17 augustus 2017 om 03:00
Luister naar

De echte Trump

Als de Ku Klux Klan de president bedankt, is er in Amerika iets misgegaan. De echte Trump heeft zich namelijk weer laten zien. En de politieke schade die dat oplevert, verbijstert ook de Republikeinen.

Feitelijk had president Trump een punt, toen hij erop wees dat ook de linkse activisten geweld hadden gebruikt bij de uiteindelijk dodelijke confrontatie in Charlottesville. Maar Trump lijkt gevangen door de denkbeelden van rechtse nieuwsmedia als Breitbart en FoxNews, die het politiek vandalisme en vernielingen door extreemlinks gelijkstellen met dodelijk geweld van ultrarechtse groeperingen. Het onderscheid daartussen is meer dan duidelijk, hebben onderzoeken aangetoond. Bij ultrarechtse acties vallen in de VS twaalf keer meer doden dan bij die van links. Dat maakt de opmerkingen van Trump volstrekt ongepast.

Bovendien sprak Trump niet als president. Hij was er duidelijk op uit alsnog zijn gelijk te halen tegenover een kritische pers, door hem steevast aangeduid als fake news, leugenpers. Trump was gefrustreerd over de kritiek dat hij zaterdag niet ondubbelzinnig afstand had genomen van de blanke racistische en neo-nazigroeperingen die betrokken waren bij de protesten. Hij zocht de confrontatie, had het briefje met zijn uitspraken van zaterdag daarvoor speciaal meegenomen.

Hier trad geen president op, die een verdeeld Amerika wilde verzoenen. Dit was een ruziezoekende egocentrische man die zich niets gelegen liet liggen aan zijn adviseurs en voor de vuist weg het verbale gevecht aanging. En in de hitte van dat gevecht smolt het gezag van zijn presidentschap weg.

Trump moedigt zo het radicalisme aan, waaraan Amerika al geen gebrek heeft. Het land is diep verdeeld, op allerlei gebied. Het onderlinge wantrouwen is groot, het onderling ‘profileren’ op basis van huidskleur is een levensgroot probleem en het aantal rechtse en linkse haatgroepen neemt weer toe. Ruim negenhonderd van dergelijke bewegingen telt de VS nu, met honderdduizenden aanhangers.

In die situatie moet een president verbinden, ook als hij daarvoor het eigen belang op de achtergrond moet plaatsen.

Trump heeft voorbeelden genoeg. Als hij niet de door miljoenen gesteunde tweet van zijn voorganger Obama wil volgen – ‘niemand wordt met haat geboren’ – laat hij dan naar de Republikein Reagan luisteren. Die sprak over hoop voor Amerika als het de twee grote Bijbelse geboden naleeft: God liefhebben met heel je hart en je naaste liefhebben als jezelf.

Als Trump zijn land dat voorhoudt, heeft het een leider terug. Nu woont er een activist in het Witte Huis.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.