26 juni 2017 om 03:00
Luister naar

Staken? Ja zeker!

Of ik wil meedoen met de landelijke stakingsactie, vraagt de directeur van mijn gereformeerde school. Terwijl ik die vraag eens goed tot me laat doordringen, overvalt mij hetzelfde gevoel dat ik op veertienjarige leeftijd weleens had bij de vraag: ’Ga je mee naar de bioscoop?’ Zo’n gevoel van een verleiding die op je afkomt, waaraan je uit nieuwsgierigheid best eens zou willen toegeven, maar waarbij tegelijkertijd iets in je hoofd acuut begint te toeteren: ‘nee, dat doen wij niet!’ Waarbij in bange dromen het hellend vlak opdoemt, geleidelijk maar onomkeerbaar uitlopend op mijn desastreuze ondergang met allerlei geween en tandengeknars.

Eenmaal van de vraag bekomen, probeer ik te achterhalen waar die eerste weerstand eigenlijk op gebaseerd is. Ik heb geen idee. Ja, ergens is ooit een regel in mijn hoofd opgeslagen dat christenen niet staken. Gij zult de overheid gehoorzamen, tenzij … Meer zou ik er niet van kunnen zeggen.

zelf nadenken

Dus of ik ga staken? Moet ik daar echt zelf een antwoord op verzinnen? Ik kan dus niet even omhoog kijken naar mijn leidinggevende over wat ‘mag’ van de school, of van de schoolvereniging? Ik kijk wel, maar hun antwoord blijft uit. Staken is een recht van iedere werknemer in Nederland. Punt

Het is best even wennen, dat zelf nadenken. Sinds het gezonde verstand en vertrouwen op ieders eigen geestelijke onderscheidingsvermogen de richting bepaalt, is nog maar weinig vast en zeker. Niet in de christelijke kerken en dus ook niet op onze christelijke scholen.

Er zit dus niks anders op dan een bezoekje te brengen aan mijn eigen gezonde verstand en geestelijke keuzebekwaamheid. Dat zegt me dat het met ons salaris nog wel meevalt. Tenminste, als je ervoor kiest alle onbetaalde avond- en weekenduren als liefdewerk-oud-papier te beschouwen. Voor mij vormt echter een groeiende bron van zorg dat ik om mij heen jaarlijks collega’s ziek zie worden van hun werk, of zelfs gedesillusioneerd het onderwijs uit zie vluchten. Ik vind het kwalijk dat passend onderwijs in de praktijk ook na drie jaar nog wordt ervaren als: ‘We proppen de klassen vol, verwachten voor ieder kind aanbod op maat, duwen gauw de deur dicht en wensen de leerkracht veel succes.’

Maar staken? Nog steeds zit ik met dat stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt dat het niet mag. Niet klagen maar dragen en zo. En wij als christelijke school dan? Philip Troost zegt in Mindful met Jezus: ‘Onder christenen zou het aantal burn-outs lager moeten liggen dan gemiddeld in de samenleving, want als christen mag je beheer voeren over je leven vanuit het genoeg van God.’

tegen de stroom in

Die oproep mag het christelijk onderwijs zich aantrekken. Het zou van moed getuigen als tegen de stroom in keuzes worden gemaakt om vooral daar te zijn waar een leerkracht het liefst is: aan de tafel van een kind, bij het gesprek met een ouder, bij het bedenken van een les, maar zeker ook: in de personeelskamer bij collega’s en thuis bij geliefden op de bank. Ik zou het mooi vinden als we ons daarop morgen eens gaan bezinnen. Sluit de schooldeuren van half negen tot half tien en wees samen maar eens stil. Leg de rapporten, verslagen, lesvoorbereidingen en het nakijkwerk een uurtje aan de kant. Om te bidden en te luisteren of God misschien nog iets te zeggen heeft over ons jachtige en stressvolle onderwijsbestaan. Om elkaar in de laatste weken van het schooljaar eens eerlijk de vraag te stellen: ‘Was dít hoe we dit jaar onderscheidend wilden zijn als christelijke school?’

En lieve ouders, dat ene uurtje gaat wel lukken toch? Laat de kinderen wat langer liggen. Dat kunnen ze in de laatste schoolweken vast goed gebruiken. Met al die lastminute-slaapfestijnen, uitputtende voetbalkampen, flitsende

muziekoptredens en suikerrijke avondvierdaagses ligt het burn-outgevaar bij de kinderen inmiddels ook op de loer. Maar ja, als zij bij hun opvoeders niets anders zien dan vluchtigheid en stress, waarom zouden zij het dan zelf ooit anders gaan doen?

Ja, ik staak. Vol overtuiging. God zegene de greep.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

De samenleving versplintert, er dreigt chaos, onze verhalen vliegen langs elkaar heen. Lichtpuntjes?

Van de weeromstuit schoot in weer finaal door in die andere richting: hypes en trends? Die waren lucht, die kon je straal negeren. Voor mij geen Songfestival. Maar hoe elitair is dát?

Vechten voor Nederland? Nee hoor, we zijn een verzameling losse steentjes geworden

De offerbereidheid is nul. Nederland betekent niets, stelt filosoof Henk den Uijl vast. Hij ziet een verband met het boek Oorlogsvlieger, over de mens en de waarden waarvoor die staat.

Gerard de Korte is bisschop van 's-Hertogenbosch.

Hoe christenen als minderheid kunnen helpen om de verruwing terug te dringen

Laten christelijke gezinnen, christelijke scholen, kerkelijke gemeenten en parochies met hoffelijkheid ingaan tegen de grimmigheid in de samenleving, schrijft bisschop Gerard de Korte.

Lody van de Kamp is rabbijn

Haagse politici zijn zo veel met het buitenland bezig dat het binnenland erbij inschiet

De chaos door de studentenprotesten ziet rabbijn Lody van de Kamp als een beeld van hoe het er met Nederland voorstaat. 'Het is een aanklacht tegen onze overheid die het er op dramatische wijze bij laat zitten.'

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een uitputtingsslag - van vulgariteit tot geluidsbehang

Het was best sterk geweest als Israël dit jaar niet had willen meedoen aan het songfestival. Gewoon omdat je als land misschien niet in de stemming bent, vanwege een bloedige oorlog, schrijft Reina Wiskerke.

Lambert Pasterkamp

Zwijgt God in beroemde kerken of kathedralen? Of moeten we beter leren luisteren

Als toerist loop je weleens een kathedraal of kerk binnen om je te verwonderen over de schoonheid. Maar hoor je daar ook iets in van God? Of zijn we te geprikkeld om goed te luisteren?, vraagt Lambert Pasterkamp zich af.

Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.