Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (België) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
De zomer begint op de langste dag van het jaar. Op die dag staat de zon het hoogste aan de hemel.
Het begin van de zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. Meestal wordt die datum aangehouden, maar toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. In 2020 en in 2024 is dat al op 20 juni. De zon bereikt dan de kreeftskeerkring. Hierna worden de dagen in het noorden weer korter. Meteorologen rekenen juni, juli en augustus tot het zomerseizoen. Maar ook voor en na die tijd kan het zomers zijn. Het zomerhalfjaar duurt van april tot en met september.
Zomerse en tropische dagen
Vooral in juli en augustus is de kans op zomerse of tropische temperaturen het grootst. Landelijk (gemiddeld over 1991-2020) telt juni vier, juli acht en augustus zeven zomerse dagen (25 graden of warmer). In het zuiden zijn drie tropische dagen (30 graden of meer) in juli en augustus heel gewoon.
Door het koude zeewater blijft de temperatuur aan zee in het begin van de zomer achter. Later in het seizoen kan het ook hier tropisch worden. Opmerkelijk zijn de verschillen in nachttemperaturen.
Françoise Hardy (80), icoon van het Franse chanson en van de sixties, overleden
De Franse zangeres Françoise Hardy is overleden. Ze was 80 jaar. Hardy was een van de iconen van het Franse chanson. In 1962 palmde ze als timide tiener de wereld in met 'Tous les garçons et les filles'. De melancholie die uit dat liedje spreekt, bleef ook het latere repertoire van Hardy bepalen.
Amper 18 was Françoise Hardy toen ze in 1962 een wereldhit had met 'Tous les garçons et les filles'. Met een heldere, lichtjes hese stem zong ze over de onzekerheid van een tiener die al haar vrienden en vriendinnen verliefd ziet worden, maar zelf aan de zijlijn moet toekijken, alleen. "Oui mais moi, je vais seule, car personne ne m'aime".
In werkelijkheid was zowat de hele wereld op slag verliefd geworden op het frêle meisje met het lange haar en het melancholische stemgeluid.
6 juni 1944 is de geschiedenis ingegaan onder de legendarische naam D-Day. De dag van de geallieerde landingen op de stranden van Normandië. Het was het dramatische hoogtepunt van operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa uit handen van de Duitse bezetter.
Waarom is 6 juni belangrijk?
Op 6 juni 1944 werd de geallieerde invasie van Normandië, Frankrijk, de grootste amfibische militaire aanval die de wereld ooit had gezien . Het succes van de operatie, genaamd Operatie Overlord en beter bekend als D-Day, wordt grotendeels gezien als het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog
Hoeveel schepen D-Day?
Op 6 juni 1944 begint kort na middernacht D-Day, een enorme militaire operatie. Meer dan 5.000 schepen vervoeren 150.000 geallieerde soldaten en 1.500 tanks naar de kust van Normandië in Frankrijk?
Waar was de invasie van Normandië?
Op 6 juni 1944 kwamen de geallieerden aan wal via de kust van Normandië om Europa te bevrijden. Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword beach zijn de code namen, die werden gegeven aan de invasiestranden.
Wat is het verschil tussen meteorologische en astronomische seizoenen?
De meteorologische seizoenen zijn vastgelegd op basis van een internationale overeenkomst. Deze seizoenen beginnen op volgende vaste data:
1 maart – lente
1 juni – zomer
1 september – herfst
1 december – winter
Steeds worden drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen beschouwd. Ze beginnen steeds op de eerste dag van de eerste maand en eindigen op de laatste dag van de derde maand.
De astronomische seizoenen hebben daarentegen geen vaste data omdat ze afhankelijk zijn van de stand van de zon. Deze seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen ontstaan door de schuine stand van de as waar de aarde om draait.
Sinds 11 oktober zien we al wekenlang, bijna onafgebroken, hetzelfde weertype: veel wind van over zee, zachte temperaturen, grijs weer en veel regen. Die periode duurt intussen al 12 weken. Het KMI maakte een rapport op over de huidige situatie, nu de wateroverlast nijpend wordt, met onder meer de vraag: hoe verklaren we deze neerslag?
"De huidige neerslag wordt veroorzaakt door subtropische, warme en vochtige lucht die wordt aangevoerd uit het zuidwesten. Wanneer deze luchtmassa onze regio bereikt, kan er veel neerslag vallen. Bovendien is de Atlantische Oceaan nog zeer warm op dit moment, wat de condensatie van waterdruppels in de hand werkt en bijgevolg voor meer neerslag zorgt," klinkt de analyse.
Met andere woorden: anders had het ook geregend, maar nu valt er nog wat meer uit de lucht door de klimaatopwarming. De oceanen bereikten vorig jaar wereldwijd recordtemperaturen.
Een van de schoonheden van onze vochtige tot natte graslanden en moerassen is Pinksterbloem of Cardamine pratensis. Het is een middelhoge in het voorjaar bloeiende plant met prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen met een fraaie adering. De rechtopstaande ronde stengel is soms vanaf de voet vertakt, en draagt samengestelde bladeren met smalle slippen. De rozetbladeren zijn anders, ook samengesteld, maar nu met bijna ronde en bochtig getande deelblaadjes. De langwerpige hauwen zijn wat schuin afstaand.
Wat is er bijzonder aan een Pinksterbloem?
De Pinksterbloem behoort tot de Kruisbloemenfamilie of Brassicaceae; ze kunnen 15 tot zelfs 50 cm hoog worden. De 4 kroonbladeren zijn 8-15 mm lang, soms nog iets langer en de kleur varieert van wit tot lila, soms zijn ze zelfs bijna paars. Ze vormen een kruis.
Waarom heten pinksterbloemen zo?
Naam. De plant bloeit ondanks haar naam met name in de periode vóór Pinksteren. Eind april is meestal het hoogtepunt. Een mogelijke verklaring voor de naam is dat het bloeit als de pinken (jonge koeien) voor het eerst de weide in gaan.