Luister naar

In memoriam: Eerste RPF-burgemeester

Nieuws
Jan Rietkerk, oud-burgemeester van Genemuiden, is op 22 juni tijdens zijn vakantie op Bali overleden. De in Lisse geboren bestuurder en politicus is 81 jaar geworden.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
maandag 26 juni 2017 om 20:51
In memoriam: Eerste RPF-burgemeester
In memoriam: Eerste RPF-burgemeester nd / Jaco Klamer

Opgeleid als onderwijzer vertrok Jan Rietkerk met vrouw Gritly van Manen in 1959 naar Nieuw-Guinea.

In zijn memoires, in 2011 gepubliceerd, blikt hij uitgebreid terug op die zeer bewogen periode uit zijn leven.

Pionieren lag hem goed. Terug in Nederland raakte hij betrokken bij de lokale politiek. Rietkerk werd in zijn woonplaats Wezep raadslid voor het GPV, een van de voorlopers van de ChristenUnie. Ook werd hij wethouder in die plaats. Hij maakte er eind jaren zestig de scheuring in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt mee. Die scheuring werkte door in de politiek. Jan Rietkerk werd actief voor de RPF, ook een voorloper van de ChristenUnie.

1200 stemmen

In 1977 was hij de eerste landelijke lijsttrekker voor de RPF. Hij kwam 1200 stemmen tekort voor een zetel in de Tweede Kamer.

In 1987 werd hij, als eerste RPF’er, benoemd tot burgemeester van Genemuiden. Dat bleef hij tot in het jaar 2000.

Rietkerk viel op door zijn gemakkelijke omgang met mensen, zijn betrokkenheid en zijn enthousiasme. Hij wilde, schreef hij in zijn boek, in zijn leven ‘bruikbaar zijn voor de Heer’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'