Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
18-05-2024
Pinksterbloem
Pinksterbloem - Cardamine pratensis
Een van de schoonheden van onze vochtige tot natte graslanden en moerassen is Pinksterbloem of Cardamine pratensis. Het is een middelhoge in het voorjaar bloeiende plant met prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen met een fraaie adering. De rechtopstaande ronde stengel is soms vanaf de voet vertakt, en draagt samengestelde bladeren met smalle slippen. De rozetbladeren zijn anders, ook samengesteld, maar nu met bijna ronde en bochtig getande deelblaadjes. De langwerpige hauwen zijn wat schuin afstaand.
Wat is er bijzonder aan een Pinksterbloem?
De Pinksterbloem behoort tot de Kruisbloemenfamilie of Brassicaceae; ze kunnen 15 tot zelfs 50 cm hoog worden. De 4 kroonbladeren zijn 8-15 mm lang, soms nog iets langer en de kleur varieert van wit tot lila, soms zijn ze zelfs bijna paars. Ze vormen een kruis.
Waarom heten pinksterbloemen zo?
Naam. De plant bloeit ondanks haar naam met name in de periode vóór Pinksteren. Eind april is meestal het hoogtepunt. Een mogelijke verklaring voor de naam is dat het bloeit als de pinken (jonge koeien) voor het eerst de weide in gaan.
Laten we het eerst even over de naam hebben: wat betekent Pinksteren eigenlijk? Pinksteren is afgeleid van het Griekse woordpentekostè, wat vijftig betekent. De feestdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na Eerste Paasdag. In 2024 isEerste Pinksterdag op zondag 19 meienTweede Pinksterdag op maandag 20 mei.
Bij de Kattenstoet draait alles - de naam zegt het zelf - om katten.Ze verwijzen naar het vroegere gebruik van katten in Ieper om het laken in de Lakenhalle te beschermen tegen hongerige muizen
Waarom is Ieper de Kattenstad?
In de middeleeuwen waren katten het mikpunt van geweld. Mensen associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren naar beneden. Dat waren er doorgaans drie tot vijf. Een traditie die tot 1817 stand hield in Ieper.
Waar was het feest van Kattenstoet voor?
De optocht herdenkt een Ieperse traditie uit de Middeleeuwen waarbij katten van de belforttoren van de Lakenhal naar het beneden gelegen stadsplein werden gegooid .
Voor alle duidelijkheid nu zijn het pluchen katten die ze naar beneden gooien!