RvS: alle centrales kunnen dicht

Nieuws
Het is mogelijk om alle kolencentrales in Nederland te sluiten, maar daar is dan wel een nationale sluitingswet voor nodig. Dat schrijft de Raad van State in een woensdag uitgebracht advies aan minister van Economische Zaken Henk Kamp.
anp
donderdag 20 juli 2017 om 03:00

Den Haag

Kamp werd door de vorige Tweede Kamer opgeroepen alle kolencentrales te sluiten. Een van de voorstellen, om de rendementseisen zo hoog te maken dat geen enkele centrale eraan kan voldoen, is waarschijnlijk in strijd met Europese regels voor de uitstoot in de industrie, aldus de RvS. Als er echter een nationale sluitingswet zou worden aangenomen, komen die Europese regels niet in beeld. Wel moet in bredere zin worden gekeken of er geen andere Europese struikelblokken zijn voor een dergelijke wet.

De vijf oudste kolencentrales van Nederland sloten vorig jaar en dit jaar de deuren. Van de vijf resterende centrales in Nederland zijn er drie pas enkele jaren geleden geopend. Heikel punt is of de eigenaren van de centrales een schadevergoeding moeten krijgen als hun centrales dicht gaan.

Volgens de RvS hoeft dit niet per se, maar moet er wel een overgangsperiode komen zodat de eigenaren de schade kunnen beperken. Gebeurt dat niet, dan wordt mogelijk het eigendomsrecht geschonden, dat is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Urgenda-zaak

Greenpeace roept de politiek in een reactie op om de kolencentrales uiterlijk over drie jaar te sluiten. ‘Het klimaat wacht niet. Om het vonnis van de rechter in de Urgenda-klimaatzaak te halen en te voldoen aan het Parijsakkoord is sluiting in 2020 nodig’, stelt de milieuorganisatie.

In de Urgenda-zaak bepaalde de rechter dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen met een kwart moet verminderen ten opzichte van 1990. Die verplichting komt voort uit klimaatverdragen die Nederland heeft ondertekend. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

De nieuwe formateur Richard van Zwol in gesprek met NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen.

Rond het kabinet-in-wording hangen nog veel vragen. 'Dit wordt het kabinet-hoe dan'

Iedere coalitiepartij haar eigen stokpaardje, maar een gemeenschappelijke basis is moeilijk te ontdekken. Na het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord is nog veel onduidelijk over de invulling van een nieuw kabinet.

Pieter Omtzigt en Geert Wilders.

Dit was het liveblog van het debat over de formatie • Bikker waarschuwt: Hoop moet geen valse hoop worden • Bontenbal: akkoord is kil

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de formatie. Wat vinden de partijen van het eindverslag van de informateurs? Redacteuren Ilse Brandemann en Wian Slendebroek volgen het debat op de voet en houden jou hier op de hoogte.

Jesse Klaver, Frans Timmermans, Rob Jetten, Henri Bontenbal en Mirjam Bikker tijdens een debat over de formatie met oud-informateur Ronald Plasterk.

Kamerdebat over hoofdlijnenakkoord zal ook contouren van nieuwe oppositie tonen

Zes maanden lang moest de Tweede Kamer toekijken hoe de formatie zich voortsleepte. Nu PVV, VVD, NSC en BBB eindelijk een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, kan ook de oppositie aan de slag.

Mona Keijzer en Caroline van der Plas bij de presentatie van Keijzer als nummer twee van BBB. Gedoe over de vraag of Keijzer ook de premierskandidaat van BBB is, speelde de partij volgens onderzoekers parten.

Waarom BBB bij de Tweede Kamerverkiezingen veel kiezers kwijtraakte aan Wilders en Omtzigt

De BBB van Caroline van der Plas wist de megawinst van de provinciale verkiezingen niet vast te houden. Uit onderzoek blijkt nu dat BBB maar een tijdelijke vluchtheuvel was voor een groot deel van de ontevreden kiezers.

Chris Stoffer: 'Alle maatschappelijke initiatieven die je hiermee ontmoedigt, komen straks als een boemerang terug'

Nieuw kabinet zet het mes in de giftenaftrek: regeling voor de helft op de schop

Het nieuwe kabinet zet het mes in de giftenaftrek. Geven aan een goed doel wordt fiscaal veel minder aantrekkelijk. De giftenaftrek gaat voor de helft op de schop.