Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
04-06-2024
weerspreuken
Weerspreuken juni
Juni koud en guur, wordt alles duur.
Komt in mei en juni veel onweer opdraven, dan is dat goed voor de klaver.
Juni koud en nat, komt er weinig in het vat Natte zomers, de klavers komen.
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
Juni regen is Gods zegen.
Komt de zon daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.
Als het koud en nat in juni is, dan is de rest van het jaar ook mis.
Hoort men in juni de donder kraken, maakt de boer slechte zaken.
Blaast in juni in de noordkant, verwacht veel koren op het land In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen.
Juni meer droog dan nat, vult een goede wijn het vat.
Juni koud en nat, meest heel het jaar ellende brouwt.
Juni weer, december weer.
Leent noordenwind aan juni de hand, zo waait hij het koren in het land.
In juni dondergevaar, betekent een vruchtbaar jaar.
Juni niet te koel, niet te zwoel, niet te nat en niet te droog, juni vult de schuren hoog.
Te veel koude regens in juni aan de rok, schaden wijn en bijenstok.
Het gehalte van het gewas stijgt, als het weer naar droogte neigt.
Vlug gras, slecht gewas.
Een donderbui gaat zijn eigen gang, bij een mens duurt dat zijn leven lang.
Half juni schapenscheerders kan.
Mei koel en juni nat, is voor de oogst een ware schat.
Donderweer op junidagen, vult de korenaren.
Op het weer in juni komt het aan, of de oogst wel zal bestaan.
Als in juni vocht en koude kwelt, dat is voor het hele jaar niets goeds voorspel
Wat is het verschil tussen meteorologische en astronomische seizoenen?
De meteorologische seizoenen zijn vastgelegd op basis van een internationale overeenkomst. Deze seizoenen beginnen op volgende vaste data:
1 maart – lente
1 juni – zomer
1 september – herfst
1 december – winter
Steeds worden drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen beschouwd. Ze beginnen steeds op de eerste dag van de eerste maand en eindigen op de laatste dag van de derde maand.
De astronomische seizoenen hebben daarentegen geen vaste data omdat ze afhankelijk zijn van de stand van de zon. Deze seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen ontstaan door de schuine stand van de as waar de aarde om draait.
Sinds 11 oktober zien we al wekenlang, bijna onafgebroken, hetzelfde weertype: veel wind van over zee, zachte temperaturen, grijs weer en veel regen. Die periode duurt intussen al 12 weken. Het KMI maakte een rapport op over de huidige situatie, nu de wateroverlast nijpend wordt, met onder meer de vraag: hoe verklaren we deze neerslag?
"De huidige neerslag wordt veroorzaakt door subtropische, warme en vochtige lucht die wordt aangevoerd uit het zuidwesten. Wanneer deze luchtmassa onze regio bereikt, kan er veel neerslag vallen. Bovendien is de Atlantische Oceaan nog zeer warm op dit moment, wat de condensatie van waterdruppels in de hand werkt en bijgevolg voor meer neerslag zorgt," klinkt de analyse.
Met andere woorden: anders had het ook geregend, maar nu valt er nog wat meer uit de lucht door de klimaatopwarming. De oceanen bereikten vorig jaar wereldwijd recordtemperaturen.
Een van de schoonheden van onze vochtige tot natte graslanden en moerassen is Pinksterbloem of Cardamine pratensis. Het is een middelhoge in het voorjaar bloeiende plant met prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen met een fraaie adering. De rechtopstaande ronde stengel is soms vanaf de voet vertakt, en draagt samengestelde bladeren met smalle slippen. De rozetbladeren zijn anders, ook samengesteld, maar nu met bijna ronde en bochtig getande deelblaadjes. De langwerpige hauwen zijn wat schuin afstaand.
Wat is er bijzonder aan een Pinksterbloem?
De Pinksterbloem behoort tot de Kruisbloemenfamilie of Brassicaceae; ze kunnen 15 tot zelfs 50 cm hoog worden. De 4 kroonbladeren zijn 8-15 mm lang, soms nog iets langer en de kleur varieert van wit tot lila, soms zijn ze zelfs bijna paars. Ze vormen een kruis.
Waarom heten pinksterbloemen zo?
Naam. De plant bloeit ondanks haar naam met name in de periode vóór Pinksteren. Eind april is meestal het hoogtepunt. Een mogelijke verklaring voor de naam is dat het bloeit als de pinken (jonge koeien) voor het eerst de weide in gaan.
Laten we het eerst even over de naam hebben: wat betekent Pinksteren eigenlijk? Pinksteren is afgeleid van het Griekse woordpentekostè, wat vijftig betekent. De feestdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na Eerste Paasdag. In 2024 isEerste Pinksterdag op zondag 19 meienTweede Pinksterdag op maandag 20 mei.
Bij de Kattenstoet draait alles - de naam zegt het zelf - om katten.Ze verwijzen naar het vroegere gebruik van katten in Ieper om het laken in de Lakenhalle te beschermen tegen hongerige muizen
Waarom is Ieper de Kattenstad?
In de middeleeuwen waren katten het mikpunt van geweld. Mensen associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren naar beneden. Dat waren er doorgaans drie tot vijf. Een traditie die tot 1817 stand hield in Ieper.
Waar was het feest van Kattenstoet voor?
De optocht herdenkt een Ieperse traditie uit de Middeleeuwen waarbij katten van de belforttoren van de Lakenhal naar het beneden gelegen stadsplein werden gegooid .
Voor alle duidelijkheid nu zijn het pluchen katten die ze naar beneden gooien!
8 mei verwijst naar 8 mei 1945, die het einde markeerde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Op die dag wonnen de geallieerden de oorlog en capituleerde nazi-Duitsland. Om 15.00 uur op 8 mei 1945 begonnen in het hele land klokken te luiden. "De oorlog is gewonnen.
Is 8 mei een feestdag?
In verschillende Europese landen wordt op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar in ons land is het al jaren geen officiële feestdag meer
Wat vieren we op 8 mei?
V-dag (in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day) is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop nazi-Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde
Waarom is 8 mei geen feestdag meer?
Bevrijdingsdag leek wel grote verzoendag in Parijs. Sarkozy en Hollande legden samen een krans op het graf van de onbekende soldaat. 8 mei - de dag waarop Duitsland in 1945 capituleerde - is in Frankrijk een officiële feestdag. Bij ons is dat sinds de federalisering niet meer het geval
Zo luidt het begin van het grote eposMeivan Herman Gorter, dat in maart 1889 verscheen. De eerste versregel is misschien wel de allerberoemdste regel uit de Nederlandse literatuur.Herman Gorter had maandenlang in eenzaamheid aan zijnMeigewerkt. Het grote verhalende gedichtMeitelt maar liefst 4381 versregels