Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (België) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
06-05-2025
weerspreuken
Weerspreuken mei
Is het weer in mei te mooi, dan ziet de schuur nog maar weinig hooi.
Een bijenzwerm in mei, is goed voor de wei.
Als de eiken in mei gaan bloeien, zal alles volop gaan groeien.
Op donder in mei, daar komt hagel bij.
Onweer in mei, is de gras in wei.
Donder in mei, is slecht voor uien en prei.
Een koude mei, is een gouden mei.
Is in de mei de temperatuur te hoog, houden we de zomer niet droog.
Een natte mei, geeft boter in de wei.
Dauw in mei en april, maken augustus en september van goede wil.
Het weer wat koel en een buitje erbij, dat maakt in mei de landman blij.
Nachtvorst in mei, houdt het jonge groen niet schadevrij.
Avonddauw en zin in mei, hooi met karren uit de wei.
Warme en zachte meiregen, raken aren en bloemenzegen.
Als de prunus en de meidoorn geurt, is er niemand die dat betreurt.
Is het koud en bloeit de meidoorn, veel van haar pracht gaat verloren.
Beter één bui op het land, dan tien aan het strand.
Het einde van mei is het staartje van de winter.
Het onweer in de schone mei, doet het koren nog bloeien op de hei.
Donder in de mei, zingt de boer joechei.
Veel donder in de mei, maakt de boer en stadslui blij.
Het is een wenk, reeds lang verjaard, het vriest even vaak in mei als in de maart.
Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.
De mei tot juichmaand uitverkoren, heeft nochtans zijn rijp nog achter de oren.
Een bijenzwerm in mei, maakt de hooiboer blij.
Avonddauw en koelte in mei, brengen veel hooi en wijn.
Onweer in mei, is een vruchtbaar getij.
Kamillegeur in mei, brengt de zomer naderbij.
Is de lucht ’s nachts lang opgeklaard, mogelijk zich nog nachtvorst openbaart.
Die zijn onkruid een jaar lang laat staan, kan zeven jaar uit wieden gaan.
Wieden en delven, beloont zichzelve.
Komen er veel koude dagen, het gras zal in mei zaden dragen.
Koud en nat dan groeit er wat, maar koud en droog dan groeit geen oog.
Als maart niet gaart en april niet wil, doet mei z’n best voor allebei.
Waait de bloem in mei over het veld, een rijke oogst wordt dan voorspeld.
Is het koel in mei maar niet te nat, goed teken voor de wei is dat.
De laatste dagen van mei, nog staartje winter en hij is voorbij.
Gisteren was het hier een drukte van je welste! Er was hier, naar jaarlijkse gewoonte, een grote rommemarkt. Rommelmarkten zijn nu niet echt mijn ding.
Maar zoals iedere dag deed ik mijn wandelig tot aan de Markt en heb toch eens rondgeneusd want er stond daar een dame die ik kende. Het was hier om 10 uur al snikheet. Ik heb het echter niet lang volgehouden want het was te warm. Ik ben dan maar een koffietje gaan drinken en blijven kletsen met een andere "koffievriendin".
Ik dacht dat ik slim was en nam een andere weg naar huis. Drie letters MIS. Het was daar nog drukker en rumoeriger. Eindelijk had ik mij erdoor gewurmd! Oef !!! En nu naar huis. Als ik mijn voordeur opendeed voelde ik de koelte en deed zo'n deugd. Ja, nu besef ik dat ik oud ben.
Lelietjes-der-dalen (Convallaria majalis) is een bekende plant met heerlijk geurende witte bloempjes.
De klokvormige bloemen vormen zich in trosjes aan de stengels. Lelietjes-der-dalen ook wel meiklokjes genoemd, zijn bijzonder geschikt voor de schaduw, dus uitstekend om kale plekjes onder struiken of bomen op te vullen.
De Convallaria vormt al snel een tapijt van frisgroen blad. Gebruik het meiklokje bijvoorbeeld als bodembedekker tussen heesters of maak een voorjaarscombinatie met gebroken hartjes (Dicentra spectabilis). Convallaria majalis is een sterke bodembedekker die weinig onderhoud verlangt. De plant breidt zichzelf uit en bedekt de bodem prima.
Wist je dat de toxiciteit van meiklokjes zo hoog is dat zelfs het water in het vaasje waarin een boeketje meiklokjes ook maar even stond, giftig is?
DeDag van de Arbeid(in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België, Aruba, Curaçao, Duitsland en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.
1 Mei is jaarlijks de dag van de arbeid. Het is de feestdag van de arbeidersbeweging. De dag werd in het leven geroepen in 1890 als strijddag voor de achturen-werkdag. Op deze dag waren er grote demonstraties om deze eis kracht bij te zetten.
Feest! De maand mei is een feestmaand want er worden veel feesten gevierd:1 mei Orthodox Pasen, 4 mei Dodenherdenking en 5 mei Bevrijdingsdag, op 5 mei de Hemelvaart van Jezus én de Hemelvaart van de profeet Mohammed en op 20 mei Wesak, de geboorte van Boeddha.
De komende week kun je genieten van prachtig lenteweer.Het blijft droog en daarbij maakt de zon overuren. Ook zijn er maar weinig wolken te zien. Aan het begin van de week ligt de temperatuur tussen 19 en 23 graden.
asen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de zondag na zijn kruisiging. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag.
Heerlijk hè, al die chocolade paaseieren en -eitjes, waar we tegenwoordig al weken voor Pasen van kunnen genieten. Van grote, luxe chocolade eieren tot kleine, gevulde paaseitjes met de lekkerste smaakcombinaties. Maar wat hebben eieren eigenlijk te maken met Pasen? En waarom zijn chocolade paaseitjes zo populair?
We beginnen met de reden waarom we Pasen vieren. Jezus Christus stierf op Goede Vrijdag aan het kruis en op Paaszondag herrees hij uit de dood. Sindsdien is Pasen een belangrijk feest onder de christelijke traditie: een afsluitingsfeest na 40 dagen vasten, waarin mensen geen vlees en zuivelproducten mochten eten. Dus ook geen eieren...
Symbool van nieuw leven
Een ei is tevens het symbool voor nieuw leven. En dus voor de Lente en Pasen. In tegenstelling tot nu, was het zo dat vroeger in de donkere wintermaanden de leg bijna helemaal stil lag. Gedurende de vasten periode werden de dagen langer en gingen kippen weer volop eieren leggen. Met als gevolg dat er na de vastentijd een behoorlijke stapel eieren lag te wachten. Na 40 dagen, of gezien de donkere wintermaanden misschien wel langer, geen eieren op tafel was het een genot om na de vastentijd weer een eitje te mogen eten.
Sinds de 18e eeuw zijn genotsmiddelen verboden tijdens het vasten en mocht ook chocolade niet meer worden gegeten. Maar dit is niet de reden waarom chocolade met eieren werden gecombineerd. Het schijnt dat de eerste chocolade eitjes al in de 18e eeuw zijn gemaakt. Toen nog als geintje, wat voorkwam uit de verveling van het eentonige eten. Tijdens het vasten werden er dan eieren op tafel gezet, die uiteindelijk gevuld bleken te zijn met snoekeitjes of amandelpasta. Later werden deze eieren gevuld met chocolade. Maar ja, die mochten uiteindelijk ook niet meer gegeten worden tijdens de vastenperiode...
Een 1 aprilgrap is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. In Frankrijk spreekt men van poisson d'avril. In Engelstalige landen wordt de dag april Fools' Day genoemd.