Angeltjes
13-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen is de belgische vergeetput

 

De allochtonen naar het Vlaams onderwijs.
De asielzoekers naar Vlaamse OCMW's.
De Franstaligen (en de verfranste Vlamingen) naar de Vlaamse Rand. In de Vlaamse Rand alles inpalmen en onder de voet lopen. Vlamingen buiten : "ôte-toi de là que me m'y mette" (buiten jij, dit is pijn plaats) 
En de Vlaamse kunstenaars, opgehitst door die Franstalige racisten, spuwen op hun eigen volk. Die hebben er in hun  gesubsidieerde ivoren toren van de KVS nog niks van begrepen.
 (vrij naar Guido Naets)
 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot half maart !

 

Zoals medegedeeld, zal Angeltjes van vandaag af tot half maart slechts op halve capaciteit verschijnen. Dagelijks komen er enkele algemene stukjes en hernemingen. Gedurende een maand zal er geen actualiteit zijn, wij schakelen ze uit. Hopelijk, maar zeer onwaarschijnlijk, is er tegen onze heropening een nieuwe regering, aangevoerd door Didier Reynders. Of een andere francofoon. U houdt het allemaal wel in het oog, liefst niet in nauwe samenwerking met de N-VA, want die zit te popelen om ons over te nemen.  BHV splitsen is te moeilijk, laat staan belgië opdelen, dus zal De Wever proberen Vlaams Belang te splitsen in goeden en slechten. Hij wil natuurlijk de goeden. Het zal hem zuurder opbreken dan "een extra grote friet met tartaar".

Mocht het niet lukken met een nieuwe regering, dan mag u nieuwe verkiezingen laten  uitschrijven, tegen het seizoen van de ontluikende bloemen en de geurige meiklokjes. Een mooie tijd voor de lente van de Vlaamse revolte.

U krijgt echt zeer veel bevoegdheden doorgeschoven, beste Angeltjesvrienden. Maakt u er vooral gretig misbruik van. Maar vergeet niet, Mijnheer Erik waakt streng en desnoods onrechtvaardig,  over de kwaliteit en inhoud van uw reacties. De mogelijkheid om ons een e-post bericht te sturen is tijdens deze onderbreking uitgeschakeld.

Deze tekst blijft bovenaan staan. Nieuwe stukjes verschijnen elke dag hieronder.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 maart : Jan Berchmans

 

Er zijn weinig Vlaamse gemeenten zonder een naar Johannes Berchmans genoemde parochie, school, college of straat. In Diest werd op 13 maart 1599 Jan Berchmans geboren, die jezuïet werd en als 22-jarige in 1621 in Rome overleed

Jan Berchmans, die in Rome werd begraven, werd veel later, in 1865 zalig en in 1888 heilig verklaard. Duizenden Vlaamse jongeren die aan een van de vele Johannes Berchmanscollege’s werden gevormd, kregen de jongeman uit Diest als hét grote voorbeeld voor het leven mee.
De heilige Jan Berchmans is de patroonheilige voor jongeren en studenten. Hij werd geboren in het huis ‘De Gulde Mane’ waar zijn vader schoenmaker en lederbewerker was. Het gezin telde vijf kinderen. Als vijftienjarige werd zoon Jan na het overlijden van zijn moeder naar Mechelen gestuurd. Daar vond hij een baantje als dienstbode en met genoeg vrije tijd om schoollessen te volgen. De jezuïetenorde opende toen net een kloostergebouw waar de jonge Berchmans les kon volgen.
In 1616, hij was toen 17, trad hij in als novice. Twee jaar later werd hij als veelbelovende jongeman naar Rome gestuurd om daar zijn priesteropleiding te vervolledigen. In 1621 hij was toen pas 22, moest hij met een zware longontsteking het bed houden. De ziekte zou hem fataal worden.
In 1865, meer dan twee eeuwen na zijn dood in 1621, verklaarde Paus Pius IX Jan Berchmans zalig. In 1888 volgde de heiligverklaring door Paus Leo XIII. Samen met Jan Berchmans werden twee andere jonggestorven jongemannen opgenomen in de rij van de heiligen. 
Johannes Berchmans, die op 13 maart 1599 geboren werd, werd al jong opgemerkt in Diest waar hij elke dag door weer en wind naar de kerk ging om voor het Mariabeeld te bidden. Het bedevaartsoord Scherpenheuvel was ook op loopafstand. De kerk daar werd pas in 1605 gebouwd maar Jan Berchmans is er heel vaak te zien bij het Mariabeeld dat daar toen aan een boom in een houten nis hing.
Jan is ook elke dag present in de kerk om de mis te dienen. Hij loopt altijd gekleed in een soutane. En volgens de verhalen liet hij zich toen al een kroontje scheren. Eenmaal is hij ongehoorzaam: als hij het bevel van vader Berchmans om in de leerlooierij te komen werken negeert.
Zijn tantes, beide begijnen, vinden een plaats als ‘tafelkind’ bij een Mechelse kanunnik. Daar loopt hij elke vrijdag blootsvoets de Kruisweg die door de Dijlestad loopt.

Op 24 september 1616 treedt hij in als novice bij de Jezuïeten. Twee jaar later mag hij naar Rome. In 1621 stort Johannes Berchmans na een verhitte discussie mentaal in. Hij krijgt hevige koortsen en een zware longontsteking. Hij vraagt een kruisbeeld, zijn gebedenboek en een rozenkrans die hij in de handen wil hebben terwijl hij, het ‘Ave Maria Stella’ zingend, op 13 augustus 1621 de geest geeft.

De reputatie van Jan Berchmans is dan al zo groot in Rome dat een menigte relikwieënjagers zijn stoffelijk overschot komt plunderen. Het hart van Berchmans wordt dan in een loden buis naar Leuven gebracht, het dode lichaam zelf wordt in Rome begraven.
Het geboortehuis in de (hoe kan het anders, in de Jan Berchmansstraat in Diest) werd in 1872 ingericht als een bidkapel waar de bewonderaars van toen de ‘zalige’ Jan Berchmans en later de ‘heilige’ Johannes Berchmans konden bidden. Het gebouw in de drukke winkelstraat die naar de Grote Markt leidt, is nu in vervallen toestand. Omdat het huis sinds 1949 een beschermd gebouw is, komt het in aanmerking voor subsidies bij restauratie. In het geboortehuis wordt op woensdagvoormiddagen een mis gecelebreerd.

 


12-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantasia 2000 - 5de symfonie Beethoven

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 maart 1950 : Waar is de keuning ?

 

Liliane Baels ("la môme crevette", zoals de Franstaligen haar destijds noemden*) en de door haar gestrikte rokkenjager, Leopold III, voor wie de domme Vlamingen zich het vuur uit de sloffen liepen ...

Op 12 maart 1950 trokken alle Belgen naar de stemlokalen. De enen tooiden zich met de Belgische driekleur. Of droegen de afbeelding van Koning Leopold III, de betwiste vorst. Een dubbele L rondom de romeinse III: dat waren de voorstanders van een terugkeer. Wie tegen de terugkeer van Leopold was, toonde dit duidelijk met rode insignes en rode sjaaltjes. 
Op 12 maart moest beslist worden welk lot de nog steeds in ballingschap levende Belgische koning te beurt zou vallen. Leopold was het voorwerp geworden van een strijd tussen katholieken en vrijzinnigen over de partijgrenzen heen. De Leopoldisten tegen de antiroyalisten.

Koning Leopold, weggevoerd door de Duitse bezetters, eerst naar Duitsland werd bevrijd door Amerikaanse troepen. Hij vertrok dan met zijn familie naar Zwitserland.
Terugkeren naar het bevrijde België? De bevolking van het land bleek niet direct te begrijpen waarom dat niet kon. In politieke kringen ging men dwarsliggen. Voor de oorlog was Leopold niet altijd even democratisch opgetreden als het hoorde. Tijdens de oorlog trouwde hij met een burgermeisje dat meteen prinses werd. Bovendien werd dat huwelijk eerst kerkelijk en daarna pas burgerlijk afgesloten.

Manifestaties voor of tegen de terugkeer van Leopold III volgden elkaar op in het hele land. De eigenlijke strijd werd achter de schermen en in het Parlement uitgevochten.
Ministers reisden naar de verblijfplaats van de vorst. Leopold zelf, in de ‘onmogelijkheid om te regeren’ werd vervangen door zijn broer, Prins Karel die als Regent van België dienstdoend staatshoofd was.
Leopold zelf verklaarde dat hij zijn lot in handen van de Belgen legde en hij zich bij een duidelijke meerderheid daarnaar zou schikken. Uiteindelijk besliste het Parlement, Kamer en Senaat, dat een volksraadpleging kon worden gehouden

De uitslag van de volksraadpleging die op 12 maart 1950 werd georganiseerd was wel duidelijk. Hoewel. In totaal had 57,68 procent van alle Belgen positief geantwoord op de vraag of de Koning mocht terugkeren. 
Bijna 60 procent, 57,68 ‘ja’ is wel een ruime meerderheid, maar 42,32 procent ‘nee’ was ook een indrukwekkend resultaat. En zoals je steeds met statistieken het voor of tegen kunt bewijzen: er werd gauw ontdekt dat wanneer je de resultaten uit het Vlaamse land vergeleek met de Franstalige, je een andere uitleg krijgt voor de volksraadpleging van 12 maart.

Opgesplitst bleek dat ‘ja’ in Vlaanderen niet 57 procent maar zelfs 72 procent haalde, en waren in Wallonië en Brussel de tegenstanders van een terugkeer in de meerderheid. Met 58 procent tegen en niet eens 42 procent voor.

Als Leopold III op 22 juli op vaderlandse grond landde, werd er geen algemeen feest gevierd. Integendeel. De vorst wordt ook ontvangen met stakingen, tegen-manifestaties, bomaanslagen en er vielen zelfs doden.

Op 1 augustus 1950 neemt Leopold dan de beslissing om af te treden ten voordele van zijn minderjarige zoon Boudewijn. De nationale betoging die op 1 augustus was gepland wordt in extremis afgelast. Het land kan verder leven eerst onder het beleid van de Koninklijke Prins, later van de meerderjarig geworden Koning Boudewijn.

 * La môme crevette : is een figuur uit een toneelstuk van Georges Feydeau, een danseuse uit de Moulin Rouge. De Franstaligen konden het niet hebben dat Liliane Baels uit Oostende, dochter van de West-Vlaamse gouverneur, met Leopold III getrouwd was. Zij was in hun ogen een "garnalen-leurster". Volgens historicus Evrard Raskin was deze zeer mooie vrouw een super-ambitieus kreng.


11-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalige voetbal-pantomime

 

 

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 maart

 

Wie door onze winkelstraten slentert valt het op. Winkelketens van Nederlandse nationaliteit overheersen het straatbeeld. Nederlandse producten? Misschien drink je wel koffie van het huis dat op 11 maart 1753 werd opgericht door ene Egbert Douwes. Van een kruidenierszaak en koffiebrander tot multinational werd een hele weg afgelegd.

Die overheersing vanuit het noorden is ooit wel anders geweest. Neem nu de boeken en encyclopedische uitgaven van Elsevier. De stamvader van de groep was Isaac Elsevier, geboren op 11 maart 1596 uit Vlaams-Brabantse ouders. Vooraleer Isaac bibliothecaris en uitgever van de Universiteit van Leiden werd had hij al wat ervaring opgedaan bij drukker Plantijn in Antwerpen.

Op 11 maart werd in 1793 als Oostenrijker taalman Jan Frans Willems in Boechout geboren. Hij groeide op in Lier, als Fransman. Later werkte hij in Antwerpen als Nederlander. Toen hij ook Belg werd werd hij verbannen naar Eeklo. Later beleefde hij zijn triomf als ‘vader van de Vlaamse Beweging’ in Gent. De culturele organisatie Willemsfonds werd naar hem genoemd en de eerste officiële spelling voor onze taal was zijn werk. Lees daarover meer op 9 januari.

Op 11 maart 1932 werd journalist van HLN, Vlaamse liberaal en Logeman Piet Van Brabant geboren. Hij overleed in 2006.

In 1926 werd de gekende komiek Gaston Berghmans geboren.

En op 11 maart 1951 overleed Philip Van Isacker, bij leven Vlaamsvoelend professor, bankier en politicus en krantenuitgever.

Voetbalfanaten hikken nog steeds na wanneer vermeld wordt dat in 1934 op deze 11e maart de eerste wedstrijd Nederland-België werd gespeeld in Amsterdam. Wie won? De uitslag was 9-1 voor de Nederlanders.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wurlitzerdromen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Goede morgen lieve dromertjes,

Zijn we dat geworden?  Zijn we zodanig aan het afstand nemen van de fata morgana van de multiculturele werkelijkheid dat we ons mentaal terugtrekken in herinneringen en dromen?  Gedeeltelijk wel – al was het maar uit geestelijk zelfbehoud.  Als ik door de straten loop, dan heb ik dikwijls de indruk dat ik enkele eeuwen geslapen heb en wakker geworden ben in een griezelfilm. 

Ik ga vandaag even wat verder terug in de tijd dan verleden vrijdag.  De zangeres van vandaag, Lucienne Henriette Delache, werd geboren op 16 april 1913 in Parijs en overleed, veel te jong, op 48jarige leeftijd op 10 april 1962.  Van opleiding was zij apothekeres en ze zong slechts in haar vrije tijd, gewoon voor haar plezier.  Toch zou ze onder de artiestennaam “Lucienne Delyle” de populairste Franse zangeres van de vijftiger jaren worden. 

Jacques Canetti, artistiek directeur van Radio Cité, ontdekte haar in 1939 tijdens een zangwedstrijd voor de radio en nam haar onmiddellijk onder contract.  Een jaar later trouwde ze met Aimé Barelli (1917-1995), een jazztrompettist en schrijver van arrangementen, die haar carrière zou begeleiden.  Ze hadden samen een dochter.  Ze nam vanaf 1939 regelmatig plaatjes op maar pas in 1942 had ze haar grootste succes met “Mon amant de Saint-Jean”.  In 1953 stond ze samen met de jonge Gilbert Bécaud op de planken bij de heropening van de Olympia.  Tevens speelde ze in enkele filmen.  Tegen het einde van de vijftiger jaren ging het snel bergafwaarts met haar gezondheid: ze leed aan leukemie en haar laatste concerten dateerden van 1960.  Twee jaar later overleed ze in Monaco. 

Zoveel mooie liedjes heeft ze gezongen: Un ange comme ça, Domino, Mon coeur est un violon, Judas, Le Rififi, Paname, Tu n’as pas très bon caractère, On n’as pas tous les jours vingt ans, Parlez moi d’amour, J’attendrai…

Graag applaus voor Lucienne Delyle met “Je suis seule ce soir”

Tot volgende week. 

Kusje van Lolita


 

 

 


10-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lied van de kraanvogel

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooie rosse

 


mooie rosse
Venetiaanse blonde griet
je bent zoals iedereen ziet
het idool der autochtonen
de droom van Vlaamse
moeders en hun zonen

je gouden haar wappert in de wind
je bent een schoonheid , een prachtig kind
je sproetjes kunnen het zonlicht niet verdragen
dat je groene ogen smekend vragen

je bent niet meer met velen
men is onze genen aan het stelen
ik hoop dat je dochters en je zonen
hier nog gelukkig kunnen wonen 
 
http://blog.seniorennet.be/johan1944/


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 maart

 

 
In 1829 roerde er wat in de Belgische provincies van het Verenigd Nederlandse Koninkrijk. In Luik werd een anti-orangistisch dagblad gelanceerd. De naam? Gewoon deze van de uitgever: Mathieu Lansberg. Wie de krant wilde kopen, vroeg gewoon de 'Mathieu Lansberg'.

Om werkeloze ex-soldaten van Napoleon op te vangen werd in Frankrijk, in 1831, het Vreemdelingenlegioen opgericht. Wie niet terug naar huis wilde, kon hier terecht.

Over de nationale grenzen heen: in 1966 huwde de toenmalige Nederlandse erfprinses Beatrix met de Duitser prins Claus. Helemaal vlekkeloos verliep de plechtigheid niet. Nu is Beatrix de populaire koningin.

In 1974 behalen in België CVP en PSC hun laatste gezamenlijke klinkende verkiezingsoverwinning.

Geboorten op 10 maart:
dichter Karel van de Woestijne in 1878.
de Waalse filmmaker Luc Dardenne, een van de broers Dardenne, in 1964.
weervrouw Jill Peeters in 1975.

De Mechelse kruidendokter Rembert Dodoens overlijdt in Leiden in 1585. Zijn precieze geboortedatum is onbekend.
Rembertus Dodoens stierf op 10 maart 1585 in Leiden. Van geboorte was hij een Brabander uit Mechelen. Maar toen deze arts werd geboren, ging het er nog niet zo strikt aan toe. Rembertus Dodonaeus zag het levenslicht in het jaar 1517, mogelijk pas in 1518. 
Rembertus nam de gelatiniseerde naam Dodonaeus aan toen hij in Leuven geneeskunde, plantenkunde, aardrijkskunde en kosmografie studeerde. Dat deed hij zowel in het Latijn als het Grieks.
In 1541 kreeg hij een betrekking in zijn vaderstad Mechelen, en werd hij er stadsgeneesheer. Hij legde er een kruidentuin aan. De Mechelse ‘botaniek’, waar hij nu een standbeeld heeft.
Na Mechelen werd Dodoens hofarts in het Keizerlijk hof. In Wenen. Tot hij in 1852 een leerstoel aangeboden kreeg aan de Universiteit van Leiden. Daar publiceerde de professor in de geneeskunde die hij was geworden, zijn beroemde ‘Cruydenboeck’.
Dit in het Nederlands geschreven kruidenboek was het tweede boek dat werd gedrukt bij Plantijn in Antwerpen. Het boek telde 715 afbeeldingen van planten met speciale aandacht voor geneeskrachtige planten en kruiden. Er verschenen enkele herdrukken en vertalingen van het Cruydboeck.
De Franse vertaling werd verzorgd door Carolus Clusius, de Vlaamse geleerde uit het Noord-Franse Atrecht, nu Arras. Lees meer op 18 februari
Dodoens was bij zijn overlijden als professor verbonden aan de Universiteit van Leiden waar hij op 10 maart 1585. Hij werd, afhankelijk van het gehanteerde geboortejaar, 47 of 48 jaar.



09-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog enkele cijfers over de Prachtlanden

 

Tussen 1980 en 2000 registreerden Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Koeweit, Syrië en Jordanië samen 367 patenten in de Verenigde Staten. In dezelfde periode registreerde Zuid-Korea er op zijn eentje 16.328 en Israël 7.652.

De totale export van de gehele Arabische wereld ligt vandaag nog steeds onder die van de Filippijnen (die 2/3e minder inwoners tellen) en Israël ( dat een bevolking heeft die amper groter is dan die van Riyadh). Het aantal boeken dat jaarlijks in de Arabische wereld in het Arabisch wordt vertaald is een vijfde van wat de Grieken naar het Grieks vertalen. Ondanks hun rijke oliebronnen leven 2 op elke 5 Arabieren tot op vandaag met minder dan 2 dollar per dag.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongetwijfeld de mooiste stad van Vlaanderen (en omgeving)

 

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 maart

 

Jaar en dag: dit gebeurde op 9 maart

Vandaag werd in het jaar 1132 de abdij van Orval gesticht door 7 cisterciënzer monniken die bezit namen van een leegstaand klooster. Verder hebben we het over de beurs en door de staat betaalde aandelen, is er een beerputmoord en nog een rist geboortes en overlijdens.

In die 12de eeuw is er van bier nog geen sprake in Orval. Lees hier de legende hoe de abdij aan haar naam kwam...

Op 9 maart 1980 slag in de Voerstreek: bij de gemeentefusies werd de Voerstreek naar Limburg overgeheveld. Luiksgezinde Voerenaars protesteerden tegen deze ‘vervlaamsing’ van de Fourons. Er volgden, sinds november 1977, week na week relletjes tegen wandelingen die door Vlaamse organisaties werden georganiseerd. Op 9 maart 1980 marcheerden 2000 Vlamingen door de Voerstreek, De Waalsgezinde visboer Snoeck, een man met een toepasselijke naam, schoot met een geweer op de Vlaamse manifestanten. Hij werd later in Luik vrijgesproken.

In 1994 wordt in Oostkamp het lang gezochte lijk gevonden van de een jaar eerder verdwenen boer Roger Kerkaert. De ‘beerput-moord was opgelost.

In 1991 overleed de populaire acteur Jan Reussens, hij werd 72.

De  Vlaamse, Franstalige schrijfster Marie Gevers overleed in 1975.

In 1910 werd Bruno De Winter geboren. Zeg maar: de man van het weekblad ’t Pallieterke.

Nog op 9 maart geboorte in 1927 van zanger Will Ferdi. Vroeger hing hij aan de slippen van de Volksunie, vandaag treurt hij om het mogelijke heengaan van het kunstmatige land B.  Een typische "artiest" die leeft op de golfslag van zijn wisselende emoties.


08-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbraak 7

© Vlaams Belang

 

 

Belgische vakbond mag ongestoord discrimineren

 

 

De Belgische monopolievakbonden mogen ongestoord discrimineren. Dat is het oordeel van het Antwerpse Hof van beroep in de zaak die een uitgesloten Vlaams Belang-lid had aangespannen tegen het ACV. In eerste aanleg had de Antwerpse rechtbank de uitgesloten Vlaams-nationaliste nochtans in het gelijk gesteld.

In een reactie merken senator Jurgen Ceder en Rob Verreycken van de Vakbondscel op dat het Hof van Beroep in deze principiële zaken slechts een arrest van 8 bladzijden velt. Slechts 2 bladzijden gaan over de grond van de zaak. De fundamentele argumenten van het Vlaams Belang worden gewoon genegeerd. Wij hadden bijvoorbeeld geargumenteerd dat de antidiscriminatiewet verbiedt om mensen te discrimineren op basis van hun overtuiging, maar het Hof stelt nietszeggend: “van een schending van de discriminatiewet is al evenmin sprake.” Waarom dat niet het geval zou zijn, komen we helaas niet te weten.

Te gek voor woorden is het besluit van de rechtbank dat een kandidatuur op een VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 “aanstootgevend” is voor het ACV. Dit omdat onze partij in 2003 heeft gepleit voor rechtspersoonlijkheid voor vakbonden. “Wij zien hoegenaamd niet in waarom een lid van een vereniging niet zou mogen pleiten voor logische aanpassingen aan de organisatiestructuur van een vereniging,” stellen Ceder en Verreycken. “Mag iedereen die in een VZW pleit voor een statutenwijziging nu uitgesloten worden?”

Dat vakbonden in dit land geld van de overheid ontvangen, maar niet bereid zijn te aanvaarden dat hun dienstverlening voor iedereen toegankelijk moet zijn, is verbazingwekkend. “Het is duidelijk dat het Belgische gerecht nauwelijks durft optreden tegen de vakbonden,” aldus nog Jurgen Ceder en Rob Verreycken. “Wij zetten de juridische strijd tegen discriminatie van Vlaams-nationalisten en voor echte vakbondsvrijheid echter onverminderd verder. Momenteel onderzoeken we Cassatieberoep en desnoods trekken we naar het Mensenrechtenhof in Straatsburg.”


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New York in de jaren 1920

 

 

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Benoit

 

Peter Benoit is niet alleen de componist van grote cantates en massa-gezangen. Luistert u even naar dit fragment uit zijn piano-concert "Symfonisch Sprookje - Het lied van de Bard".  In plaats van  misprijzend te leuteren over oubollig nationalisme : met dit werk klasseert Benoit zich bij de grote romantische tijdgenoten zoals Brahms of Rachmaninov. Het doodzwijgen, bot negeren of bespotten door de politiek-correcte concertverantwoordelijken in Vlaanderen is een culturele schande. Je zou deze minkukels bij wijze van straf, zoals Mao dit deed ten tijde van de culturele revolutie, 10 jaar dwangarbeid laten uitvoeren.

Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 8 maart gebeurde er veel ...

 

Jaar en dag: dit gebeurde op 8 maart

Met muziek door het leven: Peter Benoit was ooit een vooraanstaand Europees componist. Nog twee andere musici en een paar cabaretiers hebben met 8 maart te maken. En dan is er ook nog villa Clementine.
Op 8 maart 1901 overleed in Antwerpen de Vlaamse componist Peter Benoit. Halen velen nu hun neus op voor de muziek van de in Harelbeke geboren kunstenaar, hij werd in zijn tijd vergeleken met grote componisten, met Wagner op kop.

Op 8 maart overleed in 1926 de Gentenaar Julius De Geyter. Hij werd misschien niet bij naam wereldbekend, wel dank zij een van zijn composities: De Internationale. Het strijdlied dat wereldwijd met gebalde vuist wordt gezongen.

In 1974 overleed Wim Sonneveld, ook in Vlaanderen gevierd Nederlands cabaretier, ook iemand die blije liedjes bracht.

De Belgische staatsman Paul Hymans overleeft het Duitse concentratiekamp niet. Hij sterft daar op 8 maart 1941.

8 maart 1936 is de geboortedag van Vic Nees, de Vlaamse musicus, zoon van Staf Nees, de Mechelse componist, organist maar vooral bekend als beiaardier.

Geboorte in 1957 van de Westvlaamse cabaretier Karel Declercq.

Op 8 maart 1971 demonstreren duizenden Belgische slagers. Waarom? De officiële prijsverlaging van vlees en vleesproducten zint hen niet.

En in Brussel werd in 1989 de eerste steen gelegd van het Europees Parlement.

In 1991 wordt in België een einde gemaakt aan de Salische wet waardoor alleen mannen een troon kunnen opvolgen. Voortaan kunnen ook vrouwen de troon bestijgen.

In 1955 overleed de Belgische prinses Clementine, dochter van Leopold II. Zij is de Clementine naar wie de intussen beroemde villa waar Prins Laurent woont, werd genoemd.


07-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.140 meren onder Antarctica

 

Antarctica met aanduiding van het Vostokmeer (Wikipedia) 

Het Vostokmeer (Russisch: Восток) is een in 1996 ontdekt meer dat zich onder een meer dan drie kilometer dikke ijskap in Antarctica bevindt. Het Vostokmeer is het grootste meer van de meer dan 140 meren die zich onder het ijs bevinden van Antarctica. Het Vostokmeer bevindt zich op 77° Z 105° O, onder het Russische Vostokstation. Het meer is 250 kilometer lang en 50 kilometer breed. Het is gebleken dat het meer bestaat uit twee bassins en is verdeeld in twee delen door een rug, het water boven deze rug is ongeveer 200 m diep, het noordelijke bekken is ongeveer 400 m diep en het zuidelijk bekken 800m. Door de rug kan de biologische en chemische samenstelling van de bassins verschillend zijn. Met een oppervlakte van 15.690 km² heeft het een gemiddelde diepte van 344 m en een geschat volume van 5400 km³ In mei 2005 werd een eiland ontdekt in het midden van het meer.

Het oppervlak van het Vostokmeer is binnen handbereik. Nog dertig meter en dan bereikt een Russisch team het geïsoleerde meer onder het oppervlak van Antarctica. Het meer is al miljoenen jaren verborgen onder het Antarctische ijs. De vraag is wat wetenschappers aantreffen in het meer. Micro-organismen? Of is het meer zo goed als uitgestorven?

Verschillende wetenschappelijke teams zijn bezig om een gat door 3.750 meter ijs te boren. Tot nu toe is het meer nog niet bereikt, maar de Russen zijn erg dichtbij. Nog dertig meter en de boorkop bereikt het geïsoleerde meer.

Het water in het Vostokmeer is vloeibaar en heeft een temperatuur van ongeveer -3 graden Celsius. Normaal bevriest water van -3 graden Celsius, maar door de hoge druk ligt het vriespunt lager. Het meer wordt verwarmd door de geothermische warmte van de aarde. De aarde verwarmt de bodem van het meer.

De wetenschappers vermoeden dat het Vostokmeer in 2012 bereikt wordt. Zij kunnen namelijk pas weer in december 2011 boren, aangezien het zomerseizoen op de zuidpool afloopt.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nachtmerries

 

 

We worden er allemaal wel eens door geplaagd, maar bij sommigen komen bepaalde nachtmerries steeds terug. Hoe geraak je het best verlost van die nare dromen ?

Nachtmerries zijn vaak een verwerking van trauma's die je hebt meegemaakt. Toch is het moeilijk om zomaar verlost te raken van die dromen, simpelweg omdat je ze de dag nadien niet meer kan herinneren. Tijdens het tv-programma 'Ook getest op mensen' werd daarom geopperd om je dromen zo snel mogelijk op te schrijven. Wat ook kan helpen is jezelf voor je in slaap valt aan te manen om je dromen zo goed mogelijk te zullen herinneren. Die extra druk zorgt ervoor dat je beter in staat bent om dingen nadien te herinneren.

Verwerken

Eenmaal je je nachtmerrie perfect kan herinneren is het tijd om te gaan analyseren. Maak je gewoon aan de gevoelens die de droom opriep en probeer een goed einde voor de droom te bedenken. Door de nachtmerrie om te zetten in iets positiefs, is de kans groot dat je van de nare beelden verlost raakt. Praat er ook over met anderen, zo help je het verwerkingsproces een handje vooruit.

Lukt ook dat niet? Dan kan je in je nachtmerrie zelf proberen je eraan te doen herinneren dat dit enkel maar een nachtmerrie is. Zorg er ook steeds voor dat je net voor het slapengaan niet kijkt naar spannende films of series en geen griezelverhalen meer leest. Je lichaam en geest moeten tot rust kunnen komen, vooraleer je aan je slaapproces begint.

Bieden al die oplossingen geen soelaas? Praat er dan eens over met een dokter. Hij kan je medicatie voorschrijven die je minder angstig maakt tijdens het slapen.

Meneer Doktoor




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!