Moedeloosheid van mensen die nog inzien wat er gebeurt, is het laatste waarop wij zitten te wachten.
De N-VA gaat er , zo zeggen de peilingen , nog op vooruit , ewel, als het dat is wat de kiezer wil , dan zal het zo zijn. Verandering komt er pas nadat er een of andere onomkeerbare ramp is gebeurd. Wel we zijn goed op weg.
Eén voordeel : al die BDW ( Bart De Wever) kiezers zijn op zoek naar hun identiteit, of zeg maar naar groepsveiligheid , en dus naar solidariteit. Echter , ze hebben geen benul van wat die solidariteit moet inhouden. Ze weten niet dat dat in de eerste plaats is :
- dat de leden van een groep een gemeenschappelijk belang nastreven, ten gunste van de groepsleden of van het maatschappelijk geheel, maar soms ten koste van zichzelf. Solidariteit moet bijdragen aan de sociale cohesie.
- dat men de zelfredzaamheid en gelijkwaardigheid van de ander tracht te bevorderen.
Er is in die groep BDW-ers geen besef dat hun drijfveer niets te maken heeft met solidariteit, meer dat deze enkel gericht is op individueel gewin , normen en waarden zijn niet aan hen besteed. Normen en waarden zijn er enkel voor al die anderen die geen deel uitmaken van hun zgn. groep. Ze leven in een gemoedstoestand van anomie , dus een gebrek aan regels, structuur en organisatie. Dat zijn nu net de zaken waarnaar ze op zoek zijn en waar door bepaalde politieke partijen gretig wordt ingespeeld.
Waardeloos en normloos gedrag zijn ze ingelepeld via de media ,de politiek, en de realiteit van vandaag. Wat dat laatste betreft is deze neergang gestart met het naar voorschuiven bij verkiezingen van media-sterke figuren. Dat die enkel dienen als stemkanon voor de dwazen , dat hoeft geen betoog.Van het voeren van een gezonde politiek hebben ze inderdaad niet het minste benul. Verder beseft nu stilaan iedereen dat normen, wetten en reglementen , enkel door de zwakken moeten gerespecteerd worden; zwakken , dat is de werkende mens, de sterken dat is de groep" groot geld". Die laatsten komen met alles weg. Zo ook de banken, daar waar tot voor enkele jaren iedereen wel nog min of meer geloofde dat de banken ook een gemeenschappelijk maatschappelijk doel nastreefden , zijn nu wel tot een totaal ander, ja , een tegengesteld inzicht gekomen.Van enige beterschap in hun houding tegenover de klant is totaal geen sprake.
Inderdaad , daar waar economische rijkdom het hoogst haalbare goed is , is er geen plaats voor solidariteit.
Verder leidt toenemende sociale differentiatie naar een nieuwe ordening van functies, normen en waarden, met als gevolg dat individuen egoïstische waarden gaan na streven in plaats van het zoeken naar het grotere goed binnen een gemeenschap.Gevolg : de sociale cohesie is grotendeels zoek.
Politieke partijen zien hierin een opportuniteit. Mede dank zij de gemanipuleerde T.V.- berichtgeving sturen zij de zoekende mens in welbepaalde richtingen. Gebrek aan sociale cohesie laat dergelijke tactiek goed gedijen. In zo' n situatie kan de politiek bijna alles opdringen aan de individuen wat zijzelf , compleet egoïstisch en dus uit eigenbelang beslissen.
Welvaart in een maatschappij is zeer goed , zolang het egoïsme niet primeert boven de solidariteit , want dan komt men in de situatie " elk voor zich" en dat betekent min noch meer het einde van die welvaartstaat. We zijn goed op weg.