De computers waarmee de ambtenaren van de parketten en gerechten in ons land nu moeten werken, zijn niet steeds up to date. Bovendien worden vaak verschillende systemen door elkaar gebruikt, wat de uitwisseling van informatie niet gemakkelijk maakt.

‘Op sommige plaatsen kunnen collega's die aan een bureau zitten niet samen op een document werken omdat de verschillende besturingssystemen en software dat niet toelaat’, zegt Turtelboom. ‘Dan moet eerst een document worden overgetypt om aan de slag te kunnen. Dat zorgt voor de nodige vertraging en frustratie.’  Aan de uitleg van de excellentie te horen, is zij een experte. Als het ooit met haar carrière misloopt, mag zij gerust solliciteren bij Angeltjes, om ons exepertenteam te komen versterken. Turtelbaum weet waar de klepel hangt, en ze zal er flink mee rammelen, zegt ze.

De volgende jaren zullen bij Justitie 17.500 computers vervangen worden door nieuwe exemplaren van het type Apple. De kostprijs daarvan bedraagt 7,5 miljoen euri. Alle toestellen krijgen hetzelfde besturingssysteem en kantoorsoftware. "Het is niet nodig om dit te doen", aldus Turtelbaum, "maar we gaan het eens proberen". De ontwikkeling van de software zal klaar zijn tegen 2020, misschien iets later.