De Leeuw deed zijn uitspraak tijdens het statutair congres van de socialistische bediendenbond BBTK, dat donderdag en vrijdag plaatsvindt in Blankenberge.

"Over alle grenzen heen moet aan een links progressief alternatief gewerkt worden", aldus De Leeuw, die tijdens zijn toespraak fel van leer trok tegen het discours van de Vlaamse nationalisten.

"We moeten goed beseffen dat wie meer ’fiscale autonomie’ wil en meer ’responsabilisering’ eist, in feite een afbouw van ons sociaal model voor ogen heeft", klonk het.

"We zullen onverzettelijk blijven tegen diegenen die van een staatshervorming willen misbruik maken om solidariteit af te breken. We blijven ook onverzettelijk tegen diegenen die meer regionale macht willen misbruiken om een neoliberaal gewest te vormen en de andere gewesten de middelen te ontnemen om een sociaal beleid te voeren."

Volgens het ABVV is het cruciaal dat de solidariteit tussen mensen gerespecteerd blijft bij een herziening van de financieringswet. Er mag ook geen fiscale concurrentie komen tussen de gewesten.

"Meer overdrachten kunnen volgens ons op voorwaarde dat de werknemers daar beter van worden. Dat kan volgens ons maar als er een snijpunt gevonden wordt tussen een regionale autonomie die borg staat voor een slagkrachtig beleid en een sterk federaal niveau dat het behoud van een federale solidariteit waarborgt", aldus De Leeuw.

Tot zover de Standaard.

De linxe palletverbranders en vernielers van de welvaart komen zich nu openlijk op de politieke scène bemoeien. De bedoeling is duidelijk : het Vlaams-nationalisme de pas afsnijden en Vlaanderen blijvend in de knechtenrol duwen in dienst van de franco-belgen.  Wat betekent staatshervorming voor de stalinisten ?  Behoud van de federale band, behoud van het vermolmde land en de profiterende monacrhie en vooral behoud van de transfers van Vlaanderen naar Wallonië om de hangmattencultuur niet te verstoren. De progressieve krachten van het land B verzamelen zich om alle antieke overblijfselen te behouden. Net nu den Baard de zaak politiek moet ontmijnen, is de aankondiging van de Rode Gardisten een ongelegen beslissing.

Met dat soort volk hebben we nog niet àlles gezien. We weten echter wel hoe ze in andere landen in andere omstandigheden zich steeds meedogenloos gedragen hebben tegen de wil van velen uit het volk. De dictatuur van links verzamelt.

Ray