Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
08-12-2024
kerstboom
Kerstmis
Sinterklaas is voorbij. Nu kunnen we onze kerstboom zetten.
Iedereen begint veel te vroeg met het zetten van de kerstboom.
Winter. Je ziet weer de bomen door het bos, en dit licht is geen licht maar inzicht: er is niets nieuws zonder de zon.
En toch is ook de nacht niet uitzichtloos, zolang er sneeuw ligt is het nooit volledig duister, nee, er is de klaarte van een soort geloof dat het nooit helemaal donker wordt. Zolang er sneeuw is, is er hoop.
Herman de Coninck, uit: Zolang er sneeuw ligt (1975)
In de winter zijn bomen, struiken of hagen onvoldoende. Zorg voor een voldoende stevig, water- en winddicht schuilhok, dat groot genoeg is voor de aanwezige dieren. Voorzie een dikke laag bodembedekking zoals stro. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed droog is.
Zodra de temperaturen dalen, zetten we thuis al gauw de verwarming op. Denk hierbij ook aan je huisdieren vooral als ze buiten verblijven. Besteed extra aandacht aan jonge of oudere dieren.
Honden
Verplaats de dagelijkse wandelingen naar de warmere momenten van de dag en wandel – waar mogelijk – in de zon. Let op met strooizout. De combinatie van koude en zout kunnen wonden, irritaties of zelfs brandwonden veroorzaken aan de poten van je hond. Knip de overtollige haren tussen de kussentjes van zijn poten, zo blijft er minder zout aan kleven. Smeer de poten voor het buitengaan in met vaseline en spoel ze na de wandeling af met lauw water. Zo verwijder je de zoutresten. Hierna wrijf je de poten droog met een handdoek. Irritaties en infecties die het gevolg zijn van de vrieskou genezen vaak erg traag. Wanneer je huisdier zichtbaar ongemakkelijk blijft lopen, neem dan contact op met je dierenarts.
Katten
Katten die veel buiten zijn, gaan tijdens koude dagen en nachten op zoek naar warme schuilplaatsen. Soms zijn ze daarbij zeer creatief. Klop daarom eerst op je motorkap voor je je auto start.
Sinds 1866 wordt Koningsdag gevierd op 15 november, de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse kalender) en van Albert (in de gewone kalender)
Waarom is Koningsdag op 15 november?
Koningsdag. Sinds 1866 wordt 'Koningsdag' gevierd op 15 november. Deze datum werd gekozen omdat dit de dag van Sint-Leopold en van Sint-Albert is. Sindsdien bleef deze datum behouden, ook al heten niet meer alle Koningen Leopold of Albert.
In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag wordenalle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken.
Waarom is het belangrijk om Allerheiligen en Allerzielen te vieren?
Vanaf de vroege eeuwen van het christendom worden 1 en 2 november gevierd als dagen om de doden te herdenken . Deze herdenking is waarschijnlijk ontstaan in Keltische landen, waar deze tijd van het jaar het begin van de dood in de natuur markeert.
Herfst is de tijd van vermoeden, niet van weten. Van tasten, niet van grijpen. Van eerst met mijn duim het waas wegvagen van een purperen pruim en van voelen en van dàn pas eten.
Herfst is rustig doende, niet als zomer doende was, met dat druk ondernemen, proclameren en oprichten en met uitbreiden en met weer iets anders stichten. Herfst vertraagt een ogenblik de pas.
Een krekel zit nog vol te houden in het gras. en op de grintweg snort een laatste bij. Wat vorig jaar nog komen moest, is nu voorbij.
Maar de geest is vrij. Om te berekenen en te weerleggen en te ijken. En om te rangschikken en te bevragen, te beschouwen en te kijken.