Luister naar

Wachtlijsten ggz in jaar wegwerken

Nieuws
De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg moeten binnen een jaar weggewerkt worden. Het verkorten van de wachttijd voor mensen met autisme, persoonlijkheidsstoornissen, trauma’s en licht verstandelijke beperkingen krijgt prioriteit.
Gijs Herderscheê redactie vk
vrijdag 14 juli 2017 om 03:00

Den Haag

Dit heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid afgesproken met de belangengroepen in de ggz.

Dit jaar moet er al een begin worden gemaakt met het terugbrengen van de wachtlijsten. Dit betekent dat de behandeling uiterlijk tien weken nadat de eerste diagnose is gesteld, van start moet gaan. De behandeling in een instelling moet binnen zeven weken aanvangen.

Dit zijn de zogenoemde Treeknormen, die al jaren geleden, in 2000, in een herenakkoord tussen alle behandelaars in de zorg, verzekeraars en de minister van Volksgezondheid werden opgenomen. In de praktijk blijkt echter dat wachttijden voor behandeling in de ggz op dit ogenblik kunnen oplopen tot wel tien maanden.

De problemen in de geestelijke gezondheidszorg worden niet veroorzaakt door onvoldoende financiële middelen, zo stelden de partijen vast in hun akkoord. Zo boekte Schippers het afgelopen jaar een meevaller, aangezien er 288 miljoen euro minder aan geestelijke gezondheidszorg is uitgegeven dan was begroot. Aan de ggz wordt jaarlijks bijna 4 miljard euro besteed via de zorgverzekeringswet.

De begroting van de zorgverzekeringswet voor volgend jaar bedraagt 3,909 miljard euro, meldt minister Schippers in het akkoord. Dat bedrag wordt nog wel hoger door compensatie voor stijgende lonen en prijzen. In totaal gaat het om bijna 7 miljard euro, inclusief de kosten voor de gebouwen en financiering van ggz-zorg via andere wetten.

onvoldoende samenwerking

De wachtlijsten zijn volgens het akkoord vooral het gevolg van onvoldoende samenwerking, organisaties die tekortschieten, onvoldoende specifieke behandelcapaciteit en onvoldoende zorg op de juiste plek.

Het gebrek aan samenwerking bestaat voornamelijk wat betreft de financiering van de ggz. Die wordt deels betaald via de zorgverzekering, de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de Wet langdurige zorg (WLZ).

De zorgverzekering neemt nu de praktijkondersteuner bij de huisarts, de generalistische, algemene ggz en de gespecialiseerde ggz voor haar rekening. De eerste drie jaren dat iemand in een ggz-instelling woont, worden door de zorgverzekering gedekt; de jaren die volgen door de WLZ. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het contracteren van ggz-hulp aan jeugdigen en ggz-hulp aan thuiswonende hulpbehoevenden.

De samenwerking tussen alle betrokken partijen moet verbeteren, zo staat in het akkoord. Ook de hulp aan degenen die 18 jaar worden, waardoor hun hulp via de Jeugdwet wegvalt, moet worden verbeterd.

Verzekeraars zien aan de hand van de declaraties uit de ggz dat sommige behandelaars veel langer bezig zijn met patiënten dan hun collega’s met vergelijkbare patiënten. Er zullen afspraken gemaakt gaan worden over het ‘verkorten’ van de behandeltijd van ‘lichtere’ patiëntengroepen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg. ‘De vrijgespeelde capaciteit’, zo vermeldt het akkoord, ‘zal worden ingezet voor het wegwerken van wachttijden bij de ‘zwaardere’ doelgroepen.’

opvolger

In afwachting van een nieuw kabinet heeft minister Schippers met de afspraken het pad geëffend voor haar opvolger. Het zijn afspraken waarop die opvolger zal willen voortborduren. De ‘akkoordenpolitiek’ van Schippers is immers inmiddels door alle politieke partijen omarmd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?