Inhoud blog
  • vragen over paarden
  • rijden en wat je nodig hebt voor rijden
  • Veulens.
  • vachtkleuren van paarden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    alles over paarden
    alles over paarden vindt u hier!!!
    08-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
        Verzorging van het paard

                            De stal/box

    Staat een paard op stal dan moet er voor gezorgd worden dat die schoon droog en tochtvrij is. Een goede stal laat voldoende frisse lucht en voldoende licht toe en heeft een constante temperatuur van circa 10-15°C. De afmetingen zijn minstens 3x3m. met een deuropening van minimaal 1m. In de stal/box moeten een ruif, voerbak, drinkbak en liksteen aanwezig zijn. De ruif is zit ongeveer op borsthoogte, zodat het paard het hooi in zijn normale houding kan eten. De brokken worden gegeven in de daarvoor bestemde voerbak. Tegenwoordig zijn de stallen voorzien van automatische drinkbakjes die aangesloten zijn op de waterleiding. De liksteen zorgt ervoor dat het paard voldoende zout krijgt. Op de vloer kunnen stro of (hele dunne) houtkrullen gestrooid worden, zodat het paard een goed en droog ligbed heeft. Natuurlijk zal dat niet lang droog blijven en daarom moet er tijdig uitgemest en bijgestrooid worden, minimaal een keer per week. Dit is heel belangrijk, omdat het slecht is voor de hoeven van een paard als het lang in een vochtige ondergrond moet staan. Hij kan dan "mok" krijgen: een ziekte aan de hoef.

     

    Poetsen

    Bij de verzorging hoort ook een goede borstelbeurt. Dit is niet alleen om hem mooi te laten uitzien, maar heel goed voor de huid. Het uiterlijk komt pas op de tweede plaats. Een paard dat veel in de wei staat, heeft huidvet nodig om zich tegen kou en regen te kunnen beschermen. Door te rollen in het zand wordt de huid voldoende gemasseerd.

    Een paard dat rolt is bezig met een huidmassage

     

    Poetsmiddelen

    Voor het poetsen gebruiken we een roskam van ijzer, rubber of plastic, een harde borstel, een zachte borstel, een wrijflap van wol of badstof, een manenkam en een spons.


     

    Hoe moet er gepoetst worden?

    Eerst gaan we flink rossen met de roskam om het grove vuil en de losse haren te verwijderen. De roskam moet je af en toe flink uitkloppen. Begin linksboven aan de hals en werk van daaruit met cirkelvormige bewegingen naar achteren. Roskam vervolgens de de rechterkant op dezelfde manier.

    Hierna pakken we de harde borstel om het losse vuil te verwijderen en dan wordt nageborsteld met de zachte borstel of doek, waardoor de huid gaat glanzen. Vervolgens halen we met de harde borstel het vuil uit de manen. De manenkam wordt alleen gebruikt om de manen uit te dunnen. De staart wordt zo min mogelijk geborsteld. Om zo weinig mogelijk haren uit te trekken, kunnen strootjes e.d. er beter met de hand worden uitgeplukt. Als de staart erg vuil is, kan hij beter met lauw water en groene zeep of speciale paarden-shampoo gewassen worden. De spons is vooral nodig om na het rijden het stof uit de ooghoeken en neusgaten te halen.

     

    Hoefverzorging

    De hoeven hebben ook aparte verzorging nodig. Met een hoevenkrabber, een harde borstel en een kwast kunnen die regelmatig schoongemaakt worden aan de onderkant. Dit kan het beste gebeuren voor en na het rijden. Vooral na een buitenrit is dit belangrijk. Er kunnen NL. steentjes inzitten. Het paard zal ongetwijfeld kreupel worden als die lang blijven zitten. De hoefzool wordt uitgekrabt met de hoevenkrabber, vooral de straalgroeven en de rand tussen het ijzer. Je moet wel zelfverzekerd om een "pootje" vragen, want anders zullen ze hun hoef niet optillen. Je moet dus niet te bang zijn, want paarden voelen dit heel goed aan.

     

     

    De verzorging van een paard, Borstelen, kammen, massage en hoeven schoonmaken. Hier vertel ik iets over. Mijn poetsdoos heb ik meegenomen.     

                         Hoeven schoonmaken

    Krab de hoeven uit en borstel ze schoon. Smeer er daarna een speciaal middel op waarmee je ze donkerder maakt. Soms draagt een paard hoefbeschermers deze rubberen hoefbeschermers zijn bestemd voor de voorbenen van je paard en beschermen zijn hoeven. De voorbenen kunnen namelijk gemakkelijk beschadigd worden door de achterbenen als je paard veel vaart maakt of als je met hem op een terrein loopt dat niet vlak is. Er zijn nog veel meer beschermmiddelen voor de benen van je paard, waaronder bandages.  

    08-05-2008 om 20:08 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (194 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijden en wat je nodig hebt voor rijden

    Rijkleding

    Rij laarzen

    Een cap (pet) voor de bescherming van je hoofd.

    Een zweep

    Als je naar de manege gaat zal je als eerst je paard van stal moeten halen. Door zijn naam te noemen merkt je paard dat je in zijn stal bent . Je begroet hem om hem te aaien en lieve woordjes tegen hem te zeggen. Het paard zal dan met zijn hoofd naar jouw richting staan en dan kun je hem makkelijk opzadelen.    

    Wat heb je nodig om je paard op te zadelen?

    · Een hoofdstel, een hoofdstel bestaat uit een neusriem, een keelriem en een bit.

    · Een zadel, een zadel bestaat uit een stijgbeugel, een achterboom, een zadelknop en een beugelriem.

    Je moet het paard goed en op de juiste wijze opzadelen voordat je gaat rijden. Ook de teugels zijn daarbij belangrijk. DE teugels maak je vast aan zijn hoofd en door zijn mond. Zonder een hoofdstel kun je niet sturen en ook niet met je paard praten. Door aan de teugels te trekken kun je met je paard praten. Zo zorg je ervoor dat jij de baas bent over je paard.  

    Opstijgen

    Het is niet zo gemakkelijk om op de rug van een paard te klauteren. Het is belangrijk dat je lenig bent en de techniek van het opstijgen goed beheerst. Als eerst zet je jouw rechtervoet op je stijgbeugelen dan moe t je de achterboom(het achterste deel van de zadel) . Vasthouden. Laat dit zien aan de kinderen

    Het paard rijden

    · Als je aan beide teugels tegelijk trekt dan weet je paard dat hij moet stoppen met lopen, draven of galopperen.

    · Als je aan de linker teugel trekt dan weet je paard dat hij naar links moet.

    · En als je aan de rechter teugel trekt dan weet je paard dat hij naar rechts moet.

    · En als je paard wat tikjes en schopjes geeft en je blijft zitten op je zadel dan gaat hij galopperen.

    · Geef je paard schopjes dan weet hij dat hij moet gaan draven. En luister hij niet dan geef je hem een tik met je zweep. Doet hij dat niet dan probeer je het weer opnieuw.  

    Wanneer je klaar bent met paardrijden geef je, je paard een klopje een klopje om hem te bedanken en je mag ook lieve woordjes tegen hem zeggen. Ik zeg altijd bedankt voor het rijden..

    Dan breng je hem naar stal. Dan doe je het zadel af, dan zet je zijn halster om. Is je paard bezweten dan pak je wat stro en dan wrijf je hem droog. Ook zijn bit moet je met een spons en water schoonmaken. Het hoofdstel en het zadel moeten naar de zadel kamer. Dan begroet je het paard tot de volgende keer.  

    Hoe moet je de teugels vasthouden?

    Houd in elke hand een teugel vast. Ze moeten even lang zijn en even strak zijn. Je duimen staan omhoog en je ellebogen hangen langs je lichaam.  

     

    Als je wilt gaan paardrijden heb je een aantal spullen nodig. Die zijn: paardrijlaarzen, paardrijbroek, cap. , zweep en een tas met borstels. Als het koud is heb je nog nodig een bodywarmer of jas en handschoenen.  

     

    Wat ik nodig heb voor het paard rijden.

    Als je wilt gaan paardrijden heb je een aantal spullen nodig. Die zijn: paardrijlaarzen, paardrijbroek, cap. , zweep en een tas met borstels. Als het koud is heb je nog nodig een bodywarmer of jas en handschoenen.  

    Opstijgen en afstijgen                                 

    Als ik het paard naar de bak breng mag ik er nog niet op gaan zitten. In de bak mag ik pas opstijgen. Het paard moet in het midden van de bak staan. Ik doe dan eerst de stijgbeugels naar beneden en maak de stoot vast. Opstijgen doe je altijd aan de linkerkant van het paard. Als je wilt afstijgen dan moet je weer in het midden staan en je stijgt weer aan de linkerkant af. Je moet in het midden staan met je paard omdat, dat veiliger is want er kan nog iemand rondjes rijden in de hoefslag.

    Afzadelen

    Als de les is afgelopen, dan kan het zijn dat het paard nog een les door gaat. Als hij niet meer hoeft te lopen dan moet ik hem afzadelen. Ik breng hem dan naar de stal en zet hem in zijn eigen box. Ik doe zijn zadel en hoofdstel af, en doe zijn winterdeken weer om. Hij mag het niet koud krijgen, want door het rijden is hij bezweet en wordt dan ziek. Hierna geef ik hem altijd wat lekkers, appel, wortel, brood of paardenbrokken.  

    08-05-2008 om 20:06 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (43 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veulens.

    Veulens

    Net zo als bij mensen heb je mannetjes, vrouwtjes en kinderen.

    Alleen dan heten ze anders ze heten:

    (Hengst) Het mannetje

    (Merrie) Het vrouwtje

    (Ruin) is ook een mannetje alleendie is gecastreerd

    (Veulen) het kindje van de merrie

    Veulens

    Als een merrie zwanger is van een veulen dan duurt de zwangerschap 11 maanden.

    De meeste veulens worden 's nachts geboren.

    Wanneer hij geboren zal zijn kan hij/zij niet meteen lopen het gaat wel sneller dan een baby, na enkele minuten probeert hij zelf op te staan.

    Omdat zijn benen te ver uit elkaar staan, staat hij onhandig en valt hij wel eens.

    Het veulen heeft zijn moeder hard nodig als hij/zij groter is heeft hij ook een ruiter nodig, Ruiter = berijder van het paard/pony.

    Soms komt er ook wel eens een tweeling maar dat kom nauwelijks voor.

    Net zo als bij mensen heb je mannetjes, vrouwtjes en kinderen.

    Alleen dan heten ze anders ze heten:

    (Hengst) Het mannetje

    (Merrie) Het vrouwtje                                                      

    (Ruin) is ook een mannetje alleen die is gecastreerd

    (Veulen) het kindje van de merrie

    Veulens

    Als een merrie zwanger is van een veulen dan duurt de zwangerschap 11 maanden.

    De meeste veulens worden 's nachts geboren.

    Wanneer hij geboren zal zijn kan hij/zij niet meteen lopen het gaat wel sneller dan een baby, na enkele minuten probeert hij zelf op te staan.

    Omdat zijn benen te ver uit elkaar staan, staat hij onhandig en valt hij wel eens.

    Het veulen heeft  zijn moeder hard nodig als hij/zij groter is heeft hij ook een ruiter nodig, Ruiter = berijder van het paard/pony.

    Soms komt er ook wel eens een tweeling maar dat kom nauwelijks voor.

    08-05-2008 om 19:58 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (92 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vachtkleuren van paarden
    zwart


    bruin


    vos

    schimmel


    wit

    albino
    isabel
    valken of valse isabelen
    appelschimmel

    palomino

    bruinbont

    stekelharig

    tijgerharig

    aalstreep

    08-05-2008 om 19:51 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (24 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paardenrassen

    A

     

    Akhal-teké

     

    Altér-Real

     

    American Saddlebred

     

    American Standardbred

     

    Amerikaanse Albino

     

    Amerikaanse pony

     

    Andalusiër

     

    Appaloosa

     

    Arabier

     

    Ardenner

     

    Assateague

     

    Australische pony

     

    Aveligneser

     

    Azteca

    B

     

    Bali pony

     

    Basuto

     

    Batak pony

     

    Beiers Warmbloed

     

    Belgisch Trekpaard

     

    Berber

     

    Bhutia pony

     

    Bitjug

     

    Boedjonny

     

    Boerenpaard

     

    Bosniak

     

    Boulonnais

     

    Brandenburger

     

    Bretons trekpaard

     

    Brumby

     

    Burgenl{nder

    C

     

    Camargue

     

    Chincotague

     

    Cleveland Bay

     

    Clydesdale

     

    Comtois

     

    Connemara

     

    Criollo

     

    Curly

    D

     

    Dales pony

     

    Dartmoor pony

     

    Don

     

    Duitse rijpony

     

    Dølepaard

     

    Dülmener

    E

     

    Einsiedler

     

    Engels Volbloed

     

    Equus caballus

     

    Europese draver

     

    Exmoor

    F

     

    Falabella

     

    Fell

     

    Fins paard

     

    Fjord

     

    Flores pony

     

    Franse Anglo-Arabier

     

    Franse draver

     

    Frederiksborger

     

    Freiberger

     

    Fries

     

    Furioso-Northstar

    G

     

    Galiceño

     

    Garrano

     

    Gelders type

     

    Gidran

     

    Gotland pony

     

    Groninger

    H

     

    Hack

     

    Hackney

     

    Haflinger

     

    Hannoveraan

     

    Hessisch Warmbloed

     

    Holsteiner

     

    Hunter

     

    Huçul

    I

     

    IJslander

     

    Iers trekpaard

     

    Italiaans zwaar trekpaard

    J

     

    Java pony

     

    Jutlands paard

     

    K

     

    KWPN

     

    Kabardin

     

    Karabagh

     

    Karabajr

     

    Kaspische pony

     

    Kazakh

     

    Kladruber

     

    Knabstrupper

     

    Konik

    L

     

    Landais & Barthais pony

     

    Lippizaner

     

    Litouwer

     

    Lokai

     

    Lusitano

    M

     

    Mangalarga Marchador

     

    Manipur

     

    Marwari

     

    Metis draver

     

    Morgan

     

    Murak|z

     

    Mustang

     

    Mérens

    N

     

    Narragansett Pacer

     

    Nederlands Trekpaard

     

    New Forest Pony

     

    Nonius

     

    Nooitgedacht

     

    Noordzweeds paard

     

    Noordzweedse draver

     

    Noriker

     

    Norrlandpaard

     

    Nowokirgies

    O

     

    Oekraïner

     

    Oldenburger

     

    Oost-Fries

     

    Orlov draver

    P

     

    Palomino

     

    Paso Fino

     

    Peneia

     

    Percheron

     

    Peruviaanse steppende paard

     

    Pindos

     

    Pinto

     

    Poolse Anglo-Arabier

     

    Pottok

    Q

     

    Quarter Horse

     

    R

     

    Reinlands Warmbloed

     

    Russisch koudbloed

     

    S

     

    Sable Island pony

     

    Salerno

     

    Sandelhout pony

     

    Sardinische Anglo-Arabier

     

    Schotse Highland Pony

     

    Selle Francais

     

    Shagya Arabier

     

    Shan

     

    Shetlander

     

    Shire

     

    Skyros

     

    Sleeswijker

     

    Sovjet koudbloed

     

    Spaanse Anglo-Arabier

     

    Spiti

     

    Suffolk Punch

     

    Sumba

    T

     

    Tennessee Walking Horse

     

    Tersky

     

    Timor Pony

     

    Tinker

     

    Toric

     

    Trait du Nord

     

    Trakehner

    V

     

    Viatka

     

    W

     

    Waler

     

    Welsh pony

     

    Westfaals paard

     

    Wielkopolski

     

    Wladimir Tractorpaard

     

    Württemberger warmbloed

    Z

     

    Zweeds warmbloed

     

    Zweedse Ardenner

     

    Zweibrücker

    (plaatjes komen later)

    07-05-2008 om 19:34 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei ziektes.
    Dampigheid » Diarree
    » Gebitsproblemen » Hoefzweren
    » Hoefbevangenheid » Hoefkatrolontsteking
    » Hoesten » Koliek
    » Mok » Ontwormen
    » Osteochondrose dissecans (OCD) » Peesblessures
    » Rotstraal » Staart en maneneczeem
    » Verbening hoefkraakbeenderen » Worminfecties in
    droes

    07-05-2008 om 19:22 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Probleem gebieden bij paarden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Probleemgebiede


    Botten / Gewrichten

    Hart en vaten

    Hoeven

    Huid / Haren

    Lever / Nieren

    Luchtwegen

    Pezen / Ligamenten

    Rug

    Spieren

    Spijsvertering / Koliek

    Zenuwstelsel

    Overige gebieden

    Anti-insect / Anti-bijt

    Anti-schimmel

    Artrose

    Conditie / Prestatie

    EHBO / Verbanden

    Energie

    Immuunsysteem / Weerstand

    Kalmeringsproducten

    Ontworming

    Overig

    Veulens

    Vitaminen / Mineralen / Elektrolyten

    Voortplanting

    Zand

    07-05-2008 om 19:16 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat paarden allemaal eten,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    •                               voer
      Ruw voer:

      gras en hooi vallen onder deze categorie. Het zijn belangrijke vezelbronnen maar bevatten onvoldoende energie.

      Kracht of Hard voer:
       waarneer je paard of pony extra energie nodig heeft kun je hem bijvoeren met graan of biks. Dezee laatste twee soorten vallen onder de categorie kracht-of hardvoer en kan als aanvulling dienen op uw voer.

      hoeveel voer heeft een paard/pony per dag nodig?:
      dat hangt van zijn/haar groote,Hoeveel je met hem of haar rijdt, of hij op stal staat of in de wei, de leeftijd en wat de buitentempratuur is. bij lagere tempratuur  zul je meer moeten voeren omdat het hem/haar meer energie kost om de lichaamswarmte -temperatuur op peil te houden. Gemiddeld heeft een paard of pony elke dag ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig. Hoe minder een pony wordt bereden, des te meer je hem moet voeren met ruwvoer in plaats van krachtvoer.

      al het voer:
      hooi
      biks
      mais
      haver
      musli
      gras
      graan
      fruit
      sommige groentes

    07-05-2008 om 19:09 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (61 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hallo beste bezoekers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo,
    beste bezoekers willen jullie je favorieten pony of paard hier op zetten mail me of doe het zelf! als je het makkelijk wilt houden e-mail dan gewoon naar: salina@gouwaert.nl
    dank jullie wel en veel plezier nog!!
    salina.

    07-05-2008 om 18:43 geschreven door paardjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (30 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 05/05-11/05 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!