Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Bij de Kattenstoet draait alles - de naam zegt het zelf - om katten.Ze verwijzen naar het vroegere gebruik van katten in Ieper om het laken in de Lakenhalle te beschermen tegen hongerige muizen
Waarom is Ieper de Kattenstad?
In de middeleeuwen waren katten het mikpunt van geweld. Mensen associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren naar beneden. Dat waren er doorgaans drie tot vijf. Een traditie die tot 1817 stand hield in Ieper.
Waar was het feest van Kattenstoet voor?
De optocht herdenkt een Ieperse traditie uit de Middeleeuwen waarbij katten van de belforttoren van de Lakenhal naar het beneden gelegen stadsplein werden gegooid .
Voor alle duidelijkheid nu zijn het pluchen katten die ze naar beneden gooien!
8 mei verwijst naar 8 mei 1945, die het einde markeerde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Op die dag wonnen de geallieerden de oorlog en capituleerde nazi-Duitsland. Om 15.00 uur op 8 mei 1945 begonnen in het hele land klokken te luiden. "De oorlog is gewonnen.
Is 8 mei een feestdag?
In verschillende Europese landen wordt op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar in ons land is het al jaren geen officiële feestdag meer
Wat vieren we op 8 mei?
V-dag (in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day) is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop nazi-Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde
Waarom is 8 mei geen feestdag meer?
Bevrijdingsdag leek wel grote verzoendag in Parijs. Sarkozy en Hollande legden samen een krans op het graf van de onbekende soldaat. 8 mei - de dag waarop Duitsland in 1945 capituleerde - is in Frankrijk een officiële feestdag. Bij ons is dat sinds de federalisering niet meer het geval
Zo luidt het begin van het grote eposMeivan Herman Gorter, dat in maart 1889 verscheen. De eerste versregel is misschien wel de allerberoemdste regel uit de Nederlandse literatuur.Herman Gorter had maandenlang in eenzaamheid aan zijnMeigewerkt. Het grote verhalende gedichtMeitelt maar liefst 4381 versregels
In Frankrijk is deze mooie traditie ontstaan op 1 mei 1561, toen koning Karel IX een lelietje-van-dalen kreeg als geluksbrenger. Hij was er zo door gecharmeerd dat hij vanaf dat moment elk jaar op 1 mei een boeketje lelietjes-van-dalen aan zijn hofdames gaf.
Wat is de betekenis van meiklokjes?
Het meiklokje of lelietje-van-dalen is een geluksbrenger en staat symbool voor oprechtheid, discretie, zuiverheid en onschuld. Ze worden dan ook massaal verkocht ter gelegenheid van1 mei. In vroeger tijden sierden ze talloze postkaarten en foto's,
Jaarlijks wereldwijd op 1 mei. De 'Dag van de Arbeid' (in België ook 'Feest van de Arbeid' genoemd) is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. De dag vindt in Nederland, België en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.
Op 1 mei vierde men vroeger het lentefeest. Later werd het pas bekend als "Dag van de Arbeid". De invoering van de achturige werkdag was het begin van de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging. In 1888 besloot de Amerikaanse vakbondsfederatie (American Federation of Labor) om voortaan op 1 mei jaarlijks te demonstreren voor de invoering van een achturige werkdag. Het voorstel werd in 1889 in Parijs overgenomen op het eerste congres van de Tweede Internationale. Het doel was met de 1 meiviering de strijd voor de achturige werkdag te versterken.
Waar is de tijd dat het feest van de arbeid nog echt een heel groot arbeidersfeest was? Toen achter fanfare en rode vlaggen nog duizenden werknemers optrokken - waardig en op hun paasbest - om hun macht, solidariteit en politieke eisen te tonen alvorens ze hun eerste pint bestelden? Hij gaat voorbij. De klassieke meivieringen met optocht en speech krijgen stilaan concurrentie van de 1-meihappening, waarop de 1-meiconsument waar voor zijn geld krijgt.
Wat veroorzaakte het koude en grillige weer begin april?
Algemeen is het weer tijdens de maanden maart en april erg grillig, omdat het de overgangsperiode is van de winter naar de zomerperiode. Tijdens deze overgangsperiode is het nog erg koud aan de Noordpool en veel warmer in de subtropen. Wanneer de wind draait van noord naar zuid of omgekeerd, kan er een groot verschil in weertype optreden. Zo wordt bij aanvoer van koude lucht vanuit het noorden de luchtmassa boven land snel instabiel, onder andere door de steeds hogere stand van de zon. Hierdoor ontstaan uiteindelijk de typische voorjaarsbuien, met onweer, korrelhagel, regen en eventueel sneeuw.
Overheersende noordoostenwind
Bovendien hadden we voorbije maand te maken met een golvende straalstroom. Tijdens de warme dagen eind maart bevond zich een hogedrukgebied boven Centraal-Europa die met een zuidelijke stroming erg zachte lucht vanuit de Sahara naar ons land stuurde. Een week later, begin april, lag er een groot lagedrukgebied boven Scandinavië en Centraal-Europa en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Tussen deze twee systemen ontstond een noordelijke stroming waardoor koude lucht van boven de Noordpool naar ons land gevoerd werd.
Tijdens de maand april waait de wind meestal afwisselend vanuit (oost)noordoostelijke richting of (west)zuidwestelijke richting. Zoals zichtbaar op de windroos bleef voorbije maand echter de koude noordoostenwind overheersen (18%).
Aan het begin van de lente zijn de zeeën en oceanen op zijn koudst. Water neemt immers maar traag de temperatuur van de lucht erboven over en dus valt de laagste temperatuur van zeeën/oceanen altijd een hele tijd (vaak meerdere maanden) later dan het moment met de laagste zonnestand. Het gevolg is dat het zeewater voor de Belgische en Nederlandse kust in de maand maart het koudst is.
In april begint het zeewater geleidelijk weer warmer te worden. Echter warmt het Europese vasteland vele malen sneller op dan de Noordzee, de Oostzee en de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat er een enorm temperatuurcontrast tussen land en zee. En door dit contrast wordt er op zijn beurt weer eenluchtcirculatiein gang gezet. Boven het snel opwarmende Europese vasteland ontstaat door toedoen van thermische stijgbewegingen een groot lagedrukgebied. Boven de koude zeeën nestelen zich, als gevolg van thermische daalbewegingen, hogedrukgebieden.
Aangezien de westkust van Europa tamelijk noord-zuid georiënteerd ligt, kun je je voorstellen dat hoge druk zich in het voorjaar thuis voelt in het westen (boven de koude Atlantische Oceaan) terwijl lage druk zich vooral thuis voelt in het midden en oosten van Europa (boven het continent en Scandinavië). Tussen deze luchtdruksystemen kan de lucht maar uit één kant waaien: vanuit het noorden. Het is dus niet gek dat we deze windrichting vaker in het voorjaar zien dan in andere jaargetijden, want de thermische verdeling van land/zee-contrasten zorgt daarvoor.