De Nationale Bank van België (NBB) beheert ruim 227000 goudstaven van 1 kg. Volgens een parlementaire vraag van Bert Anciaux. Maar die 227 ton verdwijnt in het niets bij de meer dan 1.300 ton die de NBB in 1988 nog beheerde. De overheid heeft al flink wat goud verkocht.

Het voorbije jaar heerste een ware goudkoorts op de internationale markten. Die heeft alles te maken met de economische crisis: wanneer munten bergaf gaan en de bedrijfsresultaten onder druk staan, zoeken beleggers traditiegetrouw hun heil in goud, dat ze als een veilige haven zien. En dan stijgt de koers van goud spectaculair.

Geheimdoenerij

Vijf jaar geleden was de Belgische goudvoorraad slechts 2,6 miljard euri waard, in juni van dit jaar - toen het goud recordprijzen haalde - was die waarde opgelopen tot 7,4 miljard. Sindsdien is de waarde weer wat gezakt tot 6,56 miljard euri in juli, nog altijd 35 procent meer dan vorig jaar. Concreet: een goudstaaf van 1 kg kostte in juli € 30.160  een jaar tevoren was dat € 21.400

Waar al dat goud opgeslagen ligt ? 'Daar geven we uit veiligheidsoverwegingen geen antwoord op', zegt Kristin Bosman, woordvoerder van de NBB, kordaat. 'Wij hebben dat nog nooit gedaan en zijn dat ook niet van plan.'

Geen Belgisch 'Fort Knox'

Ook economieprofessor Paul De Grauwe heeft er het raden naar: 'Er zal zeker een deel in New York zitten, bij de Federal Reserve (de Amerikaanse Nationale Bank, nvdr.). Maar dat is het enige wat ik weet. Eigenlijk klopt het niet dat de NBB dit geheim houdt. Het is per slot van rekening toch geld van u en mij, van alle Belgen samen.' En het zou een blijk van vertrouwen zijn tegenover onze Nieuwe Belgen die zich anders uitgesloten gaan voelen.

'Wij stellen die vraag al sinds 2002 elk jaar tijdens de aandeelhoudersvergadering', zegt beleggersactivist Eric Geenen van actiegroep NBB4ever. 'Niet alleen waar het goud zit, maar ook of het wordt uitgeleend - iets wat tegenwoordig een courante praktijk is. Maar tevergeefs.'

Een 'Fort Knox', waar de Amerikanen hun goudreserve bewaren, is er in ons land in elk geval niet. Ons goud ligt verspreid over verscheidene plekken wereldwijd en verhuisde de voorbije decennia geregeld. Historici konden achterhalen dat de Nationale Bank aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog twee derde van de goudvoorraad in veiligheid heeft gebracht in de VS, Canada en Engeland. In 1945 kwam het Canadese deel terecht in Londen. In 1947, toen de Koude Oorlog uitbrak, vertrok alle goud uit Brussel en een derde uit Londen richting New York.

In 1950 zat het gros van 'ons' goud in New York en Londen, met kleinere stocks in Pretoria, Ottawa, Bern, Brussel en Antwerpen. Bij het uitbreken van de Koreaanse oorlog in de jaren '50 werden de Europese depots leeggehaald en het goud verscheept naar Canada. In die jaren werd zelfs overwogen om goudstaven in verzekerde bewaring te geven in Leopoldstad, het huidige Kinshasa, zo weet historicus Jean-Louis Moreau van de UCL. Maar hoeveel er intussen waar precies ligt opgeslagen, dat is een goed bewaard geheim. 

PST : Wij hebben de essentiële elementen uit dit stuk gecopieerd maar we zijn helaas de bron verloren. Mocht de auteur dit onder ogen krijgen, dan kan hij contact met ons opnemen. Wij zullen hem graag alle eer en krediet verlenen waar hij recht op heeft. En op onze verontschuldigingen.