© Copyright
all rights reserved

Over mijzelf
Ik ben Ria
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is Verpleegster op rust,een prachtig beroep dat ik steeds met hart en ziel gedaan heb.
Ik ben geboren op 02/07/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bloemschikken, psp crea's maken en mijn pekingeesjes vertroetelen.
Familie gaat boven alles.Hou van eerlijkheid en oprechtheid.Heb 2 zonen 3 schatten van kleinkinderen en 3 pluskleinkinderen.Ben gehuwd op 28/08/1971 met een schat van een man Jos

Onze kampioen reuen,

Belgisch,Nederlands en Internationaal kampioenen

Foto
Foto
Foto

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Onze kleinkinderen

Kobe

Foto
Foto
Foto
Foto

Jonathan

Alexander

Onze Pluskleinkinderen

June

Yntse en Senne

Mijn 3 mannen

Happy Familie

Zoeken in blog

Foto

Pekingees ofthemonkeylions
PEKINGEZENLIEFHEBBER + Psp creaties
28-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hebben honden schuldgevoel?

Honden lijken soms enorm schuldbewust te kijken - zeker als ze kattekwaad hebben uitgehaald. Op internet zie je vaak grappige filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets stouts hebben gedaan. Maar hebben honden ook echt bewust schuldgevoel? En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt?

Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien. Een blije hond kan kwispelen. Een angstige hond kan zijn oogwit laten zien en gapen. Emoties zijn automatische reacties: het is een soort instinct.

Hebben honden ook een gevoel van goed en kwaad? Nee, dat niet. Wij mensen zijn ons erg bewust van moreel gedrag. We vinden het belangrijk dat we ons goed en vriendelijk gedragen, dat we respect hebben voor anderen, dat we niet stelen, niet schelden enzovoorts. Honden hebben dit systeem van normen en waarden niet. 

Honden varen meer op instinct. Als zij bijvoorbeeld iets kapot maken, dan zijn ze zich niet bewust dat ze iets 'verkeerds' doen. Natuurlijk, een hond kan bepaald gedrag worden aan- of afgeleerd. Echter volgen ze dan simpelweg commando's op waar ze voor worden beloond. Een hond maakt geen morele keuzes. Simpel gezegd: als een hond iets sloopt doet hij dat niet om stout te zijn, daar is hij helemaal niet mee bezig. Een hond volgt zijn instinct.

Schuldgevoel of angst?

Maar honden zijn wel enorm gevoelig. Honden reageren dan ook vaak op veranderingen in ons menselijke gedrag. Zijn lichaamstaal kan dan in menselijke ogen er 'schuldig' uitzien.

Stel je deze situatie voor: Een hond heeft in huis geplast. Je komt thuis, je ziet dat en je wordt boos op de hond. Je stem gaat omlaag en zegt: 'Wat heb jij nu weer gedaan! Waarom heb je dat kapot gemaakt?'. Een hond is gevoelig voor jouw lichaamshouding, verandering in intonatie en hoort aan jouw stem dat je niet blij bent. Maar hij weet niet waarom! Het sloopgedrag is uren eerder gebeurd en hij koppelt dat niet aan jouw boze bui. De hond is verward en vind het niet leuk dat zijn lieve baas boos is. Daarom laat hij stress-signalen zijn: zijn ogen draaien weg, oren gaan plat omlaag, de staart omlaag, misschien hijgen of gapen enzovoorts. Deze lichaamstaal kunnen wij interpreteren als schuldig kijken maar in werkelijkheid is de hond angstig of gestrest. 

De volgende keer dat de hond per ongeluk wéér in huis plast, dan kan een hond al bang zijn dat je boos wordt. Niet omdat hij begrijpt dat hij iets fouts heeft gedaan maar omdat hij de plas in huis koppelt aan de boze bui van de baas. Hij is bang en gaat zich misschien al verstoppen, trillen, in een hoekje zitten etc. Dit is geen schuldgevoel, dit is angst voor iets dat hij niet goed begrijpt.

Een bange hond houdt zijn oortjes plat, eventueel duikt hij ineen, laat oogwit zien en likt de lippen of gaapt.

Wat moet je doen als een hond 'stout' is geweest?

Allereerst moet je een hond nooit straffen. Zoals gezegd hebben honden geen normen en waarden en begrijpen zij niet als zij stout zijn geweest. Wel kun je ongewenst gedrag corrigeren, mits je dit op precies hetzelfde moment doet als het gedrag. Bijvoorbeeld: een hond kauwt op een schoen. Als je dat ziet, grijp je in: je zegt 'nee', haalt de schoen weg en geef je hond er iets voor in de plaats waar hij wel op gaat knagen, en je beloont hem 'braaf'. 

Is het ongewenste gedrag al voorbij, dan kun je dit gedrag niet meer corrigeren. Een hond heeft geen taalsysteem zoals wij en we kunnen daarom een hond niet iets laten inzien over wat er in het verleden is gebeurd. In plaats daarvan is het belangrijk om te achterhalen waaróm de hond het ongewenst gedrag heeft vertoond.

Veel sloopgedrag komt voort uit stress, verveling, frustratie. Ga eens na: waarom kan mijn hond zich onprettig voelen? Als een hond te weinig aandacht, stimulans en uitdaging krijgt dan ligt verveling op de loer. Sloopgedrag is voor een hond een manier om zijn stress te ontladen. Zorg dat je hond voldoende aandacht en uitdaging krijgt.

Poept of plast jouw hond in huis? Ga eens na hoe dat komt. Check allereerst of je hond vaak genoeg naar buiten kan om zijn behoefte te doen

Misschien is er een medische oorzaak dat je hond in huis plast. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts. Maar word nooit boos op je hond! Een hond poept of plast nooit voor zijn plezier in huis. Honden willen hun eigen nest absoluut niet vervuilen, veel honden plassen en poepen zelfs niet graag in hun eigen tuin. Geef de hond dus voldoende gelegenheid om lekker buiten te wandelen. 

Wanneer een hond geen angst meer hoeft te hebben voor zijn baas kan de band tussen hond en de men enorm sterk worden. Wanneer je de lichaamstaal niet met een menselijke bril maar vanuit de hond leert 'lezen', kun je een band opbouwen met je hond die gebaseerd is op vertrouwen en vriendschap. En daar zullen jullie allebei nog lang plezier van hebben!

Toelating tot publicatie van pawshake https://nl.pawshake.be/blog/hebben-honden-schuldgevoel



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (14)

30-08-2019
Vrijdag...; Fijn weekend lieve Ria;
Een heel mooi onderwerp liefje en leerzaam, nog bedankt voor jou mooie crea met een mooie reactie en lieve woorden. Het gaat wat vooruit met mij maar de bijwerkingen die duren nog lang.

Image and video hosting by TinyPic

30-08-2019 om 11:35 geschreven door Marianne


bijna weekend
animaatjes-vrijdag-18670.gif

Begin de dag met een dansje,
begin de dag met een lach
want wie vrolijk kijkt in de morgen
die lacht de hele dag.
Dikke knuffels van ons allemaal

30-08-2019 om 02:24 geschreven door patty_en_freddy


29-08-2019
Goedemiddag blogvrienden
Goedemiddag lieve blog vrienden allereerst onze maker en Schepper te danken voor een mooie na zomerse zonnige dag. De scholen in Noord-Holland zijn opnieuw van start gegaan. Mijn onderwerp van vandaag : Het aantal verkochte vleesvervangers in supermarkten is sinds twee jaar met de helft gestegen. Aan alle jarigen van deze week van Harte gefeliciteerd. Zieken knap spoedig op en sterkte toegewenst. Gaat u door leed of verdriet heen bemoediging, troost en kracht toegewenst. Whats-App-Image-2019-08-29-at-09-09-55 De teksten is leven voor de ziel van de mens. Het is krachtig, troostend, levend, licht, vrede, rust en liefde. Er is hoop lieve mensen naar een betere leven. Mijn blogje is toegankelijk voor iedereen. Bent u op zoek naar meer blog vrienden? Voeg u er gezellig bij hoor. U bent van harte welkom. Voel je vrij. zomer-smiley-bewegende-animatie-0014 SPREUK:We kunnen allemaal leren van het weer. Het weer schenkt geen aandacht aan kritiek. Het weer volgt zijn eigen weg. Het weer 23 graden in Noord-Holland is nu zonnig en 22 graden. Heerlijk en aangename nazomerse temperatuur.. Bij voorbaat dank voor uw tegenreactie. Fijn dat ik uw blogje mocht bezoeken te zien wat u bezighoudt. We zeggen de laatste donderdag van deze week gedag. A.s zaterdag gaat de maand september in. de maanden met de R. Een gezegende nazomerse donderdagmiddag en avond toegewenst. Lieve groetjes. Patricia' â»â» tinypic gaat sluiten. Plaatjes uploaden. www.postimage.org

29-08-2019 om 16:28 geschreven door tricia


Namiddaggroetje Riake,ik kom stillekens weer terug...
BEDANKT-VOOR-DE-VRIENDSCHAP.gif


Niet het geluk maakt ons dankbaar..
maar de dankbaarheid maakt ons gelukkig,
Fijne en lieve groet...
Liefs van annytje xx..

29-08-2019 om 13:46 geschreven door annytje


goedemorgen ria pracht crea
35a4p5e.gif

MVG RUDY WENS JULLIE EEN FIJNE DAG xxx

29-08-2019 om 08:40 geschreven door rudy


Een fijne donderdag.
animaatjes-donderdag-22463.gif

We zoeken allemaal de sleutel tot het geluk,
zelfs vaak in verre oorden.
Maar we vinden hem meestal dichtbij,
in een paar bemoedigende woorden.
Lieve groetjes van Freddy en Patty

29-08-2019 om 02:18 geschreven door patty_en_freddy


28-08-2019
weeer geleerd

Image and video hosting by TinyPic

28-08-2019 om 21:23 geschreven door ik


Dag Ria

Welkom bij powerpoint Roosje

Een vriend voor het leven is

elkaar een hand geven

Op alle wegen elkaar steunen

en op moeilijke momenten

Op elkaars schouder kunnen leunen

wens jullie een fijne dag

Lieve groetjes Roosje

28-08-2019 om 20:08 geschreven door Roosje


Dag mijn blogmaatje
Maar dit is heel interessant om weten,wij denkendus wel verkeerd, wij denken dat die beestjes alles verstaan.

Wens je nog een aangename woensdag.

Heel veel liefs van mij,

Monique.

69hrd03s4hki.jpg

28-08-2019 om 14:16 geschreven door Monique


GOEDEMORGEN VAN ONS
Midweek-1 goedemorgen onze complimenten voor het schrijfwerk mooi uitgelegen ria ria voor jullie een hele fijne midweek van ons gr van ons beide henk anneke

28-08-2019 om 11:26 geschreven door henk anneke


Ik wens al mijn blogvrienden een fijne midweek toe
xtdw4757.jpg Goedemorgen lieve blogvrienden.Hier wijst de thermometer reeds 21 graden,doch het is licht bewolkt en broeierig.Ik denk dat er vandaag of de volgende nacht wel hier en daar een klank en lichtspel te zien zal zijn en zaterdag onze eerste competitiewedstrijd met onze U11 Interprovinciaal op het veld van VK.Avelgem en terug een dag met een dikke 27 graden.Heerlijk gewoon in short en t-shirt.Geen ballast van dikke kleren.Gisteren noteerden we hier een 33 graden en om 19u00 nog 30,5 graden.Ik heb tot 21u00 gezellig op mijn terras gezeten met af en toe een deugddoende koude frisdrank.Ik wens Jullie een mooie en een héél aangename midweek toe en dit met vele lieve en hartelijke zomergroetjes met een mooi boeket fleurige bloemen erbij vanwege Jullie blogvriend Jos.Ik zou het niet weten Ria want het is jaren geleden dat ik mijn laatste rode langharige teckel had.

28-08-2019 om 08:59 geschreven door Jos


fijne midweek lieverd
Knappe educatieve uitleg van het gedrag van de hond,het enige wat onze zwarte cocker doet zijn kousen verzamelen uit de wasmand,die hun benchen staan ook in het washok en s'morgens vind ik wel wat onder hun kussen ,soms bliven ze onvindbaar en kom ik er ook wel eens één terug in de tuin tegen bij het harken

http-www-seniorennet-be-Pages-Mailgroepen-attachements-649cd5b

Fantasie is het grootst van al.
Want het is niet
wat je ziet dat telt,
maar wat je denkt te zien

groetjes en een knuffel xx

28-08-2019 om 07:24 geschreven door rita


Goedemorgen Ria,
Honden kunnen schuldgevoel hebben. Weet verdomd dat stout is. Maar het moet wel voorzichtig doen met honden. Anders krijgen angst verduren. Plassen en poepen in huis kun je verkomen. Steeds naar buiten gaan om te leren. Hond kun je makkelijk gaan leren. Leuke verhaal heb je geschreven Ria. Vandaag ietsje minder warm. Pffff.... Niet te doen. Fijne dag gewenst. animaties-gif-woensdag-3922209.gif Groetjes Jacqueline & Ferry.

28-08-2019 om 06:52 geschreven door Yova


Midweeksegroetjes.
animaatjes-woensdag-10507.gif

Vriendschap kun je niet kopen maar zorg
 dat je het verdient. Als iemand hulp komt
zoeken toon je dan een ware vriend.
Lieve groetjes van Freddy en Patty

28-08-2019 om 02:51 geschreven door patty_en_freddy






For this blog to translate into the language of your choice? Select your language below.

 




Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



Onze kampioen teven,

Belgisch,Nederlands en internationaal kampioenen









Blog als favoriet !


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto








Foto

Blog als favoriet !


Willekeurig SeniorenNet Blogs
reinskoffieplace
blog.seniorennet.be/reinsko


Bedankt Jos

Bedankt Henk en Anneke

Bedankt Aafke

Bedankt Eddy

Bedankt Maroeska

Bedankt Ingrid

Bedankt Sylvain

Bedankt Eddy

Bedankt Noëlla

Bedankt Roosje

Bedankt Alois

Bedankt Nadia

Bedankt Rita

Bedankt Rudy

Bedankt Jeannine

Bedankt Benthe

Bedankt Annie en Rogier

Bedankt Marianne

Danke Hans-Juergen & Ninja

Danke Karin,Alex ,Eyla und Easy

danke Carina

Danke Sandra

Danke Cindy-Lou,Rosmarie und Peter

danke Carina

Danke Helga und piccolo

Danke Angelita

Danke Christine

 

Danke Eva

Danke Engelchen


Zoeken met Google




Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!