In het interview haalt Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, zwaar uit naar nationalistische partijen in het algemeen. 'Ik geloof niet dat men de belangen van de burger kan verdedigen met een nationalistisch discours, het is een discours dat fout is.'

De wereld van morgen is een open wereld, stelt hij. En daarvoor is voor hem een sterker Europa nodig met een echte economische regering.

De voormalige premier spaart de N-VA niet. Hij herhaalt de analyse van zijn partijgenoot Patrick Dewael dat de N-VA en extreemrechts hetzelfde zijn, en verwijst daarbij naar voormalige Vlaams Belangers die nu op de lijsten van de N-VA staan.

Maar Verhofstadt stelt het nog scherper. Hij doet het Europese discours van de N-VA af als ongeloofwaardig. 'Uiteindelijk hervallen nationalisten altijd in een anti-Europees discours. Het bewijs: partijen zoals de N-VA willen geen surpranationale lijsten en zijn tegen de multiculturele samenleving.'

De voormalige premier heeft de indruk dat België het niet slecht doet, raadt de federale regering aan om het werk voor te zetten en niet te veel naar de peilingen te kijken.

Verhofstadt zelf zal naar eigen zeggen niet terugkeren naar de Belgische politiek, ook al verkeert zijn partij Open VLD in moeilijkheden. Zijn toekomst is Europees, zegt hij. En als hij gevraagd wordt om Europees Commissievoorzitter te worden, dan zal hij niet weigeren.
Dit laatste is natuurlijk zeer pretentieus van een compleet verbrande ex-premier die nog nauwelijks aanhang geniet in binnen- en buitenland. Laten we hopen dat hij zo spoedig mogelijk naar Toscanië vertrekt en samen met hem de oude garde VLD-ers meeneemt die samen zijn partij hebben verbrand. 

Eerder deze week verklaarde een andere nestor van de VLD, Karel De Gucht, in 2014 naar Berlare te zullen terugkeren. Deze mededeling kwam zeer onverwachts aangezien hij amper enkele dagen voordien nog van een hogen toren blies toen hij in De Zevende Dag verklaarde niet meer naar de nationale politiek te willen terugkeren. In hetzelfde interview had De Gucht senior evenwel steken gegeven op aartsrivaal en partijvoorzitter Alexander De Croo. Het is dus best mogelijk dat deze "Albanese maffiafiguur" (volgens Hugo Coveliers) op het matje is geroepen door De Croo, waardoor zijn toekomstperspectieven serieus gedaald zijn. 

Het is dus aftellen naar de dag dat deze oude liberale knarren van het toneel verdwenen zijn, zodat er eindelijk een nieuw elan kan worden gevonden.