Luister naar

Oproep bouw en metaal: bevries de AOW-leeftijd

Nieuws
Werkgevers in de bouw, metaal-industrie en installatietechniek roepen het toekomstige kabinet op de AOW-leeftijd voor zware beroepen voorlopig te bevriezen op de huidige 65 jaar en 9 maanden. Anders halen grote groepen werknemers hun pensioen niet, waarschuwen zij.
Gijs Herderscheê Lisa van der Velden redactie vk
dinsdag 18 juli 2017 om 03:00
Mensen met zware beroepen, zoals de werkers aan deze tunnel in Maastricht, lopen meer kans hun pensioen niet te halen dan anderen.
Mensen met zware beroepen, zoals de werkers aan deze tunnel in Maastricht, lopen meer kans hun pensioen niet te halen dan anderen. anp / Marcel van Hoorn

Den Haag

De werkgevers verwezen maandag in Het Financieele Dagblad naar de ‘alarmerende stijging van het aantal arbeidsongeschikten’ sinds de vut is afgeschaft en de pensioenleeftijd in stappen omhooggaat. Volgens het pensioenfonds voor de kleinmetaal (PMT) is het aantal nieuwe arbeidsongeschikten in de metaalindustrie sindsdien verdubbeld. Daarom moeten beoefenaars van zware beroepen eerder met pensioen kunnen, zei PMT-bestuurder Jan Berghuis vorige week tegen de Volkskrant.

Het tempo waarmee de pensioenleeftijd wordt verhoogd, ligt in Nederland best hoog, zegt Jos Kleiboer, directeur bij de Metaalunie. ‘Werknemers hebben moeite dat tempo te volgen.’ Ze melden zich daarom voortijdig ziek en krijgen een ­arbeidsongeschiktheidsuitkering om de periode tot hun pensioen te overbruggen. Vanwege hun al vaak lage inkomen en geringe hoeveelheid spaargeld zijn deeltijdwerken en vroegpensioen voor velen met een zwaar beroep geen haalbare kaart, aldus de werkgeversorganisaties.

De discussie over een vervroegde pensioneringsmogelijkheid voor mensen met zware beroepen sleept al langer dan tien jaar, maar wordt nu acuut. In 2006 werd de mogelijkheid om vanaf 62 jaar met prepensioen te gaan weliswaar afgeschaft, maar er werden overgangsregelingen afgesproken van tien jaar. Die lopen nu op hun eind, net op het moment dat de AOW-leeftijd omhooggaat. Daardoor hebben 58-jarige werknemers nu het vooruitzicht dat zij pas op hun 67e, misschien 68e verjaardag met pensioen kunnen.

Voor de beter betaalden is dat geen schrikbeeld. Zij hebben de financiële ruimte om te sparen en – als ze dat willen – om de pensioenuitkering van het pensioenfonds al voor de AOW-leeftijd te laten ingaan. Zij hebben de AOW, het staatspensioen, niet nodig om rond te komen. Dat geldt niet voor lager betaalden. Zij kunnen de AOW-uitkering niet missen. Maar die uitkering begint pas op 66 jaar of later. Dat begint nu te wringen, vooral omdat de levensverwachting van lager opgeleiden lager is dan die van hoger opgeleiden.

definitie

Vakbonden en werkgevers zetten de politiek daarom onder druk om een oplossing te vinden, en dan in het bijzonder VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die een coalitie proberen te vormen. Een lastig punt is de definitie van ‘zware beroepen’ en welke professies daaronder zouden moeten vallen.

De sociale partners wijzen erop dat achttien andere lidstaten van de Europese Unie wettelijk hebben vastgelegd welke beroepen zo zwaar zijn dat ze recht geven op vervroegd uittreden. Dus dat moet in Nederland ook kunnen, vinden zij.

De vakbonden en werkgevers waarschuwen dat ouderen met zware beroepen anders steeds massaler zullen uitvallen en medisch afgekeurd zullen worden, waardoor de uitgaven aan arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zullen stijgen. Linksom of rechtsom betaalt de overheid de rekening dus sowieso, is hun betoog. Via de AOW, of via bijvoorbeeld de WIA. Den Haag ziet vooralsnog meer in het flexibiliseren van de AOW-leeftijd, dan in het maken van wettelijke uitzonderingen voor specifieke beroepen. Maar voor elk jaar dat de AOW eerder wordt opgenomen, wordt de uitkering wel zo’n 8 procent lager. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.