Luister naar

Vakantiegeld belandt vaak in spaarpot

Nieuws
De meerderheid van de Nederlanders gaat nog steeds niet op vakantie van hun vakantiegeld.
redactie VK
dinsdag 27 juni 2017 om 03:00

Den Haag

Slechts 45 procent geeft het hetzelfde jaar nog uit om er even tussenuit te gaan, schrijft het Nibud op basis van de jaarlijkse Vakantiegeld-enquête.

In totaal gaat ongeveer 20 procent van de Nederlanders helemaal niet op vakantie. Met name de spaarrekening is een steeds populairdere bestemming voor het vakantiegeld. Een deel van dat spaargeld wordt in een later jaar weer ingezet voor een vakantie, maar het spaargeld dient vooral als buffer voor onverwachte uitgaven.

Nibud deed het onderzoek naar vakantiegeld voor het eerst in 2002. Toen gebruikte een op de vijf ondervraagden het geld om te sparen. Die groep is sindsdien verdubbeld. Het Nibud vindt dit een goede ontwikkeling. ‘Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden’, zegt Nibud-­directeur Gerjoke Wilmink.

beleggen

Ook het aantal mensen dat hun vakantiegeld gebruikt voor het afbetalen van schulden en betalingsachterstanden neemt langzaam toe, van 12 procent in 2015 naar 15 procent dit jaar. Nederlanders die boven modaal verdienen, beleggen hun vakantiegeld steeds vaker.

Bij een deel van de werkenden gaat het extraatje ook gewoon op, omdat het ‘op de grote hoop’ belandt. Dit geldt vooral voor de groep die het vakantiegeld maandelijks krijgt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.