22 mei 2017 om 03:00
Luister naar

Pff, voor de klas

Ze mogen best weten dat ik het spannend vond. Dat ik vannacht ieder uur van de klok heb gezien. Dat ik goed wilde slapen om zo veel mogelijk energie voor hen op te doen. Maar dat de adrenaline het won van de slaap. Met onrustige dromen dat ik te laat kom, terwijl ik nog niet wil opstaan omdat het te vroeg is.

Zo lag ik half wakend en half slapend en sloeg bij mij de twijfel toe. Straks sta ik daar weer voor de klas. Waarom wilde ik dit ook alweer? Kan ik het nog wel? Het staat toch overal te lezen dat leerkrachten te hard moeten werken voor te weinig geld? Waarom kies ik hier dan toch weer voor? Ik kan toch ook gewoon blijven zitten waar ik zit, in mijn kantoor, om de zorg te coördineren? Wel zo rustig, wel zo veilig. Dan loop ik geen risico dat het ook weleens fout zou kunnen gaan als ik weer voor de klas ga staan. Dat het met de kinderen niet wil lukken of dat de ouders gaan klagen. Dat mijn rekenles mislukt of ik die specifieke aanpak van een kind vergeet. Dat ik net even naar de wc ben wanneer dat voetje uitgestoken wordt, omdat het recht van de sterkste zomaar kan gaan gelden als het toezicht is verdwenen.

Al die ouders die hun allerliefste aan mij uit handen geven voor wel zes-en-een-half uur per dag. Die graag willen dat ik de zorgen zal zien, de sommen leer snappen, het samenwerken stimuleer, de obstakels help overwinnen en hun het leven leer leven. Het duizelt me als ik daaraan denk. De lat is niet eens meer te ontwaren, zo hoog wordt hij gelegd.

Al twijfel ik nog even door wie.

prachtige beloften

We wisten het echt niet meer. Bij het vertrek van een leerkracht hadden we alles geprobeerd, maar de invallers waren bezet en de sollicitanten op. Daar sta je dan met je grote idealen. Een schoolgids met prachtige beloften. Aanbod op maat, een veilig leefklimaat en een school in beweging. En klassen vol leergierige kinderen die staan te popelen om dat allemaal te ontvangen. Maar in stad en land is geen leerkracht te vinden. Daarom zat er niets anders op dan binnen de school de mogelijkheden te verkennen. Schuiven en uitbreiden. Negen weken is te overzien. Iemand moet het doen. Dus voelde ik me geroepen.

Al twijfel ik nog even door wie.

En dan de kinderen. Het liefst zou ik het vragen: Wat hield jou bezig in die nacht? Kon je onbezorgd slapen, nog even dromend van de fijne dagen dat het vakantie was? Had je zin in een nieuwe dag? Omdat kindzijn dat nu eenmaal in zich heeft. Of lukte het ook niet zo goed? Omdat je niet meer durft te geloven dat het op school ooit nog beter zal gaan. Omdat het weekend bij je vader best fijn was, maar je je moeder zo miste. Of was je bang, omdat ISIS alweer ergens een aanslag had gepleegd. Zie je op tegen weer een juf die vast niet weet dat stilzitten zo moeilijk voor je is, hoe hard je het ook probeert? En zou ze wel snappen dat je de pauze best spannend vindt, omdat die ander dan vast weer iets lelijks tegen je zegt? Of toch weer snel een voetje uitsteekt …

heerlijke dag

Voor ik het weet, is de klas alweer leeg, de schooldag voorbij; 28 kinderen zijn op weg naar hun thuis. En in mijn hoofd loop ik alles nog eens langs. Wat een dag, wat een heerlijke dag! Al die enthousiaste en verwachtingsvolle koppies die de klas vulden met energie en dynamiek. Ik ben kapot, maar wat was het fijn. Niet dat het vlekkeloos verliep. Die rekenles kon beter en wat er gebeurde toen ik naar het kopieerapparaat liep, kan ik alleen maar vermoeden. Voor geschiedenis miste ik nog wat tijd en de prullenbak is niet geleegd.

Gaf ik wat nodig was voor ieder kind? Ik realiseer me weer wat ik heb gemist en tegelijk heb gehaat. Want het kwaad is binnen een dag alweer geschied: mijn hart gaat wagenwijd voor ze open. En dan weet ik alweer hoe laat het is. Dan wordt mijn werk mijn passie. Dan worden werktijden slechts richtlijnen en is er nooit meer niets te doen.

Die lat zou misschien wat lager moeten. En ik weet ook wel door wie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.