Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
19-07-2024
Spreuken
SPREUKEN
Mijn wolken treurend in het duister, vergeten dat zijzelf de zon verborgen houden.
Ze is met een gemiddelde diameter van zo'n 1.392.000 kilometer het grootste object in ons zonnestelsel en bevat 99,87% van de massa van ons volledige zonnestelsel. Aan het oppervlak van de zon is de temperatuur ongeveer 5500 graden (5800 Kelvin). Er zijn ook zonnevlekken en daar is het wat koeler.
Wat is de zon eigenlijk?
De zon is opgebouwd uit zeer heet plasma.Ze bevat ruim 99% van de materie van het zonnestelsel, voornamelijk waterstof en helium. Het binnenste deel van de zon is zo heet en dicht dat er kernfusie plaatsvindt: iedere seconde wordt er ongeveer 600 miljoen ton waterstof omgezet in helium.
Waarom is de zon zo warm?
De warmte ontstaat doordat het gas in de kern van de zon wordt omgezet in energie. Concreet gaat het om een kernfusieproces waarbij waterstofatomen als het ware samensmelten en worden omgevormd tot helium. De zon mag dan wel warm zijn, toch is ze zeker niet de heetste ster in het heelal.
Is de zon ook een ster?
De Zon is een ster, een enorme gasbol die voortdurend licht en warmte uitstraalt. De Zon is voor ons van levensbelang. Dankzij haar licht en warmte is er leven op Aarde mogelijk. De Zon is de ster waar de Aarde omheen draait.
Het Hopmuseum in het Vlaamse Poperinge toont de geschiedenis van de hop vanaf de 13de eeuw. Het museum is gevestigd in het Stadsschaal-complex (waag) waar vroeger hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld. Het in 1979 geopende museum werd in 2005 grondig gerenoveerd. Sindsdien is er de mogelijkheid tot het volgen van een auditieve begeleiding.
Het museum laat de geschiedenis van de hop in Poperinge zien. Alles wat met hop te maken heeft, van de beginjaren van Poperinge tot nu, wordt tentoongesteld, verdeeld over vier verdiepingen:
Niveau 3: Waar de hop vandaan komt, hoe ze in Poperinge is terechtgekomen en welke variëteiten er zijn.
Niveau 2: Hoe men hop teelt/teelde.
Niveau 1: Hoe men hop oogst/oogstte (voor de jaren 1950 manueel, daarna machinaal).
Niveau 0: Hoe de verwerking verloopt/verliep en waar men hop voor gebruikt.
Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u.
Wanneer
zaterdag 6 juli 2024 16:00 uur tot maandag 15 juli 2024 23:59 uur
Locatie
Centrum Poperinge
Grote Markt , 8970 Poperinge
Programma Julifoor Kermis Poperinge 2024
zaterdag 6 juli
15 u. rondgang Koninklijke Poperingse Harmonie Sint-Cecilia
16 u. opening kermis met Spiderman en Ariël.
zondag 7 juli
15.30 u. Maria-Ommegang: cultuurhistorische processie ter ere van Onze Lieve Vrouw van Sint-Jan
maandag 8 juli
16 u. kortingsdag Zotte Maandag met kinderanimatie
dinsdag 9 juli
14 u. – 16 u. prikkelarme kermisnamiddag
woensdag 10 juli
19 u. kermisjogging AC Hoppeland
donderdag 11 juli
20 u. parkconcert
maandag 15 juli
6.30 u. Pameltje mis in de Sint-Janskerk en Pameltje Ommegang
OMRUILACTIES
Met een UiTPAS krijg je bij dienst Toerisme in ruil voor 5 punten een kortingsbon van 1 euro voor de kermis.
Met een Pop.Pas kan je bij deelnemende handelaars punten inruilen om deel te nemen aan de kermiswedstrijd. Je maakt kans op een kermiskaart voor verschillende attracties.
Voor wie honger heeft kan je genieten van een zak smoutebollen, frietjes of appelbeigets.
Het woord vakantie bestaat al eeuwen binnen het christendom, op belangrijke kerkelijke feestdagen stelt de Kerk vrije dagen in zoals Pasen, Kerstmis of heiligenfeesten. Vakantie als maatschappelijk verschijnsel en vrije tijd van enige omvang dateert van ongeveer het midden van de negentiende eeuw.
Vakantiereizen hebben onder de elite een lange traditie en kwamen al bij de Romeinen voor. Ook later vanaf ongeveer de zestiende eeuw reisden leden van de Europese adel en later ook de gegoede burgerij.
Lange tijd werd gedacht dat de (zomer)vakantie werd ingevoerd om kinderen de kans te geven mee te helpen bij de oogst. Historisch onderzoek laat echter zien dat dit onwaarschijnlijk is, omdat extra personeel juist later of eerder gewenst was. Er worden drie andere oorzaken genoemd voor de opkomst van de vakantie. Allereerst pleitten onderwijshervormers voor vakantie om zowel kinderen als leerkrachten rust te gunnen. Daarbij kwam dat de schoollokalen in de zomer erg heet waren, zo heet dat kinderen niet kwamen opdagen.
De examens zijn voor de meeste leerlingen afgelopen. Tijd om de koffers te pakken en te vertrekken naar bekende of minder bekende oorden. Het avontuur kan beginnen. Ik wens jullie alvast een plezierige reis en hou het veilig!
De astronomische zomer begint in Nederland en België op donderdag 20 juni. De zomer begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 21 juni en eindigt (meestal) op23 september. Het begin van de zomer (20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak.
Astronomisch gezien begint de zomer op de langste dag van het jaar (Midzomer), wanneer de zon het hoogste aan de hemel staat. Hierna worden de dagen korter en de nachten langer.
Aanvangstijdstippen van de astronomische zomer
2023 - 21 juni 16:57 uur 2024 - 20 juni 22:50 uur
Meteorologische zomer Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische zomer op 1 juni en duurt tot 1 september. Voor meteorologen is het op deze manier makkelijker om seizoenen met elkaar te vergelijken. Ook komt het weerpatroon dat typisch is voor een seizoen (bijv. hitte in de zomer) beter overeen met de meteorologische indeling dan met de astronomische. Dat een nieuw weerkundig seizoen begint op de eerste dag van de maand, werd in 1780 door de Societas Meteorologica Palatina - een van de eerste internationale weerorganisaties - ingesteld.
De zomer begint op de langste dag van het jaar. Op die dag staat de zon het hoogste aan de hemel.
Het begin van de zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. Meestal wordt die datum aangehouden, maar toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. In 2020 en in 2024 is dat al op 20 juni. De zon bereikt dan de kreeftskeerkring. Hierna worden de dagen in het noorden weer korter. Meteorologen rekenen juni, juli en augustus tot het zomerseizoen. Maar ook voor en na die tijd kan het zomers zijn. Het zomerhalfjaar duurt van april tot en met september.
Zomerse en tropische dagen
Vooral in juli en augustus is de kans op zomerse of tropische temperaturen het grootst. Landelijk (gemiddeld over 1991-2020) telt juni vier, juli acht en augustus zeven zomerse dagen (25 graden of warmer). In het zuiden zijn drie tropische dagen (30 graden of meer) in juli en augustus heel gewoon.
Door het koude zeewater blijft de temperatuur aan zee in het begin van de zomer achter. Later in het seizoen kan het ook hier tropisch worden. Opmerkelijk zijn de verschillen in nachttemperaturen.