Foto
Inhoud blog
  • Bond Zonder Naam
  • Herfst
  • Bond Zonder Naam
  • 11 november
  • Bloemen
  • Bond Zonder Naam
  • Ga je mee op reis ?
  • Ga je mee op reis ?
  • Bond Zonder Naam
  • Bond Zonder Naam

    Gemeentehuis - Binnen
    ONZE BUREN
    DIKSMUIDE
    LO-RENINGE
    POPERINGE
    VEURNE
    VLETEREN

    Bellestraat - Kattekapel

    Clepstraat 3

    Zavel 7

    Bergenstraat

    Hk Jokweg - Ekestr.

    Eversamstr. 1

    Fortem 64

    Grensstraat

    Groenestraat

    Aan de Schreve
    Artikels en foto's over mijn dorp - Foto's van reizen
    06-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikels 06/02/06
    "Wij schreeuwen om werk''
    Zevenhonderd betogers klagen economische crisis aan

    VEURNE - Honderden mensen - volgens de vakbonden zevenhonderd - stapten zaterdag door Veurne om werk te eisen in eigen streek. De rood-groene optocht was georganiseerd door de vakbonden. Aanleiding was het zware jobverlies in de regio van de voorbije jaren.

    De stoet startte symbolisch aan de Suikerfabriek in Veurne, waar zwarte vlaggen hoog op de torens wapperden. De Suikerfabriek sluit de deuren als gevolg van de Europese suikerhervorming. Veurne was nochtans rendabel, maar het is de kleinste van de groep Iscal Sugar en het investeerde te weinig. Daar gaan 77 jobs verloren. De klap komt hard aan, niet alleen voor de werknemers. De hele Westhoek - van boeren tot toeleveranciers - leefde van deze fabriek. Twee werknemers van de Suikerfabriek, Henk Debaenst (10 jaar dienst) en Peter Loose (21 jaar werknemer), openden de optocht. Aan het VDAB-kantoor legden ze symbolisch een rouwkrans neer.

    ,,Als ik groot ben, wil ik ook een job'', stelde een jonge betoger. ,,Wij willen werk'', luidde het op een andere spandoek. Eenvoudig maar duidelijk.

    ,,In vijf jaar tijd zijn 500 arbeidsplaatsen (10 procent) in Veurne verloren gegaan'', berekende Wim David (ACV). Belangrijke ondernemingen die de Suikerfabriek vooraf gingen, waren de textielfabrikanten Santens (142 jobs weg) en Moerman (verlies 40 jobs) - gevolg van de concurrentie uit de lagelonenlanden - en Van Wijnsberghe-VWV (metaal, verlies van 100 jobs). ,,Wij komen op straat voor de ontslagen mensen bij de Spinnerij, Van Wijnsberghe, Moerman, Mortier, Noordermetaal, Thobe Construct, Santens, de Suikerfabriek en Salvesen'', riep Alain Degand (ACV).

    Eisenbundel voor politici

    De vakbonden overhandigden de plaatselijke politici een eisenbundel. Daarin pleiten ze onder meer voor een bedrijfsvriendelijk fiscaal klimaat. ,,Door zijn uitstekende ligging kan Veurne een belangrijke rol spelen in de logistieke en de distributiesector. Net daar dreigen 30 jobs (Salvesen) verloren te gaan. Pepsico laat Veurne Snack Foods nu zijn chips voor de Franse markt in Rijsel opslaan, terwijl Salvesen aan de overkant van de straat ligt. Vreemd. Is dat Frans chauvinisme of is het de loonkost?'', vroeg Alain Degand.

    Eddy Van Lancker (ABVV) riep Veurne uit tot regio in crisis. ,,Of het nu door de komst van een multinational of de uitbreiding van een kmo is, alle jobs zijn welkom'', vond hij.

    Fernand Jonckheere klaagde aan dat de werkgevers verstek lieten gaan op de betoging. (MMA)


    Verwarring over betalingen diftarsysteem
    Alveringem -  De inwoners van Alveringem kregen hun badge in de bus voor het vernieuwde containerpark in Elzendamme. De toegangskaart is nodig vanaf maandag 6 februari.Vanaf maart wordt ook het diftarsysteem – de vervuiler betaalt- toegepast. Dit betekent dat voor bepaalde afvalsoorten (brandbaar grof vuil, hout, bouw- en sloopafval) betaald moet worden en wel volgens het gewicht. De rest blijft gratis. Elke inwoner krijgt  jaarlijks een tegemoetkoming van 26 euro per persoon. Zo staat het in de brief, maar die bevat ook een betalingsuitnodiging van 25 euro. Voor sommige inwoners is dat nogal verwarrend. De milieudiensten kregen een pak vragen binnen.XML:NAMESPACE PREFIX = O />

    “Sommigen verkeren in de waan dat ze met de overschrijving hun toegangskaart moeten vergoeden. Tot nu toe hebben zeven particulieren en twee bedrijven al 25 euro extra betaald. Maar de overschrijving is enkel een uitnodiging om 25 euro te betalen wanneer de gratis provisie op is. Wie zonder reden betaald heeft krijgt het bedrag op verzoek terugbetaald”, aldus Stefaan Deschamps, diftarverantwoordelijke van de IVVO.  (MMA)


    Basisschool 'De Letterwei' gaat dicht 

    Alveringem - De Letterwei, de basisschool van het gemeenschapsonderwijsgevestigd aan de Sint Rijkersstraat in Alveringem, stopt ermee op het einde van het schooljaar. "De school bereikt het vereiste aantal leerlingen niet meer" aldus directeur Bernard Berteloot.De school telt nu nog 29 leerlingen, onder wie 4 kleuters. Het leerlingenaantal ging de voorbije jaren gestaag achteruit. De basisschool bestaat al meer dan 30 jaar en is nu een wijkafdeling van de school De Letterzee in Koksijde. (MMA)

    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Foto

    Hallo,
    Ik ben gepensionneerd en ik hou van wandelen en reizen. Ik woon in Hoogstade, een deelgemeente van Alveringem (W-VL). Enkele van die deelgemeenten grenzen aan Frankrijk. Vandaar de naam van mijn blog "Aan de Schreve". "De Schreve", de benaming van de staatsgrens tussen België en Frankrijk die dwars door de Westhoek loopt.

    Gastenboek



    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Sint Rijkersstraat 46


    Burgmolenstr. - Groensprietkapel


    Bergenstraat


    Beverenstraat


    Eversamstr. 6


    Gemeneweg


    Grensstraat


    Gijverinkhovestraat De drie boomtjes


    Groenestraat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!