Luister naar

Maak ruimte voor andere orde

Nieuws
Waarom wordt in kerken vaak alles afgebakend, ingeperkt, in hokjes en vakjes gestopt? God is een God van orde, maar van een heel andere orde dan de onze.
Annemarie Stek
maandag 26 juni 2017 om 03:00
Er staan teksten in de Bijbel die vrouwen het zwijgen opleggen, maar ook teksten over mensen met verschillende gaven. Over ruimte maken voor iemand die een woord van God heeft.
Er staan teksten in de Bijbel die vrouwen het zwijgen opleggen, maar ook teksten over mensen met verschillende gaven. Over ruimte maken voor iemand die een woord van God heeft. Freek Visser

Mannen, waar zijn jullie bang voor? Dat een vrouw de lakens gaat uitdelen? Dat Gods gebod overtreden wordt? Dat we verloren gaan als de vrouw in het ambt komt? Bang voor wereldgelijkvormigheid, uitholling van de kerk, afbrokkeling van het fundament?

Er zijn geboden van God waarmee in de kerk heel wat minder krampachtig wordt omgegaan. En als het om het fundament gaat: dat is Christus. En wat Hij als grootste gebod van ons vraagt: God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Dan is het wel duidelijk wat onze belangrijkste opdracht is: liefhebben.

En mannen, jullie weten toch ook dat ‘er in de liefde geen vrees is, maar dat de volmaakte liefde de vrees uitdrijft’? (1 Johannes 4)

Natuurlijk ken ik de teksten die vrouwen het zwijgen opleggen, maar ik lees nog heel veel meer. Onder meer over sommige vrouwen die een leidinggevende functie hebben, diacones of profetes zijn. Over de opdracht elkaar lief te hebben, de duivel geen plaats te geven, de vrede te bewaren. Over mensen met verschillende gaven. Over ruimte maken voor iemand die een woord van God heeft. Over de ander hoger achten dan jezelf.

van een andere orde

Geliefde broeders en zusters, waarom zo krampachtig? God is toch veel groter dan wij ooit kunnen beseffen? Gods liefde en heiligheid overtreft alles; wij zijn maar kleine schepselen, die soms een glimp opvangen van God en Hem ervaren in ons leven. Waarom moet Gods oneindige grootheid en zijn fontein van levend water door ons als kerken steeds gekanaliseerd worden? Afgebakend, ingeperkt, alles in hokjes en vakjes gestopt? Alles overzichtelijk en geordend. Ja, God is een God van orde, maar wel van een heel andere orde dan de onze.

ambt

Misschien doen we er beter aan de invulling van het hokje ‘ambt’ eens tegen het licht te houden. Professor C. Graafland schreef jaren geleden al: de ambten zoals we die in de gereformeerde traditie kennen, kun je niet een-op-een uit de Bijbel halen. Zijn we niet hard bezig het werk van de Heilige Geest tegen te houden door allerlei beperkingen op te stellen, door mannen of vrouwen die geroepen zijn door Hem, geen ruimte te geven om gehoor te geven aan hun roeping? Doordat het niet in ónze vakjes past?

Voor wie nu denkt dat ik wel voor de vrouw in het ambt zal zijn, dat laat ik graag in het midden. Ja, ik ben scriba in een Christelijke Gereformeerde Kerk, maar dan wel in een verlegenheidsconstructie. Ik ben geen ouderling of kerkenraadslid. Ik ambieer het ambt ook niet, maar ik voel me wel geroepen voor deze taak. Uit mezelf zou ik er niet op ‘gesolliciteerd’ hebben. Toen ik ervoor werd gevraagd, was mijn eerste reactie: ‘Nee, joh, dat is niks voor mij!’ Ik heb toch ‘ja’ gezegd, omdat God mij duidelijk maakte, dat Híj dacht dat ik dat werk goed kon doen, en dat Hij mij daarvoor de kracht, wijsheid en talenten geeft.

zegen ontvangen

Daarom heb ik destijds gevraagd of ik wel voor in de kerk de zegen mocht ontvangen bij aanvang van mijn taak. Om daarmee aan te geven, dat ik die nodig heb! Ik kan dit niet in eigen kracht.

Tot mijn eigen verbazing ervaar ik over het algemeen veel voldoening bij het uitvoeren van dit werk in Gods koninkrijk. En nee, ik houd echt niet altijd mijn mond dicht, want de broeders zijn mans genoeg om van zich te laten horen als ze een ander inzicht zijn toegedaan.

Bovendien, proberen we niet allemaal Jezus na te volgen met vallen en opstaan? Zijn we daarin niet gelijk? Zoals Paulus ook zegt in Galaten 3: ‘Want u bent allen kinderen van God (...) daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw, want allen bent u één in Christus Jezus.’ We worden allemaal – mannen én vrouwen – geroepen onszelf als een levend offer toe te wijden aan zijn dienst. Als we daarvan als kerk meer werk zouden maken, zou er mijns inziens heel wat minder haarkloverij zijn.

Tot slot: Jezus was niet gereformeerd of hervormd of vrijgemaakt, maar joods, zonder ‘ambt’ zoals wij dat kennen, maar mét een roeping en een opdracht. En Hij was niet bang om buiten de geijkte paden te lopen en plaatste mensen niet in hokjes. Dat geeft toch te denken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.