Foto
Inhoud blog
  • Bond Zonder Naam
  • Herfst
  • Bond Zonder Naam
  • 11 november
  • Bloemen
  • Bond Zonder Naam
  • Ga je mee op reis ?
  • Ga je mee op reis ?
  • Bond Zonder Naam
  • Bond Zonder Naam

    Gemeentehuis - Binnen
    ONZE BUREN
    DIKSMUIDE
    LO-RENINGE
    POPERINGE
    VEURNE
    VLETEREN

    Bellestraat - Kattekapel

    Clepstraat 3

    Zavel 7

    Bergenstraat

    Hk Jokweg - Ekestr.

    Eversamstr. 1

    Fortem 64

    Grensstraat

    Groenestraat

    Aan de Schreve
    Artikels en foto's over mijn dorp - Foto's van reizen
    06-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikels 06/02/06
    "Wij schreeuwen om werk''
    Zevenhonderd betogers klagen economische crisis aan

    VEURNE - Honderden mensen - volgens de vakbonden zevenhonderd - stapten zaterdag door Veurne om werk te eisen in eigen streek. De rood-groene optocht was georganiseerd door de vakbonden. Aanleiding was het zware jobverlies in de regio van de voorbije jaren.

    De stoet startte symbolisch aan de Suikerfabriek in Veurne, waar zwarte vlaggen hoog op de torens wapperden. De Suikerfabriek sluit de deuren als gevolg van de Europese suikerhervorming. Veurne was nochtans rendabel, maar het is de kleinste van de groep Iscal Sugar en het investeerde te weinig. Daar gaan 77 jobs verloren. De klap komt hard aan, niet alleen voor de werknemers. De hele Westhoek - van boeren tot toeleveranciers - leefde van deze fabriek. Twee werknemers van de Suikerfabriek, Henk Debaenst (10 jaar dienst) en Peter Loose (21 jaar werknemer), openden de optocht. Aan het VDAB-kantoor legden ze symbolisch een rouwkrans neer.

    ,,Als ik groot ben, wil ik ook een job'', stelde een jonge betoger. ,,Wij willen werk'', luidde het op een andere spandoek. Eenvoudig maar duidelijk.

    ,,In vijf jaar tijd zijn 500 arbeidsplaatsen (10 procent) in Veurne verloren gegaan'', berekende Wim David (ACV). Belangrijke ondernemingen die de Suikerfabriek vooraf gingen, waren de textielfabrikanten Santens (142 jobs weg) en Moerman (verlies 40 jobs) - gevolg van de concurrentie uit de lagelonenlanden - en Van Wijnsberghe-VWV (metaal, verlies van 100 jobs). ,,Wij komen op straat voor de ontslagen mensen bij de Spinnerij, Van Wijnsberghe, Moerman, Mortier, Noordermetaal, Thobe Construct, Santens, de Suikerfabriek en Salvesen'', riep Alain Degand (ACV).

    Eisenbundel voor politici

    De vakbonden overhandigden de plaatselijke politici een eisenbundel. Daarin pleiten ze onder meer voor een bedrijfsvriendelijk fiscaal klimaat. ,,Door zijn uitstekende ligging kan Veurne een belangrijke rol spelen in de logistieke en de distributiesector. Net daar dreigen 30 jobs (Salvesen) verloren te gaan. Pepsico laat Veurne Snack Foods nu zijn chips voor de Franse markt in Rijsel opslaan, terwijl Salvesen aan de overkant van de straat ligt. Vreemd. Is dat Frans chauvinisme of is het de loonkost?'', vroeg Alain Degand.

    Eddy Van Lancker (ABVV) riep Veurne uit tot regio in crisis. ,,Of het nu door de komst van een multinational of de uitbreiding van een kmo is, alle jobs zijn welkom'', vond hij.

    Fernand Jonckheere klaagde aan dat de werkgevers verstek lieten gaan op de betoging. (MMA)


    Verwarring over betalingen diftarsysteem
    Alveringem -  De inwoners van Alveringem kregen hun badge in de bus voor het vernieuwde containerpark in Elzendamme. De toegangskaart is nodig vanaf maandag 6 februari.Vanaf maart wordt ook het diftarsysteem – de vervuiler betaalt- toegepast. Dit betekent dat voor bepaalde afvalsoorten (brandbaar grof vuil, hout, bouw- en sloopafval) betaald moet worden en wel volgens het gewicht. De rest blijft gratis. Elke inwoner krijgt  jaarlijks een tegemoetkoming van 26 euro per persoon. Zo staat het in de brief, maar die bevat ook een betalingsuitnodiging van 25 euro. Voor sommige inwoners is dat nogal verwarrend. De milieudiensten kregen een pak vragen binnen.

    “Sommigen verkeren in de waan dat ze met de overschrijving hun toegangskaart moeten vergoeden. Tot nu toe hebben zeven particulieren en twee bedrijven al 25 euro extra betaald. Maar de overschrijving is enkel een uitnodiging om 25 euro te betalen wanneer de gratis provisie op is. Wie zonder reden betaald heeft krijgt het bedrag op verzoek terugbetaald”, aldus Stefaan Deschamps, diftarverantwoordelijke van de IVVO.  (MMA)


    Basisschool 'De Letterwei' gaat dicht 

    Alveringem - De Letterwei, de basisschool van het gemeenschapsonderwijsgevestigd aan de Sint Rijkersstraat in Alveringem, stopt ermee op het einde van het schooljaar. "De school bereikt het vereiste aantal leerlingen niet meer" aldus directeur Bernard Berteloot.De school telt nu nog 29 leerlingen, onder wie 4 kleuters. Het leerlingenaantal ging de voorbije jaren gestaag achteruit. De basisschool bestaat al meer dan 30 jaar en is nu een wijkafdeling van de school De Letterzee in Koksijde. (MMA)

    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    06-02-2006 om 09:22 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    05-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 6

     

    Stevaert en Verhofstadt
    Verhofstadt en Stevaert zitten bij de koning op een diner.
    Zegt Verhofstadt tegen Stevaert:
    "Moet je zien wat mooi gouden bestek ze hier hebben.
    Daar wil ik wel een lepel van mee naar huis nemen."
    En hij pakt een lepel en stopt hem in z'n binnenzak.
    Stevaert denkt: "Zo één wil ik ook wel hebben."
    Hij pakt een lepel, maar tikt per ongeluk tegen z'n kopje aan.
    "Oh, Stevaert wil wat zeggen," zegt de koning.
    "Nou," zegt Stevaert, "ik vind het zo fijn dat we hier met z'n allen zijn en ik vind het een goed idee dat u ons heeft uitgenodigd."
    En Stevaert gaat weer zitten, maar hij wil toch graag zo'n lepel hebben.
    Dus na vijf minuten probeert hij het weer.
    Maar weer tegen het kopje.
    " Stevaert wil weer wat zeggen," zegt koning Albert.
    "Nou, eigenlijk wil ik een truc laten zien," zegt Stevaert.
    "Kijk, ik heb hier een gouden lepel, die stop ik in m'n binnenzak, en haal hem er bij Verhofstadt weer uit...

    05-02-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    04-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikels 04/02/06

    Nieuw stadhuis wordt glazen huis
    Eerste steen gelegd van administratief centrum annex bib

    VEURNE - Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen (VLD) legde donderdagavond de eerste steen van het administratief centrum annex bibliotheek aan de Sint-Denijsplaats in Veurne. Het prestigieuze complex moet over twee klaar zijn.

    De bibliotheek aan de markt was te klein geworden volgens de overheidsnormen. Verschillende gebouwen passeerden de revue als alternatief - van het vroegere arrondissements- commissariaat tot het oud-klooster van de Blauwe Zusters -, maar alle voorstellen werden om financiële en/of praktische redenen afgeblazen. Anderzijds drong een herlokalisatie van de administratieve diensten zich op. Die waren te veel verspreid over verschillende gebouwen.

    Over tweetal jaar klaar

    Het stadsbestuur loste beide problemen samen op en besloot een groot complex te laten optrekken aan de Sint-Denijsplaats, waar het een deel van het vroegere winkelmagazijn De Baenst op de kop kon tikken. Na een architectuurwedstrijd kreeg Buro II uit Roeselare het ontwerp van de nieuwbouw toegewezen. Het aanpalende en ondertussen beschermde en gerestaureerde oud-politiecommissariaat - ooit een Cellenbroederklooster - maakt deel uit van het administratief complex.

    In het nieuwe gebouw - met veel glas, als symbool voor een open huis - komt de bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping. Ze wordt dubbel zo groot als de huidige bibliotheek. De eerste en de tweede verdieping zijn bestemd voor de administratie en de gemeenteraadzaal.

    Het Cellenbroederklooster zal de kantoren van de gemeentesecretaris, de burgemeester en de schepenen herbergen, naast een vergaderzaal voor het schepencollege.

    Het gebouw kost ongeveer 4 miljoen euro. De nv Himpe uit Loppem is vorige maand gestart met de ruwbouw. De Veurnse burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) nodigde minister Marino Keulen (VLD) alvast uit voor de opening van het complex, over een tweetal jaar.
    Marc MAES 04/02/2006

    Kamagurka is een grapjas

    Alveringem: De VRT heeft de burgemeester van Alveringem laten weten "met hem mee te voelen" na de uitzending van De Laatste Show over het Westhoekdialect. Daarin stak Kamagurka - in zijn bekende stijl - de draak met Alveringem en de Westhoekers. "Uw streek is prachtig en er is niets mis mee. Maar De Laatste Show schuwt geen satire. En u weet toch ook dat Kama een grapjas is?", aldus stafmedewerker communicatie van de VRT, John Van Vreckem.
    De bewuste uitzending was burgemeester Marc Wackenier (PRO) in het verkeerde keelgat geschoten. Wackenier protesteerde bij de VRT "omdat Kamagurka het meest idyllische stukje van Alveringem uitkoos als het meest achterlijke boerengat van de Westhoek en van Vlaanderen". (MMA)
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    04-02-2006 om 17:02 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    03-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikel 03/02/06

    Politie staat machteloos tegenover grenscriminaliteit
    Tiende ramkraak voor kledingzaak

    De exclusieve kledingwinkel Sarah in De Panne werd vanmorgen voor de tiende keer het slachtoffer van een ramkraak. Uit cijfers van Unizo blijkt dat er in ons land elke dag een ramkraak of een poging tot gebeurt. ,,Ik durf het geen probleem noemen. Wel een fenomeen", zegt plaatselijk commissaris Johan Geeraert.

    Chantal Cloet was gisteren de hele dag druk in de weer met het heropsmukken van haar etalage. Haar winkel werd al tien keer overvallen, waarvan zeven keer in de voorbije twee jaar. ,,Het wordt stilaan een gewoonte", zucht ze. De buit bleef deze keer beperkt tot enkele handtassen en pulls. Dankzij ijzeren rolluiken die de bazin een half jaar geleden liet installeren. ,,Wat kan ik nog meer doen", vraagt Cloet zich af. ,,Er staan nu al anti-rampaaltjes, er is camerabewaking en we hebben meerdere veiligheidssystemen zoals rolluiken binnen in de winkel. Maar die gasten hebben niets te verliezen, want in amper drie minuten staan ze met hun snelle auto toch al over de Franse grens."

    De bewakingscamera van de buren registreerde de inbraak tot in de kleinste details: om 05.49 uur stopt een zware BMW vlak voor de boetiek langs de Duinkerkelaan. Twee passagiers met een bivakmuts verlaten als eerste het voertuig en beuken met een brandblusser door het dikke veiligheidsglas. De chauffeur komt hen helpen om de dure handtassen uit de etalage te graaien. De hele actie nam welgeteld één minuut in beslag. Buurman Daniel Bastin ontleedde de videobeelden intussen al grondig. ,,In de minuten voor de inbraak zie je dezelfde BMW al vier keer langsrijden. Wellicht is dat hun verkenningsronde."

    Te pletter

    Ondanks deze tiende inbraak denkt Cloet nog niet aan stoppen. ,,De mensen zeggen dat ik me niet mag laten ontmoedigen door die lafaards. Dus ik doe verder. Ik doe het nu al 25 jaar én graag. Maar het weegt zwaar: ik verwacht me elke nacht opnieuw aan een nieuwe inbraak. Als ik de telefoon hoor weet ik al: het is weer van dat. Weet je wat ik stilletjes hoop? Dat die mannen zich tijdens hun vlucht ooit eens te pletter rijden in het decor."

    ,,Ons grootste probleem is dat we niet voor elke deur een agent kunnen zetten", zegt commissaris Johan Geeraert. Volgens hem hadden de daders gisteren heel veel geluk. ,,Een politiepatrouille aan de grens is de daders op een gegeven moment zelfs gekruist. Maar ze konden niets beginnen tegen die zware BMW. De Duitse luxe-auto blijkt vorige week gestolen in een bedrijf in Frankrijk. Ze reden rond met Franse nummerplaten van een vrachtwagen. ,,Maar dat bewijst nog niet dat de daders Fransen zijn. Wel dat we te maken hadden met grenscriminaliteit. Ik durf het geen probleem noemen. Wel een fenomeen", aldus nog commissaris Geeraert.

     Bjorn MAECKELBERGH  03/02/2006

    Overgenomen uit 'Het Volk'

    03-02-2006 om 15:30 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    02-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw aan de Schreve
    2 januari 2006  
        

                              
    sneeuw aan de SCHREVE

    02-02-2006 om 19:34 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    01-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikel 01/02/06

    IJzertoren toont oorlog in overstroomd gebied
    Duits zwempak uit 1916 blikvanger van expositie

    DIKSMUIDE - 'Onder Water, oorlog in het overstroomd gebied' is de titel van de nieuwe grote tentoonstelling die elke dag in de IJzertoren in Diksmuide te bezichtigen is. De hoofdvogel is een uniek Duits zwempak, waarmee de vijand probeerde het Belgische leger te verschalken.

    De IJzertoren bouwt een stevige traditie uit als het gaat over degelijke tentoonstellingen. Samen met het nationale legermuseum en conservator Piet De Gryse is het Duitse zwembak uit 1916 een uniek stuk van deze expositie. We willen veel volk naar deze uitzonderlijke tentoonstelling lokken, ook Duitse toeristen. De IJzertoren trekt toch ieder jaar zo'n 80.000 bezoekers. Dat is een puik resultaat'', zegt voorzitter Walter Baeten.

    Dat unieke Duitse zwempak is het hele jaar te bezichtigen in de IJzertoren. Het is het enige overgebleven pak uit 1916. Om ongemerkt door het water te kunnen trekken, ontwikkelden de Duitsers een speciaal zwempak dat de soldaten niet alleen warm en droog hield, maar hen ook toeliet om stabiel door het ijskoude water van de IJzervlakte te trekken. In de benen van zo'n zwempak zit lood verwerkt waardoor de soldaten diep onder water bleven. Met deze zwempakken konden ze ongezien verkenningsoperaties uitvoeren.

    Het zwempak dat nu in de IJzertoren te bewonderen is, is afkomstig van een Duitse soldaat die in 1916 de oorlog moe was. Samen met twee collega's gaf hij zich over aan de Belgen. Deze speciale zwemuitrusting kwam zo in Belgische handen. Sinds de herinrichting van het Legermuseum eind de jaren negentig lag dit authentieke zwempak in de reservecollectie. Het is nu voor het eerst te zien in Diksmuide.

    Geschiedenis IJzerleger

    Luc Vandeweyer stelde een kleine catalogus samen die deze tentoonstelling begeleidt. Dit boekje is dertig bladzijden dik en omvat tekst en foto's. Daarin wordt een vergeten episode uit de geschiedenis van het IJzerleger openbaar gemaakt. Velen denken dat de onderwaterzetting van de IJzervlakte ervoor zorgde dat de Duitse opmars stopte, maar dit klopt niet. De tentoonstelling Onder Water, oorlog in het overstroomd gebied bewijst het.

     Ronny VANHOOREN01/02/2006

    Overgenomen uit 'Het Volk'

    01-02-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    28-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikel 28/01/06

    Twee Fransen sterven na schietpartij met politie in West-Vlaams gehuchtje


    Bij een schietpartij in het centrum van Sint-Juliaan, een gehucht van Langemark-Poelkapelle, zijn zaterdagmorgen vroeg twee Fransen gestorven in een regen van politiekogels.

    Rond één uur liep bij de politie een telefoontje binnen van de waardin van café-feestzaal Westland, langs de Brugseweg in Sint-Juliaan. "In de zaak bevonden zich twee Fransen die zich verdacht gedroegen", zegt politiewoordvoerder Stefaan Vannieuwenhuyse.

    "Drie van onze mensen gingen een kijkje nemen. Ze controleerden de identiteit van het duo. Toen ze op het marktpleintje ook het voertuig van de Fransen wilden controleren, liep het fout. De Fransen sprongen in het voertuig en probeerden weg te rijden. Ze ramden twee geparkeerde auto's en reden op de agenten in. Daarop openden de collega's het vuur."

    Eén agent werd aangereden en belandde op de motorkap van de Franse auto. De man raakte gewond en werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. Ondanks de politiekogels ging het Franse voertuig op de vlucht. Zowat honderd meter verder botste het tegen de gevel van een woning.

    Toen de politie arriveerde, vond ze in de auto het levenloze lichaam van de Fransen. Hulp kon niet meer baten. De twee overige politiemannen die ongedeerd bleven, waren in shock en moesten ook naar het ziekenhuis. Het Ieperse parket, het afstappingsteam van de federale politie, een wapendeskundige en de wetsdokter kwamen ter plaatse in Sint-Juliaan. Verder onderzoek moet nu meer details over het incident blootleggen.

    Bron: 'Het Laatste Nieuws'

    28-01-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    25-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikel 25/01/06

    Het leven is te duur om veel te sparen
    Belg zet helft minder opzij dan tien jaar geleden

    Vergeleken met tien jaar geleden sparen we allemaal de helft minder. Dat komt vooral omdat het leven duurder is geworden en onze lonen niet navenant zijn gestegen, zeggen specialisten.

    Het Waalse instituut voor duurzame ontwikkeling is tot de conclusie gekomen dat de Belgen veel minder sparen. In 1995 besteedden de Belgen nog 19,2 procent van hun inkomen aan sparen. In 2005 was dat percentage gedaald tot 9 procent. Volgens het instituut is het beschikbare inkomen in die periode maar lichtjes gestegen, terwijl de gezinnen meer zijn uitgeven. Vooral aan gezondheidszorg, verzekeringen en vervoer.

    Belgen zijn te rijk

    Volgens KBC-econoom Pascal Paepen heeft die daling heel veel te maken met de lage intresten die momenteel gelden. ,,Lage intresten zijn slecht voor mensen met veel geld. En Belgen zijn rijk. Er staat meer dan 150 miljard euro op de spaarboekjes. Maar als de intresten laag staan, is het niet meer interessant om veel te sparen. Obligaties of kasbons die vroeger nog 10 procent opbrachten, hebben nu maar een rendement meer van 3 of 4 procent. Dan wordt de verleiding groot om niét meer te sparen en het geld uit te geven.''

    Bedrieglijke index

    Een ander gegeven: het leven is duurder geworden, zodat er voor de modale Belg minder overblijft om te parkeren op een spaarrekening, obligatie of ander spaarmiddel. De logica wil nochtans dat, als de levensduurte stijgt, de lonen dat ook doen. Want die lonen zijn gekoppeld aan de index, die aangeeft hoeveel het leven duurder wordt.

    Pascal Paepen is het daar niet mee eens. ,,Die index geeft dat maar gedeeltelijk weer. Het is een gezondheidsindex, en in dat opzicht is dat een beetje bedrog. De olieprijzen zitten daar niet in. Nochtans is die erg duur geworden waardoor de mensen dus veel meer moeten uitgeven. De lonen zijn niet evenredig gestegen. Onder andere omdat iedereen er de mond vol van heeft dat de Belgische bedrijven competitief moeten blijven en er dus niet meer gebaat bij zijn dat ze zich blauw betalen aan lonen. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op het spaargedrag.''

    Gezonde begroting

    Sociologen zien nog een ander fenomeen om het verminderde spaargedrag te verklaren. Tien jaar geleden was de staatsschuld nog immens hoog en ging de overheid elk jaar in het rood. Nu hebben we al zeven jaar op rij een begroting in evenwicht, en dat geeft de mensen vertrouwen. Ze vinden het niet meer zo nodig om te sparen en een appeltje voor de dorst over te houden. Het gaat toch goed met België, dus geven we ons geld meer uit.

    Pascal Paepen gelooft niet meteen in die uitleg: ,,Ten eerste: de begroting hangt met haken en ogen aan elkaar. Ten tweede: de Belgen liggen daar niet wakker van. Het kan geen verklaring zijn voor de spaardrift van vroeger. Die drift had veel te maken met de generatie van toen. Die had de oorlog nog meegemaakt en armoede aan den lijve ondervonden. Zoiets zet aan tot sparen. De huidige generatie heeft die ervaring - en dus die spaarreflex - veel minder.''

    Is het erg dat de Belgen minder sparen dan voorheen? Paepen: ,,Op zich is dat helemaal niet erg. Negen procent van het inkomen: daarmee zitten we nog altijd in het koppeloton op wereldschaal. Zolang het in België niet de kant van Amerika opgaat, is er geen reden tot paniek. Daar is het spaarpercentage -1,5 procent. De Amerikanen geven dus meer uit dan ze verdienen. Dan heb je wèl een probleem.''

    Frank POOSEN 25/01/2006
    Overgenomen uit 'Het Nieuwsblad'

    25-01-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    23-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 4
    RIJKDOM
    Een Duitser, een Amerikaan, een Belg en een Turk zitten samen in een vliegtuig.

    Zegt de Duitser: "Wij zijn zo rijk in Duitsland dat er met de gsm's wordt gegooid alsof ze gratis zijn, zoveel gsm's hebben wij in Duitsland."
    "Voila, zegt de Duitser en hij gooit zijn gsm door het raam . "Wij hebben toch te veel gsm's bij ons in Duitsland." 

    Zegt de Amerikaan: "Bij ons in Amerika zijn er zoveel draagbare PC's in omloop dat ze bijna niks meer kosten." En om zijn uitspraak kracht bij te zetten gooit hij prompt zijn draagbare PC uit het raam.

    De Belg en de Turk weten niet goed wat zeggen, maar de Belg zegt dan plots tegen de Turk: "Hoort ge dat, alles waar ze te veel van hebben wordt in Duitsland en Amerika door het venster gezwierd!"

    De Turk bekijkt de Belg met angst in de ogen en stamelt: "Niet doen, aub, ikke wonen niet in België!" 

    23-01-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    19-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikel 19/01/06

    Welke pastoor is niet bang van de kust?
    Federatie moet het nu met één priester stellen

    DE PANNE - Terwijl we dit interview afnemen, belt het bisdom naar pastoor Gheeraert. Er was een kandidaat-pastoor maar hij durft het niet aan om naar de kust te komen, luidt het. De federatie De Panne-Adinkerke heeft nochtans nood aan een tweede priester. Pastoor Doom van de Onze-Lieve-Vrouweparochie is eind vorig jaar overleden en Robrecht Gheeraert van Sint-Pieter ging met pensioen.

    Het bisdom belooft een nieuwe pastoor. Hij zal samen met Stefaan Houtman van Adinkerke instaan voor de drie parochies'', zegt Gheeraert.

    Robrecht Gheeraert (75), die gehoopt had op zijn oude dag meer tijd te hebben voor zijn passie, de kalligrafische beitelkunst, heeft zich al bereid verklaard om in te springen waar nodig.

    ,,Ik heb het nu drukker dan toen ik nog in dienst was. Sinds nieuwjaar heb ik nog geen steen gekapt'', geeft hij toe.

    Hoe veel parochianen heeft De Panne?

    Robrecht Gheeraert: ,,De drie parochies samen tellen een 10.000-tal gedoopte mensen. Daarvan gaat nog zo'n 10 tot 15 procent elk zondag naar de mis. Maar het geloof kun je niet meer meten aan de vaste kerkgangers. Voor dopen en begrafenissen stromen de kerken nog altijd vol."

    In de zomermaanden krijgt De Panne er veel toeristen-kerkgangers bij?

    ,,Dat geldt vooral voor de Onze-Lieve-Vrouweparochie in het centrum. Daar moet de nieuwe priester komen. De zeewijdingen en de massale bedevaarten naar de crypte van Fatima zullen dan ook niet verdwijnen."

    Kunnen twee priesters zo'n federatie wel aan?

    ,,In de Franse buurgemeenten en Wallonië moeten de pastoors veel meer parochies bedienen. Maar wij gaan daar ook naar toe. Gelukkig kunnen we hier nog rekenen op de medewerking veel leken. De Kerk van nu wordt door hen gedragen. Wij noemen hen gebedsvoorgangers. Zij leiden ook huwelijken, dopen en begrafenissen. Maar er is nog hoop. De Kerk heeft ook de Franse Revolutie en het communistische Rusland overleefd."

    Waarom roept God niet meer priesters?

    ,,Dokters en zelfs sommige politici zijn voor mij ook roepingen. Ze moeten niet alleen slim zijn, maar zich ook inzetten voor de anderen. Dat geldt evenzeer voor priesters. God roept wel, maar hij krijgt minder antwoord. Toch niet in ons materialistische westen. In Afrika, Azië en Polen zijn de seminaries te klein."

    Vrouwelijke en gehuwde priesters kunnen voor u?

    ,,Ik zie dat nog niet direct zitten met deze paus. Rome remt die evolutie af. Maar voor mij mag het direct. Het celibaat hoeft niet meer. Kijk naar de Anglicaanse Kerk. Dat is toch ook een goede Kerk?"

     Marc MAES19/01/2006

    Overgenomen uit "Het Nieuwsblad".

    19-01-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    18-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambachtelijke zone in Hoogstade ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ambachtelijke zone in Hoogstade kleiner dan gepland

    Er lijkt dan toch een oplossing voor de omstreden ambachtelijke zone in Hoogstade. Vorig jaar hadden buurtbewoners al meermaals hun ongenoegen laten blijken, omdat ze vreesden voor overlast. Nu ligt er een voorstel van oppositiepartij Nieuw Beleid ter tafel om de geplande zone in oppervlakte te beperken, zodat het niet aanleunt bij de dorpskern. De hogere overheid moet nog wel haar fiat geven aan de nieuwe plannen.
    In het voorstel van de oppositiepartij, dat door alle partijen werd aanvaard, wordt de voorziene oppervlakte van het bedrijventerrein een stuk kleiner. Zowat een hectare ten noorden van de Eikhoekstraat blijft de landbouw- en groenzone onaangeroerd. Het bedrijventerrein zal daardoor niet meer onmiddellijk aansluiten op de dorpskern en hierdoor zal er minder hinder zijn voor de bewoners van de Kerkstraat. De ambachtelijke zone zal zich volgens het voorstel situeren tussen de tweede bocht van de Eikhoekstraat en de Hoogstadestraat. De nieuwe plannen betekenen wel dat het hele dossier vanaf het begin moet worden overgedaan. Er volgt dus opnieuw een openbaar onderzoek  en het blijft afwachten wat de hogere overheid vindt van het feit dat de ambachtelijke zone niet onmiddellijk aansluit op de dorpskern.
    Het actiecomité tegen de ambachtelijke zone hoopt dat ze betrokken zal worden bij de voorbereidingen van het nieuwe dossier.
    (BPM)

    18-01-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikel 18/01/06

    ,,Eindelijk tijd voor mijn kinderen''
    Dokter Lore vestigt zich met gezin in Zweden

    BEAUVOORDE - Dokter Lore Buyle en bioboer Douwe Mol zetten een belangrijke stap: in de lente verhuizen ze definitief naar Zweden. ,,Wij hebben altijd al iets met dat land gehad'', zegt Lore. ,,Maar dat ik daar als huisdokter in loondienst kan werken, gaf toch de doorslag. Ik zal eindelijk tijd hebben om mijn kinderen in bed te stoppen.''

    Mijn liefde voor Zweden is niet nieuw. Pippi Langkous, de natuur, de mentaliteit van de Zweden, ik hou ervan. Ik denk zelfs dat ik daar in een vorig leven gewoond heb'', zegt Lore (35). ,,Niet toevallig heet een van onze dochters Anna en de hond Rasmus.''

    Het echtpaar en de kinderen Matthijs (8), Anna (6) en Rachel (5) brachten de vorige paasvakantie in Zweden door. De liefde voor het land groeide alleen maar. ,,We vernamen dat Lore er als huisarts in een gezondheidscentrum kan werken, met vaste uren'', zegt Douwe (41). ,,Hier heb ik nauwelijks tijd voor mijn gezin en een sociaal leven. De kinderen klagen : mama, moet je weeral werken?'', aldus Lore.

    Klap voor patiënten

    Douwe en Lore keerden nog drie keer terug naar Dals-Ed, een gemeente met vijfduizend inwoners 150 kilometer ten noorden van Göteborg. ,,We verzamelden informatie, ontmoetten mensen die de stap al hebben gezet. In december hakten we de knoop door. We hebben het op oudejaarsavond aan de kinderen verteld'', zegt Douwe. Die zagen het best zitten. . ,, Ze vroegen of we hen dan eindelijk in bed zouden stoppen'', aldus Lore. ,,Ze lezen veel over het kindvriendelijke Zweden. Dat ze er minder les krijgen en er veel nadruk gelegd wordt op lezen en natuurbeleving, weten ze ook al'', zegt Douwe.

    ,,Ik was toch al van plan mijn bioboerderij te stoppen. De combinatie van onze jobs was moeilijk en de rendabiliteit van de boerderij niet hoog. In Zweden is er veel ruimte en rust. Ik zal er mijn eigen groenten kweken en wat in de bosbouw werken. Mijn serre en de tractor verhuizen mee. Ik zal wel de vrienden missen en zeker Daniël, de oude boer die hier nog wekelijks komt helpen'', aldus Douwe.

    ,,Voor mijn patiënten was het ook een klap'', geeft Lore toe. ,,Ik heb lang getwijfeld of ik hen dat kon aandoen. Ook onze ouders hebben het er moeilijk mee. Zij zullen hun kinderen en kleinkinderen missen. Maar Zweden is het einde van de wereld niet. We zullen vaak op bezoek komen. Het enige dat we willen is wat meer kwaliteit in ons leven.''

     Marc MAES18/01/2006

    Overgenomen uit "Het Nieuwsblad"

    18-01-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    16-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop van de week - 3
    Een man en een vrouw lopen door het museum. Zegt de vrouw:" Man lief,  zo'n lelijk schilderij heb ik nog nooit gezien"! Daarop zegt de man:" Vrouw lief, zet je bril op en ga van die spiegel weg"!!!

    16-01-2006 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)
    30-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toiletpapier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Veel mensen, vooral scholen klagen

      over het overvloedig verbruik van

      toiletpapier. Ik denk de oplossing

      te hebben gevonden .              
    KLIK
     

    30-12-2005 om 00:00 geschreven door m@urits


    » Reageer (0)

    Foto

    Hallo,
    Ik ben gepensionneerd en ik hou van wandelen en reizen. Ik woon in Hoogstade, een deelgemeente van Alveringem (W-VL). Enkele van die deelgemeenten grenzen aan Frankrijk. Vandaar de naam van mijn blog "Aan de Schreve". "De Schreve", de benaming van de staatsgrens tussen België en Frankrijk die dwars door de Westhoek loopt.

    Gastenboek



    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Sint Rijkersstraat 46


    Burgmolenstr. - Groensprietkapel


    Bergenstraat


    Beverenstraat


    Eversamstr. 6


    Gemeneweg


    Grensstraat


    Gijverinkhovestraat De drie boomtjes


    Groenestraat



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!