Hostede is een realisatie van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). De aannemer begon gisteren met de werken en vanaf volgend jaar zullen de percelen beschikbaar zijn.
Hostede is een lokaal bedrijventerrein. De percelen zijn daarom maximaal 5.000m2 groot en niet bestemd voor horeca, tankstations of kleinhandelszaken. Zo'n 25 bedrijven toonden al interesse. Het schepencollege van Alveringem zal uiteindelijk zelf bepalen wie de vijftien gelukkigen zijn.
Het bedrijventerrein krijgt een verbinding met de N8 en elk bedrijf moet een bijdrage betalen voor de aanleg van een collectieve groenzone.
'De bedrijven die zich in Hostede komen vestigen, moeten CO2-neutraal zijn', aldus Geert Sanders, algemeen directeur van de WVI. 'Dat betekent dat ze onder meer groene stroom moeten aankopen en zelf energie moeten opwekken. Voor hun gebouwen krijgen de firma's ook energie- en isolatienormen opgelegd.'

Archeologisch onderzoek
Het verplicht archeologisch onderzoek van het terrein zal de infrastructuurwerken volgens Sanders niet vertragen. Nochtans zijn er sporen gevonden uit de late IJzertijd en een vermoedelijk middeleeuwse voetweg. De naam van het industrieterrein, Hostede, is trouwens de oudste benaming voor Hoogstade en betekent hoge plaats.
'Deze ambachtelijke zone is een goede zaak voor Alveringem', zegt burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen). 'Nu moeten veel bedrijven zich buiten onze gemeente vestigen, bij gebrek aan ruimte. Bedrijven zorgen voor werk en trekken jonge gezinnen aan. Dat is goed voor onze middenstand, voor onze scholen, voor het gemeenschapsleven. Wij zijn al tien jaar en twee legislaturen bezig met dit project.'
Op 11 mei vindt een infovergadering plaats voor de geïnteresseerde bedrijven.
Geknipt en gepikt uit 'Het Nieuwsblad'