In memoriam: Gerrit Braks, de minister die altijd boer bleef

Nieuws
Gerrit Braks, oud-minister van Landbouw en voormalig voorzitter van de Eerste Kamer, is woensdag overleden.
anp
donderdag 13 juli 2017 om 03:00
In memoriam: Gerrit Braks, de minister die altijd boer bleef
In memoriam: Gerrit Braks, de minister die altijd boer bleef anp / Jerry Lampen

Boerenhulp, landbouwambtenaar, Tweede Kamerlid, minister, omroepbons, CDA-coryfee en senator. Gerrit Braks was het allemaal. Maar bovenal was hij de personificatie van de naoorlogse emancipatie van het katholieke, agrarische volksdeel uit het zuiden des lands.

De op 23 mei 1933 in het Noord-Brabantse Odiliapeel geboren Gerardus Johannes Maria Braks kwam uit een nest van keuterboeren. ‘Bij ons was het altijd elf kinderen, tien zeugen en acht koeien.’ Tussen het meewerken op het ouderlijk bedrijf door belandde hij via de Landbouwwinterschool op de avond-hbs. In 1955 trad Braks in dienst bij het ministerie van Landbouw.

De boerenzoon schopte het tot landbouwattaché in Brussel, totdat hij via de Tweede Kamer (1977 tot 1980) minister van Landbouw werd in het eerste kabinet-Lubbers. Hij zou het daar in totaal meer dan tien jaar uithouden. ‘Ik ben op één na de langst functionerende minister van Landbouw ter wereld’, zei Braks in 1989. ‘Alleen mijn collega in Saudi-Arabië zit langer, maar die heeft ook geen verkiezingen.’

In de periode-Braks komen de grenzen van de agrarische groei pijnlijk aan het licht. Hij liep daar niet voor weg. Hij was het die de melkquotering en superheffing (de boete voor te veel geproduceerde melk) invoerde. Hij was het ook die voor het eerst (hoewel later bleek te laat, te weinig en te ineffectief) met maatregelen tegen de mestvervuiling kwam.

In de reeks van kabinetten-Lubbers liet Braks zich gelden als een religieus-moreel bewogen politicus. Zo verzette hij zich, zonder succes, tegen de legalisering van abortus, die in zijn ministersperiode haar beslag kreeg. Braks zou zijn katholieke afkomst nooit verhelen.

Zoveel indruk als Braks maakte met het landbouw-gedeelte van zijn portefeuille, zo onfortuinlijk verging het hem in dat andere deel van zijn takenpakket: de visserij. Dat werd uiteindelijk zijn Waterloo. Nadat hij tot tweemaal toe de woede van de Kamer op de hals had gehaald door grootschalige vangstfraudes van de Nederlandse vissers niet onmiddellijk de kop in te drukken, moest hij onder druk van de PvdA in 1990 het veld ruimen.

Hij vervolgde zijn carrière als voorzitter van de KRO, waar hij vooral de katholieke nestgeur probeerde terug te brengen. Een tweede politiek leven startte hij ver van de politieke waan van de dag in de Eerste Kamer.

In 2003 verliet hij de politiek. Hij kwam in 2007 nog even terug als waarnemend burgemeester van Eindhoven. Bij zijn vertrek een half jaar later, zei hij: ‘Het was een fantastisch toegiftje maar het is mooi geweest’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.