Luister naar

Opnieuw groot ICT-project van overheid mislukt

Nieuws
De mislukte modernisering van het bevolkingsregister heeft tot dusverre al 90 miljoen euro gekost.
Robert Giebels redactie vk
vrijdag 7 juli 2017 om 03:00

Den Haag

Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) laten weten aan de Tweede Kamer. Hij besloot woensdag de stekker uit het project te trekken, nu blijkt dat een centraal systeem van alle persoonsgegevens niet te bouwen is. Daarmee is wederom een groot ICT-project van de overheid volledig mislukt. Daarmee is het ook weer Plasterk die een voornemen van het kabinet-Rutte II begraaft. Eerder gebeurde dat met de kabinetsplannen om provincies en gemeenten en ook waterschappen samen te voegen en het aantal ambtsdragers te reduceren.

Ruim vijftien jaar geleden besloot politiek Den Haag dat het bevolkingsregister op de schop moest. Doel was dat alle 388 gemeenten en 500 overheidsorganisaties zoals Belastingdienst, UWV en DUO, bij de persoonsgegevens van Nederlanders en inwoners van Nederland konden.

elk moment

In 2012 kwam er eerst een systeem waarbij alle wijzigingen in de gemeentelijke bevolkingsregisters één keer per dag werden doorgegeven aan een landelijk punt waar iedereen erbij kon. In 2013 ging het roer om: ‘altijd en continu’ werd het streven. Op elk moment moesten alle overheidsinstanties bij de meest recente persoonsgegevens kunnen. Die ambitie is een doodlopende weg gebleken. En sinds kort geldt: zoiets wíl de Nederlandse overheid ook niet meer. Die les komt van het zogenoemde BIT, het Bureau ICT Toetsing. Die instantie kwam er na de parlementaire commissie-Elias, die tussen 2012 en 2014 onderzoek deed naar het aldoor mislukken van ICT-projecten bij de overheid. Het BIT zegt dat Plasterk het beste kan stoppen met zijn Operatie Basisregistratie Personen.

In plaats daarvan, zo luidt het advies van de Chief Information Officer van het Rijk, Hans Wanders, zou Plasterk moeten kijken wat er nog bruikbaar is van alle inspanningen die sinds 2009 90 miljoen hebben gekost. Plasterk neemt het advies onverkort over en stopt het project. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

Pieter Omtzigt en Geert Wilders.

Dit was het liveblog van het debat over de formatie • Bikker waarschuwt: Hoop moet geen valse hoop worden • Bontenbal: akkoord is kil

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de formatie. Wat vinden de partijen van het eindverslag van de informateurs? Redacteuren Ilse Brandemann en Wian Slendebroek volgen het debat op de voet en houden jou hier op de hoogte.

Jesse Klaver, Frans Timmermans, Rob Jetten, Henri Bontenbal en Mirjam Bikker tijdens een debat over de formatie met oud-informateur Ronald Plasterk.

Kamerdebat over hoofdlijnenakkoord zal ook contouren van nieuwe oppositie tonen

Zes maanden lang moest de Tweede Kamer toekijken hoe de formatie zich voortsleepte. Nu PVV, VVD, NSC en BBB eindelijk een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, kan ook de oppositie aan de slag.

Mona Keijzer en Caroline van der Plas bij de presentatie van Keijzer als nummer twee van BBB. Gedoe over de vraag of Keijzer ook de premierskandidaat van BBB is, speelde de partij volgens onderzoekers parten.

Waarom BBB bij de Tweede Kamerverkiezingen veel kiezers kwijtraakte aan Wilders en Omtzigt

De BBB van Caroline van der Plas wist de megawinst van de provinciale verkiezingen niet vast te houden. Uit onderzoek blijkt nu dat BBB maar een tijdelijke vluchtheuvel was voor een groot deel van de ontevreden kiezers.

Chris Stoffer: 'Alle maatschappelijke initiatieven die je hiermee ontmoedigt, komen straks als een boemerang terug'

Nieuw kabinet zet het mes in de giftenaftrek: regeling voor de helft op de schop

Het nieuwe kabinet zet het mes in de giftenaftrek. Geven aan een goed doel wordt fiscaal veel minder aantrekkelijk. De giftenaftrek gaat voor de helft op de schop.

Minister Pia Dijkstra sprak de hoop uit dat mensen er ‘niet in tuinen’ en niet naar de gebedsgenezingsdiensten van Tom de Wal gaan

Minister heeft 'afkeer' van genezingsdiensten Tom de Wal. 'Mensen worden voor de gek gehouden'

Bezoekers moeten zich melden bij de inspectie als er ‘iets niet goed gaat’ bij genezingsdiensten van de evangelische prediker Tom de Wal, zegt minister Pia Dijkstra (Medische zorg).