Luister naar

Haat tegen Joden laait op in VK

Nieuws
Het aantal haataanvallen op Joden in Groot-Brittannië is de eerste helft van dit jaar onrustbarend gestegen. De grootste groep Jodenhaters blijkt uit blanke Britse mannen te bestaan.
Jan van Benthem Jan van Benthem
donderdag 27 juli 2017 om 21:30
Enkele honderden antifascistische ‘tegenbetogers’ in Londen roepen leuzen en zingen luid om de circa twintig extreemrechtse deelnemers aan een anti-Joodse betoging op 4 juli 2015 te overstemmen.
Enkele honderden antifascistische ‘tegenbetogers’ in Londen roepen leuzen en zingen luid om de circa twintig extreemrechtse deelnemers aan een anti-Joodse betoging op 4 juli 2015 te overstemmen. afp / Jack Taylor

Londen

De Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië was dit jaar het doelwit van ‘een ongekend aantal aanvallen, mishandelingen en pesterijen’. Volgens het halfjaarlijkse rapport van de CST (Community Security Trust, een Joodse stichting voor de veiligheid van de gemeenschap) waren er per maand meer dan honderd bedreigingen, fysieke aanvallen, vernielingen of haatcampagnes op sociale media. Vergeleken met de eerste helft van 2016 is het aantal incidenten met bijna een derde gestegen tot 767 – en 2016 was ook al een recordjaar.

Opvallend is de toename van het aantal fysieke aanvallen op personen. Dat verdubbelde bijna, van 45 in de eerste helft van vorig jaar naar 80 dit jaar. Daarnaast waren er nog eens 56 ‘directe bedreigingen, waarvan sommige met messen, knuppels, stokken of voertuigen’. Ruim vijftig aanvallen of bedreigingen vonden plaats bij of in het huis van de Joodse slachtoffers.

De toename kan voor een deel misschien worden toegeschreven aan betere rapportage door onder meer de politie, denkt CST-voorzitter David Delew. ‘Maar het is helaas duidelijk dat de algemene situatie is verslechterd. Antisemitisme heeft toenemende gevolgen voor het leven van de Britse Joden, en de haat en de woede die erachter schuilgaan, verspreiden zich verder.’

onaanvaardbaar

De Britse minister voor Minderheden en Lokale Overheden, Sajid Javid, noemt in een reactie in The Independent de toename ‘totaal onaanvaardbaar’. Hij belooft de inzet van de regering om ervoor te zorgen dat de daders te maken zullen krijgen met ‘de volle kracht van de wet’. ‘Iedereen in dit land heeft het recht te kunnen leven zonder angst voor geweld of een aanval. We moeten als natie deze haat en alle andere vormen van vooroordelen stevig veroordelen’, zegt Javid ook op de CST-website.

Maar kort voor het verschijnen van het rapport van de CST haalde de Campagne tegen antisemitisme CAA nog hard uit naar de overheid. Volgens de organisatie laten de autoriteiten de Britse Joden in de steek. Daders worden nauwelijks aangeklaagd. ‘Daardoor worden antisemitische misdaden de nieuwe ‘normale situatie’ voor Britse Joden’, citeert The Independent de CAA. ‘Het aantal antisemitische misdaden is de afgelopen jaren sterk gestegen terwijl er maar een handjevol strafzaken is geweest. Dat moedigt antisemieten aan, die steeds minder vrezen dat hun daden gevolgen voor hen kunnen hebben’, zegt CAA-voorzitter Gideon Falter.

sociale media

Sociale media zijn een onmisbaar middel geworden voor degenen die bekende Joodse personen of organisaties willen lastigvallen, beledigen of bedreigen, schrijft CST in het rapport. Gerichte campagnes tegen individuele slachtoffers worden soms via tientallen accounts gevoerd, waarbij honderden tot zelfs duizenden tweets, plaatjes of berichten worden gestuurd. Die tellen in het rapport overigens maar als één samengesteld incident, ‘omdat anders de registratie verpletterd zou worden door de aantallen’.

Opvallend zijn ook de daderprofielen. Ruim de helft van de daders bestaat uit ‘blanke Noord-Europeanen’(vooral blanke Britse mannen), ruim een derde bestond uit zwarte mensen, een vijfde uit ‘Zuid-Aziatische personen’ en vijf procent was Arabier of Noord-Afrikaan. Ook wat de politieke voorkeuren van de daders betreft, vormden aanhangers van extreemrechtse bewegingen veruit de grootste groep (115), gevolgd door antizionisten (49). Er waren niet meer dan 12 daders met een islamistische achtergrond.

In een reactie zegt directeur Hanna Luden van het CIDI, dat in Nederland een antisemitismemonitor bijhoudt, dat er geen signalen zijn van een vergelijkbare tendens in ons land. ‘We registreren niet per maand, zoals de CST doet. Maar we hebben niet de indruk dat het in Nederland zo sterk toeneemt – en we hopen in ieder geval van harte dat dat niet zo is. Wel krijgen we signalen dat de mensen hier alerter zijn geworden, zich minder op hun gemak voelen.’ <

psychologisch eerstehulpteam

Een dag voor het verschijnen van het antisemitismerapport heeft de CST het eerste Joodse psychologische eerstehulpteam opgezet. Sommige slachtoffers krijgen na een aanval of bedreiging te maken met posttraumatische stressverschijnselen. Vrijwilligers van de eerstehulpteams worden door psychologen getraind om deze slachtoffers te helpen bij het verwerken van hun ervaringen.

In Nederland valt dergelijke hulpverlening onder het takenpakket van het Joods Maatschappelijk Werk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.

Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.