Angeltjes
21-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 0-tolerantie werkt : hoe naief kan een minister zijn ?

 

Tussen 6 februari en 20 april werden in de Brusselse politiezone Zuid (Anderlecht-Sint-Gillis-Vorst) waar de nultolerantie van kracht is, 297 mensen administratief aangehouden (in het kader van de handhaving van de openbare orde) voor maximum 12 uur. Daarnaast waren er nog 935 gerechtelijke aanhoudingen (in het kader van een onderzoek naar een strafbaar feit).

Dat zei justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) dinsdag in de Kamer. De top vijf van misdrijven waarvoor personen werden aangehouden bestond uit: inbraak; illegaal verblijf; slagen en verwondingen; diefstal met geweld; drugs.

Op 29 maart vond een eerste snelrechtzitting plaats en daarop werden 4 dossiers afgehandeld. Op 26 april volgt er een tweede, waarop zes dossiers aan bod komen. Volgens De Clerck werkt de nultolerantie, maar ze kan niet constant overal in heel Brussel worden toegepast. De minister was zelf "verbaasd" over het grote verschil tussen gerechtelijke aanhoudingen (935) en het aantal zaken dat voor de snelrechter komt (10). "Maar het kan zijn dat aan die misdrijven veel moet onderzocht worden", zo luidde het nog.

Tot zover dit bericht dat we uit Vandaag.be overnamen. Het enige wat gebeurt, is dat "verdachten" opgepakt worden gedurende 12 uur nadat vastgesteld werd dat een crimineel feit gepleegd is. Verder blijkt uit deze gegevens dat op 73 dagen 297 administratieve aanhoudingen plaatsvonden, of 4 per dag. Dat er ook 935 gerechterlijke aanhoudingen waren, (13 per dag) behoort tot de gewone routine.

In heel de genoemde periode zijn 4 (vier) dossiers behandeld door een snelrechtzitting ...

We hebben nog een vraagje : snelrecht is bedoeld om de veroordeelde psychlogisch de relatie misdaad-straf  op korte termijn te laten aanvoelen. Maar ook om het slachtoffer op een vlugge manier te informeren over zijn situatie.  Hoe zit het met de slachtoffers, mijnheer de minister, want de 935 "dossiers" gaan ondermeer over inbraak, diefstal met geweld, slagen en verwondingen ...  

Nultolerantie ?  Nulbeleid zal u bedoelen.

Savat

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U zegt het maar
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Goedemorgen, lieve Angeltjeslezers. Na onze laatste crash, waarbij veel van ons archiefmateriaal verloren is gegaan, ondermeer al de misterieuze foto's die wij her en der op het net ontdekken, heb ik terug een kleine verzameling opgebouwd die ik aan uw scherpzinnig oog wil onderwerpen, om ze te voorzien van uw commentaren : uw creatieve en humoristische invallen worden heel erg op prijs gesteld. Hier gaan we met nummer één van de nieuwe reeks. Vele groetjes van uw dienstwillige Juffrouw Ellen.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil de EU, na Turkije, Iran toelaten ?

 

 

 

Hoe kortzichtig kan Europa zijn om een land binnen de Unie te loodsen, dat cultureel of geografisch niets te maken heeft met ons continent  ... die opmerking horen we al jaren, maar intussen gaat het mollenwerk in de EU-ondergrondse verder zijn gang.  Ook  bovengronds wordt er zwaar en continu gelobbyd.  En niet zonder succes.

Verder zijn er de miljoenen Turken die al in de Unie verblijven, die een machtig stemmenwapen voor vele Euro-parlementsleden betekenen. Zoals het Vlaamse islamvriendje Bart Staes, dat deel uitmaakt van dezelfde fractie (EGP-EVA) als de zure Frieda Brepoels van de NVA. De grote verdedigers voor het binnenhalen van Turkije in de EU bevinden zich in deze fractie. U verneemt dat niet via de klassieke media en de NVA zal het u niet komen vertellen.

Nu naar Turkije zelf, waar Erdogan tijdens een USA-reis liet weten dat er geen bewijzen bestaan dat de Iraanse nucleaire activiteiten zouden leiden tot de vervaardiging van een atoombom. "Iraanse officiële woordvoerders hebben steeds gezegd dat Iran enkel vreedzame doeleinden nastreeft".  De Turkse eerste-minister vertelde dat vorige week maandag op de "Georges Mason University for global islamic studies" net buiten Washington. Een universiteit voor islamitische studies in Amerika.

Erdogan, verdedigde onvoorwaardelijk het  pro-Iraanse standpunt en hij onderstreepte dat het land van Ahmadinejad geen voorstander is van atoomwapens. Dat klinkt altijd goed : ik ben tegen oorlog en geweld maar intussen liquideer ik politieke tegenstanders, want die hebben het niet goed voor.  

Verwijzend naar Israël, sprak de Turk, dat het echte probleem voor de internationale gemeenschap zich bevindt in Israël, dat het non-proliferatieverdrag voor nucleaire wapens niet ondertekende. Dat is nogal wiedes  voor wie de situatie in het Midden-Oosten een beetje kent :  het volledig ingesloten Israël kan gewoonweg niet anders dan een sterke militaire politiek voeren. Als Israël overrompeld wordt door de Arabieren, dan ligt de weg open voor de verdere verovering van het Westen. Speel maar Chamberlain en zeg dat het niet waar is. En nu zullen wij weer een aantal haatmails krijgen, maar dat stoort ons niet.

Ankara treedt de politiek van Iran bij in het internationale conflict en is ver verwijderd van de bemiddelende rol waar Amerika (en andere Westerse landen) hadden op gerekend. Op de steun van islamitische landen moet je nooit rekenen.  

Dat Europese politieke warhoofden blijven aandringen om Turkije op te nemen in de Unie is bijna misdadig te noemen.  Turkije zal niet alleen de EU overspoelen met uitgeweken Turken maar zal Europa politiek verdelen om zelf beter te kunnen heersen.

Ray

Bron : http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=123174§ionid=351020104

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neem uw bengeltjes eens mee op een educatieve uitstap naar Sint Lenaarts

 

 

De fijne sport "kooivechten", zoals ten tijde van de Romeinse beschaving wordt in de landelijke gemeente Sint Lenaarts (Brecht) met overtuiging beoefend (zie foto). Een uitstapje met het kleine grut (zie zelfde foto) bereidt hen alleszins voor op een geciviliseerde toekomst. De burgemeester van Brecht is de brave CD&V-er Luc Aerts, een fervent sportliefhebber. Vandaar.

foto : Gazet van Antwerpen

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500 euri per dag

 

dit is belziek
 
't vrouwke met haar mohamed
is in belgië aangekomen
maar helaas er is geen bed
we gaan moke eens belonen
ook madam deelt in de pret
voor de kientjes is er snoep
maar ze moeten al te gader
wèl gaan slapen op de stoep
 
toch zijn mo en co gebleven
spijts de regen en de wind
want ze krijgen daaglijks euro's
tot men hier een huisje vindt
mohamed heeft stil gebeden
dat hij hier zijn droom beleeft
in het gekkenhuis belziekske
waar men hem veel centjes geeft
 
mo weet goed de klepel hangen
bij moniekske van de sossen
waar hij eurokes kan vangen
om zijn vrouwke uit te dossen
maar de poen raakt stilaan op
monica zal straks staan janken
als ze niet vèrder kan smossen !

jos
 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Myn huus, myn linde, myn mensch'n

 

MYN HUUS, MYN LINDE, MYN MENSCH’N.

 

 

Neë'w! Me goan nuus Vlams nie loat'n!

lat 't verschuwd zyn en verduwd!

Vlamsche klank'n, Vlamsche sproake

zyn diep in nuus hêrt' êgruujd!

 

Ol voe vele hoengerd joar'n

kloenk nus Vlams hier ov'rol roend!

Moeders klapt'n ' by de wiege

en de boer'n up ulder groend.

 

Mo de joeng'ns in kêrke en schole

leër'n doa nuj dam ' Frânsmâns zyn!

Meug'n me nuj geen Vlams mê klapp'n

moe'm' wyder nuj bastoards zyn?

 

Neëw'! Me goan nuus Vlams nie loat'n,

mo' me klapp'n 't voört, êneë?

Zoenger Vlams, geen Vlamsche leute!

Zoenger Vlams, geen Vloaming'n n'meë!

 ______________________________________________________

 

Geschreven door Joris Declerq, geboren in 1921 op Paasavond, op 23 april in Westouter, net aan de grens tussen Vlaanderen-belgië en Vlaanderen-in-Frankrijk.

(Ingezonden door Christina)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engeland : intelligentie is de vijand van de democratie.

 

 

Leraars moeten ophouden met oubollig gedoe zoals het bestraffen van  leerlingen die een zogenaamd “fout” antwoord hebben geven. Het concept “juist” is een elitair principe, omdat leerlingen die het “juiste” antwoord op een vraag niet kennen daardoor gediscrimineerd worden. Deze leerlingen zouden integendeel beloond moeten worden omdat zij beschikken over andere kwaliteiten zoals verbeelding (je moet er maar op komen dat 6 x 4 = 32) en origineel denken (bijvoorbeeld denken dat Frankrijk de hoofdstad is van Afrika, of dat Winston Churchill de uitvinder is van de aardappel, is niet aan iedereen gegeven).

-Het geven van punten in functie van de kwaliteit van het afgeleverde werk zaait verdeeldheid omdat hierdoor het geloof gepropageerd wordt dat het beter is om “slim” en “hardwerkend” te zijn dan “dom” en “lui”. Alle leerlingen zouden evenveel punten moeten krijgen, zonder rekening te houden met hun inzet en bekwaamheden.


-Om het stigmatiseren van leerlingen te vermijden moeten leraars ophouden met het gebruik van negatieve terminologie. In plaats van een leerling te vertellen dat zijn antwoord “verkeerd” is, zou de leraar hem moeten zeggen dat zijn antwoord “afwijkt van de norm”. In plaats van het gedrag van een leerling te beschrijven als “ongehoorzaam”, zou de leraar beter de term “onorthodoks” gebruiken. In plaats van een leerling in het aanwezigheidsregister in te schrijven als zijnde “te laat” is de term  “uitgesteld aanwezig” meer aangewezen. En in plaats van op het rapport van een leerling te schrijven dat hij “gebuisd” is zou beter de term “geslaagd” op dat rapport moeten komen.



-Het geschiedenisonderwijs zal afgeschaft worden omdat het zich veel te veel op het verleden richt. In de plaats ervan zou een heel nieuw en relevant vak komen, Het Heden. De studie daarvan zou uitsluitend bestaan uit het op de voet volgen van de berichten op Twitter.

-Leerlingen die plagiaat plegen door hun opstellen en verhandelingen te plukken van het internet krijgen extra goede punten omdat zij duidelijk beschikken over een goede technologische expertise.


-En tot slot zouden leraars de creativiteit van hun leerlingen niet meer mogen afremmen door aan te dringen op het naleven van willekeurige en aftandse regels zoals diegene die betrekking hebben op zinsbouw, spelling, huiswerk of de wet.



(gelezen in de Telegraph)

Voor zover nog niet van toepassing in Vlaanderen, rekenen wij er stellig op dat Pascal Smet zo rap mogelijk nieuwe onderrichtingen zal rondsturen zoals hierboven vermeld.  We moeten nondedju zorgen dat we over korte tijd een wereldbevolking hebben met uitsluitend domoren. Intelligentie is de vijand van de democratie.

 

 


20-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeldverslag VB-congres

 

 

.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vilvoorde donderdag 22 april om 19.30 uur

 

 

 

De wetsvoorstellen voor de splitsing van B-H-V, die in overeenstemming zijn met de grondwet, mogen in het Parlement niet op een democratische manier, meerderheid tegen minderheid gestemd worden, maar... wij Vlamingen zouden wel een voorstel moeten slikken dat door het gekonkel  van een loodgieter, bijgestaan door 4 Franstalige partijen, vertegenwoordigd door kanonnen van voorzitters en 3 Vlaamse partijen, vertegenwoordigd door 3 debutanten, in mekaar geflanst wordt. Wie niet akkoord gaat, niet collaboreert,  mag gewoon niet meepraten, ook al vertegenwoordigen hij/zij de meerderheid in Vlaanderen. Dat kunnen wij niet nemen. Wij moeten gewoon donderdag 22 april om 19:30 op de Franklin Rooseveltlaan in Vilvoorde zijn.

Rita de Bont en vele anderen steunen deze oproep.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U wil het niet geloven en u hebt ongelijk

 

Er bevinden zich nog bijna 1200 asielzoekers op hotel in deze periode.

2500 anderen zijn niet toegewezen aan een opvangcentrum en die komen in aanmerking voor de dagvergoeding van 500 euri. 

De staatsecretaris Philippe Courard vindt het normaal dat de staat veroordeeld wordt, omdat er geen opvang mogelijk is. Alhoewel hij het bedrag tamelijk hoog vindt.

Een staatssecretaris (of een minister) is aangesteld om de belangen van de natie te verdedigen en te dienen en niet die van een zootje vreemde armoedzaaiers die uit vrije wil have en goed hebben achtergelaten en hier komen aanschuiven aan rijke tafelen.. Courard : trap het af, je faalt in de essentie van je job, je bent een onwaardig politicus, sluit hem op en zet hem op water en brood. 

Tot hiertoe maakten 38 individuen gebruik van het recht op vergoeding. We herhalen : 38 en die ontvingen 213.000 euri, zijnde 5600 euri per persoon ...

Het is niet geweten, welke procedure er gevolgd wordt om de 500 euri per dag uit te betalen. Spontaan schijnt het niet te gebeuren maar hoe dan wel ?

Het was ondermeer senator Nele Jansegers die Courard ondervroeg over deze hemeltergende onrechtvaardigheid.  Als de 2500 voor wie geen opvang bestaat hun rechten opeisen, kost dit het land B 1.250.000 per dag ...

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In onze brievenbus : Nederlands in Wallonië
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 Ik moest een rondleiding geven aan een groep leerlingen van het middelbare onderwijs uit een stad in Wallonië. Omdat het kaderde in hun leerplan Nederlands, moest ik dat in het Nederlands doen. Vooraf zei de begeleidende leerkracht me : "Meneer, ik de leerling gezegd heb, dat ze koet moet luister, maar ze zijn nogal ... eh ... comment dit-on encore ? ... eh ... onbeleefd."

Tijdens de wandeling vroeg ik de leerkracht : "Wat is uw vak, mevrouw ?" Ze antwoordde : "Pardon, je ne comprends pas." Ik vroeg haar dan "waarin geeft u les ?" Haar ontluisterende antwoord verraste me niet echt : "Oh, Nederlànds monsieur !"

Echt gebeurd !

Gullielus Valarianus
 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean - Luc, toch ...

 

 

 Productie Jan Meulepas


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegveld Zaventem bereidt zich op het gemakje voor

 

Terwijl op de Luchthaven van Schiphol deze morgen de activiteiten in gang zijn geschoten (zie het artikel hier beneden)  heerst op het vliegveld van Zaventem onzekerheid.

Op de webstek van de 0000 lezen wij om 9.30 uur het volgende :

Het Belgische luchtruim gaat normaal gezien in de loop van de dag geleidelijk weer open. Sinds 8 uur kunnen er vliegtuigen landen, maar voorlopig is het wachten op de eerste vlucht die toekomt. Welke vlucht de primeur krijgt, is alvast onduidelijk.

"Het eerste toestel dat zou moeten landen is een toestel uit Antalia in Turkije", zegt Paul De Backer van Brussels Airport. Dat toestel liep echter al vertraging op en zou nu landen om 9.50 uur.

Het verschil Nederland-belgië ...

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij gingen met een zucht ...

 

 

De eerste vliegtuigen met passagiers zijn dinsdagochtend omstreeks kwart over acht geland op Schiphol. Het gaat om vluchten uit Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Paramaribo (Suriname). Om negen landt naar verwachting een vlucht uit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.Even daarvoor vertrokken de eerste tien vluchten met passagiers vanaf de Nederlandse luchthaven. De vliegtuigen hebben onder meer Rome, Barcelona, Madrid en Tunesië als bestemming. Schiphol hoopt dat het tempo van vertrekkende en landende vliegtuigen de komende uren hoger gaat liggen.

Maandagavond vertrokken voor het eerst sinds vier dagen weer passagiersvluchten vanaf Schiphol. Die gingen naar Shanghai, New York en Dubai, met in totaal 793 passagiers.

Het luchtruim was vier dagen dicht in verband met de aswolk die de vulkaan van de Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) op IJsland uitstoot. Eerder maandag stapten de eerste gestrande passagiers vanuit Curaçao en Suriname al op richting Nederland en landde een vliegtuig met passagiers vanuit Kiev op Schiphol.

@ Het Parool


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze dagelijkse Angeltjes-aankondiging op feesboek
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 STOP ! Leg de actualiteit stil, wij kunnen niet volgen : het is té veel. Is er geen enkele vakbond die voor ons wil opkomen : de dagelijkse actualiteit vindt plaats tussen 09.00 en 17.00 uur met een lunchonderbreking om de Regime-mededelingen van de VRT te volgen. Dat is het en de rest wordt doodgezwegen.

Een grabbel uit het burgerprotest-nieuws bij Angeltjes : politie-agenten afgetuigd door 50-tal Noord-Afrikaanse smeerlapjes - Charles Lindbergh & Jan Olyslagers knipogen vanuit de hemel naar Etienne Schouppe, de heerser over de ijzeren weg, de betonnen banen en de vulkanische luchten - Een Nederlandse oud-SS-er ( 87 is hij) noemt Wilders een anti-democraat : bij de SS zaten de experten - Over BHV hebben we onze dagelijkse zeg, maar daar moet u zich niks van aantrekken ; het is pas als Leterme in de Kamer zijn broek zal laten zakken, dat we er met de karwats over gaan.

Salaam-Aleikum, broeders en zusters


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guerillatactieken : grote groep tuig ranselt 2 politie-agenten af
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

In het Brusselse metrostation Rogier viel een grote groep jongeren maandagavond twee agenten van de federale politie aan. CD&V-senator Dirk Claes meldde het incident en de woordvoerder van de federale politie bevestigt het. Meer details werden niet gegeven.


BrusselVolgens Claes werd een aantal agenten van de spoorwegpolitie maandag door een bende in de val gelokt en in elkaar geslagen. Een aantal jongeren simuleerden een gevecht buiten het zicht van de bewakingscamera's. Toen de agenten wilden tussenkomen, werden ze plots belaagd door 30 tot 40 man, aldus Claes.

De federale politie weigerde maandagavond meer informatie te geven. De woordvoerster bevestigde wel dat er een incident was in het metrostation en dat daarbij 'een vijftigtal' jongeren betrokken waren.

Claes eist dat de spoorwegpolitie in de hoofdstad versterkt wordt. De christelijke vakbond bij de Brusselse spoorwegpolitie legt woensdag het werk neer.

@ Het Nieuwsblad

Deze smerige affaire is toevallig aan het licht gekomen, omdat een senator (Dirk Claes ) getuige was van de aanval. Anders was het "incidentje" in de doofpot gestopt.

Ministerin Mie Turtelbaum van Biza en verantwoordelijk voor de politie,  rijdt lachend op een vouwfiets door Brussel, gefilmd door een cameraploeg van de regime-zender, en na de opname wordt de fiets in de koffer van haar dikke Mercedes gestopt door de chauffeur. Vrolijk filmpje met Mie Turtelbaum die door het rode licht fietst en tegen een voorbijganger roept in haar archislechte Frans : "Je n'avais pas vu que le feu est rouche" want in Brussel spreekt een boerenmeid uit Bornem natuurlijk Frans tegen onbekenden. Straks komt ze ons vertellen, dat alles onder controle is in Bruxelles.

Een beetje guerillatechnieken, politie die beschoten wordt met kalasjnikovs, 8 wapenhandelaren die vrijgesproken worden door een maffiarechter, juweliers worden afgeknald en als eentje terugschiet wordt hij opgesloten en beschuldigd van moord, politiecommissariaten worden aangevallen met molotovcockails,  veiligheidsagenten van de Brusslese vervoersmaatschappij knallen in koelen bloede een onschuldige vrouw neer, nadat ze een overval hebben gepleegd ... en Mie Turtelbaum peddelt glunderend door "le feu rouche".

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook onze Waalse onderburen genieten van de multicul

 

 

Een Decathlonwinkel in Châtelineau (nabij Charleroi) werd deze  nacht bezocht door enkele heren. Met een kleine vrachtwagen probeerden zij het gebouw binnen te dringen. Toen dit niet lukte, zijn ze afgedropen na de vrachtwagen in brand gestoken te hebben. Eind goed, al goed, maar wel de nodige frustraties bij de heren bezoekers van de sportwinkel.  

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manten weet van wanten : BHV

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag gaan we weer de lucht in !

 

Het vliegveld van Zaventem staat er nu nog leeg bij, maar straks ronken de motoren en stijgen de stalen vogels het  asvrije zwerk in, op weg naar verre, exotische bestemmingen zoals Londonistan of Marrakech-aan-de-Seine. Zij scheren zwierig omheen de minaretten van Rotterislamadam en zwenken  af naar de vele Prachtlanden, waar zij passagiers, legalen en illegalen,  inladen die het verarmde West-Europa terug enige welvaart zullen bezorgen.

 Jan Olyslagers en Charles Lindbergh kijken vanuit de hemel goedkeurend neer en knipogen naar Etienne-den-tjeef, de heerser over ijzeren wegen, betonnen banen en vulkanische luchten.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans op het speelplein is nog maar het begin

 

Het landelijke Gooik valt nu ook al ten prooi aan de verfransing. Zwier ze buiten, de  onwillige franskiljons ! In een zelfstandig Vlaanderen bepalen wij onze eigen wetten en laten we ons niet langer domineren door Franstalige a-socialen die opgejut worden door fanatieke politici om onze taal te negeren. Helaas ook aangemoedigd door de slappe houding van Vlaamse collaborateurs.

'Ik hoop dat onze school haar Vlaamse identiteit kan behouden, maar ik ben er bang voor', zegt Pieter Breynaert, directeur van een basisschool in Strijland, Gooik.

'Franstaligen hebben met hun savoir vivre al eens de neiging om te laat op het oudercontact te verschijnen. Dan zitten we daar met onze tolk'

'Elk jaar neemt de verfransing hier aan een gezapig tempo toe. Vlamingen die om die reden uit Linkebeek zijn vertrokken en zich in Gooik hebben gevestigd, stellen vast dat het hier al even erg wordt. De Melkweg bijvoorbeeld is een nieuwe wijk. Die noemen we nu al schertsend Rue du lait, omdat alle huizen er door Franstaligen zijn bewoond', zegt Pieter Breynaert.

Als directeur van de gemeentelijke sportbasisschool De Oester in Strijland, een gehucht van Gooik, wordt Breynaert ook in het onderwijs dagelijks met die verfransing geconfronteerd. De school telt 170 kinderen. Ongeveer tien procent spreekt een andere taal dan het Nederlands. En dat is volgens hem nog maar het begin. 'Ik hoop dat onze school haar Vlaamse identiteit kan behouden, maar ik vrees ervoor.'

'Eén verklaring is dat onze school nogal wat vluchtelingen aantrekt. Maar ook de klassieke verfransing neemt toe, enerzijds van autochtone Brusselaars en Walen, anderzijds van buitenlanders van de tweede of derde generatie, zoals Grieken en Italianen, die echte Brusselaars zijn geworden en alleen Frans spreken.'

Het gevolg laat zich kennen: aan de schoolpoort, op de speelplaats en in de klas wordt steeds vaker Frans gesproken.

'Net voor de paasvakantie heb ik nog moeten ingrijpen', zegt Breynaert. 'Enkele kinderen die het Nederlands nochtans machtig genoeg zijn, praatten onder elkaar Frans. Ik heb me omgedraaid en hen er op gewezen dat zoiets niet kan. Als je het toelaat, creëer je onderhuids een elitesituatie. Dat moeten we vermijden.'

Voor de leerkrachten wordt het steeds moeilijker om zich in de klas alleen in het Nederlands verstaanbaar te maken. 'De jongste tijd krijg ik signalen dat het erger wordt, ja', geeft Breynaert toe.

'Het is al moeilijk genoeg om een gewone klas te runnen. Als je dan nog enkele anderstalige kinderen hebt, maakt dat de opdracht er niet makkelijker op. Het kan niet dat de leerkrachten alle instructies zowel in het Nederlands als het Frans geven. Dit is nog altijd Nederlandstalig onderwijs en de kinderen worden het best vooruit geholpen door de taal waarin ze worden onderwezen. Maar natuurlijk moet de leerkracht al eens in het Frans tussenbeide komen. Dan zeg ik hen: dit is nog maar het begin.'

'Wij zijn geen radicale flaminganten. Wij doen echt wel ons best opdat de Franstaligen zich hier thuis voelen. Kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben, krijgen een gezonde termijn om zich aan te passen en waarin ze hun moedertaal mogen spreken. Maar na enkele maanden moeten ze doorgaans wel in staat zijn om hun noden in het Nederlands uit te drukken.'

'Ook op oudercontacten houden we rekening met de Franstaligen. Voor wie echt geen Nederlands begrijpt, schakelen we een tolkendienst in. Alleen hebben Walen met hun savoir vivre nog al eens de neiging om niet op een afspraak te verschijnen. Dan zitten we daar met onze tolk. Als de ouders een uur later toch opduiken, eisen ze vaak nog om in het Frans te kunnen communiceren.'

Breynaert heeft aan de burgemeester van Gooik, Michel Doomst (CD&V), voorgesteld om tijdens vakantieperiodes taalinitiaties voor ouders te organiseren. Maar dat is hoofdzakelijk een kwestie van middelen, die de school niet heeft.

'Franstaligen in je school weigeren, is geen oplossing, vind ik. Als je hen te hard aanpakt, creëer je het gevaar dat ze hier wel komen wonen, maar dat ze zich niet integreren omdat ze hun kinderen naar een school in Brussel sturen. Wij kiezen voor een integratiebeleid. Maar dat is verdomd moeilijk. Het is dansen op een slappe koord. Hoe ver kan je daarin gaan? Wij gaan onze briefwisseling niet in het Frans vertalen, maar als ouders uitleg willen, dan gebeurt het al eens dat we op het Frans overschakelen.'

'Ach, Vlamingen passen zich makkelijk aan, hé. Frans is immers een wereldtaal en het Nederlands niet. Franstaligen zijn zich goed van die luxe bewust. Maar op die manier schieten we onszelf eigenlijk in de voet. Een splitsing van BHV zal het probleem niet oplossen. Maar het kan geen kwaad dat we eindelijk eens op onze strepen staan. Wie niet dichtbij Brussel woont, beseft echt niet hoe gevoelig de verfransing ligt.'

© 2010 Corelio

PST : De brave directeur vergist zich als hij Frans een wereldtaal noemt. Maar zelfs dan nog, heeft alles te maken met een verkeerde mentaliteit van onbeschofte onwil. De niet-erkenning van de taalwetgeving, de minachting voor het Nederlands en het dwaze, achterhaalde idee dat belgië nog steeds een unitair land is, waar  de Franstaligen overal bediend worden als heren en dames door de Vlaamse knechten en meiden.





Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!