Ontwikkelingsgelden NL voor SA : foetsie, in eigen zakken
Broer oud-president Mbeki in nauwe schoentjes
Een bestuurder van een Zuid-Afrikaanse hulporganisatie heeft mogelijk enkele tonnen aan Nederlands ontwikkelingsgeld verduisterd. De ambassade in Pretoria wil het geld via de rechter terugeisen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover NU.nl. Het schandaal werd onthuld door de Zuid-Afrikaanse financiële nieuwssite Moneyweb en het weekblad Samedi Plus, dat verschijnt op het eiland Mauritius.
Centraal in de affaire staat het Zuid-Afrikaanse fonds OLSET, dat onder leiding staat van de broer van oud-president Thabo Mbeki. OLSET voert met donorgeld projecten uit op het gebied van afstandsonderwijs voor jonge kinderen op het platteland.
Volgens journalisten van de twee media heeft directeur Gordon Naidoo van de Zuid-Afrikaanse onderwijsstichting zichzelf in de afgelopen jaren miljoenen rand aan donorgeld toegeëigend.
Reisjes
Volgens Samedi Plus en Moneyweb gebruikte Naidoo onder meer donorgelden om reisjes te maken, en om het onderwijs van zijn eigen kinderen te betalen, die op school zaten in de Schotse stad Edinburgh.
OLSET's voorzitter Moeletsi Mbeki, de broer van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, zou van de malversaties op de hoogte zijn geweest, maar greep niet in of hielp Naidoo om de onregelmatigheden te verhullen.
Onrechtmatigheden
De Nederlandse ambassade in Pretoria had OLSET 40 miljoen rand (zo'n 4,2 miljoen euro) toegezegd voor een onderwijsproject. Dat geld zou in gedeeltes worden uitgekeerd. De betalingen werden echter na 22 miljoen rand gestaakt, nadat 'onrechtmatigheden' waren geconstateerd, zo bevestigt het ministerie.
Van zo'n vier tot vijf miljoen rand (zo'n 400.000 tot 500.000 euro) is onduidelijk hoe het is uitgegeven, zei plaatsvervangend ambassadeur in Zuid-Afrika Peter Mollema eerder tegenover Moneyweb. Een deel zou op buitenlandse rekeningen staan.
Volgens woordvoerder Bengt van Loosdrecht van het ministerie van Buitenlandse Zaken - die de berichten bevestigt - zal Nederland het geld terugvorderen. "Het gaat immers om belastinggeld."
Bankrekening
Een deel van het verdwenen geld is mogelijk geparkeerd op een bankrekening op het eiland Mauritius. Daar zouden in ieder geval grote bedragen zijn terechtgekomen uit een ander miljoenenproject, in samenwerking met Bangladesh. Die rekening staat niet op naam van OLSET, maar van een bedrijfje dat zich Interactive Radio Learning International noemt.
Voor die rekening is OLSET-directeur Naidoo gemachtigd, samen met de Mauritiaanse oud-parlementariër Amedee Darga. Darga noemt zichzelf tegenover Moneyweb een goede vriend van Naidoo. Ook is hij verbonden aan het South African Institute of International Affairs, een onderzoeksorganisatie waarvan Mbeki vicevoorzitter is.
Aan al onze vrienden en lezers : een aangename Vlaams-nationale feestdag
11 juli 2010
foto : Gerda
De gulden Sinjoren : succesvolle 11 juliviering Antwerpen
Enkele sfeerbeelden van de strijdvaardige 11 juliviering op het Antwerpse Hendrik Conscienceplein : puffend en zwetend voor Vlaanderen en met veel dank aan Lieve Van den Berghe, de nooit sputterende motor van de Gulden Sinjoren.
(foto's Gerda)
11 juli ten kantore Angeltjes
.
Johan Sanctorum : 11 julitoespraak
11 juli 2011
"In de commentaren en analyses wordt de idylle tussen De Wever en Di Rupo sexueel-mystieke allures toeschreven, van de Vlaamse hetero die het met de Waalse homo doet,- eenheid in verscheidenheid,-een cohabitatie die zal bezegeld worden in het vers opgemaakte bed van het herboren België. Ik verzin niets, het staat er zo: “Belgen zijn joviale mensen. Belgische politiek moet dat ook zijn. Geen twijfel dat Di Rupo en De Wever voor elkaar en voor België zijn gemaakt. Een homo en een hetero, ze vervolledigen elkaar”, zo juicht een columnist in De Standaard op 25 juni."
Klik op onderstaande link voor de volledige tekst, een sublieme analyse zoals we die kennen van Johan Sanctorum
Cartoon door Erwin Vanmol "Het sacraal huwelijk van Bart De Wever en Elio Di Rupo"
1 miljoen Catalanen betogen voor Zelfstandigheid in Barcelona
11 juli 2010
.
Een weinig enthousiast 11 juli stukje
11 juli 2010
Het is het jaarlijkse moment van bezinning voor het enige volk dat geen land bezit in Europa : de Vlamingen. Wij gedenken, wij betreuren, wij sporen aan, wij hopen, wij zwelgen in de rethoriek, wij roepen op tot onversaagde strijd en wij zingen.
"Zij zullen hem niet temmen, de tijd verslindt de steden, hij strijdt nu duizend jaren voor vrijheid, land en god, wee hem de onbezonnene' die vals en vol verraad de Vlaamse Leeuw komt strelen, het waaksein is gegeven, hij is hun tergen moe." Zo zingen wij dat, sommigen met de rechterhand op het hart, zoals we dat een beetje stiekem hebben overgenomen van de Amerikanen. Want origineel zijn we zelden, wij Vlamingen. Als wij ons politiek willen verzamelen, fluiten we verbasterd in slecht Italiaans : "Forza Flandria", alsof we staan te wachten met onze Flandria-koersfiets op de Flandria-plezierboot om naar Sint Annastrand te gaan zonnen. Wachten, het is onze genetische afwijking, de tijd verslindt onze steden, maar wij wachten op betere tijden. Over 1000 jaar, wacht maar, als onbezonnenen onze leeuw zonder tanden komen strelen, hij zal nogal brullen ... voor vrijheid, land en allah.
11 juli, wij kijken er niet naar uit dit jaar. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het land B, telt dit land in de federale Kamer 40 op de 88 Vlaams verkozenen die principieel en in gradaties, van Vlaams-nationalistisch tot uitgesproken Vlaamsgezind zijn. En wellicht zijn er nog enkelen meer. Een kantelmoment in de geschiedenis, een kansmoment voor Vlaanderen om de onafhankelijkheid weg te kapen en te kappen met de onheilstaat belgië. Maar, helaas, het ziet er niet naar uit dat deze 40 de beruchtheid van die andere 40 van Ali Baba zullen evenaren. Integendeel, de naam Ali Baba doet in weldenkend Vlaanderen wenkbrauwen fronsen. Echte Vlamingen weten hoe dat komt.
U zal het horen en lezen dezer dagen in de tientallen 11 julivieringen, waar fijn opgedirkte mannen en vrouwen, braaf en goedbedoeld, welluidende oproepen zullen doen voor het een of het ander vaag project en opgepoetste beeldspraken bovenhalen, om te wijzen op ons glorieus verleden en ons te laten hunkeren naar een toekomst met rijstpap en gouden lepeltjes. Of is dat uit een ander sprookje ? Wij aanhoren deze gelegenheidstoespraken al meer dan 50 jaar. Die vieringen en bijeenkomsten hebben ons vooral één zaak geleerd, wij die vol liefde en emotie elke dag 11 juli willen vieren voor die ontrouwe minnares die Vlaanderen is : alleen met politieke middelen zullen wij onze zelfstandigheid bereiken. Met Vlaams-nationale politici die hun woord houden en die hun overtuiging niet afhankelijk maken van de goedkeuring door vorst en regime.
Dit is geen 11-juli artikel, zoals wij dit vorige jaren deden, in de traditie van de Vlaamse Beweging met veel bravoure en uitgestoken handen. Binnenkort komt trouwens de sharia naar hier en dan zijn we beter voorzichtig met onze handen.
Wij, van Angeltjes, bezitten geen georganiseerde structuur, geen aangedikte ledenlijsten, wij steken geen betogingen in mekaar, maar wij wapenen de geesten tegen verstarring en passieve aanvaarding van de mistoestanden in de maatschappij. Elke dag sidderen wij van verontwaardiging voor de vele onrechten die er in dit onland bestaan. Elke dag zijn wij nog steeds overrompeld door passie voor ons Vlaanderen en winden wij ons op over de lamlendigheid, de oneerlijkheid en de lafheid van vele politici. Wij proberen de spreekbuis te zijn van fatsoenlijk-rechts denkende lieden, die zich niet laten in slaap sussen door het belgische regime en zijn aanhangsels. Is dat voldoende om mee te spelen in de Vlaamse Beweging ? Wij vinden van wel : onze legitimatie is ons dwars en rebels karakter en onze onwankelbare overtuiging in de Vlaamse Republiek.
Wij waren bijna beschaamd toen we de KI (Keuninklijke Informateur), ontdaan van zijn gebruikelijke zelfzekerheid en gladde woordenstroom in het peristilium van het parlement de verzamelde pers hoorden toespreken. Een zelfverklaard Vlaams-nationalist zit in nesten, omdat het erg moeilijk zal worden de belgische staat overeind te houden. Hij zegde het keurig in 3 talen, eerst in de taal van de bazen, het Frans. Hij was een halfuurtje bij de keuning geweest, om divergenties en convergenties te bespreken.
Enige tijd later zat de leider van de Waalse socialisten gedurende drieënhalf uur bij diezelfde monarch, die hem verzocht, nu de Vlaams-nationalist het opruimwerk had verricht, een nieuwe regering voor zijne majesteit in mekaar te breien. Eerst nog wat aarzelen, rondkijken, mekkeren, zand in de ogen strooien, de partijen doen kwijlen om erbij te zijn, pre-informeren quoi, en dan zal het wel lukken. Bart de Wever knikt op de achtergrond : "Help ons, of belgië vergaat ..."
Ziet u waarom wij geen enthousiast 11 juli artikel schrijven ? Maar maakt u zich niet boos, beste Angeltjesvrienden, op 12 juli zullen wij nog precies hetzelfde zeggen en denken als vandaag : wij houden onvoorwaardelijk van Vlaanderen en wij eisen ons land op voor onszelf. Hopelijk doen velen met ons mee. Laat belgië beschaafd stikken.
Ray
Thuis van Oranje in Antwerpen
11 juli 2010
Foto genomen van Café de Bengel op 10 juli op de Antwerpse Grote Markt. Ook als het grammaticaal niet gans in orde is, de bedoeling is onmiskenbaarIn deze stad waait nog steeds een orangistische wind, tot spijt van de kleingeestigen van het eigen naveltje.
11 juli 2010 - In onze brievenbus
Waarde redactie,
Wie bij deze tropische omstandigheden verkoeling en rust zoekt kan nu, zo schrijft men, zijn strandstoel en frigobox in het bloso-domein van Hofstade in alle peis en vree opstellen.
Na de herhaalde agressies op de bussen, komende uit de prachtstad Brussalabath door woestijnvolk èn nadat enkele dagen geleden een vrouwelijke busschauffeur gemolesteerd werd en het interieur van de bus deskundig verbouwd werd door datzelfde volkje, heeft de politie besloten de bussen komende uit Mekka II of omgeving met bestemming Hofstade te bemannen met enkele politieagenten om agressors onmiddellijk bij de lurven te vatten. Dit in het land B anno 2010 : een dagje recreatie onder begeleiding van de politie.
Goed gewerkt links zottekot ...Youssef el-Witteh van het CGKR kan tevreden zijn ...opdracht geslaagd.
Senior
11 juli 2010 - Generaal de la Rey
11 juli 2010
11 juli 2010 - Jan Blockx - de vijfde Vlaamse Dans
11 juli 2010
Jan BLOCKX (Antwerpen 25 januari 1851 - Antwerpen 26 mei 1912) studeerde aan de Vlaamsche Muziekschool van Antwerpen bij Frans Aerts (piano), Joseph Callaerts (orgel) en Peter Benoit (harmonie, contrapunt en fuga, compositie). Blockx werd algemeen beschouwd als Benoits favoriete leerling en als zijn opvolger. Toch wou hij zich onafhankelijk van Benoit opstellen en ook los van de Vlaamse muziekbeweging ontwikkelen.
Op aanraden van Jan van Beers trok hij daarom in 1879 naar Leipzig, waar hij bij Carl Reinecke studeerde en contacten had met Eduard Grieg. In tegenstelling tot Benoit had Blockx met zijn muziek geen volksverheffende intenties en richtte hij zich eerder tot de burgerij in de concertzaal en de opera dan tot het volk tijdens openluchtuitvoeringen. Door het internationale succes van zijn opera's droeg componist Jan Blockx bij tot de verspreiding van de Vlaamse muziek. Blockx kende zijn muziek echter geen volksopvoedende taak toe en was daarom binnen de Vlaamse muziekbeweging zeer gecontesteerd. Hij schreef verschillende symfonische werken, waarvan enkele met Vlaamse onderwerpen, zoals de populaire Vlaamse dansen (1884), maar hij is ook de componist van meer abstracte werken als Symfonie in D (1885), Symfonisch drieluik (1905) en Suite in den ouden vorm (1907).
Het was echter vooral met zijn romantisch-realistische opera's dat Blockx succes zou hebben : Herbergprinses (1896) en Bruid der zee (1901), beide op libretti van Nestor de Tière, werden opgevoerd tot in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten toe. Niettegenstaande hij met deze opera's veel betekend heeft voor de internationale verspreiding van de Vlaamse muziek en er de jonge Vlaamse Opera mee van het bankroet heeft gered, kreeg hij vanuit flamingantische hoek scherpe verwijten vanwege zijn verbintenissen met de Parijse muziekuitgeverij Heugel. Er ontstond een ware anti-Blockxcampagne, waarvan vooral Edward Keurvels op de achtergrond de animator was.
Dat Heugel in de partituur van Herbergprinses alleen de Franse tekst had afgedrukt, dat hij aan Blockx een Franse librettist had opgedrongen voor zijn opera Thijl Uilenspiegel en dat hij bovendien aangedrongen had om deze opera op 16 januari 1900 in de Brusselse Muntschouwburg in het Frans te creëren, twee dagen voor de Antwerpse première, werd beschouwd als een verloochening van de Vlaamse muziekbeweging. Daarenboven werd Blockx ervan beschuldigd dat hij Benoit tegenwerkte in zijn strijd voor een koninklijk conservatorium.
Toch schreef Blockx ook nog sporadisch gelegenheidswerken voor de Vlaamse Beweging (Hulde aan Conscience, Klokke Roeland) en bleef hij als repetent meewerken aan de grote uitvoeringen van Benoits cantates en oratoria. En als leraar harmonie (vanaf 1885) was hij medeverantwoordelijk voor de opleiding van een nieuwe generatie Vlaamse componisten (met onder anderen Lodewijk Mortelmans, Julius Schrey en Flor Alpaerts). Dit alles belette niet dat in 1901 zijn benoeming tot conservatoriumdirecteur als opvolger van Benoit fel werd gecontesteerd. En niettegenstaande hij het conservatorium verder in de geest van Benoits leerplan uitbouwde, bleef de hetze voortduren.
Naar aanleiding van de creatie in 1908 van zijn opera Baldie (opnieuw op een libretto van De Tière) publiceerde Jef van Hoof samen met enkele gelijkgezinde vrienden twee nummers van het krantje De Ploege, waarin ze Blockx een onwaardige opvolger van Benoit noemden. Victor Resseler beweerde in twee pamfletten dat Blockx thema's uit Herbergprinses van Benoit had overgeschreven en dat hij met immorele libretto's en vulgaire muziek de smaak van het publiek verknoeide. Alleen buiten Antwerpen kreeg Blockx steun van onder anderen Florimond van Duyse en Paul Gilson. Blockx' carrière is symptomatisch voor de evolutie van de Vlaamse muziekbeweging. Als eerste leerling van Benoits school behaalde hij internationale successen en dit met composities die doordrongen zijn van de eigen volksmuziek. Maar voor de Benoit-aanhangers woog dat niet op tegen het feit dat hij zich niet hield aan de strikte taalregels van Benoit.
En zo zien we dat in de beginjaren van de Vlaamse Beweging de verdeeldheid zich zelfs voordeed op muzikaal vlak. Blockx behoort tot de groten van de Vlaamse muziek, dat kunnen we nu rustig zeggen. Hopelijk zonder iemand op de tenen te trappen.
11 juli 2010 - De slag der gulden sporen op 11 juli 1302
11 juli 2010
"De rode morgenzon blonk twijfelachtig in het oosten, en was nog met een kleed van nachtwolken omgeven..." Een groep Franse ridders neemt een Vlaamse boer gevangen om hen als gids te dienen naar het kasteel van Wijnendale. Jan Breydel, de deken van de Brugse beenhouwers, bevrijdt hem en neemt zijn plaats in als gids. Een der edelen, de Chatillon, slaat hem met de zweep, waarop Breydel in woede ontsteekt, de Chatillon van zijn paard werpt, enkele voetknechten uitschakelt en in het struikgewas verdwijnt.
Met uren vertraging arriveren de edelen op Wijnendale, waar zij van de tachtigjarige graaf Gwijde van Dampierre eisen dat hij in Compiègne aan de Franse koning Filips de Schone zijn onderwerping zal aanbieden. De leider van de delegatie, Charles de Valois, broer van de koning, stelt zich persoonlijk garant voor hun veiligheid. In Compiègne laat de koning hen dagen wachten. Ondertussen is zijn eega, Johanna van Navarra, toegekomen. Zij haat zowel de Vlamingen als de Valois. Gwijde, zijn zoon Robrecht van Bethune, bijgenaamd 'de Leeuw van Vlaanderen' en de andere Vlaamse edelen worden in gevangenschap gevoerd, onder hevig protest van de Valois en niet zonder verzet van Robrecht.
Dan komt Filips naar Brugge, met de beroemde uitspraak van de koningin als zij de rijkgeklede Machteld, de dochter van de Leeuw, en de andere Vlaamse edeldames ziet: "Ik dacht dat ik hier de enige vorstin was, maar ik zie er daar vele."
Op voorspraak van de koningin wordt de Chatillon landvoogd van Vlaanderen. Eerst laat hij de aanhangers van de graaf, de Klauwaarts, uit de stad vertrekken. Dan voert hij een waar schrikbewind, waarbij ook de moeder, broer en zuster van Jan Breydel worden vermoord. De wraak van de bannelingen laat niet op zich wachten. Onder leiding van Pieter de Coninck en Jan Breydel dringen zij in het geheim de stad binnen en moorden het hele Franse garnizoen uit tijdens de befaamde 'Brugse Metten'. Alleen de Chatillon kan met een klein gevolg vluchten.
Koning Filips roept al zijn baanderheren op en brengt een gigantisch ridderleger op de been om de vernedering te wreken. De opperbevelhebber, graaf Robert d'Artois, heeft alle redenen om de Vlamingen te haten: zijn enige zoon, Filips, overleed in 1298 aan de verwondingen opgelopen in de slag van Veurne, bij de Franse inval ter annexatie van Vlaanderen. Nabij Kortrijk, op de Groeninger Kouter, wachten de Vlamingen hen op. De afloop kennen we: de Fransen worden verpletterend verslagen in de Slag der Guldensporen, op 11 juli 1302. En 11 juli is daarom de Vlaamse nationale feestdag. Nochtans zag het er voor de Vlamingen een tijd lang erg slecht uit. Totdat een mysterieuze Gulden Ridder hen ter hulp komt. Op het slagveld worden honderden gouden riddersporen opgeraapt.
Waarschijnlijk geen enkel ander onderwerp uit onze nationale geschiedenis leent zich zo goed tot een sensationele Hollywoodse massaproductie. In plaats daarvan verfilmde onze beroemdste schrijver, Hugo Claus, in 1983 Consciences Leeuw van Vlaanderen in wat niet anders kan genoemd worden dan een very low budget-film. (Kostprijs: BEF 65 miljoen, 1.611.308 euro van nu, terwijl Claus zelf dacht zo'n 300 miljoen nodig te hebben voor een degelijke verfilming.) Niet alleen dat: voor die prijs moest Claus tegelijkertijd een bioscoopfilm van anderhalf uur draaien en een televisieserie van meer dan 3 uur ! Onbegonnen werk. Nochtans speelt de complete bloem van de Vlaamse en Nederlandse acteursgilde mee en vele figuranten namen genoegen met kost en inwoon. Heel typisch: alle Franse rollen worden door Nederlandse auteurs gespeeld !
Nu we de film op DVD terugzagen, waren wij eigenlijk aangenaam verrast. De strijdscènes vallen al bij al nog mee, als je tenminste niet gaat vergelijken met recente films als The Lord of the Rings of Troy. En datzelfde geldt voor de hele film. Claus heeft het boek van Consciense vrij getrouw gevolgd. Enkele zijlijnen zijn weggelaten, bij voorbeeld het liefdesverhaal van Machteld, de dochter van de Leeuw, en Adolf van Nieuwland. Ook de figuur van Diederik de Vos is verdwenen. Van Conscience heeft hij de roetzwarte tekening overgenomen van de haast hysterische furie Johanna van Navarra. Van Filips de Schone maakte hij (omwille van zijn epitheton ornans?) een verwijfde fat die niet tegen zijn vrouw is opgewassen. Wat niet klopt met het historische beeld van deze daadkrachtige doch inderdaad weinig scrupuleuze vorst. Wie Filips in de film jonger vindt dan verwacht, even dit: Filips was in 1300 pas 32 jaar (geboren: 1268). Hij kwam als 17-jarige op de troon van de H. Lodewijk en overleed in 1314 op amper 46-jarige leeftijd. Hij liet volwassen zoons na, die slechts kort regeerden, waarna de kroon overging op het geslacht Valois. (Dat is de reden waarom Conscience Charles de Valois zo positief schildert; hierin volgt hij de geschiedkundige opvattingen van de kroniekschrijver Lodewijk van Velthem.) Filips (en een aantal anderen uit zijn omgeving) stierf binnen het jaar nadat hij de grootmeester van de Tempeliers op de brandstapel had vermoord. Deze zogenaamde "vloek der Tempeliers" is meesterlijk uitgewerkt in de romanreeks van de Franse historicus Maurice Druon, Les rois maudits (Livres de Poche, 7 delen), waarvan minstens enkele delen in het Nederlands zijn vertaald. De reeks werd indertijd omgewerkt tot een even meesterlijke Franse televisieserie.
Filmisch zit De Leeuw van Vlaanderen knap in elkaar. Van bij de openingsbeelden roepen enkele details een sfeer van dreiging op. Of dat de verdienste van Claus is of die van zijn co-regisseurs Dominique Deruddere en Stijn Coninx zal wel voor altijd een raadsel blijven. Met Claus als regisseur valt het niet te verwonderen dat het tevens een literaire verfilming is geworden: een verteller geeft off screen commentaar bij de gebeurtenissen en Claus neemt hele stukken tekst van Conscience letterlijk of bijna letterlijk over, zonder dat het uit de toon valt.
Gebaseerd op de De Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience.
Acteurs: Jan Decleir (Jan Breydel), Julien Schoenaerts (Pieter de Coninck), Frank Aendenboom (Gwijde van Namen), Herbert Flack (Willem van Gulik) Jo De Meyere, Hans De Munter en vele anderen.
Regie: Hugo Claus, Dominique Deruddere, Stijn Coninx.
11 juli 2010 : Nederlandse taal wordt nog steeds miskend
11 juli 2010
Naar aanleiding van het EU-voorzitterschap organiseerde de Belgische overheid – onder leiding van premier Leterme – vorig weekend een feest in Brussel. Op het programma stonden echter enkel Engels- en Franstalige zangers en artiesten. Ook de presentatie gebeurde in het Frans en het Engels, met hier en daar een Nederlands zinnetje dat ertussen geflanst werd.
Op die manier wordt door de ‘Vlaming’ Yves Leterme nog maar eens de misvatting bevestigd die in het buitenland leeft, namelijk dat België een eentalig Frans land is. Nochtans zijn 60% van de inwoners Vlamingen en zijn het uiteraard de Vlamingen die hebben mogen opdraaien voor het grootste deel van de kosten van de feestelijkheden. Ook de gewoonte van Herman Van Rompuy, die steeds Frans of (slecht) Engels spreekt in het Europees Parlement terwijl er honderden tolken aanwezig zijn, draagt bij aan die misvatting.
Het feit dat de federale overheid bij haar communicatie met het publiek in Brussel geen Nederlands gebruikt, is overigens onwettig. Vlaams Belang-Europarlementslid Philip Claeys heeft daarom klacht ingediend bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht tegen de federale overheid en premier Leterme.
11 juli 2010 - Lodewijk Mortelmans - Morgenstemming
11 juli 2010
Lodewijk Mortelmans (1868 - 1952) behoort tot onze Vlaamse klassieke componisten en musici, die helaas te weinig waardering genieten. Hij kreeg les van Peter Benoit en zijn muziek behoort tot de Romantische of zelfs Laatromantische periode. Lodewijk Mortelmans had een groot gezin waarvoor hij moest zorgen en dat noopte hem tot actief musiceren. Hij dirigeerde in eigen land maar maakte een succesvolle tournee doorheen Amerika. In Antwerpen organiseerde hij concertreeksen waarvoor hij de grote namen van die tijd uitnodigde naar de Scheldestad, ondermeer Gustav Mahler, Sergei Rachmaninov en Richard Strauss. Hij werd ook directeur van het Vlaams Muziekconservatorium. Er schoot weinig tijd over om te componeren en dat is misschien jammer ; althans voor ons. Mortelmans was niet alleen met muziek bezig, hij stond in nauw contact met de literaire stroming van de Van Nu en Straksers en met de Antwerpse intellectuele semi-anarchisten van "De Kapel".
In dit symfonisch gedicht "Morgenstemming" hoort u de melodieuze kracht en het beschrijvend vermogen van Mortelmans. Het tweede deel kan u beluisteren in het Oranje Theehuis. Klikt u op onderstaande link en u bent er
Zwart Jefke heeft wel diamanten om uit te delen aan de rijken der aarde, maar dokters om zijn volk te verzorgen na een catastrofe ... die moet hij gaan schooien.
Senior
De komedianten van Laken
Onder de pronkerige en vooral leugenachtige titel "Paola schenkt juwelen van Kabila weg" proberen de media de burgers met een kluitje in het riet te sturen.
De zure vrouw van de keuning kreeg van de Congolese dictator (of van diens vrouw) een diamanten halssnoer met bijpassende armband en oorringen ; de tijd van de neusringen is voorbij. Toen dit bekend werd, steeg er een terechte golf van protest op in het land B : de negers in Congo leven in ellende, de leiders pikken zich rijk en de profiteurs van Laken rijven diamanten juwelen binnen bij een bezoek aan het land waar armoedje troef is.
Vermoedelijk geschrokken door de reacties, "schenkt" Paola de juwelen weg ... aan de Koninklijke Schenking. Dat is de duistere instelling die door de barbaar Leopold II in het leven werd geroepen om een mengelmoes te maken tussen privé bezit en gemeenschappelijk belgisch bezit. Hoe die mensen aan privé bezit koimen, is een compleet raadsel : Leopold I is hier aangespoeld in 1831 met een paar schilderijen, een sabel en enkele uniformen. Niemand van de familie heeft ooit gewerkt, het zijn klaplopers en tafelschuimers, die zich laten onderhouden en die graaien wat er te graaien valt. Hoe komen zij anders aan bezit, kapitaal, vermogen, eigendommen, kunstwerken ...
Zelfs voor enige diamanten juwelen die hen gegeven werden door een misselijke potentaat die zijn volk laat creperen, zijn ze bereid vals te spelen. Wat een mentaliteit.
De koninklijke schenking wordt "beheerd" door enkele sabelslepers en hovelingen, onder toezcht van het Ministerie van Financiën. Kom niet zeuren, dat een president even duur is, niemand weet precies wat dit zootje ons kost. Het enige wat we wel weten, is dat ze met royale minachting neerblikken op hetvolk en niet eens de moeite nemen om na 50 jaar peperduur onderhoud onze taal te kennen. Over cultuur moeten we het niet hebben, want die beperkt zich bijna uitsluitend tot het bijwonen van een voorstelling in le Palais des Beaux Arts, om de Vlamingen te behagen "vertaald" als "Bozar".
Ray
Hoeveel inwoners zijn er in Zimbabwe a/d Noordzee ?
Het land B neemt sedert een week het voorzitterschap waar van de Europese Unie. Dat werd met de nodige tam-tam gevierd met een onnozel liedje, dat gelijktijdig in een aantal belgische steden moest gedanst worden door liefhebbers. Het leek wel de beroemde belgische Vogeltjesdans in een choreografie van de Bokrijkse Volksdansers.
In Straatsburg arriveerde in het EU-parlement de aftredende premier, Nonkel Kruk, begeleid door zijn Buza-minister, die blonk als een eerste-communicant, om Europa te vertellen, dat het best belgië zou imiteren om succesvol te worden. De Brit Nigel Farage, die over meer redenaarstalent en politiek inzicht beschikt dan alle regeringsprofiteurs samen, lachte zich een breuk met het land B dat op het punt staat in mekaar te storten. "U kent niet eens uw eigen nationaal lied" sneerde hij tot Nonkel Kruk , bij wie de zweetdruppeltjes op de bovenlip zichtbaar werden. Je zag hem denken dat deze ontketende Brit nog bijna erger was dan Gerolf Annemans. De blinkende Buza-minister, Steven van Ackere, keek glunderend om zich heen tijdens dit mitrailleursalvo en knipoogde naar Farage alsof hij wilde zeggen :"Wij zijn nogal kerels, niet, we from belgium".
Zo gezegd, zo gedaan, de goede berichten over het voorbeeldland B blijven de wereld verbazen :
Niemand weet hoeveel inwoners ons land nu telt. Meer nog, de meest recente bevolkingscijfers dateren van 1 januari 2008. Het gaat nog maanden duren voor we de cijfers van 2009 kennen. De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) probeert haar computersysteem aan te passen om internationale migratiegegevens te filteren.
Zijn we nu met 10,9 miljoen Belgen? Of met 11,1 miljoen? We zullen het maar afronden op 11 miljoen, zo nauw steekt dat toch niet. In het land van Adolphe Quételet, de grondlegger van de moderne statistiek, weet niemand hoeveel inwoners er zijn. Ter vergelijking: in Nederland waren er gisterenmiddag om half vier 16.606.869 inwoners, zo meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek op zijn bevolkingsteller.
Sinds 2009 had ADSEI omwille van internationale statistische verplichtingen wat meer gegevens nodig, namelijk over internationale migratie. Vanaf toen is het misgelopen. Eerst moest de privacycommissie, haar zegen geven. Dat gebeurde in januari van dit jaar. Dan is men bij ADSEI beginnen zoeken naar een computerprogramma om de nieuwe gegevens van het Rijksregister te plukken.
Bij ADSEI was niemand bereikbaar voor commentaar. Het enige wat we te horen krijgen, is dat ze druk bezig zijn met de bestanden, maar dat het nog zeker een paar maanden zal duren. Intussen zitten allerlei studie- en overheidsdiensten met frustraties omdat ze oude cijfers moeten gebruiken.
Een Vlaams handvest dat de basis kan zijn voor een eigen Grondwet ?
Minister-President wil Vlaamse Grondwet
"Ik ga in september vragen dat het parlement hierin een initiatief neemt en ik zal zelf een voorstel doen voor een Handvest voor Vlaanderen." Dat antwoordde Vlaams minister-president Kris Peeters in het VRT-journaal op de vraag of hij speelt met de gedachte van een Vlaamse grondwet.
"Ik denk dat het heel belangrijk is dat we in een open, solidaire en democratische regio als Vlaanderen eens duidelijk alle rechten en plichten die we hebben op basis van de Belgische grondwet en het Europees Handvest, in lijn brengen", aldus Peeters. Hij voegde eraan toe dat hij in september, als het Vlaams parlement zijn werkzaamheden hervat, een voorstel zal doen voor een Handvest voor Vlaanderen.
Het idee van een Vlaamse grondwet is niet nieuw. In het Vlaams parlement werd zelfs ooit een bijzondere commissie daarvoor opgericht. Ook Peeters betoonde zich eerder al een pleitbezorger van zo'n grondwet. Verschillende politieke partijen dienden in het verleden al een voorstel van grondwet in, maar de versies verschilden telkens grondig.
@ Vandaag.be
09-07-2010
Enkele heerlijke verfrissende ideetjes van onze masterchef
Onze masterchef klapt uit de keuken : originele recepten voor de warme dagen
Een heerlijk frisse drank : "De druppels van Maria-Henrietta"
Vul een kruik met water. Plaats ze in de ijskast gedurende 45 minuten. Kijk tussendoor of de kruik niet verdwenen is ! Even omroeren. Neem een (zuiver) glas : schenk het water in het glas. Drinken maar : Gezondheid !
Een heerlijk verfrissend etentje : "Weelderige appelovervloed"
Begeef u naar de supermarkt van UW keuze. Ga naar de verse groentenafdeling. Kies een krop sla. Wees zeker dat u de meest frisse heeft, daarom moet u alle kroppen betasten, tot u uw gading gevonden heeft. Ga dan naar de fruitafdeling en kies enkele appels. Betast alle appels en duw er even in, tot u tevreden bent over uw keuze. Ga naar de kassa en beklaag u dat de appels en de sla gedeukt zijn en eis een korting.
Thuisgekomen snijd u de sla in stukken : wij willen toch gezond en macrobiotisch eten, niet, dus de sla wordt niet gewassen. Zet een of meerdere borden op het plastieken tafellaken met een vork en een mes. Plaats naast elk bord elegant een van de gekneusde appelen. U vult de borden met de grof gesneden sla en vervolgens neemt u een beet van de appel en een beet van de sla. Heerlijk fris en gezond, deze appelovervloed met krokante sla.
Tot besluit een origineel dessert : "De zoete koelte vol welbehagen"
Deze aparte lekkernij vergt enige voorbereiding. U plaatst in een pannetje 3 of 4 harde klontjes witte suiker van Tienen/Tirlemont met een scheutje fris water en enkele druppeltjes citroensap. Even opwarmen en goed roeren met een garde. Neem uw lekkernij van het vuur vooraleer het kookpunt bereikt is, anders verdampt het lekkers en dat willen we niet, dus enige keukenvaardigheid is wenselijk. Giet de inhoud van het pannetje in enkele kopjes en laat even afkoelen in de ijskast. Serveer met een Petit Beurre ! Uw gasten zullen u roemen.