Wie aan voorouderonzerzoek doet in gemeentearchieven uit de regio Oosterhout, kan digitaal terecht op de website http://regionaalarchief.tilburg.nl/ . Klik vervolgens op de donkerblauwe balk het woord "zoeken"aan, waarna een schermpje verschijnt met ondermeer het woord "genealogie". Klik daar op. Op het dan volgende scherm staat links een kolom met ondermeer "inzien van bronnen". Klik daar op, waarna doorgeklikt kan worden naar gemeenten, geboorte-, huwelijks-, en overlijdensregisters. Wie bijvoorbeeld bij Hooge en Lage Zwaluwe zoekt, kan daar zelfs het geboorteregister, het zeventiende-eeuwse Liber Baptismatis vinden met geboortegegevens die teruggaan tot 1670. De gemeente Drimmelen is de enige gemeente in de regio waarvan de gegevens al tot meer dan drie eeuwen terug digitaal op te zoeken zijn. De overige gemeenten beginnen bij de invoering van de burgerlijke stand in 1811.
Onderstaand artikel, geschreven door Paul de Schipper, verscheen enige tijd geleden in Dagblad BN/ DeStem.
De trouwakte van je oma en opa in Made uit je computer halen. Dat kan sinds kort. Voor de gemeente Drimmelen al helemaal, voor Oosterhout (bij het verschijnen van dit artikel)nog niet. Maar ondertussen zijn er toch al enkele gegevens te raadplegen. Oosterhout is namelijk zowat de laatste regiogemeente waarvan het archief nog gedigitaliseerd moet worden. MAAR: "Er wordt aan gewerkt", aldus een woordvoerder van deze gemeente.
Enige tijd geleden is de zeer gebruiksvriendelijke website van het Regionaal Archief Tilburg on-line gegaan. Dit archief beheert de archieven van gemeenten als Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg, Dongen en Gilze en Rijen, evenals de archieven van verdwenen gemeenten als Terheijden en Hooge en Lage Zwaluwe. De nieuwe website betekent dat vooroudergegevens nu thuis, per computer en internet bereikbaar zijn. Dat is een belangrijke stap vooruit voor de groeiende groep liefhebbers van stamboomonderzoek. "De perfecte kwaliteit van de beelden maakt het zelfs mogelijk om de huwelijksakte van grootouders te downloaden en op de harde schijf van je eigen computer te zetten", aldus Luud de Brouwer, die bij het regionaal archief verantwoordelijk is voor de digitalisering. De Brouwer: "Toen de archieven van de gemeenten naar ons verhuisden, was er veel gemopper vanwege de reisafstanden. Het digitaliseren van de gegevens maakt het mogelijk om thuis te zoeken en om zo heel veel voorwerk te doen". Om het zover te krijgen is het archief anderhalf jaar bezig geweest. "Met 45 vrijwilligers, die het invoeren van de gegevens vaak van huis uit doen", aldus Yvonne Welings, ook verbonden aan het regionaal archief. Volgens Luud de Brouwer weten ook steeds meer ouderen de weg naar het archief te vinden: "Niet alleen met pen en papier. Je ziet, vooral ook bij senioren de laptop oprukken. Ze komen er mee naar het archief en voeren hier gegevens in".
Wat betreft de grootste regiogemeente Oosterhout wilde de digitalisering van het aan Tilburg afgestane archief niet helemaal vlotten. Begin 2005 zette CDA-voorzitter Piet de Jong grote vraagtekens bij de toegankelijkheid van Oosterhoutse archiefstukken. De Oosterhoutse historicus Cock Gorisse noemde in een reactie het Regionaal Archief in Tilburg "een voortreffelijke en zeer goed geoutilleerde instantie". Ondertussen heeft de gemeente Oosterhout in december 2005 wel besloten om geld, 38.000 euro, uit te trekken voor digitalisering van het archief. Volgens een woordvoerder van genoemde gemeente, lag er een uitvoeringsplan met offerte, dat aan het College van B en W zou worden aangeboden, waarna e.e.a. daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. En dat is ondertussen ook gebeurd, zodat ook de Oosterhoutse gegevens stap voor stap te raadplegen zullen zijn.
Enkele adresgegevens: Regionaal Archief Tilburg Postbus 90155 5000LH Tilburg tel: 013 - 542 94 70 Bezoekadres: Kazernehof 75 Tilburg
|