22 mei 2017 om 03:00
Luister naar

Formeren na bezinning

De kabinetsformatie gaat vandaag een nieuwe fase in. Het bezinningsweekend waartoe informateur Edith Schippers vrijdag opriep, is voorbij. De vraag is of partijen nu iets anders vinden dan vorige week. Schippers deed haar oproep aan de diverse fractievoorzitters omdat met alle herhaalde uitgesproken voorkeursopties geen meerderheidscoalitie valt te smeden.

Zijn de blokkades en de ‘njet’s’ die vorige week zonder veel schroom werden uitgesproken inmiddels verdampt? Zo ja, dan kan de informateur met een groep van vier fractieonderhandelaars fris en vrolijk verder onderhandelen. Het zal moeten blijken.

Schippers’ taak is, volgens een van de formatiewetten, faseren en elimineren. Je moet echt zeker weten dat de een niet met die ander in zee wil. De parlementaire geschiedenis biedt voorbeelden van een vastgelopen onderhandelingsronde die later werd vlot getrokken. Zo’n lijmpoging valt nog steeds niet uit te sluiten, meent PvdA-leider Lodewijk Asscher en hij heeft daar ook wel argumenten voor. De vier partijen waren en zijn nog steeds erg lief voor elkaar, sinds hun overleg vorige week ‘klapte’.

Een andere optie is dat Schippers D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers even apart neemt. Beiden werpen geen blokkades op, maar de inhoudelijke afstand tussen de libertijnse partij die D66 is en de orthodox-christelijke fractie is heel groot. Pechtold benadrukt dat de laatste dagen ook voortdurend. Dat kan bedoeld zijn om tegen zijn achterban te zeggen dat het heel moeilijk is, maar dat het niet anders kon. Een sessie waarin beide heren bij de informateur aanschuiven, kan duidelijkheid verschaffen of een vervolgroute met onderhandelingen tussen het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 en de ChristenUnie kans van slagen heeft. Zo niet, dan kan die optie geschrapt worden.

In die zin is deze nieuwe week in de formatie zeker belangrijk. Gaat het lukken weer serieus te werken aan een stabiel meerderheidskabinet? Tegelijk heeft Schippers groot gelijk als ze een beetje relativerend zegt dat er altijd wel een regering gevormd wordt.

De ervaringen van het kabinet Rutte-II als minderheidskabinet laten zien dat die constellatie bepaald niet slecht heeft uitgepakt voor het land. Vooralsnog is die ontsnappingsroute niet aan de orde. Maar wanneer partijen stug aan hun eigen eindje blijven vasthouden en weigeren aan te schuiven bij de informateur, of niet in staat zijn naar elkaar toe te bewegen, dan komt een minderheidskabinet wel dichterbij. Zo’n kabinet wordt gedwongen nauw met het parlement samen te werken. Dat heeft zeker ook voordelen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Protesteren tegen de coalitieplannen heeft wel zin, laat het verleden zien

PVV, VVD, NSC en BBB beraamden een fiscale aanslag op de burger die geen kiezer kon zien aankomen. Dat is niet hoe democratie werkt, dus: op de barricaden. Coalitieakkoorden zijn vaker gewijzigd onder druk van protest.

Afbeelding

Verbieden, die handel in vapes. Maar vraag je ook af waarom een kind naar kalmerende middelen grijpt

Jongeren zijn de corona-lockdowns nog te boven. De wijzers staan op minder geluk, meer stress. Zoals ongezond gebruik van sociale media, roken en vapen. Tijd voor een verbod op deze loser-drugs.

commentaar

Wie geeft je het recht tot morele chantage, om anderen in jouw kamp te trekken?

Het is oorlog op sociale media. Pro-Palestijnse en pro-Israëlische berichten vechten om de aandacht. Maar hoe komt iedereen bij z’n grote gelijk? Dit is geen enkele zinvolle bijdrage aan vrede, eerder het tegendeel.

Commentaar

Vele koninkrijkjes in de jeugdzorg: komen signalen over misstanden wel duidelijk genoeg door?

De jeugdzorg in Nederland is een organisatorisch gedrocht. De zaak van het mishandelde meisje (10) in Vlaardingen roept de vraag op of die structuur wel is toegerust om slagvaardig te reageren op mogelijke misstanden.

Commentaar

Bidden voor Europa? Prima, maar waarvoor bid je dan: verkiezingswinst? Minder of juist meer EU?

De SGP laat mensen psalmzingen op de Dam, de ChristenUnie roept op tot gebed. God koppelen aan politieke plannen voelt al snel berekenend. Zijn alle christelijke middelen geoorloofd, deze campagne?

Afbeelding

Premier Schoof: de vierde macht, een loyale ambtenaar van Rutte, gaat de politiek in crisis managen

Een nieuwe premier krijgt z’n handen vol aan (inter)nationale veiligheid en crisisbeheersing, voorspelde Richard van Zwol in november in deze krant. De formateur zal zielsblij zijn met de eerste naam op zijn lijstje.

beeld nd

CDA, ChristenUnie, SGP: de 'christelijke stem voor Europa' was nooit eensluidend of onveranderlijk

In hun Europese campagnes beroepen de christelijke partijen zich op consistente visie en conservatieve waarden. Maar laten ze ook de verschillen en de afstand tot elkaar en tot hun eigen verleden eerlijk benoemen.

Commentaar

Waarom het een goed idee is bijstandsgezinnen elke maand 'gewoon' 150 euro extra te geven

Driehonderd gezinnen in Amsterdam, Tilburg en Zaanstad krijgen twee jaar lang extra geld naast hun uitkering. Dat lijkt een revolutionaire poging om armoede te bestrijden, maar het principe is al in de Bijbel te vinden.

nd

Door het mes te zetten in de giftenaftrek geeft de nieuwe coalitie een zorgwekkende boodschap af

De nieuwe coalitie wil de giftenaftrek flink beperken. Daarmee zeggen de partijen eigenlijk: we houden ons liever met onszelf bezig dan met onze naaste.