Brussel wil af van korting op EU-begroting

Nieuws
Na het Britse vertrek uit de EU moeten de kortingen die meerdere landen krijgen op hun bijdrage aan de EU-begroting worden afgeschaft.
anp
donderdag 29 juni 2017 om 03:00

Brussel

Dat zei EU-commissaris Günther Oettinger (Begroting) woensdag bij de presentatie van een discussienota over de financiering van de EU in de toekomst. Dat betekent dat Nederland, Duitsland, Zweden en Oostenrijk hun kortingen zouden kwijtraken.

Het Verenigd Koninkrijk geniet sinds premier Margaret Thatcher de Britse contributie heronderhandelde sinds 1985 een forse reductie. Ook andere landen die veel bijdragen aan de EU maar relatief weinig subsidies ontvangen, krijgen jaarlijks geld terug.

Na de Brexit in 2019 vervalt de Britse bijdrage en zal de EU het met circa 10 miljard euro per jaar minder moeten doen. Oettinger vindt dat het Britse vertrek het einde moet betekenen van de ingewikkelde systematiek rond de kortingen.

Maar ook zonder de Brexit is de financiering van de EU ‘aan een make-over toe. Laten we het eenvoudiger en flexibeler maken’, zei EU-commissaris Corina Cre,tu (Regionaal Beleid). De EU staat bovendien voor nieuwe beleidsuitdagingen, zoals migratie, veiligheid en de klimaatverandering.

Oettinger: ‘Het geld daarvoor moet ergens vandaan komen. We kunnen minder uitgeven of nieuwe inkomsten zoeken. Wat het ook wordt, elke geïnvesteerde euro uit de EU-begroting moet een meerwaarde en een positief effect op het dagelijks leven van de burger hebben.’

In de nota beschrijft Brussel vijf scenario’s over de Europese samenwerking tot 2025 en de gevolgen daarvan voor inkomsten en uitgaven. De commissie wil halverwege 2018 het volgende financiële meerjarenplan voor een EU met 27 landen presenteren.

EU-parlementariër Paul Tang (PvdA) vindt dat ‘een ingrijpende ommekeer nodig is’. ‘De Europese begroting is onwerkbaar en onhoudbaar. Lidstaten willen steeds meer met steeds minder geld. Dat draagt bij aan het idee dat de EU meer belooft dan ze kan waarmaken. Daarnaast is het niet te verantwoorden dat nog steeds twee derde van de begroting naar landbouw- en steunfondsen gaat.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).