Inhoud blog
  • Afstammelingen Mahieu Vermassen
  • OORSPRONG VAN DE FAMILIE EN VAN DE NAAM VERMASSEN
  • Een reis naar Mexico
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    "DE VERMASSENS"
    alles over en rondom ons
    13-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Streekgeschiedenis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De tot nu toe oudst gekende stamvader van de familie VERMASSEN vinden we in Balegem, (en naar in vermoed ook een deel van de familie in Velzeke, naderhand zullen we, denk ik moeten zoeken in huidig Nederland - de Maasstreek - gemeente Upbergn of zo)

    Daarom nu een beetje streekgeschiedenis zodat we het geheel een beetje beter kunnen situeren:

     

                                   

    ALGEMEEN:

    - Oppervlakte: 1.202 ha.
    - Hoogte: 44,36 meter aan de dorpel van de zijdeur van de kerk.
    - Op 18,5 km van Gent, op 3 km van Oosterzele.
    - Bestuurlijk en rechterlijk arrondissement Gent; vredegerechtskanton Oosterzele; bisdom Gent.
    - Herkomst van de naam: in 1120: Balinghehem; in 1225: Badelinghem; Badelghem: persoonsnaam, en inga, en hem = woonplaats van de lieden van Bado; Baeleghem, Balegem.
    - Inwoner: Balegemnaar; Balegems.
    - Aantal inwoners: 2.448 inwoners in 1815, 3.015 inwoners in 1885, 3.419 inwoners in 1938.
    - Landschap:  Heuvelachtig landbouw- en woondorp in Zandlemig- Vlaanderen; aan de spoorlijn Gent-Zottegem. De eertijds belangrijke steengroeven van de Balegemse steen, die in de gotische architectuur van de streek verwerkt werd, worden sedert 1967 terug ontgonnen.
    - Waterloop: de Molenbeek die er ontspringt.
    - Sedert 1977 samen met Gijzenzele, Landskouter, Moortsele en Scheldewindeke deelgemeente van
    Oosterzele
    (9860).   

     

    GESCHIEDENIS:

    Romeins is het breekijzer dat in de steengroeven werd gevonden. Het wordt bewaard in het Gallo-Romeinse museum in Velzeke. In 1990 werd op de wijk Kattenberg keramiek uit de 7e eeuw gevonden, afkomstig van een kleine Merovingische begraafplaats. Uit de vroeg-middeleeuwse periode is weinig bekend. Hendrik van Badelgem (1244) was magister, Walterum de Badelgem (1256) was milis.
    Binnen de grenzen van het vroegere Balegem waren Haesebijt, Vosbroek, Bracht, Issegem en Bottele de voornaamste heerlijkheden. De heerlijkheid Heesegem gaat terug tot de 11e eeuw. In 1451 werd het door Gentse milities platgebrand en in 1579 voor de tweede maal door de Gentenaars verwoest. In de 16e eeuw kwam de heerlijkheid door huwelijk aan de familie Bette, die het tot 1792 in haar bezit had. Van de omwalde burcht bleef niets bewaard.
    De heerlijkheid Bottele, op de wijk Walzegem, gaat mogelijk tot de 12e eeuw terug. Sinds de 16e eeuw behoorde het achtereenvolgens toe aan de families Bette, Rodoan en d'Hane. De laatste Heer, Joost Sebastiaan d'Hane, stierf in 1713 op zijn kasteel in Balegem. Het gebouw werd in 1789 verkocht. Gravin de Goldstein liet het begin 19e eeuw afbreken.
    Balegem behoorde vroeg tot de bezittingen van de Heer van Rode. Samen met Moortsele en Scheldewindeke vormde het een van de vier leenhoven van de baronie, later het markizaat Rode. De vierschaar hield zitting in Scheldewindeke. Rode zelf behoorde tot de kasselrij van het land van Aalst. Met de dood van markies van Rode Lopez Rodriguez d'Evora y Vega in 1690 werd het markizaat opgesplitst in het markizaat en de heerlijkheid Balegem-Scheldewindeke-Moortsele. De oudste zoon Jan Jozef was hoofderfgenaam. In 1697 werd het leen in drie kavels verdeeld. De heerlijkheid Balegem kwam aan Maria-Louis Rodriguez, vrouw van Lamoraal de la Tour-Tassis. De laatste Heren van Balegem waren: Ignace de la Tour-Tassis in 1728, Charles-Ignaas in 1737 en Maria Magdalena de la Tour-Tassis in 1790.
    Het patronaat van de Sint-Martinusparochie behoorde vanaf haar ontstaan aan het H.Kruiskapittel van Kamerijk. Tot 1559 behoorde Balegem tot het bisdom van Kamerijk, nadien tot het aartsbisdom Mechelen en tot het bisdom Gent.   

    WAPEN: %%%FOTO1%%%

    Wapen van Sint-Lievens-Houtem en deelgemeenten:

    "Gevierendeeld 1. en 4. in lazuur een leeuw gedwarsbalkt van zeven stukken van zilver en van keel, geklauwd, getongd en gekroond van goud 2. in lazuur een keper van goud vergezeld van drie everkoppen van zilver, getongd van keel, met slagtanden van het veld 3. in keel drie sleutels van goud."
    GB 10.10.1980 - KB 16.7.1981 - BS 3.10.1981 (z.b.)

    Bron: Gemeentewapens van België, Deel II Vlaanderen M-Z en Brussel, door Lieve Viaene-Awouters en Ernest Warlop; Dexia Bank 2002, blz. 231, 232, 233, 234.

     

    Bavegem

    ALGEMEEN:

    - Oppervlakte: 388 ha.
    - Hoogte: 28,30 meter aan de dorpel van de kerk.
    - Op 13,5 km van Aalst, op 5 km van Oosterzele.
    - Bestuurlijk arrondissement Aalst; rechterlijk arrondissement Dendermonde; vredegerechtskanton Aalst; bisdom Gent.
    - Herkomst van de naam: in 976 Bavingehem, persoonsnaam, en inga, en hem = woonplaats van de lieden van Bavo, verwijzing naar Sint-Baafs in Gent? Bavengem (1108); Bevinghen (1250).
    - Inwoner: Bavegemnaar; Bavegems.
    - Aantal inwoners: 732 inwoners in 1816; 1.059 inwoners in 1885; 1.400 inwoners in 1938.
    - Landschap: Landbouw- en woondorp in Zandlemig-Vlaanderen; heuvelachtig landschap, doorsneden door de Molenbeek en de Cottembeek, begrensd door de Letterbeek (Letterhoutem) en de Bavegembeek (Oosterzele).
    - Waterloop: de Molenbeek, bijrivier van de Schelde en de Cottembeek..
    - Specialiteiten: klompen, kant.
    - Sedert 1977 samen met Letterhoutem en Vlierzele deelgemeente van
    Sint-Lievens-Houtem (9520)
    .   

    GESCHIEDENIS:

    De villa Vlierzele met Bavegem-Papegem was voor de 10de eeuw bezit van de Sint-Baafsabdij, maar ging bij de invallen van de Noormannen verloren. Na tussenkomsten van abt Womar schonk keizer Otto II in 976 de villa aan de Sint-Baafsabdij terug. Tot het einde van het acien régime waren Bavegem en Vlierzele een dominale eenheid. Als heren van het dorp oefenden de abten er via de baljuw de drie graden van het gerecht uit. Hoofdvonissen werden gehaald bij de wethouder van de abdij te Gent.
    Na de afschaffing van de Sint-Baafsabdij in 1540 viel de feodale heerschappij over Bavegem aan de bisschoppen van Gent toe. De voogdij over de heerlijkheid behoorde aan de Heer van Rode. Hij had recht op het derde deel van de boeten door de schepen in hun vierschaar uitgesproken. De bewoners waren onderworpen aan alle belastingen die in het land van Rode werden geheven.
    Het grondbezit werd beheerst door de abdijen van Sint-Baafs en Drongen, het hospitaal van Sint-Jan te Gent en enkele Heren. Er bestond een aantal aanzienlijke pachthoeven. In de 18de eeuw waren buiten het kapittel van Sint-Baafs, de graaf van Lichtervelde en de Heer Dolisy de grootste grondbezitters.
    Reeds in de 10de eeuw bezat Bavegem een kapel. Tot de 12de eeuw was ze afhankelijk van het altaar van Vlierzele. In 1108 bevestigde de bisschop van Kamerijk het patronaat over deze kerk, die van oudsher aan de H. Onkomena of Wilgefortis is toegewijd. Sins de 16de eeuw werden de pastoors betaald door het Sint-Baafskapittel. In 1719 werd Bavegem als Parochie gescheiden van Vlierzele.
    Bavegem bleef in de 19de eeuw een landbouwgemeente. Het dorp oriënteerde zich op de regio. Er bloeide vanouds een handel in varkens. In de 20ste eeuw werden andere familiebedrijven opgericht. Aanvankelijk betrof het steenbakkerijen en houtzagerijen, maar na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de industrie zich in het verlengde van de landbouw: zuivelfabrieken en verwerking van de melkprodukten, slachterijen, de vetmesterijen, vleesverwerking, en varkenskwekerijen.
    De bevolking steeg van 660 in 1801 tot 1060 in 1843, daalde naar 989 in 1862, steeg vanaf 1870 opnieuw en bereikte in 1938 een piek van 1408. Na de Tweede Wereldoorlog daalde het inwonertal geleidelijk. In 1976 had de gemeente 1340 inwonders.   

    Vlierzele

    ALGEMEEN:  

    - Oppervlakte: 669 ha.
    - Herkomst van de naam: in 639 Fliteritsale, 1412 Vliendersele; plantnaam vlier of persoonsnaam Flether? en sale, zele = verblijfplaats.
    - Inwoner: Vliezelenaar; Vlierzeels.
    - Landschap: Landbouw- en woondorp in Zandlemig-Vlaanderen en de Denderstreek; aan de E40-autosnelweg en de rijksweg en de spoorlijn Gent-Brussel; sterk golvend landschap (22-70 m).
    - Sedert 1977 samen met Bavegem en Letterhoutem deelgemeente van
    Sint-Lievens-Houtem (9520).   

     

    GESCHIEDENIS:

    Romeinse muntstukken en andere oudheidkundige vondsten leveren het bewijs dat hier zeer vroeg een bewoning ontstaan is. Een Romeinse heerbaan van Asse, via Aalst naar Gent, liep ten noorden van het dorp. Deze gemeente was een van de oudste bezittingen van de Sint-Baafsabdij van Gent. Op de wijk Pepegem bezat zij een van haar grootste pachthoeven. Maar hier bezat de Sint-Pietersabdij in 630 - 681 ook eigendommen, in 1036 Bussegem. In een charter van 976 wordt keizer Otto genoemd samen met Papingehem en Bussinghem. Ook de wijk Morelgem is zeer oud en een familienaam vindt er zijn oorsprong.   

    Gijzenzele

    ALGEMEEN:
     

    - Oppervlakte: 187 ha.
    - Herkomst van de naam: in 864 Gisingasule; Gisingsali, persoonsnaam en sele = verblijfplaats van Gising.
    - Inwoner: Gijzenzelenaar; Gijzenzeels.
    - Landschap: Landbouw- en woondorp op de grens van Zandig- en Zandlemig-Vlaanderen; taludvormig landschap van 25 m. (noorden) tot 37 m. (Berg-) en 51 m. (Betsberg, op de grens van Oosterzele).
    - Sedert 1977 samen met Balegem, Landskouter, Moortsele en Scheldewindeke  deelgemeente van
    Oosterzele (9860). 
      

     

    GESCHIEDENIS:

    Gijzenzele was een vroeg-middeleeuwse nederzetting in een overwegend bebost gebied. In het centrum lag het nu verdwenen hof van Gijzenzele later Kapittelhof genoemd. Medio 7e eeuw kwam Gijzenzele vermoedelijk door schenking in het bezit van de Sint-Baafsabdij van Gent. In 864 vermeldt een charter van Karel de Kale dat de kerk en een hoeve bezittingen waren die aan de Sint-Baafsabdij van Gent toebehoorden. Tot de 13e eeuw werd de "curtis" door de abdij uitgebaat.
    De heerlijkheid Gijzenzele behoorde toe aan de abt van de Sint-Baafsabdij en sinds de 16e eeuw aan de bisschoppen van Gent. De Heer van Rode trad op als werkelijke voogd. Bestuurlijk en fiscaal behoorde Gijzenzele tot het land van Rode. De parochie maakte voor 1570 deel uit van het bisdom Kamerijk, nadien van het aartsbisdom Mechelen, vanaf 1802 van het bisdom Gent.   

     

     

    13-07-2008 om 21:17 geschreven door Alfred

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINT LIEVENS HOUTEM

    Met de gemeente Sint Lievens Houtem hebben we een emotionele relatie. Mijn grootvader heeft er gewoond vanaf zijn huwelijk tot aan zijn dood, mijn vader en zijn broer zijn er geboren. Ook ik heb er een tijdlang gewoond, en nu nog wonen er naaste familieleden. Sint Lievens Houtem is in alle opzichten een buitengewone gemeente.

    Vooreerst enkele oude foto's

    Dorp 1910

    Dorp 1920

    Dorpsplaats 1920 met kruis

    Edgard Tinelstraat

    Eiland 1920

    Eiland 1928

    Eiland 1928

    Gemeentehuis 1920

    Grote Markt 1905

    Grote Markt 1930











































































































    13-07-2008 om 20:52 geschreven door Alfred

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn andere interesses
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben ook zeer geïnteresseerd in pre-columbiaanse culturen, meer in het bijzonder gaat mijn aandacht uit naar Mexico, de Maya's en de Azteken, de Mixteken, de Tolteken, maar voornamelijk de Maya's. Ik heb het land reeds een paar keer bezocht en het is fascinerend. Er zijn duizenden sites, ontelbare musea en het landschap is subliem, en dan spreek ik niet van de toeristische centra. Wie interesse heeft om hieromtrent kan mij steeds contacteren.

     

     

    %%%FOTO1%%%

    10-07-2008 om 20:19 geschreven door Alfred

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diamanten Bruilof
    Op 26 juli 2008 groot feest te Leuven: het diamanten bruiloft van Vermassen Raphaël en Raymonde De Vuyst. Ze zijn 60 jaar gehuwd, zoals je hieronder ziet




    Nu zijn ze wel een beetje ouder:
       en

    Morgen meer nieuws!!

    09-07-2008 om 00:00 geschreven door Alfred

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog meer oude foto's
    Kijk maar eens wie je ervan herkent

































































    07-07-2008 om 10:52 geschreven door Alfred

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's uit de oude doos
    Meen je iets of iemand te herkennen, laat het me weten en ik zal je zeggen of het juist is.

































































































































































    05-07-2008 om 19:35 geschreven door Alfred

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (36 Stemmen)
    » Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/02-23/02 2014
  • 16/11-22/11 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • 78568
  • solar
  • ik heb iemand herkent
  • we herkennen iemand
  • nieuws van de Vermassens in Frankrijk

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!