Luister naar

Nieuwe missionaire kansen voor oude kerken. Een idee

Nieuws
Hans Eschbach
donderdag 17 augustus 2017 om 03:00
Nieuwe missionaire kansen voor oude kerken. Een idee
Nieuwe missionaire kansen voor oude kerken. Een idee ap / Jacques Brinon

In elk museum krijg je hem aangeboden: een headset om toelichting te krijgen bij de verschillende kunstwerken. Ook in sommige oude, historische kerken bestaat die mogelijkheid.

In Krakau, Polen kreeg ik bij het bezoek aan een rooms-katholieke kerk een gratis headset aangeboden, die mij in tien minuten uitleg gaf over de kerk. Bij het inleveren van de headset kon je een donatie geven, maar verplicht was dat niet. Op deze manier zal de kerk de kosten voor de headset snel hebben terugverdiend en wellicht nog meer. Het werk werd uitgevoerd door een vrijwilliger.

Ik vroeg me af: hoe zou het zijn als we dit ook in Nederlandse kerken breed zouden invoeren? Maar dan wel op een bijzondere manier. Want zou je zo’n band ook kunnen laten inspreken door een plaatselijke gelovige uit die kerk (of door een professionele voice-over), die niet alleen de historie van het gebouw benadrukt, maar ook een persoonlijk getuigenis geeft aan de hand van wat er voor hem/haar in dat gebouw heeft plaatsgevonden.

Bijvoorbeeld: ‘Dit doopvont staat bij de ingang van de kerk, omdat de doop je binnenbrengt in de gemeenschap met God.

Voor mij was dat een bijzondere ervaring, want het gebeurde op latere leeftijd …’

Of: ‘Op de preekstoel, die dateert uit de zeventiende eeuw, zie je in het houtsnijwerk de vier evangelisten afgebeeld. Zij hebben elk op hun eigen manier een verslag gegeven van het leven, lijden en sterven van Jezus. Zo schreef de evangelist Johannes in zijn boek: ‘Want iedereen die Hem (Jezus) heeft aangenomen … Die tekst was voor mij een eyeopener: ook ik …’

Uiteraard zullen de teksten niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans en Duits (en eventueel nog meer talen) ingesproken moeten worden.

Bij het inleveren van de headset kan men een gift geven, maar mag men ook een gift meenemen: een Nieuwe Testament of een brochure, waarbij doorverwezen wordt naar websites zoals ikzoekGod.nl. Vrijwilligers kunnen beschikbaar zijn voor de uitgave en ontvangst van de headsets, maar ook voor gesprek, vragen, hulp.

Als vijfhonderd kerken in Nederland dit zouden doen, en er gemiddeld tweeduizend mensen per jaar gebruik van zouden maken (en dat is laag ingeschat), zouden een miljoen mensen op deze manier met levend geloof in Jezus Christus in aanraming kunnen komen.

Wie pakt deze handschoen op en creëert daardoor nieuwe kansen voor oude kerken?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.