Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
De tulp wordt overal ter wereld herkend als typisch Nederlands product en zijn echte voorjaarsbloemen. Maar wist je dat de tulpenbol van oorsprong uit Centraal-Azië komt? Via het Ottomaanse rijk zijn de bloemen terechtgekomen in Europa. Professor Carolus Clusius zorgde ervoor dat deze mooie Tulpen naar Nederland gebracht werden. Inmiddels zijn tulpen onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur en zijn ze als snijbloem en tulpenbol verkrijgbaar.
Narcissen
De narcis, ook wel bekend als paasbloem, is afkomstig uit Zuid-West Europa. Inmiddels zijn narcissen al een hele lange tijd te vinden in Noord-Europa. Deze voorjaarsbloemen zijn vernoemd naar Narcissus; een figuur uit de Griekse mythologie. Bergnimf Echo werd verliefd op de mooie Narcissus, maar werd afgewezen. Als straf liet Apollo Narcissus verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus raakte zo geobsedeerd met zijn spiegelbeeld in het water dat hij uiteindelijk verdronk. Narcissen kijken altijd een beetje naar beneden, waardoor deze voorjaarsbloemen zijn vernoemd naar dit eeuwenoude verhaal. De paasbloemen zijn te verkrijgen in zowel bloemvorm als narcis-op-pot.
Hyacint
Rond 1560 kwam de hyacint vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. In de 17de en 18de eeuw werd de hyacint gezien als een luxeproduct die zo exclusief was dat alleen de rijkste liefhebbers konden genieten van deze vrolijke voorjaarsbloeier. De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo. Het staat symbool voor vrede, toewijding, schoonheid, macht en trots. Fleur jouw huis en tuin op met deze kleurrijke voorjaarsbloemen in een boeket of op pot!
Iris
In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog. De bloem is verkrijgbaar in verschillende kleuren van de regenboog en heeft haar naam te danken aan deze Griekse mythologie. De iris werd voor het eerst ontdekt 1504 voor Christus, in de tijd van farao Thoetmosis. Het werd een teken van macht. In Egypte staat de bloem symbool voor overwinning. Inmiddels zijn nog allerlei andere betekenissen eraan gegeven, zoals welvaart, ridderlijkheid en moed. Door haar rijke geschiedenis zijn deze voorjaarsbloemen te vinden in vele kunstwerken, zoals in het schilderij ‘Irissen’ van Vincent van Gogh.
Pioenroos (Paeonia)
De pioenroos (Paeonia) komt oorspronkelijk uit China en is, ondanks wat de naam doet vermoeden, geen familie van de roos. De pioen werd geteeld voor haar wortels. Deze zouden een bloedstelpende en koortsverlagende werking hebben. De betekenis van een pioenroos is liefde & romantiek en geluk & voorspoed. Vanaf 1800 kwam de pioenroos terecht in Europa en Amerika. Deze voorjaarsbloemen werden vanaf eind 19de eeuw uitgebreid veredeld. Daardoor kan je nu genieten van vele soorten pioenen in allerlei vormen en kleuren. De pioenroos is ook te herkennen aan haar heerlijk zoete geur. Zo houdt jij een boeket van pioenrozen lang mooi in de vaas:
Muscari (Blauwe druifjes)
Als de natuur nog in winterslaap is, komt de muscari als één van de eerste soorten dapper boven de grond om wat kleur in de wereld te brengen. Vanwege de trosvormige blauwe bloemen wordt deze voorjaarsplant in de volksmond ook wel blauwe druifjes genoemd. De smalle steel is ook kenmerkend aan de blauwe druif. Deze vrolijke voorjaarsbloeier is afkomstig uit gebieden rond de Middellandse zee en is verre familie van de hyacint.
Krokussen
Net zoals de muscari komen de bloembollen van krokussen al vroeg uit de grond om de natuur op te vrolijken. Dit plantje met irisachtige bloem is vaak te spotten in de kleuren wit, geel en paars. Krokussen zijn afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. In de natuur roeien ze op rotsachtige hellingen, weides, bosranden en kreupelhout, maar ook in de achtertuin doen ze het goed!
Primula (Sleutelbloem)
De primula, ook wel de sleutelbloem, komt veel voor in de bergen van het noordelijk halfrond. Het is een typische lentebloeier die kleur in huis en tuin brengt. De kleuren van primula’s verschillen, afhankelijk van hoe ze in de natuur worden bestoven. Zo zijn primula’s in het laagland vaak geel, omdat ze daar bestoven worden door bijen. In de hooggelegen gebieden worden de primula’s bestoven door vlinders en dat geeft een witte, roze, blauwe of violette kleur.
Sterhyacint (Scilla)
De sterhyacint, ook wel bekend onder de naam Scilla, komt voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De scilla is een bolgewas dat te kenmerken is aan meerdere stengels met 6-bladerige bloemetjes. Ze zijn te verkrijgen in meerdere kleuren, zoals blauw, wit en zachtroze.
Helleborus
De helleborus wordt ook wel de kerstroos genoemd, omdat deze plant zorgt voor de mooiste bloemen in hartje winter. Aangezien de plant ook bloeit in de vroege lente, valt deze te categoriseren als voorjaarsbloeier. De bloeitijd van de helleborus loopt van januari tot april. De kerstrozen komen oorspronkelijk uit de Oostelijke Alpen, Apennijnen en Karpaten. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren zoals wit, roze of paars.
56ste Keikoppencarnavalstoet in Poperinge: Op zondag 10 maart 2024 komt de stad Poperinge tot leven met de bruisende energie van de Internationale Keikoppencarnavalstoet. Deze langverwachte 56ste editie belooft een onvergetelijk spektakel te worden, waarin de kleuren, geuren en creativiteit van carnaval tot leven komen.
Publiciteitskaravaan door het Centrum
Om 13u45 trapt de dag af met de Publiciteitskaravaan, een kleurrijk voorproefje van wat de dag zal brengen. De nieuwe route, beginnend vanuit de sfeervolle Gasthuisstraat, voorspelt een bruisende start voor deze feestelijke gelegenheid.
Het Groot Carnavalsgeweld
Om 15u barst het echte carnavalsgeweld los, waarbij de straten van Poperinge zullen daveren onder de indrukwekkende praalwagens en de aanstekelijke muziek. Een visueel spektakel dat jong en oud betovert met een overvloed aan kleuren en thema’s.
Startpunt 56ste Internationale Keikoppencarnavalstoet in de Veurnestraat
Dit jaar markeert de Keikoppencarnavalstoet zijn start in de Veurnestraat, waarna de stoet zijn weg vervolgt door het levendige stadscentrum. Bereid je voor op een parade van creativiteit, waar elke praalwagen een uniek verhaal vertelt en bijdraagt aan de feestvreugde.
Grote Markt: Het Centrale Punt
De Grote Markt, gelegen op Grote Markt 33A, 8970 Poperinge, België, vormt het centrale punt van deze grandioze viering. Vanaf 13u45 start hier de feestelijke karavaan, waarmee een traditie wordt voortgezet die al meer dan een halve eeuw het hoogtepunt van het carnavalsseizoen markeert.
Uitnodiging voor Feest en Vermaak
Of je nu een lokale inwoner bent of van ver komt, deze dag biedt een uitgelezen kans om samen te komen, te lachen, te dansen en te genieten van de feestelijke sfeer die Poperinge zal verlichten. Mis deze buitengewone gelegenheid niet en maak je klaar voor een dag vol carnavalsvreugde in Poperinge!
Vrouwen wereldwijd vieren vandaag Internationale Vrouwendag en doen dat op allerlei manieren, van campagnes op social media tot betogingen op straat. Maar waarom is 8 maart zo belangrijk en wat gedenken we precies?
Om op die vraag te antwoorden, moeten we even de geschiedenis induiken. Op 8 maart 1908 vond in New York namelijk een grootschalige staking plaats, waarbij zo’n 15.000 vrouwelijke textielarbeiders door de straten marcheerden. Hun eisen? Betere werkomstandigheden, gelijk loon en een achturendag. De suffragette Helen M. Todd sprak daarbij de historische woorden “brood voor allen, en rozen, dat ook”.
Niet veel later, tijdens de Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen van 1910, stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin voor om 8 maart officieel uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Dat voorstel werd uiteindelijk pas definitief in 1917, toen Russische vrouwelijke textielarbeiders in Sint-Petersburg betoogden voor betere werkomstandigheden.
En nu?
Hoewel er sindsdien natuurlijk een hoop veranderd is op vlak van werkomstandigheden en gendergelijkheid, blijft 8 maart een belangrijke dag voor de vrouwenrechten. De genderkloof is bijvoorbeeld nog steeds niet gedicht (in België verdienden vrouwen in 2021 23,1 procent minder dan mannen) en ook op politiek vlak is er nog geen pariteit bereikt. Er is dus nog een lange weg af te leggen om ervoor te zorgen dat vrouwen en mannen écht op gelijke voet komen te staan.
8 maart blijft daarom tot op heden de gelegenheid bij uitstek om initiatieven voor en door vrouwen in de kijker te zetten, om de genderongelijkheid nog eens aan te kaarten en om je stem te laten horen.
Vermoedelijke resten van oude en nieuwe proosdij aangetroffen: “Benieuwd naar resultaten van vervolgonderzoek”
Archeologen hebben bij onderzoek op de Vroonhofsite in Poperinge resten aangetroffen van muren in baksteen en in ijzerzandsteen. Dat meldt het archeologiebedrijf Ruben Willaert NV op haar sociale media. “Het is duidelijk dat dit terrein sporen herbergt die kunnen bijdragen tot een beter begrip van de rijke geschiedenis van de stad.”
Bij het afbreken van de oude gebouwen van de RMS (go onderwijs) hebben ze resten gevonden van de proosdij.
Proosdij is in eerste instantie het kerkelijke ambt of het territorium van een proost. Daarnaast wordt de term veelvuldig gebruikt voor de woning of het administratie van een proost of proosdij.
Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart.
Dag en nacht
Dag en nacht duren op de eerste lentedag overal ter wereld even lang. In ons land duurt de dag waarop de lente begint ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Deze verschillen zijn het gevolg van de tijdstippen van opkomst en ondergang van de zon. Deze tijdstippen hebben betrekking op de bovenrand van de zon. Bovendien is de zon door breking van stralen in de atmosfeer nog kort zichtbaar terwijl zij in werkelijkheid al onder is.
Het Keikoppencarnaval van Poperinge is weer klaar om uit zijn voegen te barsten!
Op 24 Februari starten wij met de verkiezing van onze 56ste Stadsprins Carnaval van
Poperinge in zaal de Maeke Blyde te Poperinge
RUSTIGE DONDERDAG
7 Maart 2024 | Poperinge
Poperinge
13u30 Seniorennamiddag in Maeke Blyde Reserveren kan je doen op 0497/942019 of 0493/691256 19u33 Officiële opening Keikoppencarnaval met sleuteloverdracht
13u00 Kindernamiddag in zaal de Maeke Blyde 19u00 Masjer'n int steej 19u00 Carnavalsboemel onder leiding van Ut Kaaiendoncks Kapelleke d' Askruizen 19u00 3-Sterrencafés (Startpunt Café De Snoek)
FEEST ZONDAG
10 Maart 2024 | Poperinge
Poperinge
10u30 Carnavalszitting (Enkel voor genodigden) 13u45 Start publiciteitskaravaan 15u00 Start 55ste Internationale Keikoppencarnavalstoet 17u30 Saffelavond met verschillende orkestjes 18u00 Masjer'n in de deelnemende zaken 00u00 Popverbranding op de pui voor het Stadhuis van Poperinge