Luister naar

Petitie voor vrijlating van Ahok overhandigd aan ambassadeur

Nieuws
De Indonesische ambassadeur in Den Haag zal een petitie met 20.000 handtekeningen voor de vrijlating van de gevangen gouverneur Ahok overdragen aan de regering in Jakarta.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 5 juli 2017 om 18:39
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind (tweede van rechts) overhandigt de petitie aan ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja (tweede van links).
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind (tweede van rechts) overhandigt de petitie aan ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja (tweede van links). jubilee campaign

Den Haag

‘Het was duidelijk in het gesprek met ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja dat het signaal van de petitie is overgekomen’, aldus Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). ‘Hij heeft toegezegd, er persoonlijk op toe te zien dat de petitie ook bij de regering aankomt.’

Gouverneur Basuki Thahaja Purnama, kortweg Ahok, werd op 9 mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar omdat hij tijdens de verkiezingscampagne voor een nieuwe termijn als gouverneur van de hoofdstad Jakarta, de Koran zou hebben beledigd. De veroordeling was zwaarder dan de eis van de aanklager en was volgens de verdediging gebaseerd op een video waarin de uitspraken van Ahok op een suggestieve manier waren gemonteerd. De zaak trok veel aandacht, omdat Ahok als christen werd beschuldigd en daarnaast ook van Chinese afkomst is.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 10 mei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gevraagd zich bij de Indonesische regering in te zetten voor de vrijlating van Ahok. Die heeft daar onmiddellijk op gereageerd, zegt Voordewind: ‘Koenders heeft meteen de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Kees van Baar, die in Indonesië was voor een bijeenkomst over de mensenrechten, naar de regering in Jakarta gestuurd om de grote zorg over deze veroordeling over te brengen en te pleiten voor vrijlating.’

handtekeningen

Op het partijcongres van de ChristenUnie op 20 mei heeft de partij samen met de organisatie Jubilee Campaign de petitieactie ‘Red Ahok!’ opgezet. ‘Die heeft binnen anderhalve maand de beoogde 20.000 handtekeningen opgeleverd, wat de zorg over de veroordeling van Ahok onderstreept’, aldus Voordewind.

De petitie is rechtstreeks gericht aan de Indonesische president Joko Widodo en verzoekt de president zich in te zetten voor de onmiddellijke vrijlating van Ahok en voor de bescherming van religieuze en etnische minderheden in Indonesië.

Ook de regering in Jakarta zit met de veroordeling van Ahok in de maag, bleek uit eerdere uitlatingen van Widodo. Voordewind, die rond deze zaak rechtstreekse contacten heeft in Indonesië, zegt dat de mensen die rondom Ahok staan oproepen tot blijvende internationale druk om Ahok vrij te krijgen. Hij heeft ook signalen gekregen die duiden op ‘een mogelijk vervroegde vrijlating, in de loop van volgend jaar’. De zaak-Ahok zou dan geen rol meer spelen bij de parlements- en presidentsverkiezingen in 2019. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’