Cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. De cranberry plant is een groenblijvende heidestruik, nauw verwant aan onze veenbes en blauwe bes Cranberrycompote wordt vaak tijdens kerstdiners en bij wild gegeten. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord Oost Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven Vooral de rood-zwarte vruchten die in de zomer verschijnen die gebruikt worden Cranberry sap is erg rijk aan antioxidanten, die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren Ze gaan herstellen schade aan celmembranen en vernietigen kwaadaardige cellen. Daarnaast zijn cranberry’s ook een uitstekende bron van vitamine C. Onderzoeken naar de antioxidant capaciteit van cranberry’s en de bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker worden nog volop gevoerd Kaascake Het is volop het seizoen van de cranberry's,deze ''Amerikaanse cheesecake'' is wel zo toepasselijk bij het seizoen. Benodigdheden 200 gram countrykoekjes, in stukken 50 gram zachte roomboter 600 gram roomkaas naturel 50 ml sinaasappelsap 150 gram suiker 100 gram witte chocolade, in stukjes 3 eieren, losgeklopt 1 zak cranberry's 340 gram 100 ml rode port Verwarm de oven voor op 175 graden. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachine of met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk het goed aan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in de keukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in de springvorm. Bak de kaascake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Haal de kaascake uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Kook de cranberry's in de port. Laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is geworden en de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's over de kaascake … smakelijk
Helleborus foetidus, Heeft zijn Nederlandse naam stinkend nieskruid te danken aan de groenige bloemen die stinken als ze worden aangeraakt De overwinterende donkergroene, enigszins leerachtige bladeren zijn handvormig gedeeld in zeven tot elf smalle blaadjes met een gezaagde rand. Deze helleborus kan in de volle zon staan maar ze doen het toch beter in de halfschaduw. In volle zon groeien ze in de zomer wat langzamer.
Januari ,is een stille rustige tuinmaand Genieten kan men nu van de planten die wintergroen zijn, nog bessen dragen of nog bloeien zoals de winterjasmijn De toverhazelaar begint op eind van de maand te bloeien Als het niet vriest de fruitbomen snoeien Druiven moeten nu dringend gesnoeid worden ! VERGEET DE VOGELTJES NIET !
Rijkdom kan een vijand zijn voor een tevreden mens Dus ben ik voorzichtig met wat ik mij zelf wens Rijkdom is niet verkeerd, begrijp mij goed Maar te leven in gezondheid, is wat de mens als eerste wensen moet. Daarom wens ik u het volgende toe, vrede, liefde en vooral een goede gezondheid wat er verder komt ... we zullen zien ..
Rijkdom kan een vijand zijn voor een tevreden mens Dus ben ik voorzichtig met wat ik mij zelf wens Rijkdom is niet verkeerd, begrijp mij goed Maar te leven in gezondheid, is wat de mens als eerste wensen moet. Daarom wens ik u het volgende toe, vrede, liefde en vooral een goede gezondheid wat er verder komt ... we zullen zien ..
150 gr. zelfrijzende bloem 120 gr. suiker 5 eieren (zowel geel als wit) Bereiding: klop de eieren met de suiker zeer goed op tot schuim (10min.) Spatel de bloem eronder ...niet met de mixer ! neem een bakplaat en leg er bakpapier op (ik neem 2 bakplaten voor deze hoeveelheid deeg ! verdeel het deeg op het bakpapier ..niet te dik Zorg er voor dat je een egaal dun laagje strijkt, zodat het snel kan bakken bak het 10 minuten op 200 graden haal de biscuit uit de oven leg er een natte handdoek over stort het gebak op de handdoek zodat het bakpapier boven ligt maak ondertussen suikersiroop 3 eetlepels suiker 3 eetlepels water breng het aan de kook... je kan ook een beetje likeur aan de suikersiroop toevoegen Als de suikersiroop klaar is, het bakpapier wegnemen en dep het gebak in met de suikersiroop smeer er een dunlaagje confituur en wat stijf geklopte room op Rol het gebakje op , werk af met geklopte room of boterroom en versier met wat chocolatepoeder smakelijk ...
Zeer vroeg in het voorjaar, als de winter nog niet echt is weggetrokken, zie je de witte bloesem van de Sleedoorn als reuzensneeuwvlokken op de takken liggen. In kwakkelige lentes vallen de Sleedoorns niet zo op, omdat bij aanhoudend vochtig weer de bladeren al tussen de bloemen verschijnen Maar in een helder voorjaar springt de Sleedoornbloesem in het oog en verbaas je je erover dat er eigenlijk zoveel van die struiken in ons land zijn. Hoe vroeg de struik ook bloeit, het zal toch tot pas in de late herfst duren voordat de pruimpjes met hun grote pitten rijp zijn en van groen via blauw naar blauwzwart verkleuren. Het is wonderlijk dat deze vrucht zo lang kan profiteren van de zon in lente en zomer om pas na de eerste nachtvorst in de late herfst echt rijp te worden Een heerlijk recept voor een'sleedoorndrupke': Neem 1,5 kg Sleedoornpruimpjes, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever.Was de vruchten en prik ze flink aan met een dikke naald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de jenever door. Vul enkele bokalen met Sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde jenever over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Dit drankje is ook werkzaam tegen stress omdat het de adrenaline naar beneden haalt.
De koolmeesjes kregen in onze tuin het gezelschap van de grote bonte specht en een boomklever ! Koolmezen maken graag gebruik van vetbollen, pindanetjes en voedertafels met een gevarieerde hoeveelheid zaden Vaak verdedigen ze een vetbol tegen andere mezen Om echter niet ten prooi te vallen aan roofdieren neemt de koolmees het liefste kleine hapjes en kijkt steeds snel en goed om zich heen Ook het meenemen van voedsel zoals een pindanootje doet hij veel Het liefst neemt hij ze dan mee naar een beschutte plek waar hij zich rustig voelt en de tijd neemt om het op te eten.
isomo vorm 25 x 25 cm sisal- rode sierdraad-20 m raffia halve blok oasis - pipetten 2 Anthurium - 3 roosjes groenblad - safaribolletjes enz... in de isimovorm een gat maken van 13 x 13 cm de sisal er rond brengen met de sierdraad de raffia rond de vorm wikkelen in het gat de blok oasis insteken, daarin de pipetten om de bloemen in te zetten dan beginnen met de reepjes groen blad verder versieren met het andere matriaal.
Pachysandra uitstekende bodembedekker in de schaduwplekken in de tuin. Een halfheester met leerachtig, glanzend groen blad Het is een wintergroene bodembedekker dat zich uitbreidt via ondergrondse worteluitlopers Het is dan ook een altijd groen blijvende bodembedekker plantvakken die je snel wil laten dicht groeien De witte bloempjes verschijnen in het voorjaar maar zijn weinig betekenis, het is vooral het blad dat opvalt ook omdat het wintergroen is Het is een bodembedekker die niet teveel eisen aan de bodem stelt. Het is dan ook een ideale plant als onderbeplanting bij bomen of struiken in de schaduw of halfschaduw aan te planten.
Dromen, Van een witte kerst, als in een droom Met tientallen lichtjes in de boom Blinkende kerstballen ... Kerstklokken die klinken De gezelligste tijd van het jaar... Met het hele gezin gewoon gezellig bij elkaar !
De Helleborus staat ook bekend als Kerstroos Er zijn wel 20 verschillende soorten De plant bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf december tot april Het is dus een van de winterbloeiende vaste planten. De plant bloeit met hangende bloemen en blijft graag op de plek staan, waar hij geplant is De plant staat graag in halfschaduw, maar kan meer zon verdragen als de grond maar niet uitdroogt De grond moet het liefst vochthoudend zijn, maar niet te nat, dus goed doorlatend Verder gaat de voorkeur uit naar kalkhoudende, vruchtbare grond, met veel humus Het blad is diep ingesneden en donkergroen. In de winter, als de bloemen zichtbaar worden, kun je wat van het blad wegknippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen in het begin van de zomer is het verstandig om lelijke geworden bladeren van de plant weg te knippen, het kan bijvoorbeeld aangetast zijn door de zwarte bladvlekkenziekte men kan dit blad beter verbranden (mag niet meer ) Het nieuwe blad is vaak al te zien in het hart van de plant de plant zal er in de korste tijd weer mooi bijstaat.
5 eierdooiers met 2 eetlepels warm water mengen, 15 minuten mixen 100 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker bijvoegen en bij de eierdooiers voegen, 15 minuten mixen 5 eiwitten stijfkloppen en vervolgens voorzichtig onder het beslag spatelen 85 gram gewone bloem en 65 gram maizena eventueel wat zout)en 2 afgestreken theelepels bakpoeder zeven en voorzichtig onder het beslag spatelen Baktijd: Oven voorverwarmen op 150 graden. Biscuit 20 minuten ca. 190 graden in de oven, daarna nog 10-13 minuten op 180 gr.
In de kersttijd word maretak gebruikt als versiering, de plant werd geacht het kwaad te verjagen en de vrouw die onder zo'n bosje mistletoe staat, mag worden gekust ! Mistletoe mythe, Er zit ook nog een oude mythe achter. Er was in Scandinavie een God, Balder, die gedood werd door een pijl gemaakt van mistletoe. Zijn moeder, Frigga, huilde en haar tranen werden de witte besjes op de mistletoe. Er werd besloten dat dit plantje nooit meer als wapen mocht worden gebruikt Frigga was de godin van de liefde, en gaf een kus aan iedereen die onder de mistletoe doorliep
Cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. De cranberry plant is een groenblijvende heidestruik, nauw verwant aan onze veenbes en blauwe bes Cranberrycompote wordt vaak tijdens kerstdiners en bij wild gegeten. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord Oost Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven Vooral de rood-zwarte vruchten die in de zomer verschijnen die gebruikt worden Cranberry sap is erg rijk aan antioxidanten, die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren Ze gaan herstellen schade aan celmembranen en vernietigen kwaadaardige cellen. Daarnaast zijn cranberry’s ook een uitstekende bron van vitamine C. Onderzoeken naar de antioxidant capaciteit van cranberry’s en de bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker worden nog volop gevoerd Kaascake Het is volop het seizoen van de cranberry's,deze ''Amerikaanse cheesecake'' is wel zo toepasselijk bij het seizoen. Benodigdheden 200 gram countrykoekjes, in stukken 50 gram zachte roomboter 600 gram roomkaas naturel 50 ml sinaasappelsap 150 gram suiker 100 gram witte chocolade, in stukjes 3 eieren, losgeklopt 1 zak cranberry's 340 gram 100 ml rode port Verwarm de oven voor op 175 graden. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachine of met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk het goed aan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in de keukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in de springvorm. Bak de kaascake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Haal de kaascake uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Kook de cranberry's in de port. Laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is geworden en de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's over de kaascake … smakelijk
Plant de Aucbade liefst op een schaduwrijke plaats,daar gedijt die het best en produceert er ook meer mooie bessen De stuiken kunnen perfect onder grote bomen Het blad voelt leerachtig De bloemen verschijnen in maart -april en zijn dieppurper van kleur De bessen rijpen af in oktober tot februari Bij strenge vorst hangen alle bladeren slap en lijkt het alsof de plant totaal verloren is, maar bij de eerste positieve temperaturen is de plant terug als tevoren
Benodigdheden : Een ster van isimo die 5 cm. dikte heeft Mos, krammen en wikkeldraad een bundeltje koffieriet of slangengras kerstballen lijmpistool en een beetje tillandsi
Een stuk soepele sierdraad van 1,20 cm. lang ( is er in verschillende kleuren te verkrijgen ) rond een flesje draaien om mooie ronde cirkels te bekomen aan elk einde een kerstbolletje lijmen en in het midden een pipetje vast binden enkele blaadjes klimop,een roosje en wat sisal erin.
Ik ben Jeske
Ik ben een vrouw en woon in Retie (Belgie) en mijn beroep is Oma .
Ik ben geboren op 07/07/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, bloemschikken, wandelen, fietsen.
Onze kleinkinderen Sarah & Emma
krans met gasten doekjes en natuurlijke spons mooi in de badkamer