Angeltjes
09-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedemorgen, Vlaanderen !

 

Om een mooie  dag hoopvol in te zetten.

Een stijlvole Kus van Klimt


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeteldief uitgelachen en weggehoond in Vlaams parlement

 

In het Vlaams parlement hield de overloper Verstrepen  deze namiddag een tussenkomst die op schatergelach en hoongeroep onthaald werd door zowat iedereen die niet in slaap lag. De man die staat voor het ultra-liberalisme, de vrije markt, de niet-geleide economie sprak als een verhitte foorkramer,  dat na Fortis en Dexia morgen wellicht KBC in mekaar zou stuiken.  Hoe dom kan iemand zijn om dergelijke dodelijke uitspraken te doen op een moment dat iedereen met een piepadem zit te bidden en hopen dat er een einde moge komen aan de crisis ? 

Verstrepen speelt op een niveau dat hij niet aankan.  Hij zou in de districtsraad van Wilrijk een aantal jaren stiletjes moeten toekijken, luisteren, zijn praatgrage mond dichthouden en vooral STUDEREN op de dossiers. De woorden ideologie, visie, trouw  zijn de sleutels tot een politieke carrière ten dienste van de gemeenschap.

In het parlement het woord voeren over delicate zaken die ons aller portemonnee raken, vergt diplomatie, kennis en de kunst de politieke boodschap te laten kaderen in de gestelde problematiek. Net die zaken die de arme man nooit zal bezitten.  Zijn niveau is dat van de discotheekloper, de oppervlakkige toogprater, de omhooggevallen snob die nergens aanvaard wordt en voor ik het vergeet :  Verstrepen is een ordinaire zeteldief.  Ikea weigert hem de toegang om die reden. Bij KBC daarentegen zal hij extra-welkom zijn.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er ies feel koeltoer in "Hollaand"

 

Na de rellen in Gouda nu Gorinchem

  

De brandweer in Gorinchem krijgt sinds dit weekend ondersteuning van de politie. De spuitgasten blussen in de Haarwijk onder begeleiding vanwege meerdere incidenten met een groep jongeren.

Emmers water

Toen de Noord-Afrikaanse tieners vorige week een brandweerauto beklommen en achter het stuur plaatsnamen was de maat voor de brandweer vol. De brandweerlieden voelden zich bedreigd en staakten het blussen. Hierdoor moesten buurtbewoners de brand zelf blussen met emmers water.

Verveling

De afgelopen maanden zijn er in de Wilhelminalaan in de Haarwijk bovendien enkele buitenbrandjes geweest, die waarschijnlijk zijn aangestoken. De politie weet welke groep jongeren de onrust veroorzaakt. "Het gaat om tien tot vijftien jongeren uit de directe omgeving. Ze zijn overwegend van Marokkaanse afkomst". Een buurtagent heeft de groep op het gedrag aangesproken. De jongeren verweerden zich met het argument dat zij zich verveelden.

@ Spitsnieuws .nl


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier zijn we weer met ons Wetenschappelijk Praatje

 

Dit is de planeet Dexia uit ons zonnestelsel, die het dichtst bij de hete zon staat.   Vroeger heette Dexia, Mercurius maar die naam deed te veel denken aan handel en dat is het laatste wat men wil. Dexia heeft het heel warm en het is de eerste maal dat hij van op 27.000 km hoogte zijn geheimen onthult. De witte vlekken zijn onbekende regio's, waar zich vermoedelijk kasten bevonden met lijken. De rechte strepen zijn ontstaan door het verslepen van kapitalen die inmiddels verdampt zijn door de hitte. Volgens wetenschappers is het niet ondenkbaar dat Dexia plotseling van de hemelkaart wordt gevaagd.  Wij hopen van niet maar als het toch gebeurt zou het fijn mocht heel de raad van bestuur van de planeetook verdwijnen.

 The planet Mercury has been known since history has been recorded, but parts of the Solar System's innermost planet have never been seen like this before. Two days ago the robotic MESSENGER spacecraft buzzed past Mercury for the second time and imaged terrain mapped previously only by comparatively crude radar. The above image was recorded as MESSENGER looked back 90 minutes after passing, from an altitude of about 27,000 kilometers. Visible in the above image, among many other newly imaged features, are unusually long rays that appear to run like meridians of longitude out from a young crater near the northern limb. MESSENGER is scheduled to fly past Mercury once more before firing its thrusters to enter orbit in 2011.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Andorra is er geen probleem

 

In Andorra had de regering de bevolking u!tgenodigd in een grote feestzaal en bij een goed glas wijn en een exquise maaltijd werd meegedeeld :
"De bank garandeert de goede gezondheid van het financieel systeem"
De Andorrezen  applaudisserden (foto) en schoven tafels en stoelen opzij en er werd gedanst.
AND_DDA.jpg


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mario de Koninck en het dominospel - AAaRGH ... zéér erg.

 

c-652%2C-banken.jpg

@ www.geenstijl.nl


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Tulpencrisis

.

In de 17e eeuw (1630 - circa 1637) ontstond er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden rond de tulpenbol een bizarre tulpenmanie, ook wel "tulpencrisis", "tulpengekte", "tulpomanie" of "bollengekte" genoemd: plotseling werden tulpenbollen speculatieve handelswaar. De gekte dreef de prijzen op tot exorbitante hoogte, zelfs tot de bol zijn gewicht in goud waard was. De rage was eind 1636, begin 1637 op zijn hoogtepunt. In februari 1637 zakte de 'bollenmarkt' even plotseling in als zij ontstaan was; veel bollenspeculanten bleven berooid achter. En toen kwam graaf Lipmans met zijn lange snuit.  En nu is hij er weer.

De tulpen hebben Nederland ooit in een diepe financiële crisis gestort.  En kijk nu eens.


08-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Euro-Nazië is even afwezig

 

 
U kent ongetwijfeld deze beide mensen, is het niet ?  Neen ?  Dat is wel erg onwetend.   Dit zijn onze commissarissen uit de Europese Unie, zeg maar Euro-Nazië, die waken over de centjes.   Misschien wist u het niet, maar voor het ogenblik zijn er probleempjes met de moneten.   Onze eigen eerste-ministers worden plots bankiers.  De fijne beschaafde man uit Vilvoorde, die optrad in La Cage aux Folles, is nu Premier-Bankier van de behoorlijk achteruitboerende Dexiabank.  En de lang onzichtbare premier, Nonkel Kruk, redt elke dag een financiële instelling.  Hij koopt en verkoopt hele en halve banken  alsof hij Monopoly speelt. Andere landen doen graag zaken met hem : de beste stukken gaan weg tegen  applausprijzen, in de overschot investeert het land B met geleend belastinggeld. Onze minister van financiën doet Pfft ... wat wil zeggen :  je m'enfous,  Pfft ... dat is beleid.
 
 Deze twee hierboven op de foto's,  hij Joaquin Almunia, een échte fiere Spanjool is verantwoordelijk voor economie en monetaire zaken en het blondje is Dalia Grybauskaite uit Litauen.  Zij doet begroting en financiële zaken. 
 
Als de zon schijnt in Europa staat de Portugees, omringd door een troep ministriële afzuipers om zich heen, de burgers de les te spellen wat er allemaal VERBOTEN ist in Europa.  Als het regent worden we uitgekafferd dat het VERPFLICHTET ist een paraplu en een reserve-paraplu te bezitten, sofort aan te schaffen.  Nu het financieel stormt, zit heel de maffia bende bij mekaar en hoor of zie je ze niet.  Het stoere Euro-Nazië is even afwezig.  Er was een aanzet tot overleg met de 4 Groten maar die riepen ieder in hun eigen taal : "Ikke, Ikke, Ikke, d'andren mogen stikken". Ja, ze zullen de bankwaarborgen omhoog laten gaan.  Hopelijk zal het nimmer nodig zijn, ook niet voor onze eigen Leterme, dat  er beroep gedaan wordt op die gewaarborgde clausules ... want dan moeten de drukkerijen in overwerk gaan en dat kan niet betaald  worden. 
 
Als het allemaal  rustiger zal worden, zullen we echter een en ander meemaken.  Onmiddellijk zal er gewezen worden op de noodzaak het Verdrag van Lissabon, dat door de domme Ieren en de laffe  Tsjechen verworpen werd, stante pede goed te keuren.  "De voorbije crisis heeft de noodzaak aangetoond van een sterk, verenigd Europa".   Jazeker, wat we nu hebben is een verzameling ambtenaren zonder visie, zonder democratische feeling en  met erg veel machtshonger.  Nooit vermoed dat 500 miljoen mensen bereid waren zich op die manier te laten verknechten.
Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eisen van de senaatsvoorzitter

 

De eisen van De Decker

08.10.2008 16.28u - Een veel gebruikt argument om de staatshervorming op de lange baan te schuiven, is dat de regering zich beter zou bezighouden met “de dingen die er echt toe doen”. Er wordt dan steevast verwezen naar de lage koopkracht en de financiële crisis. Charles Michel pleitte hier gisteren nog voor (zie actueel 07/10/08 Interview Charles Michel), maar vandaag spreekt zijn partijgenoot De Decker hem hierin tegen. Hij stelt dat een staatshervorming “onze economie doeltreffender zou kunnen maken”. Iets wat het Vlaams Belang altijd al gezegd heeft.

Maar dan komen de eisen van De Decker naar voren. “De nota van de bemiddelaars stelt dat we vanaf een witte bladzijde beginnen (…) maar,” zo voegt hij hieraan toe, “in de tekst van de bemiddelaars staat ook dat er aan de interpersoonlijke solidariteit niet geraakt mag worden.” De Decker pleit zelfs voor een uitbreiding van Brussel: “We moeten over de verhouding tussen Brussel en Vlaanderen praten, want Brussel zal nooit deel uitmaken van een onafhankelijk Vlaanderen (…) Er zal een moment komen waarop de grenzen van het Brussels Gewest besproken moeten worden, en ook het kiesdistrict BHV (…) Het heeft geen enkele zin om het tweetalige karakter van gemeenten met 75% Franstaligen niet te erkennen.” Met andere woorden: alles wat in het kraam van de Franstaligen past, in het bijzonder de uitbreiding van Brussel, moet besproken worden. Maar de ‘interpersoonlijke solidariteit,’ de geldtransfers dus, moeten buiten schot blijven…

De Decker bevestigt tenslotte nogmaals dat er voor de verkiezingen van 2009 geen concrete akkoorden over de staatshervorming bereikt zullen zijn: “Bepaalde essentiële toegevingen voor de aanvang van een staatshervorming zullen waarschijnlijk na de verkiezingen plaatsvinden. Maar nu kunnen er al heel wat zaken voorbereid worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een vertrouwensklimaat te creëren.” Geen concrete verwezenlijkingen voor 2009 dus. Benieuwd hoe de Vlaamse regeringspartijen zich uit deze ‘dialoog’ gaan redden

@ Vlaams Belang

Hoe kan iemand die de Eerste Kamer voorzit en geacht wordt in volledige neutraliteit te waken over de controlewerkzaamheden door àlle verkozenen, optreden als partijwoordvoerder in een puur politiek debat ?  Dit land moet stoppen met land te zijn.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dummie Verstrepen : héél populair in zijn nieuwe partij ...

 

De informant uit Wilrijk, dummie Verstrepen, vaste gast van discotheken e.a. wiettempels,  doet het goed in eigen partij.  Natuurlijk, het loopt er vol van gefrustreerde en ambitieuze oud-VB-ers ... Bouckaert, de man met de politieke slingercarrière wil op inhoudelijke basis VB bekampen, precies alsof VB de oorzaak is van de problemen in dit corrupte land. Hij probeert zijn schamelheid te bedekken met een vijgenblad, want als hij zoals vorige keer  verkondigt, met de volgende gemeenteraadsverkiezingen met VB samen te werken, wordt hij onmiddellijk gevloerd door de Judocoach.  Het is me daar een verzameling fijne en verheven personen bij mekaar.  En slim, dat valt ook op.

 

'VB beter inhoudelijk bekampen' Boudewijn Bouckaert
 
Boudewijn Bouckaert, lid van het partijbestuur van Lijst Dedecker, is niet wild van het boek Zwart op Wit van Jurgen Verstrepen, Vlaams Parlementslid en ondervoorzitter van de LDD.

In zijn boek spreekt Verstrepen over de liefdesperikelen tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke. Vindt u het een goede zet om het Vlaams Belang zo te lijf te gaan?

Ik heb nog geen tijd gehad om Zwart op Wit te lezen, dus mijn voorlopige oordeel is gebaseerd op wat erover in de pers is verschenen. Daarin lees ik dat Verstrepen inderdaad nogal sterk graaft in het privéleven van andere politici. Persoonlijk zou ik dat niet doen omdat ik het geen goede manier vind van politiek bedrijven. Ik weet niet in hoeverre die passages belangrijk zijn in het boek als geheel, maar mij lijkt het beter om het Vlaams Belang inhoudelijk te bekampen. Door over de problemen die het VB terecht aankaart ideeën te ontwikkelen die minder extreem zijn, kunnen de LDD en Cassandra, de denktank die de LDD adviseert en waarvan ik voorzitter ben, rechtse maar aanvaardbare oplossingen aandragen.

Er waren amper mandatarissen van de LDD op de persvoorstelling. Zegt dat iets over de positie van Verstrepen binnen de partij?

In de partij wordt het boek opgevat als een louter persoonlijk initiatief van Jurgen Verstrepen, dat verband houdt met zijn verleden bij het VB. We willen absoluut de indruk vermijden dat het boek wordt gezien als een initiatief dat uitgaat van de partij.

De partij distantieert er zich van?

Dat heb ik niet gezegd.

U zou Jean-Marie Dedecker hebben gevraagd om Verstrepen uit de partij te zetten. Klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Ik heb wel al meningsverschillen gehad met Verstrepen, maar die praten we intern uit.



© 2008 Roularta Media Group


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vaderlandse Geschiedenis in 3 beelden en 3 data

 

 

 
 
1830
 
 
 
2008
 
 
2009
 
 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams-Waals huwelijk in de eindfase - Carl Devos in de Voksrant

 

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1075331.ece/Vlaams-Waals_huwelijk_zit_in_de_eindfase

‘Vlaams-Waals huwelijk zit in de eindfase’
Marc Peeperkorn

gepubliceerd op 08 oktober 2008 06:01, bijgewerkt op 8 oktober 2008 08:45

GENT - De veelgevraagde verklaarder van ‘de Belgische toestanden’ houdt rekening met de ontploffing van het land.

 


Met stijgende verbazing en ‘vechtend tegen de afkeer’ heeft de Gentse politicoloog Carl Devos het afgelopen jaar de Belgische politiek gevolgd. De lawine aan crises die over het land raasde, sloeg hem – en de kiezer – murw. ‘Wat we nu meemaken is cruciaal voor België. We zitten in de eindfase.’

Devos (38) wordt veel gevraagd, ook in het buitenland, om ‘de Belgische toestanden’ te verklaren. Nooit huilde hij mee met de wolven die het einde van België verkondigden. Maar nu? ‘Voor het eerst houd ik er rekening mee dat België ophoudt te bestaan.’
Is het zo erg om in België te wonen?

‘Als ik in het buitenland ben zijn er niet veel mensen die spontaan zeggen: wat een kutland! Kijk, dit is een behoorlijk aangename plek om te leven, zeker in Vlaanderen. Het is er veilig, we hebben een excellente sociale zekerheid en uitstekend onderwijs. Toch slagen we er niet in dit imago – België, het Zwitserland zonder bergen – internationaal uit dragen. Integendeel. De buitenstaander denkt: wat is dat voor een gedoe? Er zijn weinig andere Europese staten waar de burger zich afvraagt of zijn land over twintig jaar nog bestaat.’
Sinds de verkiezingen van vorig jaar wordt België verlamd door geruzie over staatshervorming. Wat is er aan de hand?
‘Dit is een ongelooflijk spannende en fascinerende tijd. We zijn van een eenheidsstaat in 1830 via vijf rondes staatshervorming geëvolueerd tot een soort van federaal land. Dat is allemaal fatsoenlijk verlopen.
‘Maar nu gaat het niet langer over het doorstorten van beleidspakketjes van nationaal naar Vlaams en Waals niveau. We zijn op een punt beland waar de twee partners in hun huwelijk zeggen: we deden al veel alleen, is er nog wel een huwelijk?’
En, is er nog een huwelijk tussen Vlamingen en Walen?
‘Dit is een absurd federaal land. Er zijn geen federale politieke partijen die in heel België opereren. Er zijn enkel Vlaamse en Waalse politici die elkaar schofferen. Walen en Vlamingen hebben geen communicatiekanalen om elkaar te leren kennen.
‘Er is geen Belgische televisie, radio, of krant. Als je zegt: ‘Ik ben Belg’, doe je een politieke uitspraak. Als iets het Belg-zijn symboliseerde, was dat het talent om samen te leven ondanks al die verschillen. Dat talent erodeert nu. Er is iets fundamenteels gebroken in de verhouding tussen Walen en Vlamingen.’
Waarom nu?
‘Deels is dat toeval: de dagelijkse naijver tussen politici. Maar belangrijker is dat de bereidwilligheid bij politici weg is om de federale staat ten koste van alles in stand te houden.
‘Het is een generatiewissel. Voormalig premiers als Martens, Dehaene en Verhofstadt hadden België als nummer één in hun hoofd. Degenen die nu aan het roer staan niet. Zij zijn groot geworden in hun steeds onafhankelijker regio’s, hebben nauwelijks contacten over de taalgrens. Neem federaal premier Leterme: die was hiervoor minister-president van Vlaanderen.’
Het zijn vooral Vlaamse politici die zich afkeren van de federale staat.
‘Vlaanderen is de vragende partij. Dan word je snel gezien als de veroorzaker van de problemen. Ik verwijt Vlaamse en Waalse politici dat ze de staatshervorming na de verkiezingen tot hoofdprobleem hebben gebombardeerd. Nu kunnen ze niet meer terug. De politici zitten gevangen in hun eigen kooi.’
Vandaag begint de dialoog tussen de regio’s over het voortbestaan van België. Wat levert die op?
‘Dit wordt niet dé doorbraak. We zitten te dicht op de regionale en Europese verkiezingen volgend jaar. De partijen doen geen grote concessies. Maar iedereen heeft er baat bij de dialoog gaande te houden. Dus zullen de deelnemers af en toe kleine snoepjes naar buiten gooien waarvan ze zeggen dat het heel grote geschenken zijn. De dialoog is op een lelijke maar ook aandoenlijke manier de Belgische politiek. België is een rammelende kar. Dan zeggen de politici: kom naar onze garage! Ze kruipen eronder, sleutelen wat en de kar rijdt verder. Maar hij rammelt nog steeds.’
Wat bindt Vlaanderen en Wallonië nog?
‘De angst voor het onbekende. Wat moet je als onafhankelijk Vlaanderen en Wallonië? Daarbij moet je bij een scheiding heel moeilijke gesprekken voeren. Wat doe je met Brussel? Met de staatsschuld? Ik onderhandel liever over tien staatshervormingen dan over één scheiding.
‘Maar bovenal blijven we, ondanks alle miserie, landgenoten. Kijk, ik vind België een behoorlijk lelijk land. Er is weinig natuur en de steden zijn een warboel. Maar het is wel mijn lelijkheid, mijn warboel. Datzelfde geldt voor het huwelijk tussen Walen en Vlamingen. Niet iets om trots op te zijn, maar het is wel óns huwelijk.’
Is er een oplossing voor België?
‘Er is Vlaamse druk opgebouwd. Zolang die niet kan ontsnappen in de vorm van een staatshervorming, groeit hij verder. Ik hoop en denk het niet, maar het kan ontploffen. Er loopt door dit land een taalgrens die eigenlijk al een staatsgrens is. Dit land is niet onsplitsbaar.’

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over de financiële crisis - door Thomas van Overmaas

 

De kompassen van de Europese beurzen wijzen vandaag weer richting Zuiden. Om 9 u 30' hebben de beurzen van Amsterdam en Brussel al meer dan 6% verloren en is de AEX index onder de symbolische 300 punten grens gedaald. Het aangeschoten  Belgische bankaandeel Dexia verliest op dit moment weer 10%
 
De rampzalige uitverkoop in Azië laat zijn sporen na en de vooruitzichten op de Amerikaanse futuremarkten die continu geopend zijn voor de handel, bieden eenzelfde beeld : stijl naar het Zuiden. Deze paniek staat niet in verhouding tot de productiviteit en de slagkracht van de bedrijven.  De economie sputterde maar was niet onderuit gehaald. Als de rem op liquiditeiten en bancaire kredietlijnen nog lang aanhoudt, zullen de bedrijven wel in ademnood komen. Dat is nu nog niet of nauwelijks het geval. Wat tevens een geruststelling is voor de werkgelegnheid. Bij de grote crisis in 1929 was 25% van de actieve bevolking werkloos. 
 
Alle regeringen, waar dan ook, spannen zich in met monetaire en financiële maatregelen om de situatie het hoofd te bieden.  De grote vrees is de onbekende factor van massapaniek die uitmondt in een stormloop op de banken.  Als dat zich voordoet, komen ook de regeringen in nauwe schoentjes. Er is een verschil tussen een papieren garantie ondertekenen en ze uitoefenen.
 
Obama en McCain worden bijna vriendjes om de Amerikanen (en de wereld) niet verder te verontrusten. De beurs is niet hetzelfde als  de economie en de oorzaak van de huidige diepe crisis is de domme, misdadige overschatting van het eigen onfeilbare kunnen van bankiers en hebzuchtige Wall Street traders.  En er zijn nog tientallen andere aanleidingen op te sommen,  die op een ongelukkige manier nu alle samenkomen. En bekend geraken ... Zoals de verplichting die de Amerikaanse regering onder Carter heeft opgelegd om aan iedereen die er om vraagt een hypotheek of een krediet toe te staan. Bijna zonder beperkingen.
 
Deze crisis zal nog vele jaren  sporen nalaten bij vele gezinnen en families.  Het leven gaat verder en de wereld stort niet in.  In vergelijking tot de financiële crisis van 1929 zijn er nu veel meer mogelijkheden en wordt er internationaal vlugger en verstandiger ingegrepen.
De eerste tekenen van rust en bezinning zullen vermoedleijk uit de VS komen : daar waar de orkaan opstak, komt hij ook meestal tot rust. Wall Street heeft heel wat goed te maken.
 
Thomas van Overmaas
Thomas van Overmaas is de schuilnaam van een Nederlands financieel expert die ons, na overleg, deze actuele tekst toestuurde.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gebeurde deze nacht met de Nikkei ?

 

- 9%

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn taal is Nederlands. En de uwe ? - door Björn Roose

 

We wilden een stukje plegen over Mannetje Lotti en zijn uitspraken op de RTBF over zingen in de eigen taal.  Professor Björn van de West-Vlaamse Roose-Hogeschool heeft het echter zo juist neergeschreven dat we zijn artikel overnemen.  Dank u, Professor : u doet dat goed. De blog van Björn staat ook bij onze favorieten.

Helmut Lotti heeft (soms) gelijk – Mijn taal is Nederlands. En de uwe ?

Helmut Lotti, niet precies “my liewelingspersoon” en niet altijd even logisch, kreeg volgens Gazet van Antwerpen gisteren “sommige Vlamingen” over zich heen vanwege uitspraken die hij deed in het RTBF-programma “Bonnie & Clyde”.

Hij kreeg daar onder andere volgende vraag te verwerken: “In hoeveel talen zing je eigenlijk ?”. Waarop hij antwoordt: “Zestien of zeventien”. “En in welke het liefst ” ? “Engels en Spaans”, antwoordt Lotti. “En”, nu komt het, “in het Vlaams” ? “Nee, Vlamingen spreken Nederlands met een verschrikkelijk accent, een beetje zoals Oostenrijkers Duits spreken. Voor mij zou het niet natuurlijk klinken om in het Nederlands te zingen, en niet in het Vlaams. Je moet Nederlands zingen, want het moet geciviliseerd klinken. Vlaams dat klinkt … het is eigenlijk een dialect”.

En toen kreeg hij dus een aantal “flaminganten” over zich heen. Die hadden hem verkeerd begrepen, zei Lotti nadien: “Waar ik van baal, is dat Vlamingen zeggen dat ze Vlaams spreken. Wij zijn Vlaams, maar wij spreken Nederlands. Vlaams is een verzameling van dialecten, waar ik op zich niks tegen heb, maar dat is niet onze standaardtaal.

En daar heeft Lotti gelijk in. Hij heeft ongelijk als hij veralgemeent en zegt dat (alle) Vlamingen “ Nederlands met een verschrikkelijk accent” spreken en vergeet dat de meeste Nederlanders (zeker zij die denken dat zij de standaard uitmaken) dat eveneens doen. Hij heeft ongelijk als hij zegt dat je in het Algemeen Nederlands, met de correcte uitspraak, moét zingen en vergeet dat je er ook voor kan kiezen slechts een beperkt publiek te bereiken door in een, vanzelfsprekend streekgebonden, dialect te zingen (ik versta als West-Vlaming zelfs de overal in Vlaanderen bejubelde
Flip Kowlier niet). Hij heeft ongelijk als hij zegt dat Vlaams “eigenlijk een dialect” is of “een verzameling van dialecten”, want dat is het niet. En hij had ongelijk door niet meteen op de vraag van de RTBF te antwoorden wat hij later zei: “Waar ik van baal, is dat Vlamingen zeggen dat ze Vlaams spreken. Wij zijn Vlaams, maar wij spreken Nederlands. Vlaams is een verzameling van dialecten, waar ik op zich niks tegen heb, maar dat is niet onze standaardtaal”.

Want in dat laatste heeft hij gelijk: er is niet zoiets als een “Vlaamse taal” of “het Vlaams”. Onze gemeenschappelijke taal, al spreken we dan thuis en in onze streek een dialect, is het Nederlands. Als Vlamingen zeggen dat ze “Vlaams” spreken, praten ze alleen maar het Franstalige Herrenvolk na. Dat laatste heeft het immers al een paar eeuwen over “le flamin”, het patois dat de Vlaamse keuterboertjes spreken. Alleen al de gedachte dat de Vlamingen én de Nederlanders tot het besef zouden komen dat ze dezelfde taal spreken (en dat ze daarom, bijvoorbeeld, eindelijk mogen ophouden tv-series die in het Algemeen Nederlands zijn gesproken - wat geldt voor bijvoorbeeld “Flikken” of “Flikken Maastricht” - te ondertitelen) en zo uiteindelijk misschien weer tot de conclusie dat ze tot een en hetzelfde volk behoren, bezorgt dat Franstalige Herrenvolk namelijk de koude rillingen.

Vlamingen die het hebben over hun “Vlaamse taal” praten het Franstalige Herrenvolk naar de mond. Ze bevestigen de franskiljons in hun grootheidswaanzin. Zij spreken immers toch maar mooi (beweren ze toch, al is dat niet zo) het Frans dat “overal ter wereld” wordt gesproken, terwijl “le flamin” nergens anders dan in het aan Belgisch-francofone grenzen gebonden Vlaanderen wordt gehanteerd. Zolang Vlamingen niet leren inzien dat ze, onder andere, via hun taal deel uitmaken van hetzelfde volk als de Noord-Nederlanders, de Zuid-Vlamingen en de Afrikaners, zullen de Franstaligen geen enkel probleem hebben ze te kleineren. Wat zichzelf kleineert, hoeft niet eens meer gekleineerd te worden.

Wel, ik laat mij niet kleineren. Ik ben Nederlandstalig. En u ?
Björn Roose


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De belgische reddingsbrigade

 

Wie neemt deel aan de dialoog?

Vlamingen

  • Minister-president Kris Peeters (CD&V)
  • Viceminister-president Dirk Van Mechelen (Open VLD)
  • Viceminister-president Frank Vandenbroucke (SP.A),
  • Vlaams minister Steven Vanackere (CD&V)
  • Vlaams minister Bert Anciaux (Vl.Pro)
  • Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD)

Franstaligen

  • PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux
  • Waals minister Jean-Claude Marcourt (PS)
  • FDF-voorzitter Olivier Maingain
  • Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR),
  • Waals viceminister-president André Antoine (CDH)
  • Senator Marcel Cheron (Ecolo)

Ook de ministers van Institutionele Hervormingen Jo Vandeurzen (CD&V) en Didier Reynders (MR) schuiven mee aan tafel voor de start van de dialoog.

De deelnemers zijn symbolisch geland zoals Leopold I aan de kust

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mario de Koninck en de gevolgen van de beurscrisis - AAaRGH, zeer àaarg

 

MarioBehandeld.jpg

@ www.geenstijl

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De droom van Peeters aan gruzelementen

 

Dialoog getorpedeerd van voor de aanvang

Armand De Decker moet ontslag nemen als senaatsvoorzitter

 

Joëlle Milquet heeft, vooraleer de “dialoog van gemeenschap tot gemeenschap” begonnen is, die dialoog meteen getorpedeerd. De voorafgaande voorwaarden die zij naar voor schuift - onder meer inzake de ‘interpersoonlijke solidariteit’, meer geld voor Brussel en de ‘rechten’ van de Franstaligen in de Rand - kunnen door de Vlaamse onderhandelaars onmogelijk aanvaard worden. Vlaams minister-president Peeters had nog zo zijn best gedaan om de Franstaligen gunstig te stemmen, door te pleiten voor een “open agenda”.

Vandaag is duidelijk dat het de Franstaligen nooit te doen is geweest om tot een grondige staatshervorming te komen, maar enkel de Vlamingen aan het lijntje te houden. Dat blijkt bovendien uit de samenstelling van de Franstalige delegatie. Vlamingenhater Maingain wordt uitgestuurd om de provocateur uit te hangen, met als enig doel de zaak te blokkeren.

Dat ook Senaatsvoorzitter Armand De Decker deelt uitmaakt van de Franstalige delegatie, is voor het Vlaams Belang evenzeer een brug te ver. Een voorzitter van een parlementaire assemblee dient per definitie boven het politiek gewoel te staan. Door deel te nemen aan de dialoog, verliest De Decker zijn status van neutraliteit, voor zover die al bestond. Joris Van Hauthem, fractievoorzitter in de Senaat, heeft in een brief (zie bijlage) De Decker gevraagd te verzaken aan zijn mandaat als voorzitter van de Senaat, indien hij deelneemt aan de dialoog.

Door de verklaringen van Milquet en de samenstelling van de delegatie van de Franstaligen, mag Peeters zijn droom over een “grondige staatshervorming” opbergen. Indien hij nog wat eergevoel heeft, last hij de vergadering van morgen af.

 

Bruno Valkeniers Voorzitter Vlaams Belang

 

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leterme : Allons enfants de la patrie ... door Gerolf Annemans

 

dinsdag 07 oktober 2008

ImageDexia:  Dehaene boezemt geen vertrouwen in

Fortis: Uitverkoop aan Frankrijk een feit

 

Vlaams Belang heeft de recente ontwikkelingen in het dossier van Fortis en Dexia op de voet gevolgd.

De laatste dagen en uren blijft  van de Europese gedachte niet veel meer overeind. Nederland koopt zijn kroonjuweel ABN Amro terug aan soldenprijzen, Duitsland werkt een nationaal reddingsplan uit voor de Duitse spaarders, Frankrijk verhoogt zijn greep op Dexia. Het “Eigen Volk Eerst”- principe blijkt in deze zware financiële turbulenties de reddingsboei te zijn.

En wat doet België? Leterme en ço blijven samen met de Belgicistische haute finance staren naar Parijs als ultiem redmiddel. Niettegenstaande de belangrijke participatie in Fortis heeft de regering blijkbaar slechts één alternatief ernstig overwogen, met name de Franse grootbank BNP Parisbas.

In het Dexia-dossier zijn we verbijsterd over de onbeschaamde politisering van de dagelijkse leiding van de bank, verpersoonlijkt door Inbev-bestuurder (ook ex Lernout en Hauspie) Dehaene. Na de toegift van de blokkeringsminderheid staat Frankrijk niets in de weg om zijn participatie verder op te drijven.

In tegenstelling tot bvb. Nederland is het in de Belgische structuur niet meer mogelijk om voldoende vertrouwen te wekken bij de Vlaamse spaarders en beleggers en om interne marktstabiliteit intern te waarborgen. Zoals steeds kiest de panikerende Belgische regering voor Parijs. De Vlaamse spaarder moet op de beloftes van de regering rekenen terwijl de Vlaamse belegger de rekening betaalt.

In een periode waarin de staat en de staatsstructuur de enige baken en zekerheid zijn, is de Vlaamse spaarder andermaal en meer dan ooit de klos, ondergeschikt aan een staat die de zijne niet is en kan zijn. De van Franse invloed doordrongen Belgicistische haute finance kan de financiële stabiliteit niet garanderen. Een doortastend optreden, zoals in Nederland en Duitsland, is noodzakelijk. Dit kan alleen in een volwaardige Vlaamse staat. 

 

Gerolf Annemans                  Hagen Goyvaerts                       

Fractievoorzitter                 Volksvertegenwoordiger            Volksvertegenwoordiger

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PUB

 

lowlands468.jpg
Ik haal al mijn kennis uit de Morgen.  U toch ook ?




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!