Minister-president Peeters kreeg daarover een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Joris Van Hauthem, die vindt dat sprake is van meer dan een naamsverandering. Van Hauthem meent dat de Franstaligen hiermee een claim leggen op Brussel.

De Vlaamse regering vindt het initiatief van de Franstaligen geen goed idee, reageerde Peeters. Hij spreekt van een 'verregaand en bizar' initatief dat 'een gevaar is voor de stabiliteit van België'. 'Diegene die dat in gevaar willen brengen, moeten daar de gevolgen van dragen.' 

'Ik begrijp niet dat men aan de ene kant Brussel als volwaardig gewest erkend wil zien en langs de andere kant de Vlamingen in Brussel negeert', zei Peeters. Hij benadrukte dat Brussel voor Vlaanderen van essentieel belang is en hij alles zal doen om Brussel dichter bij Vlaanderen te brengen.

'Wanneer wij uitnodigingen krijgen of worden gesommeerd door die Waals-Brusselse federatie, kan dit voor mij volgens de Grondwet niet en bestaat dit niet', zei Peeters.

Intussen heeft het parlement van de Franse gemeenschap unaniem de resolutie goedgekeurd die oproept voortaan de benaming "Federatie Wallonië-Brussel" in te voeren in plaats van Franse gemeenschap en die benaming ook te gebruiken in alle communicatiedragers.

 

De resolutie nodigt de regering van de Franse gemeenschap ook uit hetzelfde te doen. Die eemt vandaag een gelijkaardige beslissing.

En de Vlaamse meerderheid in dit land kijkt ernaar en onderneemt niets.  Behalve een mondelinge reactie van de minister-president die wijst op de ongrondwettelijkheid. 

Een valabel antwoord na deze Waals-Brusselse oorlogsverklaring is in het Vlaams Parlement de Federatie verwerpen en de Vlaamse onafhankelijkheidsverklaring goedkeuren.

Ray