NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • vragen over paarden
 • rijden en wat je nodig hebt voor rijden
 • Veulens.
 • vachtkleuren van paarden
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  alles over paarden
  alles over paarden vindt u hier!!!
  08-05-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vragen over paarden

  1, het paard eet het en het heeft 4 letters.
  2,hoe heet een mannetjes paard?
  3, en hoe heet het vrouwtjes paard
  4,waar moet je mee sturen als je rijdt?
  5,hoe heten de haren bij de hals van het paard?

  08-05-2008 om 20:13 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1307 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
      Verzorging van het paard

                          De stal/box

  Staat een paard op stal dan moet er voor gezorgd worden dat die schoon droog en tochtvrij is. Een goede stal laat voldoende frisse lucht en voldoende licht toe en heeft een constante temperatuur van circa 10-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />15°C. De afmetingen zijn minstens 3x3m. met een deuropening van minimaal 1m. In de stal/box moeten een ruif, voerbak, drinkbak en liksteen aanwezig zijn. De ruif is zit ongeveer op borsthoogte, zodat het paard het hooi in zijn normale houding kan eten. De brokken worden gegeven in de daarvoor bestemde voerbak. Tegenwoordig zijn de stallen voorzien van automatische drinkbakjes die aangesloten zijn op de waterleiding. De liksteen zorgt ervoor dat het paard voldoende zout krijgt. Op de vloer kunnen stro of (hele dunne) houtkrullen gestrooid worden, zodat het paard een goed en droog ligbed heeft. Natuurlijk zal dat niet lang droog blijven en daarom moet er tijdig uitgemest en bijgestrooid worden, minimaal een keer per week. Dit is heel belangrijk, omdat het slecht is voor de hoeven van een paard als het lang in een vochtige ondergrond moet staan. Hij kan dan "mok" krijgen: een ziekte aan de hoef.

   

  Poetsen

  Bij de verzorging hoort ook een goede borstelbeurt. Dit is niet alleen om hem mooi te laten uitzien, maar heel goed voor de huid. Het uiterlijk komt pas op de tweede plaats. Een paard dat veel in de wei staat, heeft huidvet nodig om zich tegen kou en regen te kunnen beschermen. Door te rollen in het zand wordt de huid voldoende gemasseerd.

  xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

  Een paard dat rolt is bezig met een huidmassage

   

  Poetsmiddelen

  Voor het poetsen gebruiken we een roskam van ijzer, rubber of plastic, een harde borstel, een zachte borstel, een wrijflap van wol of badstof, een manenkam en een spons.


   

  Hoe moet er gepoetst worden?

  Eerst gaan we flink rossen met de roskam om het grove vuil en de losse haren te verwijderen. De roskam moet je af en toe flink uitkloppen. Begin linksboven aan de hals en werk van daaruit met cirkelvormige bewegingen naar achteren. Roskam vervolgens de de rechterkant op dezelfde manier.

  Hierna pakken we de harde borstel om het losse vuil te verwijderen en dan wordt nageborsteld met de zachte borstel of doek, waardoor de huid gaat glanzen. Vervolgens halen we met de harde borstel het vuil uit de manen. De manenkam wordt alleen gebruikt om de manen uit te dunnen. De staart wordt zo min mogelijk geborsteld. Om zo weinig mogelijk haren uit te trekken, kunnen strootjes e.d. er beter met de hand worden uitgeplukt. Als de staart erg vuil is, kan hij beter met lauw water en groene zeep of speciale paarden-shampoo gewassen worden. De spons is vooral nodig om na het rijden het stof uit de ooghoeken en neusgaten te halen.

   

  Hoefverzorging

  De hoeven hebben ook aparte verzorging nodig. Met een hoevenkrabber, een harde borstel en een kwast kunnen die regelmatig schoongemaakt worden aan de onderkant. Dit kan het beste gebeuren voor en na het rijden. Vooral na een buitenrit is dit belangrijk. Er kunnen NL. steentjes inzitten. Het paard zal ongetwijfeld kreupel worden als die lang blijven zitten. De hoefzool wordt uitgekrabt met de hoevenkrabber, vooral de straalgroeven en de rand tussen het ijzer. Je moet wel zelfverzekerd om een "pootje" vragen, want anders zullen ze hun hoef niet optillen. Je moet dus niet te bang zijn, want paarden voelen dit heel goed aan.

   

   

  De verzorging van een paard, Borstelen, kammen, massage en hoeven schoonmaken. Hier vertel ik iets over. Mijn poetsdoos heb ik meegenomen.     

                       Hoeven schoonmaken

  Krab de hoeven uit en borstel ze schoon. Smeer er daarna een speciaal middel op waarmee je ze donkerder maakt. Soms draagt een paard hoefbeschermers deze rubberen hoefbeschermers zijn bestemd voor de voorbenen van je paard en beschermen zijn hoeven. De voorbenen kunnen namelijk gemakkelijk beschadigd worden door de achterbenen als je paard veel vaart maakt of als je met hem op een terrein loopt dat niet vlak is. Er zijn nog veel meer beschermmiddelen voor de benen van je paard, waaronder bandages.  

  08-05-2008 om 20:08 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (193 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijden en wat je nodig hebt voor rijden

  Rijkleding

  Rij laarzen

  Een cap (pet) voor de bescherming van je hoofd.

  Een zweep

  Als je naar de manege gaat zal je als eerst je paard van stal moeten halen. Door zijn naam te noemen merkt je paard dat je in zijn stal bent . Je begroet hem om hem te aaien en lieve woordjes tegen hem te zeggen. Het paard zal dan met zijn hoofd naar jouw richting staan en dan kun je hem makkelijk opzadelen.    

  Wat heb je nodig om je paard op te zadelen?

  · Een hoofdstel, een hoofdstel bestaat uit een neusriem, een keelriem en een bit.

  · Een zadel, een zadel bestaat uit een stijgbeugel, een achterboom, een zadelknop en een beugelriem.

  Je moet het paard goed en op de juiste wijze opzadelen voordat je gaat rijden. Ook de teugels zijn daarbij belangrijk. DE teugels maak je vast aan zijn hoofd en door zijn mond. Zonder een hoofdstel kun je niet sturen en ook niet met je paard praten. Door aan de teugels te trekken kun je met je paard praten. Zo zorg je ervoor dat jij de baas bent over je paard.  

  Opstijgen

  Het is niet zo gemakkelijk om op de rug van een paard te klauteren. Het is belangrijk dat je lenig bent en de techniek van het opstijgen goed beheerst. Als eerst zet je jouw rechtervoet op je stijgbeugelen dan moe t je de achterboom(het achterste deel van de zadel) . Vasthouden. Laat dit zien aan de kinderen

  Het paard rijdenxml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

  · Als je aan beide teugels tegelijk trekt dan weet je paard dat hij moet stoppen met lopen, draven of galopperen.

  · Als je aan de linker teugel trekt dan weet je paard dat hij naar links moet.

  · En als je aan de rechter teugel trekt dan weet je paard dat hij naar rechts moet.

  · En als je paard wat tikjes en schopjes geeft en je blijft zitten op je zadel dan gaat hij galopperen.

  · Geef je paard schopjes dan weet hij dat hij moet gaan draven. En luister hij niet dan geef je hem een tik met je zweep. Doet hij dat niet dan probeer je het weer opnieuw.  

  Wanneer je klaar bent met paardrijden geef je, je paard een klopje een klopje om hem te bedanken en je mag ook lieve woordjes tegen hem zeggen. Ik zeg altijd bedankt voor het rijden..

  Dan breng je hem naar stal. Dan doe je het zadel af, dan zet je zijn halster om. Is je paard bezweten dan pak je wat stro en dan wrijf je hem droog. Ook zijn bit moet je met een spons en water schoonmaken. Het hoofdstel en het zadel moeten naar de zadel kamer. Dan begroet je het paard tot de volgende keer.  

  Hoe moet je de teugels vasthouden?

  Houd in elke hand een teugel vast. Ze moeten even lang zijn en even strak zijn. Je duimen staan omhoog en je ellebogen hangen langs je lichaam.  

   

  Als je wilt gaan paardrijden heb je een aantal spullen nodig. Die zijn: paardrijlaarzen, paardrijbroek, cap. , zweep en een tas met borstels. Als het koud is heb je nog nodig een bodywarmer of jas en handschoenen.  

   

  Wat ik nodig heb voor het paard rijden.

  Als je wilt gaan paardrijden heb je een aantal spullen nodig. Die zijn: paardrijlaarzen, paardrijbroek, cap. , zweep en een tas met borstels. Als het koud is heb je nog nodig een bodywarmer of jas en handschoenen.  

  Opstijgen en afstijgen                                 

  Als ik het paard naar de bak breng mag ik er nog niet op gaan zitten. In de bak mag ik pas opstijgen. Het paard moet in het midden van de bak staan. Ik doe dan eerst de stijgbeugels naar beneden en maak de stoot vast. Opstijgen doe je altijd aan de linkerkant van het paard. Als je wilt afstijgen dan moet je weer in het midden staan en je stijgt weer aan de linkerkant af. Je moet in het midden staan met je paard omdat, dat veiliger is want er kan nog iemand rondjes rijden in de hoefslag.

  Afzadelen

  Als de les is afgelopen, dan kan het zijn dat het paard nog een les door gaat. Als hij niet meer hoeft te lopen dan moet ik hem afzadelen. Ik breng hem dan naar de stal en zet hem in zijn eigen box. Ik doe zijn zadel en hoofdstel af, en doe zijn winterdeken weer om. Hij mag het niet koud krijgen, want door het rijden is hij bezweet en wordt dan ziek. Hierna geef ik hem altijd wat lekkers, appel, wortel, brood of paardenbrokken.  

  08-05-2008 om 20:06 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (43 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veulens.

  Veulens

  Net zo als bij mensen heb je mannetjes, vrouwtjes en kinderen.

  Alleen dan heten ze anders ze heten:

  (Hengst) Het mannetje

  (Merrie) Het vrouwtje

  (Ruin) is ook een mannetje alleendie is gecastreerd

  (Veulen) het kindje van de merrie

  Veulens

  Als een merrie zwanger is van een veulen dan duurt de zwangerschap 11 maanden.

  De meeste veulens worden 's nachts geboren.

  Wanneer hij geboren zal zijn kan hij/zij niet meteen lopen het gaat wel sneller dan een baby, na enkele minuten probeert hij zelf op te staan.

  Omdat zijn benen te ver uit elkaar staan, staat hij onhandig en valt hij wel eens.

  Het veulen heeft zijn moeder hard nodig als hij/zij groter is heeft hij ook een ruiter nodig, Ruiter = berijder van het paard/pony.

  Soms komt er ook wel eens een tweeling maar dat kom nauwelijks voor.

  Net zo als bij mensen heb je mannetjes, vrouwtjes en kinderen.

  Alleen dan heten ze anders ze heten:

  (Hengst) Het mannetje

  (Merrie) Het vrouwtje                                                      

  (Ruin) is ook een mannetje alleen die is gecastreerd

  (Veulen) het kindje van de merrie

  Veulens

  Als een merrie zwanger is van een veulen dan duurt de zwangerschap 11 maanden.

  De meeste veulens worden 's nachts geboren.

  Wanneer hij geboren zal zijn kan hij/zij niet meteen lopen het gaat wel sneller dan een baby, na enkele minuten probeert hij zelf op te staan.

  Omdat zijn benen te ver uit elkaar staan, staat hij onhandig en valt hij wel eens.

  Het veulen heeft  zijn moeder hard nodig als hij/zij groter is heeft hij ook een ruiter nodig, Ruiter = berijder van het paard/pony.

  Soms komt er ook wel eens een tweeling maar dat kom nauwelijks voor.

  08-05-2008 om 19:58 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (92 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vachtkleuren van paarden
  zwart


  bruin


  vos

  schimmel


  wit

  albino
  isabel
  valken of valse isabelen
  appelschimmel

  palomino

  bruinbont

  stekelharig

  tijgerharig

  aalstreep

  08-05-2008 om 19:51 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (24 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-05-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paardenrassen

  A

   

  Akhal-teké

   

  Altér-Real

   

  American Saddlebred

   

  American Standardbred

   

  Amerikaanse Albino

   

  Amerikaanse pony

   

  Andalusiër

   

  Appaloosa

   

  Arabier

   

  Ardenner

   

  Assateague

   

  Australische pony

   

  Aveligneser

   

  Azteca

  B

   

  Bali pony

   

  Basuto

   

  Batak pony

   

  Beiers Warmbloed

   

  Belgisch Trekpaard

   

  Berber

   

  Bhutia pony

   

  Bitjug

   

  Boedjonny

   

  Boerenpaard

   

  Bosniak

   

  Boulonnais

   

  Brandenburger

   

  Bretons trekpaard

   

  Brumby

   

  Burgenl{nder

  C

   

  Camargue

   

  Chincotague

   

  Cleveland Bay

   

  Clydesdale

   

  Comtois

   

  Connemara

   

  Criollo

   

  Curly

  D

   

  Dales pony

   

  Dartmoor pony

   

  Don

   

  Duitse rijpony

   

  Dølepaard

   

  Dülmener

  E

   

  Einsiedler

   

  Engels Volbloed

   

  Equus caballus

   

  Europese draver

   

  Exmoor

  F

   

  Falabella

   

  Fell

   

  Fins paard

   

  Fjord

   

  Flores pony

   

  Franse Anglo-Arabier

   

  Franse draver

   

  Frederiksborger

   

  Freiberger

   

  Fries

   

  Furioso-Northstar

  G

   

  Galiceño

   

  Garrano

   

  Gelders type

   

  Gidran

   

  Gotland pony

   

  Groninger

  H

   

  Hack

   

  Hackney

   

  Haflinger

   

  Hannoveraan

   

  Hessisch Warmbloed

   

  Holsteiner

   

  Hunter

   

  Huçul

  I

   

  IJslander

   

  Iers trekpaard

   

  Italiaans zwaar trekpaard

  J

   

  Java pony

   

  Jutlands paard

   

  K

   

  KWPN

   

  Kabardin

   

  Karabagh

   

  Karabajr

   

  Kaspische pony

   

  Kazakh

   

  Kladruber

   

  Knabstrupper

   

  Konik

  L

   

  Landais & Barthais pony

   

  Lippizaner

   

  Litouwer

   

  Lokai

   

  Lusitano

  M

   

  Mangalarga Marchador

   

  Manipur

   

  Marwari

   

  Metis draver

   

  Morgan

   

  Murak|z

   

  Mustang

   

  Mérens

  N

   

  Narragansett Pacer

   

  Nederlands Trekpaard

   

  New Forest Pony

   

  Nonius

   

  Nooitgedacht

   

  Noordzweeds paard

   

  Noordzweedse draver

   

  Noriker

   

  Norrlandpaard

   

  Nowokirgies

  O

   

  Oekraïner

   

  Oldenburger

   

  Oost-Fries

   

  Orlov draver

  P

   

  Palomino

   

  Paso Fino

   

  Peneia

   

  Percheron

   

  Peruviaanse steppende paard

   

  Pindos

   

  Pinto

   

  Poolse Anglo-Arabier

   

  Pottok

  Q

   

  Quarter Horse

   

  R

   

  Reinlands Warmbloed

   

  Russisch koudbloed

   

  S

   

  Sable Island pony

   

  Salerno

   

  Sandelhout pony

   

  Sardinische Anglo-Arabier

   

  Schotse Highland Pony

   

  Selle Francais

   

  Shagya Arabier

   

  Shan

   

  Shetlander

   

  Shire

   

  Skyros

   

  Sleeswijker

   

  Sovjet koudbloed

   

  Spaanse Anglo-Arabier

   

  Spiti

   

  Suffolk Punch

   

  Sumba

  T

   

  Tennessee Walking Horse

   

  Tersky

   

  Timor Pony

   

  Tinker

   

  Toric

   

  Trait du Nord

   

  Trakehner

  V

   

  Viatka

   

  W

   

  Waler

   

  Welsh pony

   

  Westfaals paard

   

  Wielkopolski

   

  Wladimir Tractorpaard

   

  Württemberger warmbloed

  Z

   

  Zweeds warmbloed

   

  Zweedse Ardenner

   

  Zweibrücker

  (plaatjes komen later)

  07-05-2008 om 19:34 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei ziektes.
  Dampigheid » Diarree
  » Gebitsproblemen » Hoefzweren
  » Hoefbevangenheid » Hoefkatrolontsteking
  » Hoesten » Koliek
  » Mok » Ontwormen
  » Osteochondrose dissecans (OCD) » Peesblessures
  » Rotstraal » Staart en maneneczeem
  » Verbening hoefkraakbeenderen » Worminfecties in
  droes

  07-05-2008 om 19:22 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Probleem gebieden bij paarden.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Probleemgebiede


  Botten / Gewrichten

  Hart en vaten

  Hoeven

  Huid / Haren

  Lever / Nieren

  Luchtwegen

  Pezen / Ligamenten

  Rug

  Spieren

  Spijsvertering / Koliek

  Zenuwstelsel

  Overige gebieden

  Anti-insect / Anti-bijt

  Anti-schimmel

  Artrose

  Conditie / Prestatie

  EHBO / Verbanden

  Energie

  Immuunsysteem / Weerstand

  Kalmeringsproducten

  Ontworming

  Overig

  Veulens

  Vitaminen / Mineralen / Elektrolyten

  Voortplanting

  Zand

  07-05-2008 om 19:16 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat paarden allemaal eten,
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  •                               voer
   Ruw voer:

   gras en hooi vallen onder deze categorie. Het zijn belangrijke vezelbronnen maar bevatten onvoldoende energie.

   Kracht of Hard voer:
    waarneer je paard of pony extra energie nodig heeft kun je hem bijvoeren met graan of biks. Dezee laatste twee soorten vallen onder de categorie kracht-of hardvoer en kan als aanvulling dienen op uw voer.

   hoeveel voer heeft een paard/pony per dag nodig?:
   dat hangt van zijn/haar groote,Hoeveel je met hem of haar rijdt, of hij op stal staat of in de wei, de leeftijd en wat de buitentempratuur is. bij lagere tempratuur  zul je meer moeten voeren omdat het hem/haar meer energie kost om de lichaamswarmte -temperatuur op peil te houden. Gemiddeld heeft een paard of pony elke dag ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig. Hoe minder een pony wordt bereden, des te meer je hem moet voeren met ruwvoer in plaats van krachtvoer.

   al het voer:
   hooi
   biks
   mais
   haver
   musli
   gras
   graan
   fruit
   sommige groentes

  07-05-2008 om 19:09 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (61 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hallo beste bezoekers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo,
  beste bezoekers willen jullie je favorieten pony of paard hier op zetten mail me of doe het zelf! als je het makkelijk wilt houden e-mail dan gewoon naar: salina@gouwaert.nl
  dank jullie wel en veel plezier nog!!
  salina.

  07-05-2008 om 18:43 geschreven door paardjes

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (30 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 05/05-11/05 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!