Luister naar

De markt: Een joetje vermaak op de zwarte markt

Nieuws
De markt is tijdloos en trekt nog steeds veel mensen. Het is in Nederland een van de weinige plekken waar mensen van diverse afkomst elkaar ontmoeten. Om een visje te halen of vijgen te kopen bij ‘de Marokkaan’. Vandaag: de Zwarte Markt in Beverwijk.
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
woensdag 26 juli 2017 om 03:00
De Beverwijkse Bazaar is een gigantische overdekte markt.
De Beverwijkse Bazaar is een gigantische overdekte markt. nd en anp / Erna Faust

Op welke markt zijn we?

Bij De Bazaar in Beverwijk, ‘de grootste overdekte markt van Europa’, hoewel er meer markten zijn die deze titel claimen. Hoe dan ook: De Bazaar is een gigantische markt. Een stad op zich eigenlijk. In 1980 begon de markt onder de naam ‘de Zwarte Markt’ – die provocerende naam was bedacht om veel aandacht en daarmee bezoekers te trekken. Dat lukte. Op de eerste zaterdag stonden er 500 handelaren in Beverwijk en kwamen er 14.000 bezoekers.

Anno 2017 is dit geen vlooienmarkt meer maar een markt die bestaat uit zeven onderdelen. Een daarvan is de Zwarte Markt. Verder zijn er bijvoorbeeld de Oosterse Markt, de Booghallen en Goudsouk, waar je terecht kunt voor sieraden. In totaal staan er op De Bazaar 300 kramen en 700 winkels.

Hoe is de sfeer, wat is er te zien?

Een eerste bezoek – en dat is het voor mij – is in de eerste minuten ietwat overweldigend. De markt wordt op de snelweg aangegeven en eenmaal afgeslagen beland je al snel in een file richting parkeerplaats (er zijn vijfduizend parkeerplekken!). Ik wil graag naar de Zwarte Markt, de plek waar het allemaal begon, maar heb geen idee hoe ik daar kom. De eerste twee mensen aan wie ik het vraag evenmin. Gelukkig zijn er op diverse plaatsen plattegronden beschikbaar. Daarop vind ik een pinautomaat (‘Pint eer gij begint’ staat er boven de automaat) en de Zwarte Markt.

Het is druk maar gezellig op De Bazaar. Buiten, tussen de hallen, staan veelal eettentjes. Twee indiaans ogende mannen spelen op hun panfluit vredige muziek, ondersteund door achtergrondgeluid uit twee boxen.

Wat er te zien is in de hallen, is eigenlijk niet de goede vraag. Beter is: wat is er níét te zien? Een kleine greep, in willekeurige volgorde: je kunt hier Vlaamse friet kopen, maar ook kleding, juwelen, kroonluchters, tuinslangen, bamboekussens, dvd’s en ‘Gorilla Glas’. Het kraampje waar laatstgenoemde goed wordt verkocht (glas dat voor bepaalde mobieltjes wordt gebruikt), belooft de koper ‘geen gezeik, nooit meer een kapot scherm’.

Wat had je niet graag willen missen?

De grootsheid. Het begrip ‘markt’ heeft een nieuwe betekenis gekregen. Of je zou De Bazaar geen markt meer moeten noemen. In elk geval: ik dacht bij een markt tot nu toe aan een paar kraampjes – wat kleding, groente en fruit, noten, kaas, vis en een stroopwafelkraam. In Beverwijk is een multiculturele stad uit de grond gestampt. Je waant je er ver van huis. Volgens Steffie Souhoka, een jongedame die bamboekussens verkoopt, komt hier jong en oud, man en vrouw. ‘Er is een nagelstudio en er zijn wapens te koop, dus voor elk wat wils’, zegt ze vrolijk. De duizenden bezoekers komen ook nog eens uit allerlei landen, zeker in deze zomermaanden. Steffie: ‘Ik heb vandaag al mensen uit India en Brazilië gesproken. En veel Duitsers. Heel veel Duitsers.’

Nog markante marktkooplui gesproken?

Niet zozeer een koopman- of vrouw, maar een winkel trok mijn aandacht: Shogun. De winkel uit Wormerveer, vlak bij Beverwijk, verkoopt luchtbuksen en airsoftwapens. Doordeweeks in Wormerveer, in de weekenden op De Bazaar. Medewerker Douwe Schut is in gesprek met een jongen en zijn moeder over een bepaald wapen. De moeder probeert af te dingen – het blijft toch een markt – maar zo werkt het hier niet, krijgt ze tweemaal uitgelegd.

‘Onze klanten in De Bazaar zijn vooral toeristen en impulsievelingen’, vertelt Schut. Die zijn er genoeg, gezien de drukte in de kleine winkel. Voor de airsoftwapens (denk aan het teamspel Paintball en wissel de verf voor balletjes in, dan heb je zo ongeveer Airsoft) heb je een vergunning nodig, voor de luchtbuksen niet. Vreemd? Ja, wel een beetje, vindt ook Schut. ‘Want met bepaalde buksen kun je iemand meer pijn doen. Maar zo is de wetgeving nu eenmaal.’

Nog iets gekocht en/of gegeten?

Neen. Dat is het nadeel van zo’n enorme markt: keuzestress. Waarom zou je wél een kroonluchter kopen en geen tuinslang? Of andersom. Ik ben bovendien nooit zo’n marktkoper geweest. Meestal houd ik het bij vis of een stroopwafel.

Om toch niet helemaal met lege handen huiswaarts te keren heb ik vlak voor de parkeerplaats bij een kraampje nog wat schepsnoep ingeslagen, voor onderweg. Het heeft gesmaakt.

geschiedenis

De Bazaar is in 1980 opgericht door Bart van Kampen, toen onder de naam De Zwarte Markt. Het was een vlooienmarkt maar inmiddels staan er naast kraampjes met tweedehands koopwaar ook dependances van winkels uit de omgeving.

De slogan van de markt was ooit: ‘Entree een knaak, een joetje vermaak en nog meer mazzel.’ Tegenwoordig is de entree gratis, maar als je met de auto komt, betaal je wel een paar euro parkeergeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In natuurgebied Waterdunen ruimen medewerkers van de landschapsbeheerder dode vogels.

Praktijktest met vogelgriepvaccin op kippenboerderijen lijkt succesvol, toch moeten boeren nog even geduld hebben

De eerste resultaten van een praktijkproef met vaccinatie tegen vogelgriep zijn bemoedigend. De ingeënte jonge kippen op twee testboerderijen worden niet ziek en geven het H5N1-virus ook niet door.

Oetze Deelstra, woordvoerder van Kerk in Actie’: Soms duurt het maanden totdat een transactie er bij ons doorheen komt.’

Christelijke organisaties krijgen geld moeizaam over de grens: antiwitwaswet gooit roet in het eten

Stel je voor: je wil als organisatie geld overmaken. Dan duurt de transactie plots twee maanden, omdat de antiwitwaswet banken verplicht transacties naar hoogrisicolanden te onderzoeken. Belemmerend, zegt Kerk in Actie.

Jongeren lopen langs een bord met posters van politieke partijen voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024.

Keuzestress bij de Europese verkiezingen? Deze vier stemhulpen maken het makkelijker

De verkiezingen voor het Europees Parlement naderen snel. Het kan zijn dat je je keuze nog niet hebt gemaakt of dat je nog twijfelt tussen verschillende partijen. Daarom zetten we vier online stemhulpen op een rijtje.

Dit jaar was er plek voor 800 inwoners van de stad Groningen op de Vismarkt.

Christelijke studenten organiseren gratis diner op de Vismarkt in Groningen

Zo’n achthonderd mensen schoven maandagavond aan in het ‘openluchtrestaurant’ op de Vismarkt in Groningen, georganiseerd door de christelijke studentenvereniging Navigators. ‘We willen als vereniging weer wat teruggeven aan de stad.’

Een tegendemonstratie bij een pro-Israëlactie van de SGP.

Hoe de SGP-actie voor Israël uitmondde in tientallen aanhoudingen van tegendemonstranten

Op de Dam klonken maandagmiddag psalmen en Joodse liederen tijdens een actie van de SGP, maar nog harder waren pro-Palestijnse leuzen en sirenes te horen. De mobiele eenheid hield tientallen tegendemonstranten aan.

De deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein.

Ingestorte parkeergarage Nieuwegein is geen uitzondering, maar past in een patroon

Bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein stortte een deel van een parkeergarage in. Het ongeval doet denken aan een soortgelijk incident in Eindhoven, zeven jaar geleden