichtig ontvellen, zodat ze
niet breken
·
snijd de beulingen in de lengterichting in
vier met een heel scherp mes
·
stel nieuwe beulingen samen met kruisgewijs
twee stukken van de witte beuling en twee stukken van de zwarte beuling
·
draai het dunne varkenslapje er rond en bind
het geheel op met een keukenkoordje
·
bak de klaargemaakte rolletjes in de pan
·
verwijder het touw
·
snijd de beulingen in de dwarsrichting in
schijfjes van ± 0,5 cm
·
schik op een minibordje en voeg
kweeperengelei, appelmoes met rozijntjes, chutney van mango of iets
dergelijks toe
Dit aperitiefhapje oogt bijzonder mooi door de afwisseling
van witte en zwarte driehoekjes
|
DADELS IN SPEKREEPJES
|
Ingrediënten en
benodigdheden
|
·
grote, malse, niet al te droge dadels
·
zeer dun gesneden gerookt spek
·
bakpapier
|
Bereiding
|
·
maakt met een mes een sneetje in de dadel en
haal de langwerpige pit eruit
(of koop ontpitte dadels)
·
draai rond elke dadel een zeer dun gesneden
reepje gerookt spek en steek er een houten prikkertje door
·
leg de rolletjes op een bakplaat en warm op in
de oven (± 180° C)
·
als het spek goed gebakken is, mogen de hapjes
uit de oven
Succes verzekerd!
|
|
|
|
|
|
|
Info@50+ |
Stel je vraag aan het bestuur
50+
|
Hoofdpunten blog vzw50plus |
|
|
|
|